切換到寬版
  • 5315閱讀
  • 84回復

大家覺得中國最強係乜野時期? [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 20樓  發表於: 2008-11-30
引用第19樓殘影之歌於2008-11-30 22:26發表的  :
漢武帝打匈奴
唐太宗打東突厥
都唔止LA
戰爭呢D野
.......

事出必有因吧
漢武帝打匈奴係要一雪前恥,
突厥成日聽得多-_-"
入侵既常客...

離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 21樓  發表於: 2008-11-30
引用第20樓汝吾之於2008-11-30 22:28發表的 :
事出必有因吧
漢武帝打匈奴係要一雪前恥,
突厥成日聽得多-_-"
入侵既常客...

匈奴同埋突厥冇事係唔會無lala打入黎
如果佢唔打入黎,佢地自己會餓死
你見而家蒙古幾窮就知咩事
就係因為個度太formal(荒蕪=  =)
呢d叫做為勢所逼
邊個鍾意打仗?
同埋漢武帝都係為左保護佢既彊土先出兵
同埋,我地而家既focus唔係係打唔打仗
而係中國最強係咩時期
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 22樓  發表於: 2008-11-30
引用第21樓殘影之歌於2008-11-30 22:31發表的  :
就係因為個度太formal(荒蕪=  =)
.......

假設係因為食物問題
但係,佢地可以要求救助,打入黎就係搶奪人地辛苦得返黎既野

好了-,-+

其實題目係好難定....

一定要有比較吧

每個時代需要既野都唔同...應該冇得作比較吧....

e家既中國係13憶人口,唐果陣一定冇啦,咁係唔係呢家既中國就係最強時期呢._.

1個強國唔係只重視單方面的吧

離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 23樓  發表於: 2008-11-30
引用第22樓汝吾之於2008-11-30 22:41發表的 :
假設係因為食物問題
但係,佢地可以要求救助,打入黎就係搶奪人地辛苦得返黎既野
好了-,-+
.......

點求助?緊係開片先講la
要知道外族既文化水平係relatively low架嗎=  =
唔知咩叫做「禮」
所以就就咁搶
搶搶下
變左開片
開開下,就開左幾千年la

回番題
你講既13億人口
人口多唔代表佢國家強
唐朝佢當時絲綢之路非常發達
而且海上航運都好發達
什至去到而家既意大利咁遠
陸路可以去到而家既土耳其
對內
人人安居樂業
街上面冇乞衣
只係間唔中打下外族
稅又唔算好高
政治方面
唐太宗最出名就係納諫
以致當時政治清明
咁都唔叫強,咩叫強?
當時唐朝3000幾萬人
算係一個好多人口既國家
你緊係唔可以將以前既人口同而家既人口比較la
你要比較既
係個陣時既其他國家同個陣時既中國邊個強d
我相信係個個時期絕對冇一個國家可以比得上唐朝咁強囉
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 24樓  發表於: 2008-11-30
引用第23樓殘影之歌於2008-11-30 22:49發表的  :
點求助?緊係開片先講la
要知道外族既文化水平係relatively low架嗎=  =
唔知咩叫做「禮」
所以就就咁搶
.......

所以漢人去攻打佢地都係無可口非既...

就講唔上漢人主動殘殺佢地了....

離線仙遊
發帖
icash
只看該作者 25樓  發表於: 2008-12-01
引用第21樓殘影之歌於2008-11-30 22:31發表的  :
就係因為個度太formal(荒蕪=  =)
.......

匈奴同突厥係為左擴展領土先打入中原,
佢地唔係因為無食物先打入去,
蒙古曾經好強大,全歐州聽到蒙古尼個名已經驚到死
蒙古窮,係因為佢不停擴展,無有效方法管理,
最後蒙古國土全部分裂,就係因為咁,蒙古先一沉不起成咁

中國打後匈奴同突厥係理所當然,
匈奴同突厥一打入中原差唔多次次都係進行大規模層殺+搶走大量資源
中國比唔想匈奴同突厥以戰養戰,一舉纖滅的確係為一辨法
連秦王都起長城擋匈奴同突厥,要知道當時秦王擁有果陣時全世界最先進武器"連弩"都要起長城防
可見匈奴同突厥係幾咁強盛,中國打外族,有絕對正確ge理由
離線仙遊
發帖
icash
只看該作者 26樓  發表於: 2008-12-01
引用第19樓殘影之歌於2008-11-30 22:26發表的  :
漢武帝打匈奴
唐太宗打東突厥
都唔止LA
戰爭呢D野
冇話邊個岩邊個錯
要話中國最強
其實,應該算係唐朝
因為唐朝個陣真係威過而家既美國(只限係唐太宗個陣)
俾人叫「天可(克)汗(寒)」
可汗即係=皇帝
天既皇帝,幾威呀
美國頂晒龍咪就係俾人叫「super power」
我講得岩唔岩先
.......

天可汗,係中國西北各部族先尊稱佢係,
佢尼個名只不過係揚左出去,唔係真正連其他國家都服
佢唔可以叫印度尊稱佢係皇帝,天可汗之類,
唐太宗整左天可汗制度,不過係防範突厥再起...
離線wafaega
發帖
icash
只看該作者 27樓  發表於: 2008-12-01
引用第25樓仙遊於2008-12-01 04:16發表的  :
匈奴同突厥係為左擴展領土先打入中原,
佢地唔係因為無食物先打入去,
蒙古曾經好強大,全歐州聽到蒙古尼個名已經驚到死
蒙古窮,係因為佢不停擴展,無有效方法管理,
.......

連弩何時出現仍未確定
何況連弩射的箭對於裝甲近乎玩具
連弩≠機鎗
仗是人打的(E‧G二戰時的八路軍)
蒙古靠騎兵快攻
兵貴神速,以快打慢
加上火炮,所以強大
但蒙古西征對人類文明推進仍有很大的影響
無蒙古西征=歐洲(民族)統一國家很難形成
---------------------------------
致汝吾之:
你幹脆加入納粹吧
中華民族≠漢族
你敢肯定你100%漢族血統?
引用第26樓仙遊於2008-12-01 04:37發表的  :

天可汗,係中國西北各部族先尊稱佢係,
佢尼個名只不過係揚左出去,唔係真正連其他國家都服
佢唔可以叫印度尊稱佢係皇帝,天可汗之類,
唐太宗整左天可汗制度,不過係防範突厥再起...

自相矛盾
以盛唐國力
其他部族不足為惧
引用第16樓仙遊於2008-11-30 13:59發表的 Re:Re:Re:Re:?Re:大家覺得中國最強係乜野時期? :

英國先係真正靠搶,你知道英國用乜船打贏西班牙正規艦隊無敵艦?
用海盜船,重要未經過正規訓練...

但的確,英法兩國的確係靠工業發達....

當時英國國力如何?海軍實力如何?
工業時代英國國力如何?海軍實力如何?
葡西完全靠搶來的$$支撐擴張
-----------------------
西班牙正規艦隊無敵艦
正確名字:西班牙無敵艦隊
英國鼓勵海盜活動(私掠船)
又有免責聲明
是為了暫代海軍,提升水上戰力
不是搶掠式擴張
海盜打敗無敵艦隊是因為船細、快、靈活,人有經驗,士氣又高(皇室支持)
加上無敵艦隊輕敵
才win that war
[ 此帖被wafaega在2008-12-01 17:02重新編輯 ]

呢個Bike crew真係....
離線箭神亨利
發帖
icash
只看該作者 28樓  發表於: 2008-12-01
其實我覺得係元朝-_-
離線仙遊
發帖
icash
只看該作者 29樓  發表於: 2008-12-01
wafaega兄...
連弩係春秋戰國秦國的產物,這是已確定的
中國古書有記載連弩比弓箭更強,射出的箭威力強大以及箭的數量驚人
連弩射的箭對於裝甲近乎玩具,但秦朝已有青銅兵甲,難道連弩馬上被其他取代並且消失?

唐代的天可汗制度,自太宗貞觀四年(西元630年)平定東突厥以後開始,
其時參加組織的國家,多以連結大唐的聲威,防範突厥的再起為宗旨。(防範唔等於要驚其他族/國家)
如果以外國有機槍時開始說,中國怎叫最強?
我們討論的題目是:大家覺得中國最強係乜野時期?

西班牙正規艦隊無敵艦,西班牙海盜/商船都可以叫自己做無敵艦,不過唔係正規,
我加正規落去係免得有人雞蛋裹挑骨頭,何況加正規下去問題不大,本來就是正規,加下去這可不是錯來的,你最多只說我畫蛇添足,
所謂ge免責聲明只係對國內免責,如果海盜對他國進步搶奪,令他國對英開戰,英國全不付責
海盜並非暫代海軍提升水上戰力,而係英國借海盜之名搶奪他國商隊,
令其他國家比人搶左野都吹英國唔脹,如果正如你所說海盜暫代海軍,英國將會同好多國家開戰...
但英國因為海盜而和他國開戰的情況並不多,可見你所說的"海盜暫代海軍"不成立...
而且海盜同英國只係因為利益先有關係

不過海盜打敗無敵艦隊的原因正確...
[ 此帖被仙遊在2008-12-01 22:34重新編輯 ]
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 30樓  發表於: 2008-12-01
引用第29樓仙遊於2008-12-01 20:03發表的  :
wafaega兄...
中國古書有記載連弩比弓箭更強,射出的箭威力強大以及箭的數量驚人
連弩射的箭對於裝甲近乎玩具,但秦朝已有青銅兵甲,難道弩連馬上被其他取代並且消失?
.......

我地呢度人流小,唔使咁拘謹既

其實英國海軍係世界首屈一指

但係靠海盜起家又好似有點.....

其實我地國家都係靠農民,小米,步搶起家

引用第28樓箭神亨利於2008-12-01 19:20發表的  :
其實我覺得係元朝-_-

如果元朝強大咁佢都唔使15年就滅國啦(沒有記錯是差不多了....

離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 31樓  發表於: 2008-12-01
引用第30樓汝吾之於2008-12-01 22:08發表的 :
如果元朝強大咁佢都唔使15年就滅國啦(沒有記錯是差不多了....

chilam兄,你d chis真係唔多掂
元朝立國冇15年咁短,一共係有90幾年=  =
同埋,國祚短唔代表個國家唔掂
好似秦朝咁
秦朝就真係15年la
佢雖然國祚短,但係對後世既影響都好大
所創立既制度,對後世都有好大既影響
秦朝其實輸咩呢
就係輸太過極端
乜都靠晒法家統治
一但統治者被竊權
就一發不可收拾
講番元朝
其實元朝滅亡既原因
係因為佢既政策
佢國土雖然大
但係佢大部分既政策真係唔多掂
好似發行鈔票咁
原意係好既
但係濫發鈔票
就會搞到貨幣貶值
物價飛漲
好多朝代都係因為推行既措施太極端所以就唔掂
好似唐朝既府兵制咁
個制度本身就好既
但係,因為太多兵係呢d重鎮,以致安祿山可以發動叛亂
that's all
離線仙遊
發帖
icash
只看該作者 32樓  發表於: 2008-12-01
引用第31樓殘影之歌於2008-12-01 22:32發表的  :
元朝立國冇15年咁短,一共係有90幾年=  =
好似秦朝咁
秦朝就真係15年la
佢雖然國祚短,但係對後世既影響都好大
所創立既制度,對後世都有好大既影響
秦朝其實輸咩呢
就係輸太過極端
乜都靠晒法家統治
一但統治者被竊權
就一發不可收拾
講番元朝
其實元朝滅亡既原因
係因為佢既政策
佢國土雖然大
但係佢大部分既政策真係唔多掂
好似發行鈔票咁
原意係好既
但係濫發鈔票
就會搞到貨幣貶值
物價飛漲
好多朝代都係因為推行既措施太極端所以就唔掂
好似唐朝既府兵制咁
個制度本身就好既
但係,因為太多兵係呢d重鎮,以致安祿山可以發動叛亂
that's all
講真,尼個答覆真係超好,
我都覺得秦做野太極端所以先滅亡...
.......

講真,尼個回答真係超好,
我都覺得秦做野太極端所以先滅亡...
唐朝其實好勁,開創科舉,令挑選人才方面更為嚴格,更加顯生成我地現今ge考試
繼均田制,令全國農業生產極速提升,
而且學術文化都推祟都極點,唔可以唔認同唐朝ge強盛,
對後世影響都好大,特別係學術文化,李白,杜甫等出名詩人到現世都享譽盛名,

但我覺得真正影響到唔太深,(也許有我唔知ge地方,願意受教)
我覺得春秋戰國影響深d...
好似思想咁,到家陣全世界國家都用緊中國法家思想,但冇秦咁極端(我諗現今世界冇人係唔用法律治國掛)
中央集權,全世界有邊個國家重用緊封建?最多都係聯盟(俄羅斯)
貴族沒落,令平民都布得受到教育,孔子等更主張有教無類,開創官學,(現今所謂的"學校")
所以我覺得春秋戰國強,致少歐洲所有國家果陣加埋都唔及我地中國咁強...
[ 此帖被仙遊在2008-12-01 23:21重新編輯 ]
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 33樓  發表於: 2008-12-01
引用第31樓殘影之歌於2008-12-01 22:32發表的  :
chilam兄,你d chis真係唔多掂
元朝立國冇15年咁短,一共係有90幾年=  =
好似秦朝咁
.......

小弟讀近代的

90年都唔算速亡...但係起義就冇止息過

至於秦,如果話苛法,只不過統一秦律,舊六國既人唔多適應

秦滅關鍵在於多項大型建設

春秋戰國數百年,統一後都做唔到與民休息,而反而大興土木

事實上,呢方面工程對後世係有極大的正面影響

只不過急於求成而導致勞民傷財

另一個講法係秦以法得天下,同時以法失天下

以唐朝計,安祿山,史思明呢班節度使都係胡人,手握重兵
內輕外重
當然玄宗在位後期出現自滿現象,不理政事,安史之亂爆發令直接影響唐朝衰亡

中國千多年既君主專政基礎就係秦既時候打好左

而每個朝代既皇帝都會進一步加強君主權力,每當君主無道既時候,政治黑暗

叛亂就會發生,好多時改朝換代既基本因素可能就係君主專政既制度
[ 此帖被汝吾之在2008-12-02 00:38重新編輯 ]

離線wafaega
發帖
icash
只看該作者 34樓  發表於: 2008-12-02
秦亡仲有個原因
秦沒好好安頓六國皇族及人民
令到一但起義領袖是六國皇族
舊六國軍民馬上傾力支持
如果e件做到
秦兵暴力鎮壓可能成功
--------------------------
君主專制
最大問題是
有個ON(6+3)皇=玩完咁制
加上封建貪官打不完
官場黑暗(中國國粹/文化/傳統/風俗?...orz...現時仍然如此)
西方強大
在於共和/立x制可以最大限度動員全國甚至全民族的力量

引用第29樓仙遊於2008-12-01 20:03發表的  :
wafaega兄...
連弩射的箭對於裝甲近乎玩具,但秦朝已有青銅兵甲,難道連弩馬上被其他取代並且消失?
.......

連弩比弓箭更強≠比弩箭更強
連弩準確度極低,射程因此不長
打馬,人海等大目標才有用
無敵艦隊方面
無敵艦隊一詞乃人所共知及認同的
此名是靠無數次victory而換的
所指的乃整個艦隊
無敵艦只是指一艘=
英軍方面
我可能表達錯了,反正你是對的

-------------------
致汝吾之:
你未回我你是否納粹?
是否100%漢族血統?

呢個Bike crew真係....
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 35樓  發表於: 2008-12-02
引用第34樓wafaega於2008-12-02 18:01發表的  :
秦亡仲有個原因
秦沒好好安頓六國皇族及人民
令到一但起義領袖是六國皇族
舊六國軍民馬上傾力支持
如果e件做到
.......

小弟沒說中華民族≠漢族喔....

照小弟以前所學的

中華民族是經歷許長時間共容而成

唔係特定係一個時候已經達成

我只要站在明朝人民的角度看吧

係清既時候,滿州應該屬於女真族

當時的明朝人民眼中,他們就是外族

依照現今中華人民共和國的官方定義,中華民族則共有56個民族,包括漢族和55個少數民族

今日的中華民族,即普遍俗稱所謂漢族者

清以前普遍未有出現中華民族字眼

中華民族一詞,由近代的梁啟超首先提出,包括漢族,之後包括漢、滿、蒙、回、藏等大小族

國父提出過五族共和說,漢滿蒙回藏,五族合為一體

就上面既一行就指出了直到當時,漢族及滿族都未融合

民國時,國父稱應該將所有各民族融化成一個 中華民族

而漢族可能就在劉邦時已出現,現今,中華民族一詞已包含了漢族

離線仙遊
發帖
icash
只看該作者 36樓  發表於: 2008-12-03
引用第34樓wafaega於2008-12-02 18:01發表的  :
連弩比弓箭更強≠比弩箭更強
連弩準確度極低,射程因此不長
打馬,人海等大目標才有用
無敵艦隊方面
無敵艦隊一詞乃人所共知及認同的
此名是靠無數次victory而換的
所指的乃整個艦隊
無敵艦只是指一艘=
.......

可能我的表達方式錯了,我原本想說的是[連弩射出的箭比弓箭射出的箭更強]
而你說連弩方法大致認同...

關於無敵艦隊方面,我知道艦隊同艦的分別,這如軍隊和軍人的是一樣的
[無敵艦隊的確是人所共知及認同的],ok,我錯了=.="我不應打少了個隊字   西班牙正規艦隊無敵艦
[ 此帖被仙遊在2008-12-03 03:17重新編輯 ]
離線jkliopppp
發帖
icash
只看該作者 37樓  發表於: 2008-12-26
漢,元

係我眼中都勁ge=.=
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 38樓  發表於: 2008-12-28
引用第37樓jkliopppp於2008-12-26 13:06發表的  :
漢,元
係我眼中都勁ge=.=

有冇咩原因令你覺得佢地係強國

離線魔法王子
發帖
icash
只看該作者 39樓  發表於: 2008-12-31
漢唐才是王道:)
快速回復
限100 字節

上一個 下一個