切換到寬版
  • 10581閱讀
  • 187回復

徵詢各有係拳皇睇比賽睇到最後既人既睇法 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線a1994109
發帖
icash
只看該作者 160樓  發表於: 2011-07-25
引用第154樓pk9627於2011-07-24 23:15發表的  :
唔抵又唔見你今年報仇 ( rire )

水星比賽難打嘛
冰の血繼限界!

離線pk9627
發帖
icash
只看該作者 161樓  發表於: 2011-07-25
引用第159樓a1994109於2011-07-25 08:24發表的  :
水星比賽難打嘛 [表情]

冇計喇個邊個個都超級撒亞人咁款 郁下就爆水星咁易打羸既咩
離線d523d323
發帖
icash
只看該作者 162樓  發表於: 2011-07-25
引用第160樓pk9627於2011-07-25 09:32發表的  :
冇計喇個邊個個都超級撒亞人咁款 郁下就爆水星咁易打羸既咩[表情]

唉 都話我係摩摩星
離線623
發帖
icash
只看該作者 163樓  發表於: 2011-07-25
引用第11樓dwchan於2011-07-23 19:24發表的  :

《平衡型》,預測型
S-
.......

題已離, 講完
引用第34樓心淡★於2011-07-23 19:47發表的 :
有咩好嘈姐
D人係要話你屈波都無計架WO

TO不滿意今次比賽結果既人:
你明知天魔咁好屈你又唔用?
.......

完全同意
離線dennis991
發帖
icash
只看該作者 164樓  發表於: 2011-07-26
引用第162樓623於2011-07-25 19:49發表的  :
完全同意

《平衡型》,預測型

有嗎?
離線623
發帖
icash
只看該作者 165樓  發表於: 2011-07-26
引用第163樓dennis991於2011-07-26 04:49發表的 :
《平衡型》,預測型
有嗎?

小學斬已承認自己打比賽之時,同平時既比招比率係有所唔同
而dw陳所作評論卻是斬平常的打法
試問兩者有何關連
離線4679123
發帖
icash
只看該作者 166樓  發表於: 2011-07-26
其實我覺得, 落到場比賽, 好少會講技術
而且成日講「技術」「技術」,
所謂既「技術」, 只不過係「唔好贏咁多,係領先既情況下用下廢招,係落後既情況下用勁招」

撫心自問, 有勁招就用嫁啦, 唔洗扮清高。但錯不在玩家, 錯在U1度。
錯在U1, 點解咁多招式會重疊, 招式有強弱之分。
我都唔明點解升龍霸可以有升龍霸, 超升龍霸, 真升龍霸, 奧義升龍霸, 終極超昇龍 咁多...........仲有愈黎愈勁。
咁我真係想知道:「假設你有無限MP, 你有真昇龍霸, 你會唔會用昇龍霸?」
=============================================================
正常既格鬥game, 係唔會有勁招廢招之分。

例子1: 你睇下sf(street fighter) , 無論係sf1, 出到依加sf4,
阿龍阿ken招招都可以用到, 每一招係唔同情況就會有唔同既效果, 係「睇情況用招」

例子2:再睇下kof(the king of fighter) , 打個例子, kof2000, 阿K' 招招都可以用, 唔會有用死一招既情況

例子3: 大家都識既LF2, davis都係招招都用到, 每招有唔同特色, 唔會有用死一招既情況
=============================================================
正常既格鬥game, 係唔會有一招特別強橫。當攻擊力愈高既招式, 起身、收手、硬直時間只會好長。
你諗下lf2入面davis招昇龍霸, 如果打唔中人, 就好似個傻仔咁係空中。
再諗下lf2入面woody招虎翔霸, 同道理, 一打唔中人, 佢既落點就會好清晰, 對手就好似捉到路...

但LFO將招式「神化」左,普通攻擊(一般攻擊, 拳打腳踢)如同虛設。
你諗下真虎翔霸, 就算打唔中人, 都飛到九公里咁遠啦, 咪玩啦....
===============================================================

唔好玩家罵玩家, 玩家要團結, 唔好罵自己人,
要反思下其實on_ 果個係u1, 好好地一隻game, 偏偏要整成咁既_樣。
[ 4679123在2011-07-26 22:22重新編輯此帖 ]
離線acz

發帖
icash
只看該作者 167樓  發表於: 2011-07-26
技術未到家
普攻點會冇用~.~
別亂說了
神のご加護を貴方に…

離線自己

發帖
icash
只看該作者 168樓  發表於: 2011-07-26
引用第165樓4679123於2011-07-26 22:14發表的  :
所謂既「技術」, 只不過係「唔好贏咁多,係領先既情況下用下廢招,係落後既情況下用勁招」
撫心自問, 有勁招就用嫁啦, 唔洗扮清高。但錯不在玩家, 錯在U1度。
.......

根本人物之間已經有分高低
某D人物招式根本差唔多招招高攻高格
設定弱小小既角色根本未打已經輸左9成
仲有,家下lfo多數都係玩屈牆,無左果種格鬥feel

技術一早唔存在啦,只剩番一堆所謂既屈牆「高手」,不過無計,D老手同高手多數無玩好耐,後來的人只好自己創一些公式戰略來打

家下D人打VS永遠都係
先出下假動作→
跟住滾開引敵人黎→
重擊敵人

同小學雞玩果種互相鬥禁手指公既遊戲有咩分別

有時寧願比D小白屈招都好過同D所謂「高手」打
[ 自己在2011-07-26 23:46重新編輯此帖 ]

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線真武傳說
發帖
icash
只看該作者 169樓  發表於: 2011-07-27
引用第167樓自己於2011-07-26 23:37發表的  :
家下D人打VS永遠都係
先出下假動作→
跟住滾開引敵人黎→
重擊敵人

講咁多無非想教宜家d人:

"打就企定!"
離線3424
發帖
icash
只看該作者 170樓  發表於: 2011-07-27
打拳皇就係咁
你唔屈人就人屈你
但用天魔...你D mp都要control得好好
輸左既朋友..只怪你地用錯了角色/技術不精
輸了比賽..只能反醒..捲土重如
離線心淡★
發帖
icash
只看該作者 171樓  發表於: 2011-07-27
哇,個POST仲味講完啊?
輸左既人下次想贏味用天魔lo

唔好輸左又係度講埋呢D無聊野啦
扮咩清高姐?''我係玩技術,唔玩屈,你用天魔贏左拳王都唔光采啦''
現實係咁架啦,邊有野係完全平衡
都係個句:你係覺得天魔咁屈既,下次拳王用LO~.~
離線中毒魔人

發帖
icash
只看該作者 172樓  發表於: 2011-07-27
引用第165樓4679123於2011-07-26 22:14發表的  :
.......

街霸jj  hihi

LFO最大問題就係
咁多人物, 好多人物既招式都重覆

無影腳, 昇龍霸, 猛虎拳
呢幾招有唔同既角色都有
根本就唔平衡,

強烈要求LFO改版改到SF4咁玩
仲要支援JOYSTICK!
離線dennis991
發帖
icash
只看該作者 173樓  發表於: 2011-07-27
— (saizen) 注意用詞 (2011-07-27 07:07) —
引用第164樓623於2011-07-26 13:18發表的  :
小學斬已承認自己打比賽之時,同平時既比招比率係有所唔同
而dw陳所作評論卻是斬平常的打法
試問兩者有何關連

比率的確係有唔同 可惜我講緊既特性 應該冇唔同掛?

引用第167樓自己於2011-07-26 23:37發表的  :

根本人物之間已經有分高低
某D人物招式根本差唔多招招高攻高格
設定弱小小既角色根本未打已經輸左9成
仲有,家下lfo多數都係玩屈牆,無左果種格鬥feel
.......

你係咪想講 而家既所謂高手同所謂老手係你眼中已經收晒皮 連屈招小白都不如?
你咁威威不如教我點先係最IN既VS
離線dennis991
發帖
icash
只看該作者 174樓  發表於: 2011-07-27
回多左sor
離線acz

發帖
icash
只看該作者 175樓  發表於: 2011-07-27
而我最近開茱迪痛嘔迪倫了。
上面說什麼不平衡那些人,覺得不平衡不要玩就好了。
我想沒人會阻止你們的。
神のご加護を貴方に…

離線saizen

發帖
icash
只看該作者 176樓  發表於: 2011-07-27
引用第174樓acz於2011-07-27 12:26發表的  :
而我最近開茱迪痛嘔迪倫了。
上面說什麼不平衡那些人,覺得不平衡不要玩就好了。
我想沒人會阻止你們的。

明明是我在痛嘔你:(
敗者無一死 將來富如山
離線4679123
發帖
icash
只看該作者 177樓  發表於: 2011-07-27
為避免離題,
重申立場:
「我認為唔關樓主事, 一切都關隻game事」
不過講真, 唔同game有唔同玩法, LFO就係鬥出招, 同埋鬥有錢(有錢, 就會用勁角色;有錢, 就有得用勁招式)
LFO唔似一隻格鬥game, 咁都可以照玩嫁, 所以從來無人埋怨, 只會一直照玩。
引用第166樓acz於2011-07-26 23:34發表的  :
技術未到家
普攻點會冇用~.~
別亂說了

唔知點同你解釋.......................,
但只會稍為清醒少少, 都知道LFO唔會同你講普攻
因為隻game設定根本有問題
導致大部分角色無需要用到普攻(某角色,同主角除外)

你打關會唔會用普攻? 你做任務會唔會用普攻?

如果唔會, 點解你vs要用到普攻? 係咪想扮到好有技術咁樣?

我唔知LFO依加改成點,
坦白講, 我係一個無乜資格係度講野既人,
因為係我腦海中, 我對LFO既知識只係停當係唔知8.0定10.左右
可能依加改到普攻都好好用啦下~_~
不過如果有玩過下LF2, 就知道LFO既普攻簡直不知所謂

唔知有冇人記得我,
我係crazy-zone(依加叫every-zone)既4679123, 小導,
廢人一個, 真係好_廢, 但唯獨用泰加有啲名氣,
我用果隻泰加係全LFO第二隻泰加(第一隻係sir666, 不過相信你都唔識)
叫做「抄襲高手」
有一年既拳皇, 果時打雙打, 我同另一個人成為即場組冠軍(當時分開網上,即場組比賽)

好肯定同你講,
LFO既vs, 唔係兩個角色打鬥,
打從一開始就, 係一隻「招式」打「招式」既game
==================================================

上次我舉過SF(街霸)同埋KOF(拳皇)做例子,
其實當我用錯例子, SF或KOF同 SVC Chaos或 CVS2 一樣, 都係一啲角色靈活度不大既game,
角色既硬直好大, 角色遲鈍程度會比較似LF2,
所以當我舉錯例子

但有冇玩過ggxx?
ggxx角色靈活度好高, 我可以拎佢同LFO講

回題, 你話「普攻點會冇用」,
講真, vs果陣, 你係咪到最後對手臨死(得返極少hp)之後先用普攻果d人?

果啲人真係好黑人憎, 我果時用泰加同新生邪鬼打, 新生邪鬼明明成場都狂用 鬼哭
偏偏到我臨死果時又要懶係用下普攻,  不斷飛腳踢下我, 諗住踢死我, 就叫做「有用下普攻」

我可以講, 你入到vs房都係狂出招嫁啦, 邊會用到普攻?
除左幾個情況:(1) 有啲角色衝攻會跳起, 令到你可以係空中出招式, 例如蓮娜, 蓮娜衝攻會飛起左
                            (2) 主角, davis既衝攻可以連真昇,超昇,昇龍霸etc     星仔既衝攻又可以連技etc..........

問心, 你渣住EX / 邪鬼係手,對手係迪倫/天魔, 你會唔會慢慢係度用普攻?

記住, 唔係玩家既錯, 係U1既錯,
ggxx靈活度好大, 最重要既係------招式 同 普攻既攻擊力差唔多
所以令到隻game變得好正常, 招式係需要時先會用,  用普攻既攻擊力既然都同招式差唔多,
咁先係一隻格鬥game.

大家話樓主用天魔屈波, 講真, 關果個玩家咩事?
個u1 set到天魔咁, 同其他角色有實力上既差距, 你根本吹佢唔脹...
其他格鬥game, 個個角色能力都差唔多

當然我認為有角色差異就係LFO好玩之處, 用紅魔鬼打死隻邪鬼真係好爽

想當年, 樓上幾層, 3424, 係上一屆拳皇冠軍, 果屆我打左入八強就輸左,
3424果年用 炎魔,  有人話佢屈波, .......挑, 次次都有人葡萄
要屈波, 都要屈得有技術...我唔係叫你屈死一招, 而我想表達:「你隻game令到玩家咁」

都係果句, 依加一切,    都「唔關玩家事, 係本身隻game有問題」

表達能力差, 自己參透下啦...
[ 4679123在2011-07-27 13:45重新編輯此帖 ]
離線bk的卓男
發帖
icash
只看該作者 178樓  發表於: 2011-07-27
引用第176樓4679123於2011-07-27 13:33發表的  :
為避免離題,
重申立場:
不過講真, 唔同game有唔同玩法, LFO就係鬥出招, 同埋鬥有錢(有錢, 就會用勁角色;有錢, 就有得用勁招式)
LFO唔似一隻格鬥game, 咁都可以照玩嫁, 所以從來無人埋怨, 只會一直照玩。
.......

你認為普攻真係冇用咩?

可能就咁普攻真係未必有用

但係你既然提到跳攻
我就唯有引用下dw既一段野
當他準確地以飛腳破我爆破拳時,我真的無言了

當中的飛腳就是指迪雲跳攻

即使果陣我用迪雲打璇瓏
可能大家既角色都唔叫霸道
用普攻可能真係唔會幾驚

但係事實就係
普攻都有佢既用途
當然用招式會比較保險
但普攻其實都做到d招式做唔到既野 (大部分)
https://www.sendspace.com/file/e4r8v8
離線dennis991
發帖
icash
只看該作者 179樓  發表於: 2011-07-27
引用第176樓4679123於2011-07-27 13:33發表的  :
為避免離題,
重申立場:
.......

當年TST的3060被譽為百烈拳神手是眾所周知 但除了百烈拳外 他用得最多就是普攻了(記憶)
快速回復
限100 字節

上一個 下一個