切換到寬版
  • 6411閱讀
  • 63回復

[原創]~小斬斬~之菲沙分析{已加入菲沙最新招式}~ [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線牙迪

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2006-05-24
— 本帖被 chy2003 執行取消精華操作(2007-08-14) —
菲沙-Freeze "g>uNtt~  
四大元素尊者之一,擁有操控冰元素的力量,雖然外表冷酷,但其實內心充滿熱誠,加上戰鬥力高,是可以依靠的伙伴。 A}OV>yM  
ElqHZ$a?  
角色取得方法: >^D"%Oj y  
產品包 對戰咭 Yahoo!game kh^AH6{2  
ok     ok         ok V\ !FD5%  
p^5B_r:  
g^}X3NUn  
  X[h=UlF  
  ^ q|=tt(}G  
  l----我是否很帥?!  Yes lor,滿意未= = , by hhhkkkhihi^^ %zb7M%dC6`  
                      菲沙:多謝你咁讚我o波~不過好似牽強左d囉....... 6\OSIxJZ F  
角色起初能力 `: i|y  
nH NMoA  
能力 能力值 每加1點的效果 v-42_}  
HP 950 5 ZJ=-cE2n  
MP 750 4.5 QRgWzaI  
SP 700 5 uC 5mxZ  
STR 15 1.5 4kxy7] W  
DEF 14 1.4 :NA cad  
AGI 11 1.1 o=q N+-N  
j)'V_@  
菲沙說:我的配點絕對不比我的徒弟差的~ .<rL2`C[c  
好,,講番正題,,睇下我主人~小斬斬~幫我做ge招式分析啦~ ;# {XNq<1  
去片! FspI[g UN,  
PPPRO.y  
(<itE3P  
冷凍波   mp:150MP 學習點數:50 附加效果:凍結 攻擊力:700 2=(=Wjk.  
小斬斬:呢招係佢破關都唔會點用~但打vs封位好好用嫁!而且敵人結左冰之後可以用鐨風sm佢{狂笑} XMa(XOnX  
q,Q MvUK:  
K ,f1c}  
冰鋒之劍 mp:250MP 學習點數:80 附加效果:召喚武器 攻擊力:0 rAn''X6H  
小斬斬:呢招同上面一樣,,都係冇咩用,,除非新手,,新手可以用冰劍打怪,,不過高手應該唔會....(瓜~)另外,,呢招打vs時都好少會用到,,因為打vs通常係唔比用武器ge= = #wx0xQ~,J  
l \xIGs  
[-s0'z  
冰霜拳 mp使用量:300MP 學習點數:90 附加效果:凍結 攻擊力:4500 1hit:1500 共3hit RTHdL  
小斬斬:呢招打關同打vs都好有用,,打關時當敵人打番少少血,,又唔想用鐨風,,因多mp,,就會用到呢招了 Xb)XV$0  
打vs時,,呢招可以話係好洗好用!因為d冰可以格下好高攻ge遠攻(一定係遠攻),,例:氣功波之類~ 84e)huAs  
補充:呢招最多只係會食中2hit,,食中第2hit個陣時就會進入無敵狀態,,所以第3hit會打唔中 @>(l}5U5  
%}+j4n  
isQ{Xt~K  
宇宙冰河 mp使用量:350 學習點數:150 附加效果:凍結 攻擊力:4000(1hit:2000) X7NRQ3P@  
小斬斬:呢招係菲沙最強ge遠攻招式,,用呢招黎破關同打vs都好有用,,打關唔洗講啦,,打vs就可以用佢黎打拉登 呢招ge速度只比穿心慢好少好少.....所以一個字----勁! ',*I=JW;  
p.s:呢招只會食中2hit,,2hit4000攻,,食中第2hit個陣時就會進入無敵狀態,,所以第3hit開始就會打唔中,,仲有,,呢招囉黎擋穿心矢屈機也不錯呢~ TnPdpynP  
HPVT$EJ  
鑽石風暴 mp使用量:450MP 學習點數:150 附加效果:凍結 攻擊力:5000 oopTo51,a  
小斬斬:呢招係菲沙最勁ge招式~出緊呢招個陣,,我隻寵物會進入無敵狀態(又唔怕鬼,,又唔怕神囉!)攻擊力還有5000呢?!囉左我條命算= =,,不過....呢招有弱點ge....就係如果敵人格下你招,,當你收手個時,,足夠我徒弟個徒弟呀悟地ge一招真虎車過~所以自己小心d啦...... $T1 D ?X  
$-5iwZ  
 J@(*(oQb  
冰川寒流 mp使用量:200MP 學習點數:120 附加效果:凍結 攻擊力:500(每一粒冰冰= =) d3 fE[/oU  
小斬斬:呢招好多人都會覺得冇用和好難用,,因為係倒後出的~但打關和vs時也好有用,,由其是打vs! wvx N6  
破關時,,可以用冰川令日結冰,,然後可以用鐨風sm佢{狂笑~}打vs時,,呢招係可以陰到人死= = &>i+2c~  
因為佢知你出招時間同地點,,所以好難預測~所以就可以屈到人爬係到啦,,哈哈!同埋,,呢招係菲沙招中最高防ge一招~所以識用ge話,,真係好洗好用嫁!(多謝龍仔666 ge意見~) {LR?#.   
GB^Ch YOb  
goIn7ei92  
冰光線 mp使用量:1MP 學習點數:10 附加效果:凍結 攻擊力:一招ko~ ]*sXISg1  
小斬斬:哈哈,,呢招係只有~小斬斬菲沙~先可以出到嫁!想要~小斬斬菲沙~人物?唔好意思,u1未出=0=呢招同迪雲的龍光砲一樣,,但食左會結冰,,同埋一招ko........=0= sJt&`kZ  
|Wi$@sWO  
菲沙連技:可以用冰彈博冰彈or冰箱拳or宇冰or鐨風or冰劍一下=0= +%U XI$v  
        可以用冰川博冰彈or冰箱拳or宇冰or鐨風or冰劍一下=0= VP0wa>50!  
        可以用鐨風博冰彈or冰箱拳or宇冰or鐨風or冰劍一下=0= ? Yy[8_(tN  
76zi)f1f  
我自己ge連技:通常都係冰彈博鐨風(比較易~),,冰川博鐨風,,仲有.......超四連鐨風! Pt";f  
就係第一下用鐨風打d怪埋牆,,然後出第二下(這時敵人會解冰),,親佢未落地出第三下(會中的~)跟住第四下就可以送人去太平洋........... n #,AZ&  
'#u |RsZ  
總結全文:菲沙:我係一個中上型ge角色,,配點不錯,,但比較屈和陰(不要只看我外表冷皓~) DW m$:M4 z  
小斬斬:所以,,我鼓勵大家玩菲沙嫁! A}H)ojG'v  
菲沙:呢句應該係我講嫁喎><做咩講左我句對白呀 N$:[`,  
小斬斬:句對白好似係我諗嫁喎,,你抄我嫁炸....哼~ i?4vdL8M  
菲沙:你好野~ c .KpXY  
小斬斬:我不嬲都咁好野......... &P[eA u  
AM'-(x|  
罵戰一論,,唔打出黎 -Ww'wH'2  
p.s:小弟第一次做分析,,大家比d意思同多多支持下!唔該~
[ 此貼被~小斬斬~在2006-05-28 17:56重新編� ]
2條評分
牙翼 威望 +2 補多2分 2011-11-03
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2006-05-24
引用第1樓pplfo2006-05-24 23:49發表的“”:
太簡單呢!
/NMd GKr  
味做完,,要訓覺覺豬啦我= = }y x'U 3  
聽日先搞埋佢
離線龍仔666
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2006-05-25
引用第1樓pplfo2006-05-24 23:49發表的“”:
太簡單呢!
g=o)=sQd  
\_De( p  
#wk'&XsC#z  
6EGh8H f  
回題:冰川寒流留講一樣野,就係佢既防守力超勁,絕龍劍又應擋到,係跳後嗰下時,防守力好好的。
[ 此貼被hhhkkkhihi在2006-05-25 15:45重新編輯 ]
唉...呢個論壇大部份只係識抄襲其他論壇既文化,好心比d大志出黎創出自己文化啦
離線可樂
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2006-05-25
我想…昇龍霸系列能破冰川…的確…菲沙十分岩新仔玩…因為菲沙仔易上手…又易勁…(除左冰川=_=…笑…)
離線龍仔666
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2006-05-25
引用第4樓可樂2006-05-25 10:52發表的“”: oz(<e  
我想…昇龍霸系列能破冰川…的確…菲沙十分岩新仔玩…因為菲沙仔易上手…又易勁…(除左冰川=_=…笑…)
wHx1CXC  
我諗除左真昇都應該得,等我一陣試下跟手話你聽。
唉...呢個論壇大部份只係識抄襲其他論壇既文化,好心比d大志出黎創出自己文化啦
離線至尊

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2006-05-25
引用第3樓龍仔6662006-05-25 10:46發表的“”:
好過你咩得囉,你係某某論壇做的像垃圾一樣呀~~
回題:冰川寒流留講一樣野,就係佢既防守力超勁,絕龍劍又應擋到,係跳後嗰下時,防守力好好的。
INyreoMp  
喂,唔好係度人身攻擊 $83 TA> <a  
回正題:冰劍另一效果,投擲出去 ']Nw{}eS`  
    缺點:唔碎就......小心點lo,同人打vs就......o又要小心d
離線龍仔666
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2006-05-25
真虎穿到鑽風?是運用得不好吧,我用鑽風打真虎又可以格到。 %i]q} M  
鑽風可以+一點ps:多hit高攻技要小心。 vnw83a%3  
同埋不知是否改了,宇宙冰河是不能擋穿心矢的,唔知係咪改左,因為係1~兩個月前我跟一個henry玩過穿心會穿埋黎,宇宙冰河防守力有點差。 `$JPF  Z  
冰波在起手至0.5秒一亥可以擋到穿心,ex拳等招的。
1條評分
離線至尊

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2006-05-25
鑽風我個fd話有無敵,唔知係唔係(+一點ps?唔明) $A`D p{e"  
冰箱拳阻礙力好高
離線龍仔666
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2006-05-25
引用第8樓七聖尊2006-05-25 16:16發表的“”: Pn\ Lg8  
鑽風我個fd話有無敵,唔知係唔係(+一點ps?唔明) ^G.PdX$M  
冰箱拳阻礙力好高
2j9Mr  
鑽風是用時無敵的。 '2vZ%C$  
冰箱拳阻礙力好高,不是阻礙力,係防守力。 ypM0}pdvTp  
(+一點ps?唔明),姐係+ps句(中文:注意) f wWI2"}  
仲有一樣野,冰尊係一個出招時防守力超高的人物。 `PXSQf  
f }PT3  
防守力表(最少防守力係最上,最高防守力係最低) ng(STvSh:  
---------------------------------------------------------- (]n^_G#-$  
宇宙冰河(最低防守力) 1@JAY!yoo_  
冰鋒之劍(起手一亥) Bd*:y qi  
冷凍波 H4ml0SS^  
鑽石風暴 9XImgeAs  
冰霜拳 NRe{0U}nO  
冰川寒流(最高防守力) )mT{w9u  
UIc )]k%  
ps:小心sp值
1條評分
離線至尊

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2006-05-25
我係話可以阻住人地過自己度,唔係話佢防守好(although係真的) n@<+D`[.V  
而冰劍整時防高過冷凍波
離線龍仔666
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2006-05-25
引用第9樓七聖尊2006-05-25 16:26發表的“”: xp<\7m_N  
我係話可以阻住人地過自己度,唔係話佢防守好(although係真的) tfW*(oU  
而冰劍整時防高過冷凍波
FMMQO,BU  
不,試過了,是冰波防守力高d,冰劍如果比破天斬斬既話會食到的,而冰波就只會成個向後。
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2006-05-25
多謝以上所有人寶貴ge意見! !lf'gW  
p.s:我跟住會整比提,,你地會唔會支持我呀^^
離線asdf0912004
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2006-05-25
引用第11樓~小斬斬~2006-05-25 21:28發表的“”: ON"F h'?  
多謝以上所有人寶貴ge意見! hes$LH  
p.s:我跟住會整比提,,你地會唔會支持我呀^^
P")duv  
如果你d圖係你的話可能仲好的 %^1@c f?.  
我會支持你丫!
大家好我叫焌仔
我玩ser係bank,law
叫做:地之魔王╒焌,幻影☆焌
離線至尊

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2006-05-25
大家要小心d冰招太勁令人地係冰入面無敵 6R_G{AWLL  
d圖可能差唔多jr H#yBWvj*H  
我會支持你下一個「作品」but....... v(PwE B]  
*hhhkkkhihi改左d野wo
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2006-05-25
引用第12樓asdf09120042006-05-25 21:30發表的“”:
如果你d圖係你的話可能仲好的 rK^Sn7U  
我會支持你丫!
%OS}BAh^i  
唉.....唔好講啦~ T4H/D^X|  
我驚我隻菲沙型仔得濟~ 7-p9IFcA  
搶哂鏡就唔係幾好啦~= =" 4rpx  
同埋比提我可以用我自己d圖,,有冇人可以幫我cut呀= =?
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2006-05-25
好詳細耶~~~~ 7t8[M(  
唔錯唔錯~~~ 3}U {~l!K  
睇下你問freeze靚唔靚仔個到^^
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2006-05-25
引用第15樓hhhkkkhihi2006-05-25 21:36發表的“”: 6oh\#v3zV  
好詳細耶~~~~ C2$_Ad=s  
唔錯唔錯~~~ ihv=y\Jt  
睇下你問freeze靚唔靚仔個到^^
ly!vbpE_  
你做咩未問過我就搞我個靚仔菲沙?! BYh F?  
找屎你耶~快d改番做....yes! uv&??F]/  
哈哈~
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2006-05-25
我岩岩發現左d野呀,, > T$M0&<  
原來有個人做左菲沙分析先過我嫁= = 8ClOd<I  
呀skindy呀=0=我唔知佢做左tim,, z' oK 0"  
所以我做左= =,,唔介意呀可= =?仲有佢d圖死哂= = 8[PD`*w  
p.s:邊個做得好d先^^
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2006-05-25
你好少少lor~~~ s *8)|N  
有圖 "UNWbsn6Qr  
詳細過佢...................DD
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2006-05-25
引用第18樓hhhkkkhihi2006-05-25 21:47發表的“”: oJ:\8>)9  
你好少少lor~~~ /s/\5-U7q  
有圖 zUQn*Cio e  
詳細過佢...................DD
kWSei3  
我遲d整比提啦~ qk+RZ>T<o  
我諗你會支持我.....瓜= =
快速回復
限100 字節

上一個 下一個