切換到寬版
  • 4134閱讀
  • 17回復

[原創]蓮娜講解 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線skhcyss1993

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2006-08-24
蓮娜 – nina ozo8 Tr  
V)Xcn'h  
神秘組織『上帝之手』的組員,性格冷靜,善長分析敵人能力,而且速度還在風尊者之上,是一個很可怕的敵人。 WL~`L!_. A  
DpR%s",Q  
角色起初能力 i! nl %%  
%?$"oWmenS  
能力        能力值     每加1點的效果 eK@Y] !lz  
HP           900           4 p5'\< gQ  
MP           850           6 u60l-  
SP           1400           7 Z n!SHj  
STR          17            1.7 #WG(V%f]  
DEF          10             1 `'QPe42  
AGI          20             2 t8[:}[Jx  
ZtT`_G&  
蓮娜一開始各樣能力都不錯, 但成長只屬中下, 成長偏重於agi, sp及str, def及hp成長比較差, 所以不會做成如迪倫般嘅屈機成長…… pL-$Np] V  
j)5Vv K\  
建議成長為先將攻防升爆 因def成長頗為吃力, 所以需65lv才能達至目標; 因為mp消耗低及開始數值相當好, 所以mp及sp可以唔駛再加; 而agi則無所謂, 反正蓮娜低agi都跑得好快; 而其餘的點數可全部加在hp, 但因hp成長太差, 我加到2500就停左, 開始留點為異轉準備(如果有的話) i xyjl[G  
Q&LkST-i  
基本設定: Ek BM>*W  
GgYomR:  
普通攻擊  }?^G= IP4(  
  #75;%a8  
*** Mf63 59  
首先好快咁打出2拳, 之後再連續打出幾拳, 再一個後空翻一腳抽起人地 'mM5l*{  
優點: 攻擊力尚算可以; 可以駁招; 後空翻前個一拳可以令人暈 RinRQd  
缺點: 攻擊範圍小; 命中率低 btE+.V  
破解法: 避開; 用有元力招式攻擊 kgu+ q\?  
lb('r"*.  
yC5|"+ A$  
跳攻 4c yv 8  
*%e#)sn*  
** -d~'tt i  
跳起之後一腳打落人地到 ~eP 2PG  
優點: 可以突擊 ;D7jE+  
缺點: 攻擊範圍小; 命中率低 A!~o?ej  
破解法: 格檔; 用有元力招式攻擊 ^pP 14y*go  
g s3}rW  
A.FI] K@  
衝跳攻  fYi!Z/Ck2  
  9.B7Owgr89  
** HK wGaCj`  
向前衝之後跳起一腳打落人地到 |"< I\Vs:  
優點: 可以突擊 !|/fVWH  
缺點: 攻擊範圍小; 命中率低 1d"P) 3dQ  
破解法: 格檔; 用有元力招式攻擊 Y4O L 82Y  
jj2UUQ|  
4Ojw&ys@V  
衝攻 U{Z>y?V/  
Fqv5WoYVf  
**** F8I <4S  
向敵人黎個後空翻, 一腳將對方踢起 @n (In$  
優點: 有甚高嘅命中率 ^q` *!B 9@  
缺點: 落地有硬直 5dk,!Cjg  
破解法: 格檔; 用有元力招式攻擊 YovY0nO  
p.s. 衝攻係半空個陣出招會做成一個好得意嘅效果 v=>Gvl3&U  
URgF8?n  
=.c"&,c?L  
~e<<aTwN  
招式攻擊: v2'J L(=  
&?nF' ;&  
施子肘擊  Q/9b'^UJ  
  CmOb+:4@K  
學習點數: 40  Ul Iw&U  
mp用量: 100 EoeEg,'~F  
輸入方法: 防前攻 4o3GS8  
效果: 無 `N|CL  
**** %K7}yy&9C  
大部份人以為施子肘擊只是普通的前衝攻擊, 其實依招係先衝一小段距離(此段時間無敵), 之後再回頭向敵人批一爭 cw.7YiU  
優點: 起手及收手快; 可駁雙血煉爪; 可以用作避招; 可破某些後面無防招式 M\f0 =`g  
缺點: 攻擊範圍小; 攻擊力只屬中下; 用得不當會變成“追炮食” s|T7)PgR  
破解法: 避開後用比較強嘅元力招不難破解 =.a ]?&Yyh  
A h6x2(:  
08a|]li  
旋昇刀  ]Yex#K   
  ihrrmlN?  
學習點數: 80 B(LV22#  
mp用量: 150 val<N293L>  
輸入方法: 防上攻 }[`?#`sW  
效果: 無 t,,^ ^ll  
* eZi<C}z  
先向前衝個4-5身位(此段時間無敵), 之後向上整一個類似昇龍霸嘅野, 有3hit (&,R1dLo  
優點: 有人諗到話我聽 d ] ;pG(  
缺點: 命中率低; 落地有硬直; 攻擊力非常低(大概係bug); 要計距離 )[*O^bPowI  
破解法: 佢衝緊過黎個陣一拳打落去已經破左- -” pt#[.n#f  
p.s.係vs人地一比旋昇刀打中, 就會不受控制係咁向下行, 係bug定係效果黎架? P}`1#$  
?xZmm%JF  
睇下幾"高"攻- -  }i:'f 2/  
0)!zhO_}  
  h6i{5\7.  
m5N&7qgp  
wlM ?gQXU[  
雙血煉爪 +.I'U9QeUN  
$4L3y uH  
學習點數: 150 (?y2@I}  
mp用量: 350 IcQ!A=lB  
輸入方法: 防後前攻 5QJL0fc  
效果: 無 /p0LtUMu  
**** us%RQ8=k  
先集一下氣, 之後係左右放2個血煉爪, 如果係零距離出招會有大約2倍攻擊力 m=B0!Z1xx  
優點: 攻擊力高; 前方有防; 因為大範圍所以命中率高; 格招力高; 攻擊判定好強 ?y)X$D^  
缺點: 起手及收手慢 9K<a}QJP  
破解法: 係對方出招前用強力嘅招攻擊佢 FOi`TZ8  
;r"B?]JO  
|$2N$6\SP  
J *?_SnZ  
駁招: S45>f(!  
5i#w:O\cz  
j:3Hm0W3  
h+D=/:B  
YWrY{6M  
Cl!jK^AbG  
{1|7N GQ  
,&] ` b#Rc  
{C6;$#7P  
W2h[NimU  
mtddLd,  
e622{dfVS  
uTGvXKL7  
lG>e6[Wc  
x)ZH;)  
'/g+;^_cB  
F5P{+z7  
\|` Pul$  
$ n[7  
:-" jK w  
"IJMvTmj  
完成率有85%喇~ 有咩做錯, 做得唔好, 打錯字記得講比我知~-茶- MWh+h7k'  
q Xhf?x  
_C=[bI@  
依篇係我自己做左貼係各個論壇, 並唔係轉載/盜載
1條評分
離線魚旦二號

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2006-08-24
Re:蓮娜分析
我第一次睇蓮娜分析,真係好好
離線※牙傑§
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2006-08-24
引用第0樓skhcyss19932006-08-24 12:02發表的“蓮娜講解”: ;6 6_G Sjz  
蓮娜 – nina 5@t uo`k  
S Y>,kwHO  
神秘組織『上帝之手』的組員,性格冷靜,善長分析敵人能力,而且速度還在風尊者之上,是一個很可怕的敵人。
角色起初能力 @TPgA(5NR  
.......
$0 S#d@v}  
寫轉貼呀,想星嗰度貼架
離線皇道使者

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2006-08-24
其實雙血煉爪勁易避,因為我本人食過。 q|$>H6H4b  
避法:在雙血煉爪其中一邊按實防就會擋曬全招:)   (按防都避到,唔洗出招避)

我前路有右與左,面對決擇難兼顧... ...
離線monica_fanz
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2006-08-24
引用第2樓~菲沙~2006-08-24 12:21發表的“”:
寫轉貼呀,想星嗰度貼架
zhX`~){N6  
orz...同一人黎ga..
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2006-08-24
轉載自己於其他論壇發表過之分析:由於不知發表者是否其分析之原創人,在沒有證明下不會加分/鎖POST,如要證明自己的身分,請在個性化簽名/該分析發表證據。
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2006-08-24
引用第5樓~瘋人~2006-08-24 12:27發表的“”: ANFg]g.Az  
轉載自己於其他論壇發表過之分析:由於不知發表者是否其分析之原創人,在沒有證明下不會加分/鎖POST,如要證明自己的身分,請在個性化簽名/該分析發表證據。
E &];>3C  
訪客以600蚊賣蓮娜比佢嫁=﹏= s=nVoc{Yt  
我係BANK見過佢,,成100幾LV~ ,h@R' f !  
不花冇假~係呢個名,,你唔好屈人呀死仔=﹏=
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2006-08-24
引用第5樓~瘋人~2006-08-24 12:27發表的“”: uO ?Od  
 %K%^ ]{  
q?imE~&U  
唔好意思我唔知~ 加番證明喇
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2006-08-24
我都係照番自己定既版規做GA JA-_- Wa[x`:cT?u  
S]e j=6SP  
而且我都唔知佢同邊個交易過-_-
離線軒少俠
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2006-08-24
我開始覺得呢個人廢…  Y8)E]D  
1點hp又細 Sc1+(z  
又無飛行o個招…
離線toby8123000
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2006-08-24
我想問下nina係唔係招招都可以跳高出嫁???
8k f: http://i118.photobucket.com/albums/o106/toby8123000/2007_7_8_2021.46.jpg?t=1185192246
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2006-08-24
引用第3樓☆金柑☆2006-08-24 12:25發表的“”: <,jAk4  
其實雙血煉爪勁易避,因為我本人食過。 IFiTTIlT0  
避法:在雙血煉爪其中一邊按實防就會擋曬全招:)   (按防都避到,唔洗出招避)
\\=.6cg<K  
#F_'}?09%  
零距離嘅破防能力超強, 多hit加高攻, 你話易避嘅話咪用肘擊駁囉- - FE/$(7rM  
zuUT S[  
i]it5  
引用第9樓軒少俠2006-08-24 14:20發表的“”: BJ~ ivT <  
我開始覺得呢個人廢… K*_-5e  
1點hp又細 ]e^R@w  
又無飛行o個招…
: @'fpN  
>| wKXz  
只係蓮娜係招式強, 配點差者 肘擊加雙血能破狂龍的說~ - #3{{  
y L*LJ  
\r)%R5_CQ  
引用第10樓toby81230002006-08-24 14:37發表的“”: {IJ-4>  
我想問下nina係唔係招招都可以跳高出嫁???
C&=x3Cz  
:/+>e IE  
要用衝攻駁先得~ 招招都係咁~
離線asd353534

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2006-08-24
very good but my nina sold out
http://enzo.hk.to
[email protected]
離線kelvin456
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2006-08-24
VERY GOOD 有連招動畫
Bank :
o0*Davis*0o (53LV)
o0*Jullian*0o (150LV)可以異轉了.D鬼靈波好怏
o0*Louis EX*0o(93v)
離線可樂
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2006-08-24
真的不錯....但加點方面...期實異轉都唔會有咩轉變=_=...只係上限多左....留點都異轉係唔係有小小問題=.= ^>^ \CP]  
仲有...蓮娜用既係超級元力=_=...等『衫』轉啦=.="U1可能會話:當超級元力到左極限就會出現元力『衫』轉=.=" z?kd'j`FG  
我講笑的 !lhFKb;  
(無記錯的話,異轉只係上限加左,基本+點能力不會加) ]YsR E>  
所以建議改返繼續加點@@唔好留點
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2006-08-25
引用第14樓可樂2006-08-24 21:58發表的“”: BSKEh"f  
真的不錯....但加點方面...期實異轉都唔會有咩轉變=_=...只係上限多左....留點都異轉係唔係有小小問題=.= DWrbp  
仲有...蓮娜用既係超級元力=_=...等『衫』轉啦=.="U1可能會話:當超級元力到左極限就會出現元力『衫』轉=.=" ]_u`EvEx6  
我講笑的 YBvd q 1  
(無記錯的話,異轉只係上限加左,基本+點能力不會加) o@3B(j;J`  
所以建議改返繼續加點@@唔好留點
/UHp [yod  
vLDi ;  
一異轉即刻爆攻防is good@@
離線惡夢の戀

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2006-08-25
唔睇nina~原來係咁勁.. KjOi(YUnq7  
多謝你的分析..做得好好
離線牙星
發帖