切換到寬版
  • 1452閱讀
  • 28回復

青年性意識不足 意外懷孕趨年輕 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線神‧嵐

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2007-04-21
【明報專訊】「母親的抉擇」與城大的調查顯示,受訪中學生中,約11%男生及7%女生曾發生性行為。團體指青少年對性的意識不足,意外懷孕少女平均年齡為15至19歲,最年輕求助個案只有12歲,有
廣 告

年輕化趨勢。

母親的抉擇尖沙嘴支援中心昨日舉行開幕禮,並公布由城大進行有關青少年性態度的調查。調查訪問30間中學共2172名年齡介乎12至19歲的學生。

11%男生7%女生有性行為

調查反映,男生對性行為的態度較女生開放。11.1%受訪男生曾發生性行為,女生則有6.9%。三成受訪男生認為婚前性行為是異性交往的一部分,15%受訪女生持相同觀點。超過20%男生將婚前性行為視作情侶間身體接觸的一種,而只有3.2%女生認同此觀點。半數男生會透過互聯網獲得性知識,女生則為20%。當遇到有關性的疑惑時,七成女生會向家人求助,五成男生選擇獨自面對。

六成沒有避孕

母親的抉擇主席Ranjan Marwah說,去年該會與中大合作進行的調查顯示,一些年僅12至14歲、就讀中一、二的學生已有性經驗,而大部分(60%)受訪者表示沒有避孕或認為沒有此需要。

意外懷孕最年輕12歲

該會曾協助1.2萬名少女及其家人處理懷孕危機,但意外懷孕率仍不斷上升。Ranjan Marwah稱,令人憂慮的是意外懷孕的少女有年輕化趨勢,平均年齡15至19歲,最年輕的只有12歲。

該會新開的支援中心,提供免費驗孕測試和處理即時緊急輔助服務,亦會為青少年提供性教育。該會亦設雙語性教育網站http://www.motherschoice.org,提供性教育資訊。

離線牙奇

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2007-04-21
12歲就有bb@o@
我地GBS唔知有冇人試過呢…
離線love_miko
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2007-04-21
引用第1樓牙奇於o4e 15:23發表的  :
12歲就有bb@o@
我地GBS唔知有冇人試過呢… [表情]

其實我覺得

呢d人好離譜囉

就算你真係好like呢d野

都成年左先啦

12就咁,仲得了既?
離線牙奇

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2007-04-21
引用第2樓love_miko於2007-04-21 15:34發表的  :
其實我覺得
呢d人好離譜囉
.......

一些年僅12至14歲、就讀中一、二的學生已有性經驗@o@
師兄有沒有XD?

10%中學生有嘗禁果 12歲染性病

(星島日報報道)青少年性觀念漸見開放,「母親的抉擇」調查發現,近一成中學生已有性經驗,更有十二歲女生因而感染性病﹔調查又發現,男生對性渴求較大,約三成男生認為性行為屬拍拖一部分,較女生多一倍。學者指,青春期男生對性的反應猶如劃火柴般快,需要生理上滿足,但女生則追求浪漫愛情,呼籲女生要懂得拒絕男生性要求。

「母親的抉擇」與城市大學於今年初,向三十所中學派發問卷,受訪學生平均年齡近十五歲,總結收回的二千一百多份問卷發現,約一成一男生及近百分之七女生,已有性經驗﹔三成多男生更認為性行為是拍拖一部分,持相同看法的女生則只有近一成六。

調查又顯示,男生及女生於拍拖時可接受的身體接觸有顯著分別,約三成男生接受愛撫,但只有百分之六女生接受﹔兩成男生接受在拍拖期間進行性交,但會接受的女生僅百分之三。不介意伴侶曾發生性行為的男生有五成五,同樣「大方」的女生亦有四成多。另約五成男生指性知識來自網上,較女生多近一倍。

城市大學應用社會科學系助理教授林少昨表示,男女體內荷爾蒙上升速度不同,影響對性的反應,但青少年卻不甚了解,「男生對性的反應猶如劃火柴般快,需要生理上滿足,但女生則追求投入愛情、喜愛羅曼蒂克的感覺」。

她指家長及教師應集中男女對性的不同態度,教導他們了解性行為會帶來的後果,令他們「有衝動也要嘗試控制」。

「母親的抉擇」註冊社工羅瑞雲亦指,曾有十二歲少女因性交感染性病,提醒女生即使很愛對方,也要了解對方背景及懂適時拒絕,以保障自己,「那女仔只有一個性伴侶,但可能其男伴曾有其他性伴侶,感染了性病,於潛伏期時傳染給她」。她指更有成年女性,因性交感染七種性病。

「母親的抉擇」去年接獲二萬五千名新增未婚懷孕的求助個案。羅瑞雲指女生有時其實不想有性行為,但因「不想令男仔唔開心」或性知識不足,以為男朋友提出的方法定不會「有BB」而進行性行為。她笑言求助的意外懷孕女生,最多使用的避孕方法是自行計算月經前後七天作安全期,但其實安全期須由醫生監察三個月至半年定出,其次為體外射精。該會或研究把性教育講座推展至由小學開始。

「母親的抉擇」昨於尖沙嘴新增支援中心,可為額外二千名未婚媽媽提供協助,並會新增免費驗孕、增聘百名青少年朋輩輔導員,及為二百名教師等提供性教育資訊,解答青少年性的疑難。
離線牙暗
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2007-04-21
我果班,有幾個都做過
離線牙奇

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2007-04-21
引用第4樓牙暗於2007-04-21 18:07發表的  :
我果班,有幾個都做過

咁你有冇?
我冇
離線神‧嵐
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2007-04-21
引用第4樓牙暗於2007-04-21 18:07發表的  :
我果班,有幾個都做過

你幾多歲呀
離線love_miko
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2007-04-21
引用第3樓牙奇於o4e 15:52發表的  :
一些年僅12至14歲、就讀中一、二的學生已有性經驗@o@
師兄有沒有XD?
10%中學生有嘗禁果 12歲染性病
.......

玩野啊,衰仔._.

我更係無啦
離線超能小子

發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2007-04-24
咁細個就做,大個一定日日都做啦!!!
離線hinpotato951
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2007-04-24
唉-0-不如再細d 6歲就咩呀=.=

離線牙痴
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2007-04-24
唔係AR~!咁恐怖
歡迎分享新教(基督教信仰)
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2007-04-24
......我唔知我地班有冇,不過8成有,佢地係學校都成日2個人貼埋,好埋果隻,有一次仲好似係後樓梯係唔知做咩,男的企女的好似跪...結果d同學同老師講,怕x出人命,

離線牙暗
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2007-04-24
引用第5樓牙奇於2007-04-21 18:09發表的  :
咁你有冇?
我冇

我梗係冇啦

引用第6樓神‧嵐於2007-04-21 19:00發表的  :

你幾多歲呀[表情]

12歲
離線魔法王子
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2007-04-24
我都想試下~XD
但係都冇可能
宜家啲成人好鬼勁
一起睡幾日
就生到仔
做都唔做野
唉.......好想試下個感覺~XD
(我變態的~XD)
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2007-04-24
一D都唔出奇....抵佢地死!
有d人10-14歲學人溝女!仲以為自己好威!
如果出左事佢地付得起責任嗎?
所以我唔見議16下人拍拖...分分鐘衰11= =大肚同衰11都好大件事...>_<
離線danielchanhk
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2007-04-24
GBS的人應該仲有好多都係青頭仔
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2007-04-24
引用第15樓danielchanhk於2007-04-24 21:45發表的  :
GBS的人應該仲有好多都係青頭仔

10個GBS有9個都係= =
但睇佢地個人定義囉.....有D人認為打手鎗不是青頭仔..有些人認為不是....
你不如問有冇人有打手鎗仲好!
離線自己

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2007-04-24
[最年輕求助個案只有12歲]
睇黎我要破紀錄了
p.s.我個girlfriend 11歲

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2007-04-24
引用第17樓自己於2007-04-24 21:56發表的  :
睇黎我要破紀錄了 [表情]

只要香港....
據我所知= =外國有個女仔9歲有BB 
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2007-04-24
引用第18樓jj俠於2007-04-24 21:57發表的  :
只要香港....
據我所知= =外國有個女仔9歲有BB  [表情]

但係我知有個人5歲就有bbb

引用第17樓自己於2007-04-24 21:56發表的  :
睇黎我要破紀錄了 [表情]
p.s.我個girlfriend 11歲

我夠係啦.0.
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
快速回復
限100 字節

上一個 下一個