切換到寬版
  • 2418閱讀
  • 10回復

有無羽毛球玩家 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線汝吾之

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2011-06-16
同上,大家去開邊度打,小弟初學

離線saizen

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2011-06-16
羽毛球嘛...
book場同fd打吧-_-
始中冇咩技術都可以打到的.v.
敗者無一死 將來富如山
離線waynewong
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2011-06-16
唔洗學既.不過依家打壁球.開始慣左手勢.打得太大力lol
☢☣๖ ⊹⊱⋛⋋ۣۜ   ੴ㍿
離線牙笨
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2011-06-16
引用第1樓saizen於2011-06-16 20:39發表的  :
羽毛球嘛...
book場同fd打吧-_-
始中冇咩技術都可以打到的.v.

又唔係咁講呀...
我未學之前都好似你咁諗
學左之後先知羽毛球係門好深奧既學問
手腳協調...身體平衡...預測殺波落點...等等
有心打既話都係搵隊球隊好d~
就讓我,
支配孤獨
吞併寂寞
凌駕黑暗
離線waynewong
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2011-06-16
引用第3樓牙笨於2011-06-16 23:09發表的  :
又唔係咁講呀...
我未學之前都好似你咁諗
.......

搵球隊打.不如自己搵私鐘打完先入
☢☣๖ ⊹⊱⋛⋋ۣۜ   ੴ㍿
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2011-06-17
引用第3樓牙笨於2011-06-16 23:09發表的  :
又唔係咁講呀...
我未學之前都好似你咁諗
.......

我只是為打而打:o
手腳協調,身體平衡,預測殺波落點這些不用人教吧:o
技術啥的如果不是專業球員不用吧-_-
只是朋友玩樂不用這麼講究-_-
[ saizen在2011-06-17 11:16重新編輯此帖 ]
敗者無一死 將來富如山
離線zsdfghjkl

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2011-06-17
引用第5樓saizen於2011-06-17 07:17發表的  :
我只是為打而打:o
手腳協調,身體平衡,預測殺波落點這些不用人教吧:o
技術啥的如果不是專業球員不用吧-_-

你打個波果時都要有手勢啦...我之前都以為企係到睇到波就打..點知有好多球都開唔到波..要殺波都殺唔到真係_ _啦~!
去去~魔法~走!!!
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2011-06-17
引用第6樓zsdfghjkl於2011-06-17 10:19發表的  :
你打個波果時都要有手勢啦...我之前都以為企係到睇到波就打..點知有好多球都開唔到波..要殺波都殺唔到真係_ _啦~!

打波企係到打做咩運動:o?
連開波都5識我諗你真係要請個教練了:o
敗者無一死 將來富如山
離線ming6339
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2011-06-17
=.=頂
離線visitor5779

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2011-06-17
講羽毛球,除左身體平衡等等之外,仲要考慮擊球力度,同埋假動作(騙重心),同埋步法(提高容錯率)
正常黎講你下下殺波=死埂(自己轉身慢左,一比人拉左/右就game over)
通常打高遠就係為左留時間比自己/拉距
除左普通殺波等等之外,仲有吊球,推球,切球等等,其中仲有細分
除左技術之外,搵一塊拍都幾重要
有D拍就可以拉更高磅數(李0果D可以上到3X磅,猜兩球就要買過新線D:)
不過一向都係21-24磅,多數22磅左右(男性)
愈高磅數=愈緊=愈易斷=愈無彈性(要depends on咩線,)=愈有力度
多數線都係bg幾幾(yy)啦,有d無咁易斷,有d彈性好,有d力度好,有d控制好,要定型你自己係邊類型球手再選擇
拍個方面就多數都係yy,wilson都唔錯ge,yy拍就有分唔同類型啦
即係唔同用質=唔同化學反應=唔同球感,yy都有分類,好似armortic,nanospeed等等
買拍最好同返店舖買,最好唔好同網上賣家買,好易買到山寨野

講完咁多
最好跟返球隊打,通常普遍球隊都有分高級同低級,搵一個好球隊都係幾重要,最好唔好搵果d教練係掛住同人講野,是是但但叫你做咩果d,我本身個球隊就係因為咁,加上自己經濟負擔唔黎就唔再去
如果私鐘就都叫理你,不過多數打完汁波,搞到時間剩低無幾,學野都唔多
係咁多,有問題再問

我去開club house/港島東果邊d室內運動場打
離線牙笨
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2011-06-17
引用第9樓visitor5779於2011-06-17 22:26發表的  :
講羽毛球,除左身體平衡等等之外,仲要考慮擊球力度,同埋假動作(騙重心),同埋步法(提高容錯率)
正常黎講你下下殺波=死埂(自己轉身慢左,一比人拉左/右就game over)
通常打高遠就係為左留時間比自己/拉距
除左普通殺波等等之外,仲有吊球,推球,切球等等,其中仲有細分
除左技術之外,搵一塊拍都幾重要
.......

同意+1
羽毛球呢樣運動真係太高深了...
就咁兩句話根本講唔出羽毛球個神緒
落到場,d波千變萬化
對手係打吊球定高遠球?
網前放完波,下一球又會唔會係挑波呢?
打左定右?
走錯一步已經玩完
就讓我,
支配孤獨
吞併寂寞
凌駕黑暗
快速回復
限100 字節

上一個 下一個