切換到寬版
  • 9613閱讀
  • 176回復

其實你地想LFO唔咁快結束 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線forceaz
發帖
icash
只看該作者 40樓  發表於: 2011-06-14
大家好:D 我係3年前既老玩家, 依家睇返,好似lfo就黎汁咁,親住d人未散哂,我想請問大家可唔可以略略講下個故事係點呢? 尢其是係星仔既故事,當時我決定唔玩果陣係講到星仔為左救米兒同人爆炸, 之後爆左落海, 跟住米兒就想搵返佢, 之後就開到一個新劇情好似話迪論好老,又比人捉左,我想問下大家可唔可以 講下之後星仔到底點樣?? 因為我果陣真係幾鍾意星仔架. thz!!!!!!!
離線ken3659
發帖
icash
只看該作者 41樓  發表於: 2011-06-14
引用第39樓七星會員於2011-06-14 17:36發表的  :
中左木馬啦你
.......

下-__-
甘點算好....
離線99636
發帖
icash
只看該作者 42樓  發表於: 2011-06-14
引用第37樓七星會員於2011-06-14 16:53發表的  :
個網有毒, 大家唔好開
.......

告佢,我都奶左野,你有證據.
想問下個網係邊隻木馬?
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 43樓  發表於: 2011-06-14
引用第39樓七星會員於2011-06-14 17:36發表的  :
中左木馬啦你
.......

為避免其他會員"中招".
故此先屏蔽該回覆.
敗者無一死 將來富如山
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 44樓  發表於: 2011-06-14
引用第15樓中毒魔人於2011-06-13 15:49發表的  :
隨著LFO既末落, 呢個壇都收埋皮

咁ibbs唔一定向lfo方面發展的

離線boc.4
發帖
icash
只看該作者 45樓  發表於: 2011-06-14
— (saizen) 注意用詞. 請修改 (2011-06-14 19:34) —
咪低能啦上面,上多D網就知呢個伏係19幾年前
木乜野馬
誠收元力增幅器,有意請密,價錢不成問題,最緊要有相量
離線光之使者
發帖
icash
只看該作者 46樓  發表於: 2011-06-14
引用第40樓forceaz於2011-06-14 17:58發表的  :
大家好:D 我係3年前既老玩家, 依家睇返,好似lfo就黎汁咁,親住d人未散哂,我想請問大家可唔可以略略講下個故事係點呢? 尢其是係星仔既故事,當時我決定唔玩果陣係講到星仔為左救米兒同人爆炸, 之後爆左落海, 跟住米兒就想搵返佢, 之後就開到一個新劇情好似話迪論好老,又比人捉左,我想問下大家可唔可以 講下之後星仔到底點樣?? 因為我果陣真係幾鍾意星仔架. thz!!!!!!!

想聽故仔 ?! 岩曬 !!!
剛好我skip學校到戰回 , 命中注定你要看畢 !!!

====================================================================================================================
(原文 : http://ibbs.hk/read.php?tid=93851&uid=23119)
(第一次重編 : http://ibbs.hk/read.php?tid=96340&uid=23119)
(第二次重編 : http://ibbs.hk/read.php?tid=97810&uid=23119)
不如整理一下成個lfo故事吧++

一切由古老傳說開始.....

哈邦和索特意外地解開造物主給惱的封印 , 終極守神被惱打倒
而且失去力量變終極魔人 , 與索特掉落懸崖
至於哈邦則被惱困在寂谷 , 三人之前的記憶被刪去 , 魯札卡星亦受到牽連

某年黃帝與蚩尤決戰 , 令兩處空間連接 , 引來大量魔獸
女媧去摩摩星找大長老幫忙 , 並一齊製做元通器
後聯同黃帝蚩尤[補天] , 元力結晶體是所謂的[石]....!?

根據[終極魔人]一關發現索特同古拿加(終極魔人)都未死(不過他們失去之前的記憶 , 相信他們掉落懸崖後發生左D事 , 所以他們2人甘friend)
還分別跟[亂]在摩羅格卡東邊去到地球(原來亂他們生存左甘多年= = 魔獸有那麼長命 ?!)
後來終極魔人在大地遇到黃帝3人 , 跟索特被達拿都斯結界打倒......從此索特和終極魔分別流落在大地
根據[終極魔人]的迪諾夫所說 , 索特應該不是被達拿都斯結界直接殺死 , 因為他說索特已死去[一段時間] , 相信不會耐得太過分
女媧3人關閉空間裂縫後 , 成立元武會 , 為將來的危機做好準備

可惜狂獸症爆發 , 他們再次回到魔界 , 在摩摩星得到大長老幫助去到寂谷
在寂谷遇到哈邦 , 搜集紅芥一齊回到摩摩星 , 在亞空間讓女媧和哈邦行先
後來黃帝與蚩尤合體(成為相傳中的人皇) , 雖然失敗 , 而且比隻滅神獸母后去左大地(納米亞故事)
但是最後蚩尤2人連同惱一齊埋在亞空間....

在大地哈邦醫治了很多人 , 被封為龍神 , 可惜蚩尤兒子卻患病太深 , 斷了氣
後來哈邦用超界力量同伏明氏去到中國傳說為背景的黃泉
可惜伏明氏被殺 , 從此消失 , 而哈邦以靈魂和死神交換奇奇(後來的星奇)靈魂
星奇的靈魂同哈邦的身體結合 , 回到現實實行哈邦要他做的事 , 所以離開女媧他們居住的地方(女媧活左180歲...)

過左250年後
星奇一直幫哈邦找他重要的朋友 , 途中以龍神名義醫治有需要的人
途中經過納米亞族 , 為左保護納米亞族而留下來 , 幫助納米亞族成為強大的國家
期間教懂納米亞族人吹奏納米笛(龍嚎笛) , 歌名為[龍的心]

不過有一次 , 星奇再幫哈邦找他重要的朋友 , 當回到城時...
滅神獸母后(黃帝2人與惱決戰時被它走掉)突然出現 , 原因是它被哈邦為防狂獸症再爆發留下的紅芥吸引
就在納米亞皇上一家被殺之際 , 龍神及時回來
龍神唯有用無限超界冰封古都 , 從此失去原來的記憶和能力 , 永遠沈睡在古都的神殿

過左一段日子 , 龍神身體起了變化 , 先是有絲在身體內出來 , 之後形成一個繭
而且巨繭所發出的元氣令納米亞皇上一家長命+少病
不過白帝樊嬅因為龍神間接地引了滅神獸 , 而且趕不及回來救回整個納米亞王族 , 所以離開

十年後 , 龍神破繭而出 , 不過是星奇的樣子
(龍神因為失去原先的力量和記憶由哈邦的身體變成星奇的身體)
納伯他們不斷照顧他 , 希望可以自然回復原來的記憶
後來納伯決定帶星奇去不同的地方生活 , 感受正常的社交生活 , 即使不能恢復記憶 , 至少生活得快樂
而內瑪就趁機會找番白帝他們
於是每2/3年他們就會搬去新的城市定居認識不同的文化

when n = one of the year
邪鬼家族 迪氏家族 同撒卡家族現世 , 並各自開始不同的故事....
在星仔入讀文光中學的3年前來到香港 , 之後故事由學校開始....

[學校] ----------------------------------------------> [大魔王龐士/激戰大魔王]
迪雲一行人成功打倒龐士 , 邪鬼...................................(省略號X10^99)
迪博士等人的計劃開始露面 !
[大魔王龐士/激戰大魔王] -----------------------------------> [飛行要菜]
(請看故事....我沒有5主角的人物-0-)
其間終極魔中了迪諾夫的計 , 而且索特一早死左 , 終極魔最後將自己的靈魂同星仔合體閃人
由於終極魔有強大的力量 , 所以令星仔得到超級元力
但控制力量必需與終極魔的思想同時運行 , 而且身體有時因衝突而不受控制
[飛行要菜] --------------------------------->[戰士回歸]
星仔和終極魔(靈魂)去到美干達找迪諾夫他們
索特(無意識)被迪諾夫控制 , 仲裝上炸彈 , 結果星仔為保護米兒 , 抱住炸彈
之後星仔帶米兒回去 , 最後與索特的屍體掉下去....
一直在背後監視的撒卡等人亦開始行動....
[戰士回歸]-------------------------------------->[龍神]

眾人在納米亞王國得知龍神的事 , 龍神最近之所以受傷因為在聖城掉落來 , 仲被爆炸炸傷
雖然龍神找回大部分記憶 , 但是對於在地球上的身份 , 他和納伯2人卻處處隱瞞
龍神解決滅神獸後 , 與撒卡等人進入亞空間回到魔界

有一日 , 幾位被惱復活的魔人和多名暗黑戰神想攻陷巨樹一帶
藍龍族人領袖索羅王和哈拿西差些失手
幸得龍神相助 , 擊退惱的手下 , 而龍神講了一句神秘的說話
[竟有此一著 , 這下子可花費了他的九成力量吧] , 相信[他]是指惱
龍神跟神樹談話後就離開 , 並請神樹給一份禮物給迪倫......

撒卡後來得知有2股力量進行恐怖的計劃 , 於是叫安仔回去地球請迪倫幫手
在地球聯同邪鬼打敗暗黑米兒 , 迪倫等人重回摩摩星 , 安仔留在地球

在摩摩星重遇勇心和哇卡卡 , 打算請救撒卡等人
救了黑仔和撒卡後 , 才發現是陷阱 , 被暗黑戰神追捕
他們走到困住多多毛等人的房 , 迪雲和悟地被迫與暗黑戰神戰鬥
但是暗黑戰神擁有互補體力的戰術 , 二人用盡全力亦不敵
多多毛用計將其餘6個念源體拿到手 , 用合一力量將迪雲和悟地合成迪格斯
迪格斯以力量和戰術擊到4位暗黑戰神

眾人得知古老傳說的事和敵人是惱 , 而且在不知幾時復活(亂的魔人死前)
後來去戰枯谷找3位戰鬥型摩摩星人學習超界力量
卻遇到暗黑蚩尤 , 因迪雲和悟地不在 , 他們遇到危機
雖然後來迪格斯瓦解即時危機 , 但是同時亦得知3個戰鬥型摩摩星人投靠了惱

另一方面 , 邪鬼為救比提 , 與2個暗黑戰神和布村哭打起上來
雖然最後龍神及時趕到 , 不過比提卻被帶走 , 龍翼EX就走去找那摩摩星人
龍神因同戰鬥型摩摩星人打所以受重傷昏迷一段時間 , 但是幸好重拾所有記憶
並吩咐白帝2人帶迪雲等人到巨樹平原學習超界力量

眾人去到巨樹平原附近 , 掉落巫神的陷阱 , 得知血狂和夜剎也復活
由於他們懂得超界力量 , 撒卡等人不敵 , 聽龍神的指示立即向巨樹的方向逃走
最後被3人追至 , 唯有出動迪格斯 , 可是迪格斯未擊倒3個魔人
武官又來到 , 他跟迪格斯打過平手 , 武官用解源咒強行令迪格斯解體
白帝2人唯有按龍神指示 , 吹奏納米笛
武官和3個魔人得知藍龍族人趕到 , 立即撤退
哈拿西引傾眾人到巨樹城休息 , 向索羅王了解龍神來到的事
隨後迪倫被邀到樹心殿見神樹 , 卻發生慘叫聲........

同時間 , 血狂夜剎蓮娜和奧龍帶同一班人馬打算攻陷巨樹城
哈拿西正被打倒時 , 迪雲4人趕止 , 並打算再合成迪格斯 , 但是失敗
這時撒卡和其餘人趕到 , 分析眾魔人復活的共通點
談至蓮娜和奧龍 , 撒卡斬斷對話(難道U1打算隱藏某D事....?)
但撒卡即使運起比之前更強烈的元力(?) , 仍不敵對手

而在此時.......迪倫回歸 !!!

話說如果迪雲是黃帝的後代(未必是仔) , 同蚩尤的兒子(星奇)在過往一同可以發揮出強大的力量就可以解釋到++
ps : 很抱歉後來詳細的地方只是在哈邦 , 索特 , 終極魔同星仔 , 其他有Dskip左或不記得 ~ 而且全是圍繞星仔
我相信沒人肯看曬成篇野嫁啦.......唉 枉我打左2日.....

第一次重編的感想 : 其實龍神外傳的內容同原先公告的某D地方有不同 , 舉2個例子
1.原本話龍神用最後一口真氣救回納伯一家 , 之後龍神外傳講到其實納伯他們都沒有危在旦夕
2.另外原本故事內容是白帝同樊嬅在龍神用最後的力量時是小朋友 , 但是龍神外傳顯示他們已經過左12歲= =
而家唯一不知道的是那個影響動物的笛....

第二次重編的感想 : 今次主要是整理文筆和更新資料 , 更新到[學校] , 好想加埋其他家族落去
但是始終需要大量精神和時間 , 唯有盡量仔細分析星仔的故事 , 藉此抵消好奇心
由於最後的故事是非常重要 , 所以內容方面也增加不少 , 希望有人看得曬啦........
其後因為多位會員非常支持這個故事整理分析 , 而且亦不想浪費版主給我的評分
決定再次整理文筆 , 以及增加色彩方便閱讀 , 有何意見不彷提出
離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 47樓  發表於: 2011-06-14
神話-即使佢之前幾咁威,但都仲會有結尾的一日
離線亨利~law
發帖
icash
只看該作者 48樓  發表於: 2011-06-14
中左木馬啦你
.......

咁我岩岩開左...咁點算
離線orz乂乂
發帖
icash
只看該作者 49樓  發表於: 2011-06-14
點解u1唔搞番好隻game 因為lfo相比依家好多好多game lfo只系低成本作品 依家市面上真係有太多太多game超越lfo 咁點解u1仲要放時間,金錢,精神落隻game度? 你地話封外掛 ok 封左 甘點? 可以吸引新玩家? 我認為唔多 就算有 真系會比錢? 入到黎系咩地方升lv都未知 留玩家? 留黎咪又系個十幾個 有作用? 我認為無 u1動漫節d人買既野越黎越少 根本就係等死 加上 你地話u1唔出故事 講真..都出到依家呢個地步 真係無野好出 招式,人物 作到無得好作 抄人都抄哂 依家佢只系做到既只系不論任何方法 仲知吸引你地放錢 之後就汁
離線samwong0122
發帖
icash
只看該作者 50樓  發表於: 2011-06-14
引用第46樓光之使者於2011-06-14 19:33發表的  :
想聽故仔 ?! 岩曬 !!!
剛好我skip學校到戰回 , 命中注定你要看畢 !!!
.......

真的不得不讚你的付出和耐性
離線光之使者
發帖
icash
只看該作者 51樓  發表於: 2011-06-14
引用第50樓samwong0122於2011-06-14 23:22發表的  :
真的不得不讚你的付出和耐性

之前多次說過的話.....
引用第47樓光之使者於2010-03-14 17:02發表的  :

有心機看的人才要佩服啊= =

回一回應標題:
lfo可是本人雖一堅持玩的遊戲 , 其他兩三個一早因一些原因放棄 , 就算lfo變成怎樣 , 我都會一直留意
可能lfo永遠constant , 可能會結束 , 可能突然旺起來
我也不會放棄我的ac
離線chars
發帖
icash
只看該作者 52樓  發表於: 2011-06-15
引用第49樓orz乂乂於2011-06-14 23:12發表的  :
點解u1唔搞番好隻game 因為lfo相比依家好多好多game lfo只系低成本作品 依家市面上真係有太多太多game超越lfo 咁點解u1仲要放時間,金錢,精神落隻game度? 你地話封外掛 ok 封左 甘點? 可以吸引新玩家? 我認為唔多 就算有 真系會比錢? 入到黎系咩地方升lv都未知 留玩家? 留黎咪又系個十幾個 有作用? 我認為無 u1動漫節d人買既野越黎越少 根本就係等死 加上 你地話u1唔出故事 講真..都出到依家呢個地步 真係無野好出 招式,人物 作到無得好作 抄人都抄哂 依家佢只系做到既只系不論任何方法 仲知吸引你地放錢 之後就汁

你點可以咁講野!?

這只遊戲雖然低成本
但系極有潛力
呢只game 系極耐玩的遊戲
新手玩就算單機玩(即系吾計vs,大街頃計)亦可以玩好耐
離線orz乂乂
發帖
icash
只看該作者 53樓  發表於: 2011-06-15
引用第52樓chars於2011-06-15 06:54發表的  :
你點可以咁講野!?
這只遊戲雖然低成本
.......

我唔覺入到一隻game 只系得星仔同1招技 可以令到一個完全唔識玩既新手耐玩,根本玩唔到,
離線chars
發帖
icash
只看該作者 54樓  發表於: 2011-06-15
咁都係內部設定問題姐
離線最強鬥者
發帖
icash
只看該作者 55樓  發表於: 2011-06-15
佢地有心做遊戲,821就絕對唔會出現
821出現象徵LFO沒落
一次過封800個ac?你地活躍ac有無1000個?
咁叻做單機啦

好遊戲都要有好團隊先得,靠U1?唉
離線trt24418132
發帖
icash
只看該作者 56樓  發表於: 2011-06-15
我只可以咁講:lfo已死,u1唔做野,等天收
離線bk的卓男
發帖
icash
只看該作者 57樓  發表於: 2011-06-15
我只可以話而家黎封而家晒氣
兩年前你以為我冇sd d外掛方法俾u1搞?_?
結果u1回信都冇個
封又冇封

就算而家佢真係去封
你睇下條大街
有邊個唔用外掛
有既你十隻手指都唔洗,5隻手指數得晒
封就只係會行返當年HS既路
條路結果係點大家都知

反正佢故事都拖完又拖
完左故事汁左粒佢好過
https://www.sendspace.com/file/e4r8v8
離線trt24418132
發帖
icash
只看該作者 58樓  發表於: 2011-06-15
其實玩lfo不如lf2仲好過 哈哈
離線boc.4
發帖
icash
只看該作者 59樓  發表於: 2011-06-15
引用第55樓最強鬥者於2011-06-15 12:24發表的  :
佢地有心做遊戲,821就絕對唔會出現
821出現象徵LFO沒落
一次過封800個ac?你地活躍ac有無1000個?
咁叻做單機啦
.......

無踩過界又點會無啦啦比人封
我玩左多年都無比人封過AC
可能你比人封左AC好唔鋸
但封AC唔係一個整外掛,搞私服既理由
另一套講法,就係你無比人封AC
咁呢件事關你咩野事?

呢個絕對唔係你所想既正義
誠收元力增幅器,有意請密,價錢不成問題,最緊要有相量
快速回復
限100 字節