切換到寬版
  • 1057閱讀
  • 17回復

computer一問 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線ngan1234

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2008-12-27
— 本帖被 chy2003 從 電腦綜合區 移動到本區(2009-07-08) —
邊隻牌子既com好用d
一張1000mb上既顯示卡大概要幾錢,邊隻牌子顯示卡好用d?,2核同4核既CPU又要幾錢?
本人知錯區,但去左個到又冇人睇
[ 此帖被ngan1234在2008-12-27 16:55重新編輯 ]
離線yla09613
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2008-12-27
DELL我覺得比較好
如果1000m上既話應該都要4位數了,大約2千吧
2核同4核cpu就要睇睇係邊個model,因為唔同model既話,價錢可以差好遠
離線ngan1234
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2008-12-27
引用第1樓yla09613於2008-12-27 16:29發表的  :
DELL我覺得比較好
如果1000m上既話應該都要4位數了,大約2千吧
2核同4核cpu就要睇睇係邊個model,因為唔同model既話,價錢可以差好遠

問多問,邊隻牌子顯示卡好用d
離線~sillyboy~
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2008-12-27
引用第2樓ngan1234於2008-12-27 16:55發表的  :
問多問,邊隻牌子顯示卡好用d

我e加用緊ATI的顯示卡,幾好用的說

離線冰封
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2008-12-28
Apple的..
Mac Pro
iMac
都OK
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2008-12-28
自己買野整一部仲好..唔好買公司組裝機..
真係要買組裝好嗰啲都去黃金買人地幫你整好嗰啲..平靚正

顯示卡你要1000mb以上...你既意思係?
如果你意思係1024mb(1gb)GDDR3 RAM既顯示卡...咁依家都幾貴
一係GTX 280...不過依家個價仍然喺3600$到3800$
一係就HD4870...GDDR5 1GB RAM....大概2200-2300
再唔係GD4870 X2   2GB GDDR5...不過呢隻貴啲   要4000幾$

唔係打機打到好盡既基本上都應該唔使買咁勁..
買張ATI HD4850就夠啦..
但記著...買得越勁....火牛要越強...散熱都要越勁...如果電腦附近位唔多通風/買HD4870X2...最好同佢裝個水冷

至於CPU...同一個牌子同一個核心數
例如:core i7...最平同最貴都相差一段價錢..所以話唔到俾你聽..
[ 此帖被Qoo在2008-12-28 01:22重新編輯 ]
離線stinky56
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2008-12-28
引用第5樓Qoo於2008-12-28 01:08發表的  :
如果你意思係1024mb(1gb)GDDR3 RAM既顯示卡...咁依家都幾貴
.......

專家...好勁= =

離線ngan1234
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2008-12-28
引用第5樓Qoo於2008-12-28 01:08發表的  :
.......

唔該晒,我部野6年前買的= =
所以要更新下佢,因為我e家顯示卡係64mb....
離線yla09613
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2008-12-28
.......

唔係,打機既話nvidia好d波=]

引用第7樓ngan1234於2008-12-28 10:28發表的  :

唔該晒,我部野6年前買的= =
所以要更新下佢,因為我e家顯示卡係64mb....

如果你部機既題卡得64mb,咁你部機應該都好廢=[
連PCI-E顯卡都可能裝唔到,所以....你都係砌過一部啦
離線ngan1234
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2008-12-29
引用第8樓yla09613於2008-12-28 22:49發表的  :

但係我玩LFO唔lag,加左ram,768ram,我想知顯示卡廢又關換顯示卡咩事
同埋顯示卡的ram係換定係加架?
離線慘絕人寰
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2008-12-29
點解錯區冇人理
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2008-12-29
引用第8樓yla09613於2008-12-28 22:49發表的  :

nvidia....咁就要睇睇樓主玩乜game啦...如果成日追新game既話當然係nvidia會好小小.....至少driver同支援都好啲._.
但係...即時n記有幾多優化都好....ati卡係勁過佢就係勁過佢=-=
同埋之前就話ati等佢出新game支援driver等到傻..但係依家4850都俾番唔小信心用家啦-﹏-

但最後...其實都係差唔多嫁姐...同級卡效能相差都唔遠..性價方面a卡就點都好d
DX version都係a卡好啲
但係driver就n卡好啲..唔多熟電腦既人買n卡可能都會好啲既..

引用第9樓ngan1234於2008-12-29 10:31發表的  :

但係我玩LFO唔lag,加左ram,768ram,我想知顯示卡廢又關換顯示卡咩事
同埋顯示卡的ram係換定係加架?

顯示卡既ram係內置-__-要加就自己去超...不過超過龍睇著個畫面花-_-

同埋你張64mb都應該真係好舊喇...買番張新嫁啦..
平有平買..貴有貴買..
依家有啲平價卡都做到唔錯既效果嫁啦..
離線ngan1234
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2008-12-30
引用第11樓Qoo於2008-12-29 15:13發表的  :
顯示卡既ram係內置-__-要加就自己去超...不過超過龍睇著個畫面花-_-
同埋你張64mb都應該真係好舊喇...買番張新嫁啦..
平有平買..貴有貴買..
.......

咁一張新既卡又幾多錢?= =
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2008-12-30
引用第12樓ngan1234於2008-12-30 10:41發表的  :
咁一張新既卡又幾多錢?= =

睇你想買咩卡咋喎- -你預幾錢
離線ngan1234
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-01-01
引用第13樓Qoo於2008-12-30 12:48發表的  :
睇你想買咩卡咋喎- -你預幾錢

3000左右
離線qo2468
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-01-05
新手仔玩中上d野ok~~
cpu 雙核蕊唔熱慳電    4核快但因用電量大熱到嘔~~
建以新手玩雙核先 $又比較便~~
dasplay就8600gt 512mb or 9600cso 384mb ok
因為8600gt 512mb唔係強又唔係差 單機game都ok ga 9600cso 384mb就貴d 性能好少少~~
離線qo2468
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2009-01-05
引用第14樓ngan1234於2009-01-01 15:02發表的  :
3000左右

唔好一買就買金強!!
一推唔着就死~~
cc自己ga底版&火牛夠唔夠做先~~
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2009-01-11
引用第14樓ngan1234於2009-01-01 15:02發表的  :
3000左右

3000$買一張顯示卡咁兇狠- -|||

但係如果你底板舊...買張新啲勁既顯示卡我驚會不支援-口-...
快速回復
限100 字節

上一個 下一個