切換到寬版
  • 1855閱讀
  • 11回復

仁慈的父親 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線皇道使者

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2008-12-24
— 本帖被 迪斯路亞 從 文章分享 移動到本區(2011-09-04) —
從前,有一名在街邊賣香腸小食的爸爸
他有一名兒子
但這名兒字,常常不務正業,只顧向爸爸拿金錢去逛街.....
有一天........

兒子:爸爸,我現在要逛街了,快些拿幾千塊錢來!!!

爸爸:我沒這麼多錢給你....

兒子:你不給我金錢,我就去搶別人的錢!!

(爸爸非常苦惱地拿出幾千塊錢)

爸爸:拿去用吧....

兒子:這樣才是的嘛,要我等這麼多久......真是!!

----------------------------------------------------------------------------------------------
如是者....
這個不孝年青人,每次當沒錢的時候
就問爸爸拿錢....
但爸爸每次乜會給錢他用....

-------------------------------------------------------------------------------------------------
有一天,這名兒子的家,發生了一宗案件
門口乜被很多的路人包圍了....
這名兒子好奇地行去看看.....
---------------------------------------------------------------------------------------------------
(他看見一個身受重傷和手持幾千元的人躺在地上,原來這人就是他爸爸!)

兒子:爸爸,發生了什麼事!!??

爸爸:沒什麼事...只是剛..剛被人搶劫罷了....

爸爸:我手上有幾千元....足夠你今天逛街的費用吧.....你拿...拿去用吧!

(原來這位爸爸遇上了一名中年漢子的搶劫,賊人不斷想搶走他手上的幾千元塊,但這位爸爸不肯就範,所以被賊人打至重創,賊人就逃走了....)

(兒子開始流淚了...)

兒子:爸爸!!!!你別要死喔!!!!

爸爸:兒....不要哭

兒子:爸!我答應你,我以後不會再混亂浪費金錢,我會重新做人的了!!!!

爸爸:這樣就好了.....

(爸爸悄悄地閉上眼睛...)

兒子:爸!!!你別要死喔....

-------------------------------------完--------------------------------

ps.唉,個老豆為左比d錢個仔去街,都唔肯比個賊,所以比人打到傷曬...最尾仲死埋.....

大家又點睇呢??

(以上文章只是我從朋友的口中聽回來,我把它轉寫成文章,文字用得唔適當的話,唔好見怪)

我前路有右與左,面對決擇難兼顧... ...
離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2008-12-24
這個父親.....太有人性- -....
http://www.ziondaily.com/2.0/web/portal/
離線雷之鳥
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2008-12-30
感動到哭 一篇好文章
向二星會員同200帖進發
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2008-12-30
這個...小學生都作得出既故事..拎出黎轉載做乜...

小學年代已經睇唔小..聽唔小...

樓主是小學嘛._.?係既話就我錯..
離線皇道使者

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-01-02
引用第3樓Qoo於2008-12-30 02:11發表的  :

你食飯夠由細食到大la
咁你又食?

我前路有右與左,面對決擇難兼顧... ...
離線廁所為上

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-01-03
引用第3樓Qoo於2008-12-30 02:11發表的  :

這是人性的問題
如果你沒有人性
不管幼稚園還是大人也沒用
明嗎?
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-01-03
引用第4樓皇道使者於2009-01-02 21:44發表的  :
你食飯夠由細食到大la
咁你又食?

引用第5樓廁所為上於2009-01-03 01:29發表的  :

這是人性的問題
如果你沒有人性
不管幼稚園還是大人也沒用
明嗎?

兩位,,我冇羞辱呢篇文章既意思
與其單單打打兜個圈黎罵我,倒不如有咩不滿就咁講出黎仲好

我只係講出我既睇法..我既意思係話呢啲係個人基本既道德觀念..適合小學生啟蒙之用
而且小學生都作得出係事實...並無其他意思
如果不明白,,就算了
離線廁所為上

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-01-03
引用第6樓Qoo於2009-01-03 02:33發表的  :
兩位,,我冇羞辱呢篇文章既意思
與其單單打打兜個圈黎罵我,倒不如有咩不滿就咁講出黎仲好
.......

已經明明確確說出人性問題
為什麼你還會認為我單單打打兜個圈?
離線牙笨
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-01-03
故事的本文應該係呢個吧= =?
http://ibbs.hk/read.php?tid=10069
就讓我,
支配孤獨
吞併寂寞
凌駕黑暗
離線刀狂
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-01-03
個個父親的確幾好..唔錯..好好人

我想知個仔...洗唔洗日日幾千蚊牙= ="我咪最多問幾百

佢去邊度洗錢洗咁多= =??
knifecrazylfo@hot
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-01-04
引用第7樓廁所為上於2009-01-03 02:48發表的  :
已經明明確確說出人性問題
為什麼你還會認為我單單打打兜個圈?

是嘛~?
你心裡真的認為是這樣的話,,那你喜歡好了~

有何得罪當我錯又好~點都好~唔想同你慢慢嘈..
離線豬×仔★
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-01-07
雖然文章好段。但系好感人!!
快速回復
限100 字節

上一個 下一個