切換到寬版
  • 9450閱讀
  • 118回復

[討論][理性討論]中日會因釣魚台問題開戰? [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線影‵
發帖
icash
只看該作者 40樓  發表於: 2010-09-21
引用第14樓黑天狗於2010-09-20 20:48發表的  :
咁我問你二次大戰個陣日本做咩又會打到黎HK?

引用第15樓jj俠於2010-09-20 20:49發表的  :

我問你你叫番我自解...咁我問你做乜-__-?

當時香港對中國好重要~詳情睇西史書啦~有幾個因素架

引用第23樓極♂霍雷於2010-09-20 21:01發表的  :

錯. 係真ww 而唔係ww3 前者根本稱唔上係ww 只係ew
何況中日開打 關ww咩事- -
你要記得開打個陣個個國家都會好似ww2既美國一樣

.......

ww2都係由歐洲引起,之後再擴展到亞洲
而ww1都係,不過亞洲果邊規模細,

如果中日開戰,我相信總會有其他國家加入
離線極♂霍雷
發帖
icash
只看該作者 41樓  發表於: 2010-09-21
引用第40樓影‵於2010-09-21 18:50發表的  :

亞洲果邊規模細,
唔應該叫做亞洲 係歐洲國家既colony而已

點解以前要打_ 係因為土地同埋資源問題姐 ww1既原因好似係意colony問題 認真 咁以開戰既話小學雞都做得總統
離線牙笨
發帖
icash
只看該作者 42樓  發表於: 2010-09-21
中日一定唔會開戰
應該話係開唔到戰
其實中國人不嬲都唔鍾意日本...
最不該係日本改歷史
但係一開戰,
因為有聯合國起到
所以美國,英國,什致南北韓都會介入
唔洗講中國同日本一定會比人抽水
最終兩國國力大減
但如果冇左聯合國...
我諗中國出左兵好耐
就讓我,
支配孤獨
吞併寂寞
凌駕黑暗
離線極♂霍雷
發帖
icash
只看該作者 43樓  發表於: 2010-09-21
引用第42樓牙笨於2010-09-21 19:38發表的  :
中日一定唔會開戰
應該話係開唔到戰
其實中國人不嬲都唔鍾意日本...
最不該係日本改歷史
但係一開戰,
.......

話說ww1後都有個國際聯盟<好似咁係叫 唔識中文
事不關自 洗鬼理你 格岸觀火 樂趣更多
離線pinkyjohnny
發帖
icash
只看該作者 44樓  發表於: 2010-09-21
引用第40樓影‵於2010-09-21 18:50發表的 :

的確有可能會引發三戰
如有,美一定幫日,因美一直都睇5過中國,一直表面友好,內裏就……

大家知道日本正在侵略世界嗎?(一位教授論文
經濟侵略------------現在周為都有日本的品牌,一聽到made in日本都覺有信心,一但沒有……
日本二次不能成功侵略中國(支那)原因係後期一致抗日、團結,e.g有葉問、霍元甲(好似係
文化侵略------------日本文化的影響不是很明顯嗎?AV、動漫、漫畫 導致--------->電車男、宅男……個個留係家,內向到,何來再團結!?
以上只是見解,是否呢就真係5知

曰本可以作話有xxx比打沈(日本海域,係中國做,……乜都得,引歐洲D國家幫拖      日本只可作被動,因二次後軍隊只可來防衛(好似係
影響的也是我們
希望不會發生,好好傾下,始終也是經濟問題,和平解決最好,實有對兩方好的方法
閃光昇龍霸
離線12345678901
發帖
icash
只看該作者 45樓  發表於: 2010-09-21
冇lala開戰做咩?
50年之前都可能仲會的
離線pinkyjohnny
發帖
icash
只看該作者 46樓  發表於: 2010-09-21
引用第45樓12345678901於2010-09-21 19:48發表的 :
冇lala開戰做咩?
50年之前都可能仲會的

你話日vs中?
可以說二戰後經濟未復蘇(冇錢點打?),另外聽說日本軍隊只可防衛用
咩都有可能的…… 5好咁決斷
閃光昇龍霸
離線牙笨
發帖
icash
只看該作者 47樓  發表於: 2010-09-21
引用第43樓極♂霍雷於2010-09-21 19:43發表的  :
話說ww1後都有個國際聯盟<好似咁係叫 唔識中文
事不關自 洗鬼理你 格岸觀火 樂趣更多

果個國際聯盟係名存實亡先出唔到手
唔係唔出手
係跟本冇兵力
但係今時今日既聯合國就唔同
但main point係
美國,英國果d一定抽水
隔岸觀火都係抽水方法之一
就讓我,
支配孤獨
吞併寂寞
凌駕黑暗
離線極♂霍雷
發帖
icash
只看該作者 48樓  發表於: 2010-09-21
引用第47樓牙笨於2010-09-21 21:03發表的  :
果個國際聯盟係名存實亡先出唔到手
唔係唔出手
係跟本冇兵力
但係今時今日既聯合國就唔同
.......

ww1軍事競賽之後點會無- -"
總之世界會和平到永遠=]
不過真既係聯合國真係有和平部隊 但係係唔係真係和平 真係獨立呢 就冇人知~"~

我想講 日本開戰前實借o的兒推翻條約

yahoo 知識+
日本自衛隊是第二次世界大戰之後的日本國家軍事武裝力量。它正式組建於1954年7月1日,根據日本《和平憲法》第九條及相關國際條約的明文規定:日本的軍事實力只能維持在自衛所需的水平,總兵力不得超過10萬,軍艦數量不得超過30艘,總排水量不得超過10萬噸,不能擁有航母及核動力潛艇,作戰飛機數量不得超過500架,不得擁有遠程轟炸機,不得發展彈道飛彈技術。
不得發展彈道飛彈技術 依一點已經令佢冇料打中國
佢真係開戰前會推翻條約 自組軍隊

《日美安保條約》美避談釣魚島 東方日報 2010 08 17 節錄
美國雖然沒有改變《日美安保條約》適用於釣魚島的基本立場,但美方因為需要中國合作恢復經濟,所以美方希望通過不直接表述上述立場的方式避免刺激中國,而只會對外使用間接措辭。
^依個係中國面對既問題

其實search加埋用腦諗下就知此post已完
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 49樓  發表於: 2010-09-21
我既睇法,開唔開戰,而加在於日本會唔會再派人去東海油田到,因為中國已經派左軍艦,但係日本又話東海油田係佢既,只要日本派人,雖然中國既軍艦好大機會比人做低,但係中國一定會開戰,其實應該講做日本向中國開戰。
拿,日本呢個國家好得意,佢係已經講過唔會再主動開戰,except一樣野,人地入侵佢地國土,先會派自慰隊。
所以,真係好得意,日本成日話邊到邊到係我既,中國話其實好耐之前,果到已經係我既地方,而日本就話唔理你點講,呢到係我地方,只要你'入侵',我就派人,以上程序,日本好成功咁'偽被動入侵'。
講到聯合國,其實根本係廢既。
五個常任理事國,china,russia,britain,france,the united states。
冇錯,聯合國的確係維護世界和平,你唸下喎,邊個大老先?
你知唔知幾年前,點解伊拉克比人打得咁傷?
美國話伊拉克有大殺傷力武器,但係當聯合國派人去查,美國已經打到去,聯合國班專家拿拿林走人。
你又唸下點解冇人話美國?
因為就連中國都唔夠膽係聯合國開投票話美國。
就算夠膽,英法一定反對,俄羅斯可能投中立票。
講番呢件事,聯合國係店既,伊拉克就唔洗搞成咁。
就算第時開戰,中國搵聯合國指責日本,投票囉,結果係點,明顯。
最主要因為美國係後面,加上佢咁多同盟國,所以中國先驚。
但係又有人話,日開戰,美會幫。
其實呢點冇咩支持,你應該話因為有安保條約,任何一方攻擊日本,等同向美宣戰,根本就係用黎食住中國上既工具。
但係,我仲未可以話美會唔會幫日打中,支持就一定係支持日本架啦。
最主要係因為,中國大量美債係手,隨時可整到美國經濟崩潰無得翻身,有議員都曾經係國會題出過。
美國國民反戰聲音,唔想再參與唔關佢地事嘅戰爭,國民亦唔想再比呢種人命損失同沉重經濟拖累。
美國每次出兵都要攞好多道理同根據去"氹"掂國民先出兵。
雖然以上理由係由全面睇,不過,因為中國係關係到一個咁大既國家,實在太特別,特別到唔係一般唸法可以知道美國既想法,所以我唔會講美國一定會幫/一定唔會幫。
文化侵略,又可以話係一體化,係呢到終於有人意識到,日本既產品,已經係一班mk仔,潮童唔可以唔用既野,由其係電子產品,雖然,好多都真係made in china。
其實如果講軍事,以常規軍備黎講,老老實實,身為愛國既我,真係認為中國軍事頭三都上唔到。
有人驚中國既理由,係中國呢幾廿年大力改革第二炮兵,導彈可以打到好遠,加上有核武,但中國已經講過,人用我先用,所以,得個睇字。
只講日本同中國,如果唔用導彈,只用常規軍備黎講,中國唔可能有優勢。
用導彈,日本,收啦。
核武,唔洗唸啦,唔會用,因為一定比人話。
中日打起上黎,不單係二國戰爭,就算其他國家唔加入,雙方都有好大損失,所以,都係和平好。
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 50樓  發表於: 2010-09-21
樓上,雖然我都ok同意你講法,但係日本已經有航母同核動力潛艇,新閒有講,有資料講左。
今年既飛機數量不得超過500架就唔知,但係總兵力不得超過10萬,已經唔岩啦,只係作戰人數,2020年會增到16萬,今年已經過左。
[ ip84650在2010-09-21 22:23重新編輯此帖 ]
離線paradise
發帖
icash
只看該作者 51樓  發表於: 2010-09-21
日本打中國最先會用核彈炸邊?咪我地香港。中國又係會炸番佢地東京,但到時美國會幫邊個?
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 52樓  發表於: 2010-09-21
引用第51樓paradise於2010-09-21 22:11發表的  :
日本打中國最先會用核彈炸邊?咪我地香港。中國又係會炸番佢地東京,但到時美國會幫邊個?

美國通常都唔會開,睇睇上面既野。
而日本打中國,日本已經有左做核彈既技術,只不過唔比有核彈,如果真係打既,日本係中國成功做低佢前做個核彈出黎再炸中國就得。
反而,中國核彈技術都仲係差。
離線paradise
發帖
icash
只看該作者 53樓  發表於: 2010-09-21
引用第52樓ip84650於2010-09-21 22:21發表的  :
美國通常都唔會開,睇睇上面既野。
而日本打中國,日本已經有左做核彈既技術,只不過唔比有核彈,如果真係打既,日本係中國成功做低佢前做個核彈出黎再炸中國就得。

做核彈要幾耐時間呢你話-??
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 54樓  發表於: 2010-09-21
引用第53樓paradise於2010-09-21 22:24發表的  :
做核彈要幾耐時間呢你話-??

大約二/三日,
有報導講過。
但係數量方面,都要一個考慮因數,你射得出唔表示中,你估中國冇地對空架咩。
所以要大數量射出。
離線極♂霍雷
發帖
icash
只看該作者 55樓  發表於: 2010-09-21
引用第54樓ip84650於2010-09-21 22:27發表的  :
大約二/三日,
有報導講過。
但係數量方面,都要一個考慮因數,你射得出唔表示中,你估中國冇地對空架咩。
所以要大數量射出。

日本自衛隊是第二次世界大戰之後的日本國家軍事武裝力量。它正式組建於1954年7月1日,根據日本《和平憲法》第九條及相關國際條約的明文規定:日本的軍事實力只能維持在自衛所需的水平,總兵力不得超過10萬,軍艦數量不得超過30艘,總排水量不得超過10萬噸,不能擁有航母及核動力潛艇,作戰飛機數量不得超過500架,不得擁有遠程轟炸機,不得發展彈道飛彈技術。
離線icexxx
發帖
icash
只看該作者 56樓  發表於: 2010-09-21
依加科技咁先進....相信會好快解決一場戰爭....唔講人唔人道
引用第51樓paradise於2010-09-21 22:11發表的  :

係會炸軍事基地先點都-.-

離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 57樓  發表於: 2010-09-21
引用第55樓極♂霍雷於2010-09-21 22:36發表的  :

你上網search下,日本已經有呢種技術,只係唔比儲住,呢點中國都知。
你呢個憲法已經改過,總兵力不得超過10萬,錯,軍艦數量不得超過30艘,錯,總排水量不得超過10萬噸,錯,不能擁有航母及核動力潛艇,錯,不得發展彈道飛彈技術都可以話岩,其實暗地,佢自己都唔跟。
你唔信網上資料,唔信我既,睇下新閒,總兵力,航母,核動力潛艇有講過。
最後我冇心指你,大家當吹水,唔洗咁認真,唔洗咁介懷。
都係果句,我懷住on狗既心情入黎,所以都懷住on狗既心情出番去。
[ ip84650在2010-09-21 23:22重新編輯此帖 ]
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 58樓  發表於: 2010-09-21
老實講打仗死好多人既..
乜世界和平唔好咩?
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 59樓  發表於: 2010-09-22
引用第58樓七星會員於2010-09-21 23:44發表的  :
老實講打仗死好多人既..
乜世界和平唔好咩?

係呀,尤其係生化武器,唸下到驚。
快速回復
限100 字節

上一個 下一個