切換到寬版
  • 3465閱讀
  • 15回復

已有攻略的金3(笑) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線denny1997

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2009-08-06
網址:http://www.olgclub.com/game-4843.html
攻略到~!
首先多謝大家支持先......
先POST入門派的文法先LA.......
少林:
   遊戲開始後第兩天在牛家村會看見个和尚,對話,選擇加入。
   武當:
   游戲開始後第三天半夜去破廟,看到山賊在分贓,打赢以後山賊逃跑,然后第四天午时在村庄看到山賊大军进攻,上前被秒後(唔好打死隻頭領=.=唔係D兵仔打唔死你=.=),俞蓮舟出現帮忙,入武當。
   華山:
   游戲開始后第四天,午時后去破廟觸發事件,木高峰虐待林镇南,同樣上前阻止,令狐冲出现,接下来的選項全部選第一个,入華山
   全真
   游戲開始后第一天,午时在村里触发官差調戲女子的事件,帮助女娃剧情被秒杀,丘处机出现,醒来后去树林找他,选择加入。
   古墓:
   全真教第三個月的比武輸给弟子,並且之前没有修練全真劍法和三花聚頂掌,受到辱罵以後離開,古墓門口看見神雕經典場面,接下来的选项自己看就知道了,福缘多過80入古墓。最後出古墓時,選擇正確的道路有1/4的機會,是但選得嫁LA......記住係11月訓覺SAVE就得~。

1.開人罷-茶-
2.屬性睇你想點玩,入華山就80悟(遲D答問題會教)左右,少林就全悟,多左出黎就全升福,唔好改名
3.問題(華山版)
1半瓶神仙醋
2.不知道
3.是但
4.工作狂人
5.是但
6.是但選罷.....唔好選GM同蕭峯就得......
7.是但
8.武林世家
9.劍法
10.悟性
11.資質俱佳
12.嫉妒天分高
13.心有貪念
14.不要誤入岐途
15.黃容(其實可以是但,加多個比較有用的隊友姐)
16.富可敵國的財富
悟性冇78-8X重開人,劍法最少要40
問題(少林版)
1半瓶神仙醋
2.不知道
3.是但
4.工作狂人
5.是但
6.是但選罷.....唔好選GM同蕭峯就得......
7.是但
8.武林世家
9.拳掌
10.悟性
11.資質俱佳
12.嫉妒天分高
13.心有貪念
14.不要誤入岐途
15.黃容(其實可以是但,加多個比較有用的隊友姐)
16.富可敵國的財富
其他派唔好入,一係你想入古墓咁你要靠隊友,自己諗,要古墓玩法PM我
華山:
1首先.....去樹林打獵~打到無聊去斬木,斬到無聊去賣野(有個人係會比你賣肉的)賣到錢後覺得無聊可以去客棧訓覺等到入華山個日~
2入左華山後......第一樣野係去後山,去木屋拜穆人清為師~(一定要拜,如果唔係你唔小心學儒風學到10LV會比你紫霞神功,你就會冇左獨孤九劍,獨孤九劍有幾勁有冇人唔知?唔知PM我)
3跟住將儒風升到5LV,佢會比你內功~再去搵小沖學長拳,升到8LV(如果唔得升爆佢)長拳先,佢會教你輕功,出招會快D,跟住再升爆左穆人清比你個招......升爆左再去搵穆人清,佢會比多招你,再升爆佢
4跟佢穆人清好似會比本野你,暗器黎,要30暗器先學得,你個時暗器大約約得15-20左右(係人物屬性到睇)升爆左基本暗器係唔夠的-茶-所以你要去打獵~打獵會加暗器修為(好似係咁叫,唔太記得)
5學左招暗器後將佢升到9LV後又去搵個老野,佢會教你一招全GAME最強的輕功(真的,我搵過所有輕功都唔夠佢勁),升爆佢~跟住練劍招等佢第2日,或者練五日儒風都得
6嘿嘿......華山最有價值的地方,去搵個老野先......跟住再等多一日,第二日去搵番個老野,會見到風清揚,佢問傳比邊個時你答"當然是傳給我啦"跟住你就會學到獨孤九劍(邪笑),跟住穆人清個邊就冇野學了......
7去搵去人妖林平之,同佢講完野後狂同小沖練,升到8LV華山劍法(8LV長拳學左輕功後再叫佢教你武功會學到)會學到太岳三清峰,如果E段時間係3/6/9月你唔好升技住
8如果係3/6/9月你狂打獵,跟住比師母(係廚房)材料,會學到招寧氏一劍,再狂比材料師母,每比一次材料會有2個燒刀子,比6次先......
9.咁會有12個燒刀子,跟住訓覺SAVE,跟住再去思過崖搵小沖比佢酒,比哂佢後問佢有冇好玩的地方,入左山洞後是但選一個方向,有一個方向會選到學到4招劍法,如果一次唔中咁F5用SAVE重入,選到有為止
10跟住狂同小沖狂練個4招劍法,全部升爆(唔係好記得係咪)後再同佢打(一定要係思過崖同佢打),打完後你會學到招五嶽劍法,跟住再學番第7個步驟,華山已冇利用價值了,狂練儒風罷
11其實可以得閒就打下獵,3/6/9月時間會太緊
少林:
1一樣打獵斬木去到第二日見到個和尚同佢講野加入
2狂練技......長拳6LV可學羅漢拳,羅漢拳8LV可學般若掌,學哂所有技後升技次序係:般若>羅漢>長拳>基本拳法(升拳掌之力用)
3.如學味學哂技係就黎3/6/9月(即2/5/8月尾)係藏經閣練3次15日,跟住出去練埋D技先,練哂D技後同師父講話挑戰羅漢堂(唔係好記得,總之係挑戰XX堂首座)首座,打完後會有少林九陽功,學左佢,跟住等3/6/9月,跟住你打贏師父後去到木人巷,以你的實力一定夠打的了
4.打完後,你會同虛竹打,廢的,打完後會比3粒藥你,都係廢的......跟住方丈會叫你轉堂,你轉去達摩院,跟住去藏經閣將個佛法升到10LV(即封頂)跟住問師父拎武功,可拎2招
5.拎左2招後,全力練大力金剛掌先,練完後先練須X山神掌,升哂後又問師父拎招,又係2招,跟住你打得贏達摩院首座就緊係最好,打唔到贏唔緊要,我都打唔贏的=.=打得贏就會學到招野,升爆佢
6.拎哂招後少林就冇利用價值了,等出山罷,銅人巷贏的機率好低......
古墓(不太推薦,只係比起除少林華山外好少少罷了,但係入古墓要靠隊友)
1跟上面個方法入左全真後再入古墓先......
2將天羅地網掌升到9LV,再問小龍女拎捕鳥功,升爆捕鳥功(即5LV)後再問佢拎擲針術,升擲針升到7LV問小龍女拎美女拳法,跟住按次序升爆技:美女>天羅地網掌>基本拳掌(擲針冇用的......)
3跟住狂同小龍女打,打到佢比你玉蜂漿就停,狂練寡慾,係11月尾訓覺SAVE,等李莫愁
4李莫愁到左後上前被秒,跟住佢放低盤龍石(唔係好記得係咪)後,佢問你同唔同佢一齊,跟住答同佢一齊,去到墓室後講一陣野會有D方向,記住佢,最尾個個(即第7個,佢只會比6個你)是但禁,走唔出就開SAVE再黎,開到得為止
5古墓派完成
[ denny1997在2011-08-11 12:45重新編輯此帖 ]
啊~有朋友真好~
離線hy0515
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2009-08-07
我想要攻略/_\
離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2009-08-07
話說加強版根本用不了超強初始存檔
不可能以門派路線得到易筋經嘛
離線denny1997
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2009-08-07
引用第2樓瑋哥於2009-08-07 16:25發表的  :
話說加強版根本用不了超強初始存檔
不可能以門派路線得到易筋經嘛 [表情]

係冇可能的.....
同埋易筋經廢到ORZ
玩華山一出門直拎自創武功
仲勁過易筋
爽?
功略E加打
啊~有朋友真好~
離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-08-08
引用第3樓denny1997於2009-08-07 18:46發表的  :
係冇可能的.....
同埋易筋經廢到ORZ
玩華山一出門直拎自創武功
仲勁過易筋
.......

自創武功啥生命內力都沒加
初期很弱的說
所以我寧可用九陽神功/小無相功
實際上加強版我也沒試過以少林→般若堂路線,其實這路線有極少成功的可能...
離線denny1997
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-08-08
引用第4樓瑋哥於2009-08-08 17:30發表的  :
自創武功啥生命內力都沒加
初期很弱的說
所以我寧可用九陽神功/小無相功
實際上加強版我也沒試過以少林→般若堂路線,其實這路線有極少成功的可能...

唉~
新手就是新手
自創武功升到10LV會加100內功100招架100肉搏
100招架=人地打你唔痛,就算你冇內力都磨死人
內功攻擊力唔錯,係武學的金字塔可以話係第二層
我試過得300幾內力用自創武功屈死左華山論劍的GM
冇可能成功?(笑)
你如果1LV就拳掌45,升爆哂少林達摩院D技大約有85,再自己搵多2招拳掌,加上降龍十八掌=100拳掌,降龍十八掌更是全遊戲最強拳掌
啊~有朋友真好~
離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-08-08
引用第5樓denny1997於2009-08-08 18:54發表的  :
唉~
新手就是新手
自創武功升到10LV會加100內功100招架100肉搏
100招架=人地打你唔痛,就算你冇內力都磨死人
.......

我說沒可能的是門派路線得到易筋經
離線denny1997
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-08-08
引用第6樓瑋哥於2009-08-08 20:56發表的  :
我說沒可能的是門派路線得到易筋經

征服門派算不算是XD?
啊~有朋友真好~
離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-08-08
引用第7樓denny1997於2009-08-08 21:08發表的  :
征服門派算不算是XD?

你誤解了
我是指以加入少林並通過銅人陣來獲取易筋經
而且征服少林就偷不到大還丹的說:x
離線denny1997
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-08-08
引用第8樓瑋哥於2009-08-08 21:12發表的  :
你誤解了
我是指以加入少林並通過銅人陣來獲取易筋經
而且征服少林就偷不到大還丹的說:x

大還丹有點兒的BUG-茶-
有時侯吃了會扣內力-茶-
所冢我才會以300多內力打華山論劍=.=
其實並不是不可能的,在有存檔(金2加強)的情況下可以破銅人巷-茶-
啊~有朋友真好~
離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-08-09
引用第9樓denny1997於2009-08-08 23:23發表的  :
大還丹有點兒的BUG-茶-
有時侯吃了會扣內力-茶-
所冢我才會以300多內力打華山論劍=.=
其實並不是不可能的,在有存檔(金2加強)的情況下可以破銅人巷-茶-

金3加強版用不了最強初始
我可是從1.05開始玩
離線denny1997
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-08-09
引用第10樓瑋哥於2009-08-09 00:30發表的  :
金3加強版用不了最強初始
我可是從1.05開始玩

唔係用唔到=.=
1.07用到......
不過我搵唔到姐=.=
只搵到1.08同1.1
啊~有朋友真好~
離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2009-08-09
引用第11樓denny1997於2009-08-09 07:12發表的  :
唔係用唔到=.=
1.07用到......
不過我搵唔到姐=.=
只搵到1.08同1.1

我是說
金3加強版用不到= =
1.05-1.08是可以的
但不知道為啥作者上傳金3加強版時把存檔的設定分開......
於是不單存檔,連最強初始存檔的生成也沒了
總之
在同一個網頁,1.08和金3加強版暫時是不能兩個都有最強初始存檔
因為同一個網不會有兩個金2加強版啊囧
離線denny1997
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2009-08-09
引用第12樓瑋哥於2009-08-09 11:51發表的  :
我是說
金3加強版用不到= =
1.05-1.08是可以的
但不知道為啥作者上傳金3加強版時把存檔的設定分開......
.......

話說我有n個金2加強版最強初始-茶-
啊~有朋友真好~
離線糯米滋

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-08-09
入左少林
但完完全全唔識練技……
離線denny1997
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-08-09
引用第14樓糯米滋於2009-08-09 14:14發表的  :
入左少林
但完完全全唔識練技……

同虛竹打罷......
有個叫技能的格,你左鍵單CICK(唔記得左係咪咁串=.=)一下招技,下面係行野,是但放一個位就得
啊~有朋友真好~
快速回復
限100 字節

上一個 下一個