切換到寬版
  • 971閱讀
  • 14回復

30秒清除你電腦中的垃圾|使你電腦急速如飛 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線牙仁johnex

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2007-09-08
— 本帖被 chy2003 從 電腦綜合區 移動到本區(2009-07-08) —
30秒清除你電腦中的垃圾|使你電腦急速如飛

要輕松流暢上網你是否注意到你的電腦系統磁盤的可用空間正在一天天在減少呢?是不是像老去的猴王一樣動作一天比一天遲緩呢? 下面為大家奉上升級版帶系統優化功能!

沒錯!在Windows在安裝和使用過程中都會產生相當多的垃圾文件,包括臨時文件(如:*.tmp、*._mp)日志文件(*.log)、臨時幫助文件(*.gid)、磁盤檢查文件(*.chk)、臨時備份文件(如:*.old、*.bak)以及其他臨時文件。特別是如果一段時間不清理IE的臨時文件夾“Temporary Internet Files”,其中的緩存文件有時會占用上百MB的磁盤空間。這些LJ文件不僅僅浪費了寶貴的磁盤空間,嚴重時還會使系統運行慢如蝸牛。這點相信你肯定忍受不了吧!所以應及時清理系統的LJ文件的淤塞,保持系統的“苗條”身材,輕松流暢上網!朋友來吧,現在就讓我們一起來快速清除系統垃圾吧!!下面是步驟很簡單就兩步!

在電腦屏幕的左下角按“開始→程序→附件→記事本”,把下面的文字復制進去(黑色部分),點“另存為”,路徑選“桌面”,保存類型為“所有文件”,文件名為“清除系統LJ.bat”,就完成了。記住後綴名一定要是.bat,ok!你的垃圾清除器就這樣制作成功了!
雙擊它就能很快地清理垃圾文件,大約一分鍾不到。

======就是下面的文字(這行不用復制)=============================

@echo off
echo 正在清除系統垃圾文件,請稍等......
del /f /s /q %systemdrive%\*.tmp
del /f /s /q %systemdrive%\*._mp
del /f /s /q %systemdrive%\*.log
del /f /s /q %systemdrive%\*.gid
del /f /s /q %systemdrive%\*.chk
del /f /s /q %systemdrive%\*.old
del /f /s /q %systemdrive%\recycled\*.*
del /f /s /q %windir%\*.bak
del /f /s /q %windir%\prefetch\*.*
rd /s /q %windir%\temp & md %windir%\temp
del /f /q %userprofile%\cookieS s\*.*
del /f /q %userprofile%\recent\*.*
del /f /s /q "%userprofile%\Local Settings\Temporary Internet Files\*.*"
del /f /s /q "%userprofile%\Local Settings\Temp\*.*"
del /f /s /q "%userprofile%\recent\*.*"
sfc /purgecache '清理系統盤無用文件
defrag %systemdrive% -b '優化預讀信息
echo 清除系統垃圾完成!
echo. & pause
離線火尊。強
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2007-09-08
用左=冇用= =
冇效果
係咪要限制windows幾多
仲有
按了開始沒有程序
離線我愛羅
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2007-09-08
http://www.ibbs.hk/read.php?tid=16181

POST左喇呃POST怪物
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2007-09-08
引用第1樓火尊。強於2007-09-08 14:09發表的  :
用左=冇用= =
冇效果
係咪要限制windows幾多
仲有
按了開始沒有程序

開記事本就得

又真係好似快左-.-
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線牙仁johnex
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2007-09-08
引用第2樓我愛羅於2007-09-08 14:31發表的  :
http://www.ibbs.hk/read.php?tid=16181
POST左喇呃POST怪物

你個新手白目=]
我從 交友聊天post 過來咋
p.s話人呃POST,自己也呃POST了
離線我愛羅
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2007-09-08
引用第4樓牙仁johnex於2007-09-08 16:16發表的  :
你個新手白目=]
我從 交友聊天post 過來咋
p.s話人呃POST,自己也呃POST了

你自己都識講
係交友度POST過黎

咪姐係POST過喇
算喇
我好明白你既程度去到邊既
離線牙仁johnex
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2007-09-08
引用第5樓我愛羅於2007-09-08 17:23發表的  :
你自己都識講
係交友度POST過黎
咪姐係POST過喇
.......

我既程度係好低,不過高你小小=]
離線火尊。強
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2007-09-08
好正呀
快左好多啦部機
離線牙歷

發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2007-09-08
停止罵戰唔該
離線aR進
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2007-09-09
好似唔係只del 垃圾= =
上次用完玩唔到某online
離線夜神魔
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2007-09-12
都唔知點

離線牙痴
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2007-09-12
好似有人貼過
歡迎分享新教(基督教信仰)
離線魔法王子
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2007-09-12
離線牙仁johnex
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2007-09-12
引用第12樓魔法王子於2007-09-12 17:41發表的  :
http://ibbs.hk/read.php?tid=16181
已經post過

i am sorry=]
離線魔法王子
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2007-09-12
引用第13樓牙仁johnex於2007-09-12 18:02發表的  :
i am sorry=]

NO sor
不要緊
不關你事
快速回復
限100 字節

上一個 下一個