切換到寬版
  • 5092閱讀
  • 116回復

[SOS!!]問數... 真係搞唔點... 求救T^T  [唔係功課...係pastpaper... [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線
發帖
icash
只看該作者 100樓  發表於: 2010-01-07
引用第99樓athrun於2010-01-07 00:32發表的  :
不知道,隨意想而已
DB=EC(全等三角形)--->沒有它便不可以用SSS,哪兒出到全等(好像未proof)?

兩個三角形其實兩條對應邊相等..第三條都相等-.-
我一開始證左佢中間個個三角形ADE係等腰黎.咁自然有兩條對應邊相等
放天龍95lv廢逍遙ac一個.仲有其他野..有意pm
離線athrun
發帖
icash
只看該作者 101樓  發表於: 2010-01-07
引用第100樓狼於2010-01-07 00:37發表的 :

完全是看角度分佈
直角三角形有5,12,13,但是等腰三角形可以是5,12,12
離線
發帖
icash
只看該作者 102樓  發表於: 2010-01-07
引用第101樓athrun於2010-01-07 00:38發表的  :
完全是看角度分佈

唔係好明你講咩...
離線athrun
發帖
icash
只看該作者 103樓  發表於: 2010-01-07
引用第102樓狼於2010-01-07 00:39發表的 :
咩角度都一樣..因為係對應邊-.-

是的話要寫出來,因為我也不明白
直角三角形有5,12,13,但是等腰三角形可以是5,12,12 -->很明顯便是兩條邊一樣,但是第三條邊不同
等邊三角形: 12,12,12
等腰三角形: 12,12,5

離線
發帖
icash
只看該作者 104樓  發表於: 2010-01-07
引用第103樓athrun於2010-01-07 00:40發表的  :
是的話要寫出來,因為我也不明白
直角三角形有5,12,13,但是等腰三角形可以是5,12,12

係個張圖係冇變..如果你係話個角度改左既話..咁a1就唔=a2
離線athrun
發帖
icash
只看該作者 105樓  發表於: 2010-01-07
引用第104樓狼於2010-01-07 00:41發表的 :
係個張圖係冇變..如果你係話個角度改左既話..咁a1就唔=a2

那樣是要寫出來,因為好像沒有一條那樣的定理,但是最少可以推翻那句
離線
發帖
icash
只看該作者 106樓  發表於: 2010-01-07
引用第105樓athrun於2010-01-07 00:43發表的  :
那樣是要寫出來,因為好像沒有一條那樣的定理

佢一開始話左係直線加埋a1=a2-.-..應該唔洗寫掛
離線athrun
發帖
icash
只看該作者 107樓  發表於: 2010-01-07
引用第106樓狼於2010-01-07 00:44發表的 :
佢一開始話左係直線加埋a1=a2-.-..應該唔洗寫掛

為何?用回現有的定理解釋一下,用到角的話即是弄到是SAS而已.....
古怪的例子不是我專長,而且我便想不到怎解釋你這個
離線
發帖
icash
只看該作者 108樓  發表於: 2010-01-07
引用第107樓athrun於2010-01-07 00:45發表的  :
為何?用回現有的定理解釋一下

一開始都證左三角ADE係等腰..而三角形ADE同ABC既底係連埋直線黎
等腰即係係中間..如果唔係都連唔到直線,
只係如果好似你咁證埋既話可能會穩陣d.
不過我覺得我咁寫會快D..而且我諗唔到有咩錯..個D由題目同證明推到出黎
離線athrun
發帖
icash
只看該作者 109樓  發表於: 2010-01-07
引用第108樓狼於2010-01-07 00:50發表的 :
一開始都證左三角ADE係等腰..而三角形ADE同ABC既底係連埋直線黎 <---其實只要大三角形不是等腰便死
等腰即係係中間..如果唔係都連唔到直線,
只係如果好似你咁證埋既話可能會穩陣d.
不過我覺得我咁寫會快D..而且我諗唔到有咩錯..個D由題目同證明推到出黎

其實我覺得你是用角度的東西來做直線,而且我便沒有聽過那樣的定理,所以我也要看看出處了(不要用自己證的,否則便寫出來,不是會沒有分)
因為SSS要指出3組邊,要清楚寫出來
加上真的對的話便把quote的東西寫出來,那樣比多一步更煩
問題是,我找不到第三組邊相同的原因(事實便一定是,但是要看解釋,解釋不到便錯)
[ athrun在2010-01-07 01:02重新編輯此帖 ]
離線
發帖
icash
只看該作者 110樓  發表於: 2010-01-07
引用第109樓athrun於2010-01-07 00:57發表的  :
其實我覺得你是用角度的東西來做直線,而且我便沒有聽過那樣的定理,所以我也要看看出處了(不要用自己證的,否則便寫出來,不是會沒有分)
因為SSS要指出3組邊,要清楚寫出來
問題是,我找不到第三組邊相同的原因(事實便一定是,但是要看解釋,解釋不到便錯)

佢本身比左係直線-.-
係既,證埋可能係好D
出處我就唔知啦,(因為我係照推理出黎)
要證佢係全等.基本上有好多方法..
可能係我寫個時唔夠詳細,亂左少少..因為我就要訓教了
ps樓主咁耐唔回post既
離線athrun
發帖
icash
只看該作者 111樓  發表於: 2010-01-07
引用第110樓狼於2010-01-07 01:01發表的 :
佢本身比左係直線-.-
係既,證埋可能係好D
出處我就唔知啦,(因為我係照推理出黎)
可能係我寫個時唔夠詳細,亂左少少..因為我就要訓教了
.......

正是要寫推理的過程出來,不是便沒有意思,因為是證明,便是要有邏輯地寫出該事物是對的,那兒不可以skip的
(除了定理,因為條件太嚴苛,是事實也不會容許我們用,主要是泛用性太低)
離線
發帖
icash
只看該作者 112樓  發表於: 2010-01-07
引用第111樓athrun於2010-01-07 01:04發表的  :
正是要寫推理的過程出來,不是便沒有意思,因為是證明,便是要有邏輯地寫出該事物是對的,那兒不可以skip的

十字相乘的步驟都唔使寫-.-
禁機禁到-.-都照比分-.-"
不過你證埋就實冇死咁解-.-"
好lu..訓教~
離線athrun
發帖
icash
只看該作者 113樓  發表於: 2010-01-07
引用第112樓狼於2010-01-07 01:06發表的 :
十字相乘的步驟都唔使寫-.-
禁機禁到-.-都照比分-.-"
不過你證埋就實冇死咁解-.-"
好lu..訓教~

十字相乘是公認的計算方法,所以可以省略,你要用些沒有的東西的時候便要寫
話說用垂直平分線便解決那題
離線牙羽
發帖
icash
只看該作者 114樓  發表於: 2010-01-07
謝了athrun...
狼...你幫了我很多
但系統問題我送唔到給你sor
你唔會介意架可...

離線alex2007
發帖
icash
只看該作者 115樓  發表於: 2010-01-08
估唔到森兄數學會咁.............又唔問我,話曬我係你師兄maT^T
Just always be noob
離線牙羽
發帖
icash
只看該作者 116樓  發表於: 2010-01-08
引用第115樓alex2007於2010-01-08 06:28發表的  :
估唔到森兄數學會咁.............又唔問我,話曬我係你師兄maT^T

師兄 我問唔切lu- -

快速回復
限100 字節

上一個 下一個