切換到寬版
  • 2160閱讀
  • 40回復

中國"現代化"成不成功?? [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線plasticpig
發帖
icash
只看該作者 20樓  發表於: 2009-07-03
中國已經現代化係事實,不過國民就唔係。
中國人重有好多方面需要自我檢討。
政治體系方面,如果政府係為國家,
為人民嘅話,一黨專政未必唔好。
而且西方式民主亦唔見好得去邊,
好多時我地會見到D議員係為黨投票,唔係為人民。
執政黨因為要保持地位所以做事綁手綁腳,
在野黨因為要爭上位就無所不用其技,實行搞對抗,台灣就係一個好例子。

政治體制只不過係一個工具,始終都係由人去操控呢個工具。  
如果操控嘅人唔掂嘅話,有再好嘅工具都冇用。
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 21樓  發表於: 2009-07-03
引用第20樓plasticpig於2009-07-03 12:42發表的 :
中國已經現代化係事實,不過國民就唔係。 [表情]
中國人重有好多方面需要自我檢討。
政治體系方面,如果政府係為國家,
為人民嘅話,一黨專政未必唔好。
而且西方式民主亦唔見好得去邊,
.......

但係呢個同現代化有乜關係?
制度好壞唔可以定論現代化成功與否
即使西方民主制度敗壞,中國既一黨專政既制度都跟唔上時代,因此我覺得唔係現代化成功既表現
發帖
icash
只看該作者 22樓  發表於: 2009-07-04
所為現代化係須要人民支持,
如果國民嘅教育水平有限,又何來支持呢。
中國嘅所為現代化暫時都只係得個外表,  
賺到大錢只因人工夠平,商人夠黑心(如三鹿)。
如果問有冇開始過進行現代化,我可以話冇。
只係跟咁大把,好彩中國人天生有出眾嘅抄襲能力(老翻),
呢樣都為國家帶黎豐厚嘅收入。
現代化唔係只靠型態上,打好國民嘅知識基礎方為上策。
而家只不過係未學行先學走,求神拜佛佢千萬唔好跌,如果唔係都幾傷。
至於一黨專政有冇成功例子。。。近代嘅真係有,
以我所知亞洲有兩個我地熟識嘅例子。不過花無百日紅,有一個經已開始下落。
民主,專制,始終係要睇當權者係點。
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 23樓  發表於: 2009-07-04
引用第22樓plasticpig於2009-07-04 07:35發表的 :
所為現代化係須要人民支持,
如果國民嘅教育水平有限,又何來支持呢。
中國嘅所為現代化暫時都只係得個外表,  [表情]
賺到大錢只因人工夠平,商人夠黑心(如三鹿)。
如果問有冇開始過進行現代化,我可以話冇。
.......

so that你覺得佢係成功定唔成功?_?
發帖
icash
只看該作者 24樓  發表於: 2009-07-06
引用第23樓殘影之歌於2009-07-04 22:45發表的  :
so that你覺得佢係成功定唔成功?_?

邊樣
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 25樓  發表於: 2009-07-06
引用第24樓plasticpig於2009-07-06 08:01發表的 :
邊樣[表情]

當然係現代化LA- -,個TOPIC係問現代化
發帖
icash
只看該作者 26樓  發表於: 2009-07-06
引用第25樓殘影之歌於2009-07-06 15:31發表的  :
當然係現代化LA- -,個TOPIC係問現代化

呀。。。。sorry sorry
絕對尚未成功
睇吓下面個example

http://www.youtube.com/watch?v=D827IxEJVS4&feature=fvw
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 27樓  發表於: 2009-07-07
引用第26樓plasticpig於2009-07-06 17:48發表的 :
[表情]呀。。。。sorry sorry
絕對尚未成功
.......

當然,呢d片係眼看未為真,我對呢d片都仲係持懷疑態度= =,無lala拎部豆腐車話係中國整既- -,好難叫人信佢
離線子衿
發帖
icash
只看該作者 28樓  發表於: 2009-07-07
引用第26樓plasticpig於2009-07-06 17:48發表的  :
[表情]呀。。。。sorry sorry
絕對尚未成功
.......

就算是現代化國家,你能保證不會出現類似現象?
發帖
icash
只看該作者 29樓  發表於: 2009-07-08
呢個只係其中一個例子,其實信唔信都以經冇乜所為。
有時間嘅話不妨上網查吓,相似例子多的是。
始終中國正正經經造車都係屬於起步階段,唔可以期望咁大。

至於有冇進步?從某角度睇嘅話,可能有。
中國人把盡情抄襲嘅精神完全投入汽車工業之下,產生咗以下呢D怪胎。
http://www.yeeyan.com/articles/view/%E8%B6%85%E8%B6%85/16883?yeeyan=1
其實又唔係所有廠商抄都襲嘅。。。當中都有部分係百分百中國人設計同製造。

保證呢樣野,我邂到諗僅,重乜無啦啦要我去保正呢D野呢?
係咪我話我保正嘅話你就會日日夜夜去搜習資料同我死過呢 ?
只要有留意一下都知,咁嘅事外國都會發生,
可能不過只係多定小或有冇咁誇張嘅問題。
至於會唔會出現於發達國家?比個任務你,今晚慢慢抄。。。
例如: 依家個個都受韓風所襲,但有冇人知廿五年前嘅韓國車又有幾可怕?
依家我地通常買電器都要睇吓係咪made in japan,重首選sony,
但可能你又知唔知,三十幾年前D人買電視機一定首選西門子(Siemens)
將軍牌呢D西方牌子,唔係冇原因嘅。
其實愛國唔等於一定要盲從;而中國要有真正嘅進步唔係冇可能,只要勇於面對,接受同改過。
但飽受五千幾年中華文化所產生嘅死要面思想所薰陶之吓,要改。。。。談何容易。
離線子衿
發帖
icash
只看該作者 30樓  發表於: 2009-07-08
引用第29樓plasticpig於2009-07-08 13:11發表的  :
呢個只係其中一個例子,其實信唔信都以經冇乜所為。
有時間嘅話不妨上網查吓,相似例子多的是。
始終中國正正經經造車都係屬於起步階段,唔可以期望咁大。
至於有冇進步?從某角度睇嘅話,可能有。
.......

理由只是想反駁你將不成功的貨品標籤成非現代化國家
世界潮流浩浩蕩蕩,若如商家不積極改進,被淘汰也是意料中事
現在中國是ccp管治,你要解釋一下我們盲從是ccp還是中國
正如你所講中華文化五千年,我反而覺得應該將美慫保留,而死要面思想至今已有不少中國人從農村走出來,漸漸將擺脫
如果你不想人誤會,不如你說成中國人之中的奸商,我深信中國人不是大部份是如此的人渣,而你,就用中國人來概括了他們
離線絕望吧
發帖
icash
只看該作者 31樓  發表於: 2009-07-08
我覺得都算成功
其實e加差唔多中國係最強
只不過係美國有一大堆核彈在手
如果唔係美國早就亡了..
發帖
icash
只看該作者 32樓  發表於: 2009-07-08
其實我都好想當睇唔到呢D所為[不成功的貨品],只不過呢D例子實在太多,
重件件都有番咁上下出名,斬腳趾避沙蟲並唔係好辦法。
正如我之前所講,人民嘅知識水平係好重要;當有相當知識嘅話,重須要抄襲?
管治方面,我始終認為共產與否並唔重要,最重要只係管治嘅人。
如何可以訓練出良好嘅管理人物?當然又係從教育方面著手,點都唔可以話裝多幾注香望天打褂。
其實有數得計,中國大陸嘅人口/文盲比例,重有人口/大學學位比例。你見到都會覺得有辱國體。
人民係國家嘅重要資產;中國有十幾億人,好好利用嘅話,想唔強大都幾難。
當國富民強嘅時候,中國嘅發展又何止這樣。

核彈。。。。中國都有,重多到可以拎去賣忝。
相信真係大打出手嘅話,雙方都唔會好得去邊。
當核彈佔唔到什麼便宜嘅時候,常規武器就會變回主流。
美國有高科技嘅武器,中國都有無敵嘅人海。
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 33樓  發表於: 2009-07-08
引用第32樓plasticpig於2009-07-08 17:04發表的 :
其實我都好想當睇唔到呢D所為[不成功的貨品],只不過呢D例子實在太多,
重件件都有番咁上下出名,斬腳趾避沙蟲並唔係好辦法。
正如我之前所講,人民嘅知識水平係好重要;當有相當知識嘅話,重須要抄襲?
管治方面,我始終認為共產與否並唔重要,最重要只係管治嘅人。
如何可以訓練出良好嘅管理人物?當然又係從教育方面著手,點都唔可以話裝多幾注香望天打褂。
.......

你又同個現代化topic離得好遠- -
發帖
icash
只看該作者 34樓  發表於: 2009-07-09
引用第33樓殘影之歌於2009-07-08 20:24發表的  :
你又同個現代化topic離得好遠- -

鬼叫你又提ccp,佢又講核彈咩  
唔回啦。。。
離線mavisking
發帖
icash
只看該作者 35樓  發表於: 2009-07-10
引用第30樓子衿於2009-07-08 15:28發表的  :
理由只是想反駁你將不成功的貨品標籤成非現代化國家
世界潮流浩浩蕩蕩,若如商家不積極改進,被淘汰也是意料中事
現在中國是ccp管治,你要解釋一下我們盲從是ccp還是中國
正如你所講中華文化五千年,我反而覺得應該將美慫保留,而死要面思想至今已有不少中國人從農村走出來,漸漸將擺脫
.......

不明白又關CCP什麼事,
「盲從」這詞本身就Negative...
無論盲從CCP定中國, 本身也是錯的!

不過看得出大大對「老共」好執著,
豆渣車同ccp管治有關嗎?

反而種族區分政策多年來有失誤,
導至大西北現代化進程長年落後....
這是CCP做得不夠好的事....(不見得外國就很好)
[ mavisking在2009-07-10 12:09重新編輯此帖 ]
離線子衿
發帖
icash
只看該作者 36樓  發表於: 2009-07-10
引用第35樓mavisking於2009-07-10 12:01發表的  :
不明白又關CCP什麼事,
「盲從」這詞本身就Negative...
無論盲從CCP定中國, 本身也是錯的!
.......

請爬文OK?佢話盲從國家,我對這點抱有疑問,只是想知道他指盲從CCP還是整個中國
離線mavisking
發帖
icash
只看該作者 37樓  發表於: 2009-07-10
「其實愛國唔等於一定要盲從」這句?
我看來, 這是泛指CCP和中國政府的政策吧!(黨政合一的, 有差嗎?)
能盲從13億中國人民嗎?
一人叫你辦一件小事,
也夠你幹上一輩子了!
這不Make Sense啊!
發帖
icash
只看該作者 38樓  發表於: 2009-07-13
>>>只是想知道他指盲從CCP還是整個中國
================================
[盲從]係指我地愛國嘅心 (有冇都好)  
*ps: 某部分嘅人可能對共產黨或社會主意有異議,
如果係咁嘅話不如轉個字眼叫(愛民自己族嘅心)

======================================================
>>>我看來, 這是泛指CCP和中國政府的政策吧!(黨政合一的, 有差嗎?)
======================================================
意思係話政策好懷跟共唔共產黨冇關。

=========================
>>>能盲從13億中國人民嗎?
>>>一人叫你辦一件小事,
>>>也夠你幹上一輩子了!
>>>這不Make Sense啊!
=========================
如果國民教育好D嘅話,國家已經小好多煩惱啦。

拿。。。唔係我想離題架。。。  
離線王者2009
發帖
icash
只看該作者 39樓  發表於: 2009-07-13
清朝被推翻
聖鬥戰士團 『黃金聖衣甲』這就是王者!!!
快速回復
限100 字節

上一個 下一個