切換到寬版
  • 31330閱讀
  • 68回復

寫小說教學帖 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線dwchan

發帖
icash
只看該作者 40樓  發表於: 2010-11-04
引用第39樓fighterboy於2010-11-04 20:52發表的  : ua_,c\iL  
http://ibbs.hk/read.php?tid=26895&keyword=dwchan "I{Lcn~!@  
dwchan以前寫的
你寫小說教學帖...?
.......
ltNY8xrdGN  
每個人也是要有過去才有現在,這個已經很久以前的事了 6KD-nr{S  
07年6月的文,你不說我說不定已經忘了..... ZW@cw}  
請在發言前看清楚年份 Ol|fdQ  
有本事可以把我以前小學的作文找出來, CLJn+Y2  
一定比現在還差上很多喔
[ dwchan在2010-11-05 04:42重新編輯此帖 ]
離線黑天狗
發帖
icash
只看該作者 41樓  發表於: 2010-11-04
引用第39樓fighterboy於2010-11-04 20:52發表的  : U#XW}T=|  
http://ibbs.hk/read.php?tid=26895&keyword=dwchan  u bZ`Y$  
dwchan以前寫的
你寫小說教學帖...?
.......
^v:XON<  
真是十分幼稚的行為。 Ay%]l| Gm  
想要挑骨頭前請先完成功課。
離線笨蛋d
發帖
icash
只看該作者 42樓  發表於: 2010-11-05
引用第40樓dwchan於2010-11-04 23:51發表的  :
每個人也是要有過去才有現在,這個已經很久以前的事了 \D#+0  
07年6月的文,你不說我說不定已經忘了..... UyF;sw  
請在發言前看清楚年份 Us>  
有本事可以把我以前小學的作文找出來, +|4olK$[  
.......
4~WSIR-  
到了現在都不明白自己有什麼問題
離線andickb123
發帖
icash
只看該作者 43樓  發表於: 2010-11-05
引用第34樓黑天狗於2010-11-02 23:29發表的  :
若然作者用慣「半」(速成/倉頡),而又不會用輸入法打標點符號的話也沒辦法。
F-Ku0z]){?  
其實只要在速成時按下shift + space[空白鍵] HLE%f;  
咁之後係速成個陣既符都會變成【,。/;’[]】呢類型
『元聚』第一章 青年搏擊篇~『迫近』再度火熱連載
元聚
無路可逃的處境下,星奇的一拳會否打破局面
離線笨蛋d
發帖
icash
只看該作者 44樓  發表於: 2010-11-07
引用第43樓andickb123於2010-11-05 23:06發表的  :
其實只要在速成時按下shift + space[空白鍵] G4uOY?0N  
咁之後係速成個陣既符都會變成【,。/;’[]】呢類型
(IAR-957pN  
)Qo^Mz  
冇錯 又唔係難 2粒制搞掂啦
離線vincentchung
發帖
icash
只看該作者 45樓  發表於: 2010-11-08
多謝你的小說教學!
1條評分
離線anson5678
發帖
icash
只看該作者 46樓  發表於: 2010-12-29
樓主用3成功力已經可以寫到咁_精彩 Z%VgAV>>  
而家仲開埋教學post NcIr; }  
作文一定好勁._____. k,r}X:<6jz  
但係我覺得教學好似差咁d野未教 Qgl5Jr.  
就係作文前要寫自己用左幾多成功力=p
收冰仔異招
離線anson5678
發帖
icash
只看該作者 47樓  發表於: 2010-12-29
引用第40樓dwchan於2010-11-04 23:51發表的  :
每個人也是要有過去才有現在,這個已經很久以前的事了 2| ERif;)  
07年6月的文,你不說我說不定已經忘了..... D(">bR)1  
請在發言前看清楚年份 %r:Uff@  
有本事可以把我以前小學的作文找出來, }<H0CcG  
一定比現在還差上很多喔
^FK-e;J  
.......
k FE<M6a9@  
8s6^!e&  
多謝你咁好人提供個年份同埋月份 oBWa\N  
好讓我起發言前唔洗再睇清楚你果篇神作既發表年份
=D hKN/&P^  
其實你話你起小學作既文章比而家差好多 ajD/)9S  
係咪即係話自己而家作文好勁好把炮;p? !l1jQq_mK  
1條評分
收冰仔異招
離線dwchan

發帖
icash
只看該作者 48樓  發表於: 2010-12-29
引用第47樓anson5678於2010-12-29 20:50發表的  :
多謝你咁好人提供個年份 4Kn)5>  
好讓我起發言前唔洗再睇清楚你果篇神作既發表年份同埋月份
=D .\|}5J9W  
其實你話你起小學作既文章比而家差好多 {tF)%>\#  
.......
e&F=w`F\  
不會丟人現眼就是了
離線anson5678
發帖
icash
只看該作者 49樓  發表於: 2010-12-29
引用第41樓黑天狗於2010-11-04 23:58發表的  :
真是十分幼稚的行為。 lxOUV?m^N  
想要挑骨頭前請先完成功課。
f5hf<R),A  
*^.OqbO[U  
功課.0.?你講既功課係咪即係睇清楚年份 c$ R<j'7  
同埋睇埋樓主起小學既作文比而家既作文差幾多:s?
收冰仔異招
離線dwchan

發帖
icash
只看該作者 50樓  發表於: 2010-12-29
引用第49樓anson5678於2010-12-29 21:01發表的  :
功課.0.?你講既功課係咪即係睇清楚年份 t%]b`ad  
同埋睇埋樓主起小學既作文比而家既作文差幾多:s?
E#mpj~{-  
你肯定有看過? y'U-y"7y  
A7sva@}W  
http://ibbs.hk/read.php?tid=99807
離線anson5678
發帖
icash
只看該作者 51樓  發表於: 2010-12-29
引用第48樓dwchan於2010-12-29 20:53發表的  :
不會丟人現眼就是了
1c}LX.9K  
(pkq{: Fs  
t gHXIr}3  
樓主寫作邊會丟人現眼呢 .________. }R2afTn[;  
3成功力已經勁爆..開埋教學post H(F9&6}  
又邊度會丟人現眼呢
&=hkB9 ;  
uw9w{3]0f  
樓主岩岩回應既呢一句 <l"rnM%  
文筆簡潔而!o! fIm=^}?fwK  
証明樓主功力深厚:$
收冰仔異招
離線真天魔
發帖
icash
只看該作者 52樓  發表於: 2010-12-29
引用第51樓anson5678於2010-12-29 21:14發表的  :
樓主寫作邊會丟人現眼呢 .________. NGOyd1$7N  
3成功力已經勁爆..開埋教學post Q"b62+03  
.......
p 28=l5y+  
所謂的三成功力只是來說笑,難道你認為是真的嗎? >'|Wrz67Z  
#JW~&;  
開小說教學post只是能夠讓更多的會員學習寫作,加上這是寫小說教學的補充,主要是迪路的教學. (GXFPEH8  
mM)d`br  
文筆簡而精=功力深厚? K1[(% <Gp  
!S5_+.U#  
我笑了=]
按圖,看小說

離線anson5678
發帖
icash
只看該作者 53樓  發表於: 2010-12-29
引用第50樓dwchan於2010-12-29 21:04發表的  :
你肯定有看過?
http://ibbs.hk/read.php?tid=99807
odNHyJS0  
a0=>@?  
[[gfR'79{  
樓主比得個網址我 :]+p#l  
即係覺得自己寫得好   _ !H8j/b  
加上一句 :你肯定有看過? +L\bg| ;  
   真係嚇親我 !j-JMa?  
講真 我肯定我有睇過 <Pg<F[eDM  
睇過一段 kQQhZ8Ch  
因為樓主作既彩劇情令我好難睇落去 I4%25=0?  
樓主對自己文筆咁信心   h(MS>=  
咁我想問樓主 y~/i{a;1y  
你作呢篇文 又用左幾多成功力;p?
收冰仔異招
離線dwchan

發帖
icash
只看該作者 54樓  發表於: 2010-12-29
引用第53樓anson5678於2010-12-29 21:31發表的  :
樓主比得個網址我 gt{ $G|bi  
即係覺得自己寫得好[表情]   #7yy7Y5  
.......
AagWswv{Bf  
那你來示範一下好嗎
[ dwchan在2010-12-29 21:40重新編輯此帖 ]
離線真天魔
發帖
icash
只看該作者 55樓  發表於: 2010-12-29
引用第53樓anson5678於2010-12-29 21:31發表的  :
樓主比得個網址我 ;?'=*+'>  
即係覺得自己寫得好[表情]   *zn=l+c  
.......
<=7N 2t)s4  
呵呵,dw是說他的小說是比以前的他作得好.所以就問你.
按圖,看小說

離線anson5678
發帖
icash
只看該作者 56樓  發表於: 2010-12-29
引用第52樓真天魔於2010-12-29 21:21發表的  :
所謂的三成功力只是來說笑,難道你認為是真的嗎?
開小說教學post只是能夠讓更多的會員學習寫作,加上這是寫小說教學的補充主要是迪路的教學
文筆簡而精=功力深厚?
我笑了=]
.......
&$ /}HND  
說笑?我笑了=] eg vgi?y  
你既意思係咪話佢只用3成功力係說笑 _$Hx:^p:  
用左1成功力先係真:p?
KB^i=+xr  
&?@5G  
寫小說教學的補充 = 能夠讓更多的會員學習寫作? Rf .b_Y@O  
我笑了=]
[6Nw)r(a(  
z LHE;  
收冰仔異招
離線anson5678
發帖
icash
只看該作者 57樓  發表於: 2010-12-29
引用第54樓dwchan於2010-12-29 21:32發表的  :
那你來示範一下好嗎
,{HxX0  
1 jJ>(S  
無啦啦做咩示範先 * ?a-m\   
我由頭到尾都無批評過你;$ S`Jo^!VJ4  
我只係表揚下你 咁有心用說笑的3成功力教會員們作文 4E`y*Hmzy+  
能夠讓更多的會員學習寫作
1條評分
收冰仔異招
離線dwchan

發帖
icash
只看該作者 58樓  發表於: 2010-12-29
引用第57樓anson5678於2010-12-29 21:46發表的  :
無啦啦做咩示範先[表情] U[EM<5@I  
我由頭到尾都無批評過你;$ v=A ]#O%  
我只係表揚下你 咁有心用說笑的3成功力教會員們作文 }Fd4; ]  
.......
tiZ5 :^$b4  
請在這帖中找出我親自寫出說自己以3成功力教會員們的文字
離線小銀saki
發帖
icash
只看該作者 59樓  發表於: 2010-12-29
我想說樓上某位 _[D6 WY+  
(v<l9}!  
dw的小說 不...這裡的人的小說都是作得那麼好(抱歉..我沒有小說的基本功 更不能集中專心看小說 但在文章中的字眼看出我都不認識的文法 0GEM3~~D.?  
05 P#gs`<  
但我知道跟畫畫一樣 有基本功 有自身的技能 拿出來分享不好嗎? yQAW\0`  
Y nD_:ZK  
我畫畫不是太好 但不一定要很強 專業才可以教人嘛 v:2*<;  
D hN{Y8'~  
我認為dw小說有貢獻過 迪露小說有貢獻過 能夠幫助到他人  F#0y0|  
m2%OX"#e  
那你呢? 你做過什麼? 你看好你自己有沒有資格插人吧