切換到寬版
  • 2435閱讀
  • 17回復

HotCha簡介 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2008-05-13
— 本帖被 @@俠俠@@ 執行加亮操作(2008-06-20) —
HotCha

組合
國籍  中國香港

職業 歌手、演員
音樂類型 粵語流行音樂
活躍年代 2007年至今
唱片公司 Neway Star
經紀公司 Neway Star
網站 官方網站
現任成員
張惠雅(Regen Cheung)
張紋嘉(Crystal Cheung)
黎美言(Winkie Lai)
HotCha是香港三人女子跳舞歌唱組合,成員包括張惠雅(Regen)、張紋嘉(Crystal)及黎美言(Winkie),於2007年4月4日正式加入樂壇。三位成員是在不同場合被Neway Star所發掘,Regen於2004年參加了Neway舉辦的「星途大戰歌唱比賽」,並獲得季軍;Crystal於2006年與鄭融拍攝了一輯「Neway06世界杯決賽週」宣傳片;而Winkie則是參加了2006年度動漫節「The One Competition」被發掘。HotCha於正式發佈會前曾被公司安排到日本的著名演藝訓練學校接受訓練。「HotCha」一詞於外國有「狂熱」、「熱愛」的意思,因此代表了HotCha三位成員十分狂熱、熱愛表演。

目錄 [隱藏]
1 簡介
2 歌唱及影視作品
2.1 唱片
2.2 仍未收錄於唱片的歌曲
3 拍攝MV
3.1 電視節目
3.2 廣告
4 音樂會
5 獎項
6 參考文獻
7 外部連結

[編輯] 簡介
HotCha在2007年書展時,曾推出《Hot's Walk @Malaysia》寫真,但不作公開售賣,只隨新Monday雜誌送出。HotCha於2007年12月13日在香港銅鑼灣世貿中心門外舉行她們的首個小型音樂會,她們曾在同年4月4日於同一地方舉行出道記招發佈會,當時只演唱了《Vanilla》一曲。

HotCha官方國際歌迷會於2008年1月19日成立,名為「喝茶會」,與官方歌迷會成立前歌迷組織的「喝茶會」同名,名稱來自「HotCha」一字的諧音。歌迷會亦有舉辦一些歌迷活動,例如在HotCha成立一周年當日舉行燒烤慶祝活動。

由於另一香港女子三人組合Freeze與HotCha同期出道,而且組合名稱剛好是一冷(Freeze)一熱(HotCha),因此她們常被外界作比較。[1]HotCha主要以健康為主,而Freeze則以性感為主。[2][3]

[編輯] 歌唱及影視作品

《HotCha HotCha》專輯封面
味千拉麵中環分店的宣傳照
[編輯] 唱片
2007年10月18日 HotCha HotCha(CD+DVD)
2007年11月22日 HotCha HotCha(加熱版)(CD+DVD)
2007年12月8日 LOVE 07 情歌集 壓軸篇(Disc2 #07 不要防曬 HotCha)
2008年1月24日 HotCha HotCha(熱賀本)(CD+DVD)

[編輯] 仍未收錄於唱片的歌曲
《了了》(MV邀請了倖田來未的排舞老師為她們排舞、濱崎步執導和著名設計師為她們設計形象)
《童話之夢》

[編輯] 拍攝MV
Vanilla - HotCha
不要防曬 - HotCha
你的味道 - HotCha
Party Girl - HotCha
咖啡或茶 - HotCha
了了 - HotCha (經已拍攝,即將推出)(目前只播出TVB版本)
煙花祭 - HotCha (只有TVB版本)

[編輯] 電視節目
香港電台
2007年6月 《漂流吧!涌口健二!》(Regen 飾演 劉美蘭,節目重溫)
無綫電視
2007年10月7日 《森之愛情》-整容藥丸(HotCha 飾演 服裝店員)
2007年9月22日 《愚樂I Love U Summer》-海南島(HotCha擔任嘉賓)
2008年 《尖子攻略》(尚未播出,HotCha 飾演 啦啦隊隊員)

[編輯] 廣告
2006年
Neway - 06世界杯決賽週 (Crystal)
2007年
Neway
味千拉麵
中銀信用卡
永成攝影器材公司

[編輯] 音樂會
2007年7月21日 07新星歌舞鬥音樂會
2007年12月13日 HotCha Hot Dance Party
2007年12月28日 Neway Shall We音樂會(與何韻詩、鄭融、王菀之、林海峰合作)

[編輯] 獎項
HotCha於2007年年尾各大頒獎禮均取得佳績,先後獲得不同單位所頒發的新人組合及跳舞組合等獎項,亦憑《你的味道》一曲獲得廣告歌曲獎。

2007年度
2007年度YAHOO!搜尋人氣大獎 ─ 樂壇新勢力(組合)
新城勁爆頒獎禮2007 ─ 新城勁爆新人王
2007年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 ─ 叱咤樂壇新力軍組合 金獎
2007年度十大勁歌金曲頒獎典禮 ─ 最受歡迎廣告歌曲大獎 銅獎 《你的味道》(味千拉麵)
2007年度十大勁歌金曲頒獎典禮 ─ 最受歡迎組合獎 銅獎
SINA Music樂壇民意指數頒獎禮2007 ─ 我最喜愛新組合 金獎
2007年度9+2音樂先鋒榜頒獎禮 ─ 先鋒新人獎(香港)
2007年度9+2音樂先鋒榜頒獎禮 ─ 最佳跳舞組合
2007年度香港PM樂壇頒獎禮 ─ 舞臺人氣熱爆新組合
2007年度香港PM樂壇頒獎禮 ─ 2007年度卓越演繹新組合
IFPI 香港唱片銷量大獎 2007 ─ 最暢銷本地新人組合

攝於2007年11月4日「HotCha狂熱簽唱會」

《HotCha HotCha》專輯封面

味千拉麵中環分店的宣傳照
離線cc15648
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2008-05-14
@@俠俠@@又有新target的XD..

我都鍾意hotcha......

比較鍾意regen.....
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2008-05-14
引用第1樓cc15648於2008-05-14 17:09發表的  :
@@俠俠@@又有新target的XD..
我都鍾意hotcha......
比較鍾意regen.....

我媽媽識regen=]
我5/11 regen獨家幫我影相=]
離線cc15648
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2008-05-14
引用第2樓@@俠俠@@於2008-05-14 06:07 PM發表的  :
我媽媽識regen=]
我5/11 regen獨家幫我影相=]

點解識?
介紹俾我xdd
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2008-05-14
引用第3樓cc15648於2008-05-14 18:09發表的  :
點解識?
介紹俾我xdd

經理人唔俾嫁= =
離線甘道
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2008-05-17
你係咪佢既地終實fas~
離線自己

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2008-05-18
regen比較靚
其他水平一般

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2008-05-18
引用第6樓自己於2008-05-18 10:27發表的  :
regen比較靚
其他水平一般

regen係可愛
cystal係靚
winkie係成熟
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2008-05-19
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2008-05-19
引用第8樓地獄の龍於2008-05-19 20:10發表的  :

得閒去呢到炸版
http://opposehotchafama.freebbs.hk/index.php

無法顯示網頁
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2008-05-20
多左個空白
http://opposehotchafama.freebbs.hk/index.php

free同bbs之間

壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2008-05-20
引用第10樓地獄の龍於2008-05-20 17:43發表的  :
多左個空白
free同bbs之間

搞錯!!
我班馬!!!!~
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2008-05-20
引用第11樓@@俠俠@@於2008-05-20 19:32發表的  :
搞錯!!
我班馬!!!!~

班人嘟智

自己作,係咪好膠
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2008-05-20
引用第12樓地獄の龍於2008-05-20 20:21發表的  :
班人嘟智

太火
冇再睇!!!!!
離線~8855~

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2008-05-20
引用第13樓@@俠俠@@於2008-05-20 20:48發表的  :
太火
冇再睇!!!!!

我去左freeze度炸....
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2008-05-21
引用第14樓~8855~於2008-05-20 22:07發表的  :
我去左freeze度炸....

我去HotCha個度炸
炸左俾到禁
離線鋼鍊
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2008-06-19
狂熱??

風狂我覺得會好d囉
本人放哂ac啦,都決定唔玩lfo
唔關lfo野唔好再搵我~
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2008-06-19
引用第16樓鋼鍊於2008-06-19 13:50發表的  :
狂熱??
風狂我覺得會好d囉

咁人地係咁解
你覺得就咁解你考試玩哂
快速回復
限100 字節

上一個 下一個