切換到寬版
  • 1387閱讀
  • 18回復

[原創]遊戲王卡全攻略期刊(自創,不定期更新) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線自己

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2007-07-06
大家好~,本垃圾將會於不定期推出遊戲王期刊(當然是虛擬吧..)
今日是第一期(6/7/2007)
===========================================================================
卡片推介

今集卡片推介我會推薦的卡係【E・HERO 暗輝俠】
星數:6
屬性:暗
類族:戰士族【融合怪獸】
攻擊力:2000 防守力:1000
融合材料:「E・HERO閃光人」+「E・HERO 戀屍人」
效果:此卡不可以融合以外的特殊召喚.此卡攻擊守備生物時,給予攻擊力額外數值戰鬥損傷.此卡攻擊後傷害判定結束後呈守備表示.此卡被破壞時,破壞對手場上一體生物.
此卡好處:別為他要兩隻怪物作融合而得到這樣少的攻防而氣憤,因為他的效果是一種令自己安全又能攻擊的好效果 首先,他不會因對手怪獸的防禦而扣不到對方生命值(當然要攻擊力要高過那防守怪獸),而且攻擊後還能變成防守形態,這無形是攻完又可以防,如果對方是專用小型怪獸的話你定可殺對方於痛快,而且此卡被破壞時還可破壞對方一隻怪獸,真是非常強的攻防效果...
===========================================================================
組合

今日講的組合叫做【多重魔界怪獸召喚之術】
首先,在卡組度放陽氣葬儀棺(3張最好:) )
不要看那卡從手牌中丟棄3張怪物卡很廢
配合暗魔界的怪獸用會好好
因為暗魔界的卡都是在因效果而在手上送入墓地時可以特殊召喚出來
這可是會大量召喚卡獸的啊,而且暗魔界有不少攻擊力不低的怪獸,這個組合除時秒殺對方(汗...)
==========================================================================
由於新創立這個期刊,所以第一期不會有太多專欄,請多見諒
發問區:
如果大家有任何對遊戲王卡的擬問,可發表出來
適合/好的發問我會在此貼出來
1條評分

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線魚旦二號

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2007-07-07
我勁唔鐘意玩HERO= =我同人玩都係禁HERO= =太屈機= =
離線自己

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2007-07-07
引用第1樓魚旦二號於2007-07-07 10:26發表的  :
我勁唔鐘意玩HERO= =我同人玩都係禁HERO= =太屈機= =

但hero係遊戲初期攻擊力好弱
你可以趁遊戲初期使用消滅怪獸的卡
再自己慢慢組織攻擊,便可取勝

離線我愛羅
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2007-07-07
我想問copy係唔係比人打先可以copy

定係一落場就copy到人地既威力?
離線自己

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2007-07-07
引用第3樓我愛羅於2007-07-07 10:31發表的  :
我想問copy係唔係比人打先可以copy
定係一落場就copy到人地既威力?

copy係邊隻獸先^^

離線我愛羅
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2007-07-07
個面貌係個時鍾果個呢-_-
離線自己

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2007-07-07
引用第5樓我愛羅於2007-07-07 10:37發表的  :
個面貌係個時鍾果個呢-_-

請說出該卡編號=.=

離線我愛羅
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2007-07-07
算喇唔洗__

我問我朋友算..
離線自己

發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2007-07-07
引用第7樓我愛羅於2007-07-07 10:39發表的  :
算喇唔洗__
我問我朋友算..

家下幫你搵下先~

離線自己

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2007-07-07
我愛羅
你講的張卡應該係幽獄的時計塔
此卡效果:每到對手的準備階段時,在此卡上放置一個時計counter。有合計4個以上的時計counter時,此卡的控制者不會受到戰鬥傷害。當此卡有合計4個以上的時計counter而被破壞往墓地送時,從手牌或牌組特殊召喚一隻「D-HERO 恐怖小子 」。

離線魚旦二號

發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2007-07-07
有冇d怪獸卡可以不被陷阱卡/魔法卡所影響= =
離線自己

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2007-07-07
引用第10樓魚旦二號於2007-07-07 10:56發表的  :
有冇d怪獸卡可以不被陷阱卡/魔法卡所影響= =

家下幫你搵搵先=.=

離線自己

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2007-07-07
回魚蛋:
神卡啦=]
一係用銀色盔甲令被呢張卡裝備的卡獸以外的卡獸受唔倒魔法,陷阱影響

離線魚旦二號

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2007-07-07
引用第12樓自己於2007-07-07 11:16發表的  :
回魚蛋:
神卡啦=]
一係用銀色盔甲令被呢張卡裝備的卡獸以外的卡獸受唔倒魔法,陷阱影響

我冇銀色盔甲,我得張巨神兵炸= =
離線jahn1
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2007-07-07
HERO 好貴呀........
賣lfo勁多野 因為唔想玩
離線吾尊者

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2007-07-07
先前玩3條電子龍加3支冰帝,全閃=3=

勁好玩。
估唔到=3=係咁易散架
離線自己

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2007-07-07
引用第15樓吾尊者於2007-07-07 13:46發表的  :
先前玩3條電子龍加3支冰帝,全閃=3=
勁好玩。

唔錯吧
加埋奇美拉聚合終結龍都唔錯
轉玩鎧黑龍-電子暗黑龍都唔錯

離線吾尊者

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2007-07-07
引用第16樓自己於2007-07-07 13:48發表的  :
唔錯吧
加埋奇美拉聚合終結龍都唔錯
轉玩鎧黑龍-電子暗黑龍都唔錯

黑電子龍貴呀,電子龍閃都係70條渣!
估唔到=3=係咁易散架
離線自己

發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2007-07-07
引用第17樓吾尊者於2007-07-07 14:15發表的  :
黑電子龍貴呀,電子龍閃都係70條渣!

下=.=
電子龍70蚊...!?係味三頭先
我上次買電子龍一set(3d)都係300蚊=.=

快速回復
限100 字節

上一個 下一個