切換到寬版
  • 8289閱讀
  • 181回復

[討論]想同大家討論一下信仰既問題,味信主都可以入來一齊傾架! [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線楓葉榮
發帖
icash
只看該作者 142樓  發表於: 2009-12-22
引用第122樓牙痴於2009-12-22 17:17發表的  :
我只想說信是第一步。
然後便要實踐,因為信心沒有行為是死的。

睇來呀痴弟兄都係一個信仰好好既弟兄,請問可否同你做個朋友,因為既然大家都係弟兄!
離線炎黃子孫
發帖
icash
只看該作者 141樓  發表於: 2009-12-22
引用第140樓牙痴於2009-12-22 20:24發表的 :
13:1    正 當 那 時 、 有 人 將 彼 拉 多 使 加 利 利 人 的 血 攙 雜 在 他 們 祭 物 中 的 事 、 告 訴 耶 穌 。  
13:2    耶 穌 說 、 你 們 以 為 這 些 加 利 利 人 比 眾 加 利 利 人 更 有 罪 、 所 以 受 這 害 麼 。  
13:3    我 告 訴 你 們 、 不 是 的 . 你 們 若 不 悔 改 、 都 要 如 此 滅 亡 。  
.......

即係我會為左我既信仰(錯誤?)而死:(
K49
離線牙痴
發帖
icash
只看該作者 140樓  發表於: 2009-12-22
引用第126樓obey951於2009-12-22 19:03發表的  :
他說話有時候的確會有點糟
我先在此替他向大家道歉

說真的的我真的不太喜歡要翻聖經來發文,不過無奈我的記憶有限,所以要翻一翻約翰一書4章。

親 愛 的 弟 兄 阿 、 我 們 應 當 彼 此 相 愛 . 因 為 愛 是 從   神 來 的 . 凡 有 愛 心 的 、 都 是 由   神 而 生 、 並 且 認 識   神 。  
4:8    沒 有 愛 心 的 、 就 不 認 識   神 . 因 為   神 就 是 愛 。  
4:9      神 差 他 獨 生 子 到 世 間 來 、 使 我 們 藉 著 他 得 生 、   神 愛 我 們 的 心 、 在 此 就 顯 明 了 。  
4:10    不 是 我 們 愛   神 、 乃 是   神 愛 我 們 、 差 他 的 兒 子 、 為 我 們 的 罪 作 了 挽 回 祭 、 這 就 是 愛 了 。  
4:11    親 愛 的 弟 兄 阿 、   神 既 是 這 樣 愛 我 們 、 我 們 也 當 彼 此 相 愛 。  
4:12    從 來 沒 有 人 見 過   神 . 我 們 若 彼 此 相 愛 、   神 就 住 在 我 們 裡 面 、 愛 他 的 心 在 我 們 裡 面 得 以 完 全 了 .  
4:13      神 將 他 的 靈 賜 給 我 們 、 從 此 就 知 道 我 們 是 住 在 他 裡 面 、 他 也 住 在 我 們 裡 面 。  
4:14    父 差 子 作 世 人 的 救 主 、 這 是 我 們 所 看 見 且 作 見 證 的 。  
4:15    凡 認 耶 穌 為   神 兒 子 的 、   神 就 住 在 他 裡 面 、 他 也 住 在   神 裡 面 。  
4:16      神 愛 我 們 的 心 、 我 們 也 知 道 也 信 。   神 就 是 愛 . 住 在 愛 裡 面 的 、 就 是 住 在   神 裡 面 、   神 也 住 在 他 裡 面 。  
4:17    這 樣 、 愛 在 我 們 裡 面 得 以 完 全 、 我 們 就 可 以 在 審 判 的 日 子 、 坦 然 無 懼 . 因 為 他 如 何 、 我 們 在 這 世 上 也 如 何 。  
4:18    愛 裡 沒 有 懼 怕 . 愛 既 完 全 、 就 把 懼 怕 除 去 . 因 為 懼 怕 裡 含 著 刑 罰 . 懼 怕 的 人 在 愛 裡 未 得 完 全 。  
4:19    我 們 愛 、 因 為   神 先 愛 我 們 。  
4:20    人 若 說 、 我 愛   神 、 卻 恨 他 的 弟 兄 、 就 是 說 謊 話 的 . 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 、 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的   神 。 〔 有 古 卷 作 怎 能 愛 沒 有 看 見 的   神 呢 〕  
4:21    愛   神 的 、 也 當 愛 弟 兄 、 這 是 我 們 從   神 所 受 的 命 令 。  

引用第139樓炎黃子孫於2009-12-22 20:20發表的  :

哦.姐係我唔信耶穌,佢就會追討我?
追討係咩意思?落地獄a___a?
.......

13:1    正 當 那 時 、 有 人 將 彼 拉 多 使 加 利 利 人 的 血 攙 雜 在 他 們 祭 物 中 的 事 、 告 訴 耶 穌 。  
13:2    耶 穌 說 、 你 們 以 為 這 些 加 利 利 人 比 眾 加 利 利 人 更 有 罪 、 所 以 受 這 害 麼 。  
13:3    我 告 訴 你 們 、 不 是 的 . 你 們 若 不 悔 改 、 都 要 如 此 滅 亡 。  
13:4    從 前 西 羅 亞 樓 倒 塌 了 、 壓 死 十 八 個 人 . 你 們 以 為 那 些 人 比 一 切 住 在 耶 路 撒 冷 的 人 更 有 罪 麼 。  
13:5    我 告 訴 你 們 、 不 是 的 . 你 們 若 不 悔 改 、 都 要 如 此 滅 亡 。  
歡迎分享新教(基督教信仰)
離線炎黃子孫
發帖
icash
只看該作者 139樓  發表於: 2009-12-22
引用第138樓牙痴於2009-12-22 20:12發表的 :
嗯,說得好。
耶穌常跟人說一句「你的信救了你。」
.......

哦.姐係我唔信耶穌,佢就會追討我?
追討係咩意思?落地獄a___a?
仲要我下三,四代既人都追討?
未免太遍激吧?
仁慈何在?唔信耶穌既人唔通就唔係義人?唔係好人?
K49
離線牙痴
發帖
icash
只看該作者 138樓  發表於: 2009-12-22
引用第136樓炎黃子孫於2009-12-22 20:01發表的  :
恩..明白.

十誡中的其中一條的內容如下:

恨我的,我必追討他的罪,直到父子三四代,愛我誡命的,我必向他們發慈愛直到千代。

引用第137樓obey951於2009-12-22 20:05發表的  :

看來你誤會了
並不是只有信心,神跡就會出現。

我之前也跟你舉過一個例子。
.......

嗯,說得好。

耶穌常跟人說一句「你的信救了你。」

人非有信不能神喜悅。

「信就是望之實底,是未發生之事的根據。」
離線obey951
發帖
icash
只看該作者 137樓  發表於: 2009-12-22
引用第127樓七星會員於2009-12-22 19:13發表的  :
唔需要啦..
我舉出都無用, 因為係你眼中你只認為耶穌係最勁..
就算我舉到例子去做到比較, 你都會搵過第二樣新野去比過..
所以比落去都唔會有結果..
.......

看來你誤會了
並不是只有信心,神跡就會出現。

我之前也跟你舉過一個例子。
你昨天證實患上豬流感
然而有一位弟兄在昨天為你代禱
今天,醫生跟你說:你的豬流感病毒突然不見了。
無錯,你的豬流感病毒超自然地不見了。
照常理,那位弟兄的信心又怎能影響你體內的豬流感病毒呢?
當然,以上的只是例子而已。
離線炎黃子孫
發帖
icash
只看該作者 136樓  發表於: 2009-12-22
引用第134樓牙痴於2009-12-22 19:53發表的 :
你所講的係所多瑪和蛾摩拉吧。
你知道整件事的真相嗎?
.......

既然係果班人既錯
ok係我唔清楚個內容sorry曬唔小心侮辱你地既耶穌.
但係將成條村(包括所有人)都燒左,耶穌都唔方仁慈得去邊.

引用第135樓obey951於2009-12-22 19:56發表的 :

我們並沒有強迫你信主耶穌
我們只是解釋而已。希望你不要誤會。

恩..明白.
K49
離線obey951
發帖
icash
只看該作者 135樓  發表於: 2009-12-22
引用第133樓炎黃子孫於2009-12-22 19:53發表的  :
邊章節我唔記得又點?唔代表呢件事無發生
.......

我們並沒有強迫你信主耶穌
我們只是解釋而已。希望你不要誤會。
離線牙痴
發帖
icash
只看該作者 134樓  發表於: 2009-12-22
引用第130樓炎黃子孫於2009-12-22 19:27發表的  :
耶穌好討厭
「信主得救」?咩意思
我記得有一段係咁既,我讀明愛.
.......

你所講的係所多瑪和蛾摩拉吧。

你知道整件事的真相嗎?

當時的亞伯拉罕求神 如果有100個義人就不燒城 然後又求.......最後求神如果有5個義人就不燒城。

但可惜連5個義人也沒有。

你知道當時唯一的義人羅得

天使來到羅得家,所多瑪的人知道了有人來到羅得家,就要求羅得交出那人(天使)被他們雞姦。

羅得不願意,寧願交出他的親生女,而已是個處女。

但那班人也不肯

引用第133樓炎黃子孫於2009-12-22 19:53發表的  :

關於耶穌既故事係幾好睇.
不過有陣時真係令人反感.

首先你要搞清楚一點

冇人強逼你改變信仰 okay?

「容忍極限」=?

「神的怒氣只是一瞬間,可是慈愛卻是一生。」

由始祖犯罪一刻,人類一直就不斷錯下去。

挪亞時期,上帝用洪水淹沒大地,後來後悔了,所以跟挪亞彩虹立約。

而所多瑪和蛾摩拉不但生活方式充滿了色情、姦淫。

城市實在太腐敗。

連5個義人也沒有。

聽清楚是連5個也沒有。

兩個大城中,竟然連5個義人也沒有.......
[ 牙痴在2009-12-22 20:06重新編輯此帖 ]
離線炎黃子孫
發帖
icash
只看該作者 133樓  發表於: 2009-12-22
引用第131樓楓葉榮於2009-12-22 19:40發表的 :
咁請問你啦,係聖經邊章邊節呀!你連邊到都唔知!
你知道點解要燒嗎?係因為 神對佢地所犯既罪容忍到極限而殺死佢地!
同埋,我地教會並唔會強調要人地奉獻,因為我地教會依從聖經既教導褔音係白白既得來,所以都要白白既捨去,所以我地教會既奉獻"相"係掛係牆上面既,你鍾意比就比,唔鍾意比既都可以唔比![表情]

邊章節我唔記得又點?唔代表呢件事無發生
容忍到極限係點極限法?發生咩事又殺左佢咁大鑊啊?
做左咩錯事又殺左佢?
總之我唔信耶穌,唔信「信主得救」呢樣野
哦,姐係話,信耶穌就永生定上天堂,唔信佢就要死?
我只係表明我唔信既原因
我有我信仰自由,你無資格改變我既信仰立場.

引用第132樓obey951於2009-12-22 19:48發表的 :

這個好像是羅得的歷史呢。

當時,那城充滿罪惡(姦淫等)
只有羅得一家沒有跟他們混為一談
.......

關於耶穌既故事係幾好睇.
不過有陣時真係令人反感.
K49
離線obey951
發帖
icash
只看該作者 132樓  發表於: 2009-12-22
引用第130樓炎黃子孫於2009-12-22 19:27發表的  :
耶穌好討厭
「信主得救」?咩意思
.......

這個好像是羅得的歷史呢。

當時,那城充滿罪惡(姦淫等)
只有羅得一家沒有跟他們混為一談
所以 神派遣天使,讓天使帶著他們離開那城
然後用天火燒了那城。

歷史在這兒,你可以選擇看與不看。
但事實確實如此。

http://www.ziondaily.com/chi/module/bible/OnlineBible.php?type=content&version=0&book=0&chapter=18

首先呢,奉獻並不是強迫的
我們教會甚至在每次主日都只會「呼召」,從來沒有主張奉獻。
我曾聽過一個笑話
之有一位弟兄回教會已有數個月
卻不知道奉獻箱在那兒。
[ obey951在2009-12-22 19:55重新編輯此帖 ]
離線楓葉榮
發帖
icash
只看該作者 131樓  發表於: 2009-12-22
引用第128樓jj俠於2009-12-22 19:23發表的  :
叫人入黎傾信仰,未信主都可以入黎傾...
想點呀個主題T_T?

比一個正確既信仰未信主既人!
帶未信主既人信主!

耶穌好討厭 「信主得求」?咩意思 我記得有一段係咁既,我讀明愛. 大約內容係話: 個條村莊既人唔信天主(定唔知係唔信耶穌)之後村入面有幾個人信.之後天主定唔知耶穌就帶佢地離開條村 天主定唔知耶穌話要用天火燒左條村佢,叫果條友唔好望番轉頭. 結果個天主定唔知耶穌就咁就燒左人地條村 咩意思?唔信耶穌就燒人條村?人地信仰又關佢事? 本人覺得天主教好主張「信主得求」呢樣野,好遍激好霸道,比人地一種覺得耶穌好有「英雄主義」既感覺 一d都唔好,信教既人每個月都要奉獻比聖堂,拎錢出黎奉獻聖堂唔通就可以上天堂?

咁請問你啦,係聖經邊章邊節呀!你連邊到都唔知!
你知道點解要燒嗎?係因為 神對佢地所犯既罪容忍到極限而殺死佢地!
同埋,我地教會並唔會強調要人地奉獻,因為我地教會依從聖經既教導褔音係白白既得來,所以都要白白既捨去,所以我地教會既奉獻"相"係掛係牆上面既,你鍾意比就比,唔鍾意比既都可以唔比!
離線炎黃子孫
發帖
icash
只看該作者 130樓  發表於: 2009-12-22
耶穌好討厭
「信主得救」?咩意思

大約內容係話:

個條村莊既人唔信天主(定唔知係唔信耶穌)之後村入面有幾個人信.之後天主定唔知耶穌就帶佢地離開條村

天主定唔知耶穌話要用天火燒左條村佢,叫果條友唔好望番轉頭.

結果個天主定唔知耶穌就咁就燒左人地條村

咩意思?唔信耶穌就燒人條村?人地信仰又關佢事?
本人覺得天主教好主張「信主得救」呢樣野,好遍激好霸道,比人地一種覺得耶穌好有「英雄主義」既感覺

一d都唔好,信教既人每個月都要奉獻比聖堂,拎錢出黎奉獻聖堂唔通就可以上天堂?
[ 炎黃子孫在2009-12-22 19:39重新編輯此帖 ]
K49
離線中毒魔人

發帖
icash
只看該作者 129樓  發表於: 2009-12-22
引用第128樓jj俠於2009-12-22 19:23發表的  :
想點呀個主題T_T?

agree

ps.
你隻game boy帶都幾有歷史
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 128樓  發表於: 2009-12-22
想點呀個主題T_T?
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 127樓  發表於: 2009-12-22
引用第119樓楓葉榮於2009-12-22 13:05發表的  :
咁我所以就問你,果d神有幾真,有幾勁!
example:孫悟空只係小說角色,但無知既人卻係到拜一餐!
關羽係三國演義中被講到好有仁義、好有兄弟情,但係三國正史中既關羽又係咪咁呢!但係咁都被人拜一餐!
觀音係一個人妖來架,但係卻又被人拜一餐!
.......

唔需要啦..
我舉出都無用, 因為係你眼中你只認為耶穌係最勁..
就算我舉到例子去做到比較, 你都會搵過第二樣新野去比過..
所以比落去都唔會有結果..

你上幾樓回覆不停答信其他教有咩得著,
咁依家唔係神靈鬥勁, 勁就信邊個
信一個教唔係為左有得著而去信,
咁如果有一日耶穌無左神跡力量,
幫你唔到啦, 咁你會唔會離佢而去先?
咁你咪無左追隨佢既信心囉?
點解人地可以講到神跡呢種體驗出黎呢?
咁我覺得其實因為佢地有一份信心,
堅信住當佢祈禱完之後耶穌就一定可以幫到佢
咁所以神跡住住係成功既..

講返尊重果度,
或者係基督徒眼中可能耶穌先係最全能既..
我諗耶穌都會想人信佢..
咁但係都應該唔會想宣揚教義果陣做宗教對比..
而令人對基督教/ 天主教產生反感

可能我講錯左
[ 七星會員在2009-12-22 19:28重新編輯此帖 ]
離線obey951
發帖
icash
只看該作者 126樓  發表於: 2009-12-22
引用第122樓牙痴於2009-12-22 17:17發表的  :
我只想說信是第一步。
然後便要實踐,因為信心沒有行為是死的。

只希望你能明白118樓最後的兩句意思就好了。
因為我們基督徒可不是為了永生而跟從 神。
天堂是一份免費的禮物,只要你願意遵守 神的話與行真理
神同樣會遵守祂對你的承諾,但大前題是你必須遵守祂一切的話。

如果我們基督徒是為了永生才相信 神的話
那麼我們的信仰跟其他宗教有甚麼分別?
兩者都是為了利益而去相信。

我們相信並不是奴隸式,而是父子式啊。

引用第125樓迪斯路亞於2009-12-22 18:29發表的  :

對,世上幾乎全部都是人們為安慰自己的不安,恐懼而產生的

他說話有時候的確會有點糟
我先在此替他向大家道歉
[ obey951在2009-12-22 19:57重新編輯此帖 ]
離線迪斯路亞

發帖
icash
只看該作者 125樓  發表於: 2009-12-22
引用第119樓楓葉榮於2009-12-22 13:05發表的  :
example:孫悟空只係小說角色,但無知既人卻係到拜一餐!
關羽係三國演義中被講到好有仁義、好有兄弟情,但係三國正史中既關羽又係咪咁呢!但係咁都被人拜一餐!
.......

宣揚教義沒有錯

但也要尊重別人的宗教

宣揚的方式偏激只會令人們不願意去付出信仰心

引用第110樓gn02306460於2009-12-21 23:10發表的  :

假如「科學根據只是人用一套自設的理論來安慰自己的事」為真,
任何東西也是人用一套自設的理論來安慰自己的事

對,世上幾乎全部都是人們為安慰自己的不安,恐懼而產生的
離線廁所為上

發帖
icash
只看該作者 124樓  發表於: 2009-12-22
.......

我係鐘意拜觀音 又如何?
離線555888
發帖
icash
只看該作者 123樓  發表於: 2009-12-22
我基督教-.-
快速回復
限100 字節

上一個 下一個