切換到寬版
  • 5069閱讀
  • 15回復

[轉載]多啦A夢「大雄」配音員離世 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線~瘋人~

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2006-08-06
別 了 , 「 大 雄 」 ! 無 資 深 配 音 員 盧 素 娟 92 年 開 始 為 《 叮 噹 》 ( 現 改 稱 《 多 啦 A 夢 》 ) 的 大 雄 配 音 , 日 前 因 腸 癌 病 逝 , 大 雄 聲 音 從 此 成 為 絕 響 。 對 不 少 跟 隨 大 雄 一 起 成 長 的 香 港 人 而 言 , 恍 如 痛 失 了 一 位 童 年 好 友 , 但 對 大 雄 多 年 戰 友 「 多 啦 A 夢 」 林 保 全 而 言 , 不 僅 是 盧 素 娟 演 繹 的 經 典 聲 音 , 她 抗 癌 的 堅 強 鬥 志 和 精 神 , 也 將 永 遠 長 存 在 他 心 目 中 。

曾 先 後 為 《 飄 零 燕 》 的 海 迪 、 《 足 球 小 將 》 的 三 杉 淳 及 《 多 啦 A 夢 》 的 大 雄 等 經 典 動 畫 角 色 配 音 的 盧 素 娟 , 04 年 證 實 患 上 腸 癌 第 三 期 , 其 後 一 直 奮 力 跟 癌 魔 對 抗 , 至7 月 22 日 病 逝 , 終 年 54 歲 , 其 家 人 8 月 14 日 於 世 界 殯 儀 館 為 她 設 靈 , 翌 日 出 殯 。

舊 大 雄 救 亡

不 少 人 以 為 , 下 月 上 映 的 《 多 啦 A 夢 ─ ─ 大 雄 的 貓 狗 時 空 傳 》 是 盧 素 娟 的 遺 作 , 但 林 保 全 表 示 , 為 該 片 配 大 雄 聲 音 的 , 其 實 是 早 年 移 民 加 拿 大 的 第 一 代 大 雄 曾 慶 。 他 說 : 「 其 實 《 大 雄 的 貓 狗 時 空 傳 》 條 片 三 月 已 經 到 , 想 等 佢 健 康 情 況 好 轉 之 後 配 , 點 知 佢 病 情 一 路 惡 化 , 電 影 公 司 惟 有 搵 曾 慶 返 香 港 配 。 」 原 來 , 無 手 頭 上 早 已 收 到 新 一 輯 的 《 多 啦 A 夢 》 卡 通 片 集 , 但 大 雄 走 了 , 在 還 未 找 到 理 想 人 選 接 替 下 , 配 音 工 作 亦 只 好 擱 置 下 來 。

林保全(左)與盧素娟(右)為動畫《多啦A夢》配音合作了10多年,兩人的關係就如「多啦A夢」與「大雄」,是好拍檔、好朋友。對於好友離世,林保全感到唏噓。

林 保 全 讚 戰 友 堅 毅
多 啦 A 夢 永 懷 大 雄 之 聲

盧 素 娟 一 絲 不 苟 的 工 作 態 度 、 千 變 萬 化 的 配 音 技 巧 , 就 連 身 為 同 僚 的 林 保 全 也 十 分 欣 賞 , 但 最 令 他 佩 服 的 , 還 是 盧 素 娟 那 份 堅 毅 不 屈 的 精 神 和 鬥 志 , 林 保 全 說 : 「 兩 年 前 佢 發 現 腸 癌 第 三 期 之 後 開 始 做 化 療 , 做 完 第 三 次 之 後 , 佢 話 好 辛 苦 , 唔 想 再 做 , 但 最 後 都 堅 持 落 去 , 後 來 癌 細 胞 擴 散 到 肝 、 淋 巴 同 肺 部 , 佢 一 樣 冇 放 棄 , 狄 龍 太 太佢 一 樣 冇 放 棄 , 狄 龍 太 太 陶 敏 明 弟 弟 係 氣 功 師 傅 , 一 路 都 有 同 佢 做 氣 功 。 今 年 二 月 尾 佢 病 情 惡 化 , 但 都 仲 堅 持 幫 公 司 配 埋 三 部 復 活 節 播 《 多 啦 A 夢 》 電 影 。 」
[ 此貼被~瘋人~在2006-08-06 13:51重新編輯 ]
離線真虎.杰
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2006-08-06
下....咁以後未冇多啦a夢...我想問多啦a夢個唔知咩狗時空轉,都係佢配音?
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2006-08-06
更新左...
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2006-08-07
我想知有冇人覺得傷心...
離線不二周助

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2006-08-10
我,因為我睇左,唔係之前既= =,都幾哂錢
離線死神哥哥
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2006-08-12
引用第3樓~瘋人~2006-08-07 12:04發表的“”:
我想知有冇人覺得傷心... [表情]

咪係我囉
因為....
我係多啦A夢既迷
不過D件事我知左好耐=.=
離線jahn1
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2006-08-23
我看左狗時空轉的配音員十分不好   女仔音到死 比之前廢
賣lfo勁多野 因為唔想玩
離線gr63679i

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2006-09-01
引用第5樓keroro軍曹2006-08-12 09:12發表的“”:

咪係我囉
因為....
我係多啦A夢既迷
.......

我都有!
大雄把聲好cute
但係.........
離線jahn1
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2006-09-02
引用第7樓gr63679i2006-09-01 19:01發表的“”:
我都有!
大雄把聲好cute
但係.........
[表情]

冇左大雄把聲好xxxx
賣lfo勁多野 因為唔想玩
離線可樂
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2006-09-16
=_=傷心左好耐....我miss話我知...╮╯3╰╭e家放學icq果套咩至lag奇兵...果隻馬嬲佢配得好好聽╮╯3╰╭
寵物小精靈我再唔會睇=3="(一早唔睇)我睇寵物小精靈都係覺得佢把聲型先睇
離線牙良
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2006-10-08
好傷心...冇左大雄把聲唔係好想再睇多啦a夢...
.
離線溫蒂

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2006-12-14
好傷心啊~~
我是多啦A夢的fan!
離線leung0369
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2006-12-26
好傷心呀,大雄把聲好好聽呀!家陣嗰個的聲唔係幾好聽!
離線牙歷

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2006-12-26
今日嗰套夢幻三劍士,大雄把聲好核突..
離線風神野郎

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2006-12-27
引用第13樓龍翼2006-12-26 20:14發表的:
今日嗰套夢幻三劍士,大雄把聲好核突..

係無線台(第1台)第一套連續日本卡通《高立的未來世界》既高立配音員=0=
回歸IBBS..
人大了 . 成熟了 .
離線v096561
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2007-02-01
....好難過!冇左咁好既配音員
TST:破瓌之王★邪鬼152lv等出異轉招!
破瓌之王★悟地150lv等出異轉招 !

快速回復
限100 字節

上一個 下一個