切換到寬版
  • 3970閱讀
  • 19回復

[討論]有關禁招問題(港台共用) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線真♂虎王

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2012-09-02
近日LFO已經合左ser dc_2nF  
大家都知道同台灣人打vs有困難 mB6%. "  
因為他們都沒有共識有關禁招的事情 雖然台灣本來就已經有禁招 5iI(A'R[7  
但我個人認為禁招應該要有共識 當然台灣人有無在看我都管不到 j,SZJ{ebXg  
第1點:首先我想同大家講(這只是我個人的意見) yqtaQ0F~  
禁招我認為有幾件事要注意 -1~o~yGE  
1:攻擊力過高 AX'-}5T=  
2:防禦力過高 L "'d(MD  
3:收手/起手過快(當然包括高攻問題) X<pNc6  
4:令人不能控制的招式(例如暈人 浮空 無限連 無法控制 扣攻防 扣人sp 等等) 5sj$XA?5  
5:範圍太大 0P{8s  
6:補血 "!fwIEG  
雖然有d招的確符合已上條件但無禁 Ed{sC[j=  
這就是因為角色問題 Ct zW do.  
例如 3xmPY.  
域多 歷奇 紅魔鬼 勇心 等等人物 `I4E': ZG  
因為佢地本身9招有3-4招都係低攻擊招力/無防招式 所以要用高攻擊力招式去平均 F~hH>BH9  
當然你們技術好的話就不用需要吧 ie>mOsz  
8J- ?bo  
第2點要注意: Z6Z/Y()4Tl  
個人品行問題 }W(t> >  
雖然我無發去管理個人問題 但請各位自重 .<xD'54  
招式可以出 但不可以太過分連技 (例如 沖天退 無影腳 超昇等等) 0%Y}CDn_  
雖然的確唔禁 但係連得太過分令人過火 而且有d招連極都唔會閃身 免得自找麻煩 }f % Qk0^  
我個人認為 高攻擊的招式就不應該要再接 好像 巨戰連巨戰一樣 lDF7~N9J_  
R=$}uDFmW  
第3點要注意: $9xp@8b\_  
屈招問題 V]"pM]>3X  
我個人認為連續出同一招3次/只用1-3招去vs(全場) Z }Q/u^Z  
已經算係屈招 HD1/1?y!@q  
WTjmU=<\  
第4點要注意: U.b|3E/^  
拉打問題 Y7 K2@257  
以前後盡頭為起點/終點 k7L4~W  
不停左右跑 以遠攻/沖擊招式 不停地攻擊對手 R~|(]#com  
比人埋身就即走 ${}9/(x/^  
2- (}=N  
希望大家有共識 ~O!E&~  
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2012-09-02
以下是我認為禁的招式 希望通用 57]La^#  
迪雲:真昇龍霸 ]2ycJ >w  
小丹:真旋風腿,真豹影拳 kA)`i`gt  
星仔:,真十字旋風拳, ne3t|JZ  
悟地:真虎翔霸 l Ft&cy2  
馬龍:,捐血救人 opu)9]`z  
米兒:,大天使之降臨,神之寬恕, rOj(THoc{  
亨利:援速箭, eNM"e-  
佛覺:佛我同在, 2+p XtP@O  
菲雲:煉獄困室,閻王追殺令 Fpwhyls  
約翰 治療術,透身咒, rY1jC\  
6道:分身術, Ke]'RfO\  
溫蒂:風之精靈, qPJSVo  
黃金親衛兵:金龍乍現, %K06owV(S)  
幻音神巫:愛的詛咒,魔獸召喚,吸精大法 3H4T*&9;n  
比提:蝙蝠練成,吸血, G `B=:s]  
邪鬼:唯我獨尊,轟裂異度空間, cWo__EE  
天魔:極地大火山,冰火飛馳,灼冰展翅, $2blF)uYE  
龍翼:火鳳凰,怒虎震空彈, u6IM~kk>5  
龐士:霸雷彈,無極地獄,怒雷之陣, =NnG[#n%  
姬絲:突擊!爆地鼠,出擊! 機械邪鬼, Ex@}x#3  
卓男:機械暴動, qK~]au:C  
玄武:虎仙訣,怒虎棍法-武虎,醉虎神道, *,*XOd:3TL  
托比:萬獸之王 gw%L M7yQR  
蓋亞 絕地破,牢動破,滿月斬 Qw|y%Td8r  
蓮娜:雙血煉爪,四翼魔蝶, hst Ge>f[6  
奧龍:血壓暴漲, >Rb jdM5K4  
迪倫:紫炎彈,地藏龍,蒼天龍華 ,OP\^  
撒卡:勢凶夾狼,孤狼高嗚,逆狼牙襲, d>c`hQ(V  
黃帝:太陽彈,瞬移劍 F[0~{*/|G  
黑羅剎:煉獄破, _F^NX%  
魔姥:寄生蟲, e eyZ $n  
勇心:心·不死, TIaiJvo  
地藏十兵衛:殘影術, n!lE|if  
邪狼丸:葉子飛鏢,  Bs>S2]  
暗黑菲雲:烈錘轟炸 PlgpH'z4$  
f8 UO`*O  
禁用人物 EU'rdG*t/R  
終極魔 神母號 特別版迪倫 k)y<iHR_o  
:O?3lj)  
注意:無關技術成份 神手/新手通用 X &G]ci  
1!E}A!;  
雖然有很多招沒講 %\)AT "  
例如 超昇 超虎的招式 還是小出/不用比較好 }g|9P SbJ  
要練好技術我認為不必要出的 / T_v8 {D  
O`N,aYo  
EaH/G g3  
hw)z]  
J9y}rGO  
+ bb-uoZf  
HW'I$ .  
jMX|1b  
s&wm^R  
離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2012-09-02
LFO vs 已爛透 大天同透身有需要禁咩?
離線acz

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2012-09-03
旋風腿都屈到喇搞事咩< r $YEq5  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? "-G7eGQ  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫<
神のご加護を貴方に…

離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:旋風腿都屈到喇搞事咩< X2YBZA  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? )d{fDwrx1  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫< (2012-09-03 16:36)  w 5t|C>  
.B!  Z0  
我所講既禁招同技術無關 {CX06BP  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 e=_Ng j)  
但e d只係有技術既人先可以做到 pTH5-l_f ]  
同禁招無關
離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2012-09-06
個個人心目中禁招不同,好難有共識,都冇咩好討論,可鎖post o76{;Bl\O  
m<J:6^H@  
離線acz

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:
我所講既禁招同技術無關 wEQZ9?\  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 UtR wZ(09  
但e d只係有技術既人先可以做到 iV!V!0- @  
同禁招無關 B`)bo}h  
只係我想講想旋風腿本來就係屈招< b,>>E^wd!  
係班人屈慣手勢姐< Q(x/&]7=V  
一話禁就要生要死< 0g#xQzE  
仲有< }L=Qp=4  
本來禁招就係為左玩技術< ,vAcri 97  
佢地連禁都唔禁又話我地玩技術< U.Y7]#P:  
請問唔練點先有技術< `]a0z|2'!  
你估真係飛出黎架< ,Kt51vGi  
神のご加護を貴方に…

離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:只係我想講想旋風腿本來就係屈招< }daU/  
係班人屈慣手勢姐< 0 ZSn r+  
一話禁就要生要死< ?Cx=!k.  
仲有< WQbjq}R fI  
本來禁招就係為左玩技術< \[]?9Z=n  
....... (2012-09-06 19:18) B:Awy/XMi  
+O.qYX  
首先唔好再加技術成份入去.. y>)c?9X  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. Y?L>KiM$  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 {|B[[W\TN  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 (H\ `/%Bp  
有技術唔代表一定要出低攻既招先算 hDQk z qW  
對付旋風腿仲有好多招式 i1'G_bo4F7  
我所謂既禁招定義樓上已經講得好清楚 :Gew8G  
12;YxW>[  
Vhr6bu]  
離線
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:首先唔好再加技術成份入去.. <]X 6%LX  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. L u'<4 R  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 B*w]y L(  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 p1K]m>Y{?  
....... (2012-09-06 21:11)  ei{tW3 H$  
Uw!d;YQm  
其實呢 s|`wi}"x  
旋風腿 6> z{xYat  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 VR\}*@pNp  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 $R NHRA.  
出完之後狂出跳 F ^aD#  
或者 場角無限連 7(a1@ VH  
用依招黎移動都有
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2012-09-06
回 健 的帖子
:其實呢 6-0sBB9=u  
旋風腿 G--(Ef%v'  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 0fn*;f8{XJ  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 MGxkqy?  
....... (2012-09-06 21:22)  ] $r].,&  
yT5OFD|T  
真旋禁硬 <lWj- +m  
旋風腿唔連出都ok &1?6Q_p6c  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high
離線
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2012-09-08
回 tommywu 的帖子
tommywu:真旋禁硬 6)ln,{  
旋風腿唔連出都ok xW*Lceb  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high (2012-09-06 22:10)  D}lqd Ja  
H.E=m0 np  
神人=me :o)?
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2012-09-09
其實LFO vs(HK)都係得個堆人 'TH[Db'`I  
5QuRwu_  
都熟哂禁招 LjE3|+pJ  
WysWg7,r  
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 fRLA;1va  
=xRD %Z  
佢地都唔鬼聽 l!Xj U nRF  
Ky,upU  
又時真係講都哂勁氣
離線
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2012-09-09
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:其實LFO vs(HK)都係得個堆人
都熟哂禁招
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 SsW<,T  
....... (2012-09-09 18:02)  }BI6dZ~2A  
{TpbUj0  
除左個堆人以外 76@W:L*J$J  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白
本帖提到的人: @俠俠
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2012-09-10
回 健 的帖子
:除左個堆人以外 Z8bg5%  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白 (2012-09-09 19:48)  ;k`51 =Wi  
*izCXfW7  
無人識佢bo~~~
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2012-09-11
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:無人識佢bo~~~ (2012-09-10 18:33) /+%aSPQ  
*w*K&$g  
其實e加lfo分左3部分人 , p}:?uR  
1.hk老手(會禁招) d)!'5Zr M  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) +u$JMp  
3.贏就是王道既小白(出禁招) f?/OV*  
本帖提到的人: @俠俠
離線
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2012-09-11
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:其實e加lfo分左3部分人 Z+U -+eG  
1.hk老手(會禁招) FNraof @Oy  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) kBA.N l7  
3.贏就是王道既小白(出禁招) bi}aVtG~z  
....... (2012-09-11 13:05)  dF51_Kk  
~;$QSO\2h  
出禁招之外仲會屈招 7P3/Ky@6  
講少左lu
離線ken3659
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2012-09-11
其實比堤招吸血有必要禁咩? FY Flh^}  
又難中,收手又慢 `~d7l@6F  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁?
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2012-09-17
回 ken3659 的帖子
ken3659:其實比堤招吸血有必要禁咩? |9 5K  
又難中,收手又慢 j< h1s%  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁? (2012-09-11 20:57) _nz_.w0H9  
,<P"\W  
吸血既招式一向都係禁招... Q'^'G>MBJ  
而且吸血本身吸得都唔小 全中起碼加一半血 而且格招力都幾高 )d3C1Pd>  
sbVEA  
醉虎神道神格神攻 I&i6-xp  
我所講既禁招係先理解個人物有無必要出禁招先會禁 @^ta)Ev  
玄武本身頭幾招已經好好打 所以醉虎神道我覺得有必要禁 $A5O>  
Kp7)my  
離線lfolfogogo
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2013-01-26
支持以上禁招表~~~~~~
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2013-01-27
大天使之降臨平衡之後係繼天使之吻第2廢既招 v0\M$@N[  
都唔係禁唔禁既問題 根本冇人想用
快速回復
限100 字節

上一個 下一個