切換到寬版
  • 1518閱讀
  • 21回復

反對聯合國停用繁體字!!! [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線stinky5684

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2007-06-20
聯合國決議2008年起,中文文件全面棄繁從簡,網友發起反對停用繁體字,廣發電子郵件,全球網友紛紛進入網站,目前約有10萬人連署,許多網友認為,繁體中文是中國五千年文化的根,不能隨便廢止,廢繁體台灣人當然很氣憤,不過台灣網友卻只有一百多人上網連署,在媒體報導之前,很多人都不知道有這樣的活動,現在網站伺服器已經塞爆,預料台灣網友將會排山倒海支持這活動。

中國大陸是聯合國常任理事國,聯合國將簡體字列為唯一中文字並不意外,事實上,全球14億華人,現在只有台灣和北美華人是堅持繁體字,其他華人區像是星馬早在30年前就棄繁從簡,回歸的港澳也即將全面簡化。

路上滿滿都是簡體字招牌,書報攤的報紙也是簡體字,這裡不是北京、上海,而是回歸9年的香港,現在也開始使用簡體字。和台灣同樣捍衛繁體中文,香港、澳門回歸不到十年,也開始棄繁從簡,事實上全球14億華人中,中國大陸和東南亞華人國家,新加坡、馬來西亞早就開始使用簡體字,現在只剩下台灣還有北美洛杉磯、溫哥華的華人仍舊堅持繁體中文。

師大漢學中心教授簡明勇表示:「我們的古書,大部分都是繁體字的,只有認識繁體字讀古書,才能吸收先賢的文化。」台灣師大漢學中心教授簡明勇感慨說形勢比人強,現在全球只剩下5千萬華人使用繁體字,他憂心中華文化會隨著文字簡化出現斷層,再這樣下去,台灣將會成為中華文化與繁體中文的最後堡壘。

聯合國教科文組織在保存世界文化不遺餘力,更針對無形文化遺產(Patrimoine immat?riel) 於2003年頒佈【保護非物質文化遺產公約】。因此將保護瀕臨語言列為主要保存計畫之一,所謂的瀕臨語言所代表的不單是人們的溝通工具,更是人們對世界觀的反應,承載各民族的價值體系與文化表現,而今聯合國組織卻預計於2008年廢除現有的繁體字,對文化語言保護上,似乎有點自打嘴巴。或許有些人覺得或許簡體字像英文一樣比較容易書寫,但簡體字對我們的文化有何意含,值得大家思省思。

廢止繁體中文會令中文退步! 所以我地要反對聯合國廢止繁體中文
一定要保住我們的文字(繁體中文)
你識中文字的話就應該去下面個site看看!
大家一齊Say NO to UN's abolishment of Traditional Chinese in 2008
http://www.gopetition.com/petitions/say-no-to-united-nations-abolishment-of-traditional-chinese-in-2008.html
P.S:這個網站是為了反對這項決定而開的
大家去投票吧謝謝
投票步驟:
一、點下方網頁進入
二、滑動轉軸到下方一點的地方,點 Sign the petition
三、填寫資料
四、送出即成
[ stinky5684在2007-06-20 21:00重新編輯此貼 ]
離線渦卷嗚門
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2007-06-20
唔識簡體字咪死
離線牙奇

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2007-06-20
不要廢繁體字吧
簡體字好樣
離線至尊

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2007-06-20
對呢樣野無意見~停左咪學簡體lor~
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2007-06-20
唔好呀.....簡體義字好x
我個義字簡體=义
離線牙仁johnex
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2007-06-20
so very bad!
停用繁體字
離線stinky5684

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2007-06-20
大家快d一齊去投票啦!!!
離線我愛羅
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2007-06-20
痴線嫁佢地,停用繁體字會死人,簡體果d超樣衰
離線火尊。強
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2007-06-20
我唔識簡體字的-0-
點算!?
離線自己

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2007-06-20
點解要用簡體,香港先係王道

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線神‧嵐
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2007-06-20
我投左票喇!!!
引用第0樓stinky5684於2007-06-20 20:25發表的 反對聯合國停用繁體字!!! :
回歸的港澳也即將全面簡化。

強烈反對
離線魚旦二號

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2007-06-20
我地用繁體字又關佢乜事,而家又唔係佢地要轉中文,白痴
離線狂虎ex

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2007-06-20
不如叫佢地停用簡體字
用我地D繁體字丫笨
離線自己

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2007-06-20
引用第12樓狂虎ex於2007-06-20 22:30發表的  :
不如叫佢地停用簡體字
用我地D繁體字丫笨

咦,咁樣好
簡體字都唔好睇
一係全世界用英文xdd

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2007-06-21
簡體字好多字都一樣寫法,好難認,又樣
強烈反對
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線牙暗
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2007-06-21
引用第13樓自己於2007-06-20 22:32發表的  :
咦,咁樣好
簡體字都唔好睇
一係全世界用英文xdd

咁d英文白痴咪唔洗生存
離線鵬鵬
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2007-06-21
無繁體字??

到時寫乜@@
離線渦卷嗚門
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2007-06-21
引用第16樓鵬鵬於2007-06-21 14:25發表的  :
無繁體字?? [表情]
到時寫乜@@

到時咪要寫簡體字
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2007-06-21
其實佢地唔用關我地咩事= =?
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2007-06-21
我覺得英文要廢就真=]
就算they唔用中文.....
值係中文唔用=]?
唔係啊.....they其實咩文都唔用la......
唔見they廢其他.....
係都要廢我地中文......
咁米好唔公平.....
http://www.ziondaily.com/2.0/web/portal/
快速回復
限100 字節

上一個 下一個