切換到寬版
  • 3318閱讀
  • 58回復

六四事件 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線子衿
發帖
icash
只看該作者 40樓  發表於: 2009-07-28
引用第39樓mavisking於2009-07-28 11:21發表的  :
在下真的不知課本如今不濟至此!
我早些年頭就說教統局該停止教改,
推行學卷制, 讓市場決定課程,
把學習的選擇權交回家長和學生手裏。
(不得不承認24-5歲時, 自己太理想化了)
.......

正如前排日子議事論事在街頭訪問市民認不認識區議員,結論大部人人不認識,其後那班人都承認要加強落區,與其根據資料空口講,不如實地買本書來看看就知道現在教育程度

讓市場決定課程會不會導致市場規定了學生的知識範圍,說實話,就如中國歷史,只限對於教師及文史工作者有利,市場非常細,久而久之,又是另一場的慢慢淡化

回應你第二段,我在36樓首句已經說了
我反而覺得看書不用多
就算你在大陸看一百本,又如何,我寧可在香港看十本
公信力是非常重要,不過如果你說幾十憶人也信任大陸書我沒話可說,不過我有一位老師說過,讀過一下歷史的人通常也知道那個p的行為

那我收回對於你是受香港教育禍害的其中一人的言論吧,不過這是無可否認的事實
就在這個討論區已經有例子可見,經常有台灣人來留言,竟然有人大大聲講, 「你講咩野,我睇唔明書面語」,完全是覺得看不明是理所當然,可見當今教育對中化的 重視
離線超能小子

發帖
icash
只看該作者 41樓  發表於: 2009-08-02
有冇人可以話得聽`其實六四事件系咩黎`-_-'
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 42樓  發表於: 2009-08-02
引用第41樓超能小子於2009-08-02 18:06發表的  :

首先你要問學校的老師- -.....再回來分享一下- -

離線超能小子

發帖
icash
只看該作者 43樓  發表於: 2009-08-02
引用第42樓汝吾之於2009-08-02 22:20發表的  :
首先你要問學校的老師- -.....再回來分享一下- -

可惜啦`加下放緊假`想問都無得問`=['
離線自己

發帖
icash
只看該作者 44樓  發表於: 2009-08-02
引用第41樓超能小子於2009-08-02 18:06發表的  :

學生示威對中央的不滿
1989年6月4日
中央係天安門鎮壓學生,死傷無數
但有另一個版本:其實無死到人,係學生領袖老吹同埋有政治目的

我老師講6月3日成班老師去潘魚參加某對老師婚禮
完婚之後就收倒風天安門事件,成班老師趕住答車番香港
= =

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線超能小子

發帖
icash
只看該作者 45樓  發表於: 2009-08-02
引用第44樓自己於2009-08-02 23:25發表的  :
學生示威對中央的不滿
1989年6月4日
中央係天安門鎮壓學生,死傷無數
但有另一個版本:其實無死到人,係學生領袖老吹同埋有政治目的
.......

哦`原來系甘既,
甘樣可能死左人都未定,
令外`妳話天安門發生咩事話`?
離線烏龜先生
發帖
icash
只看該作者 46樓  發表於: 2009-08-09
引用第45樓超能小子於2009-08-02 23:38發表的  :
哦`原來系甘既,
甘樣可能死左人都未定,
令外`妳話天安門發生咩事話`?

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%85%AD%E5%9B%9B%E4%BA%8B%E4%BB%B6&variant=zh-tw
這個網站應該幫到你
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 47樓  發表於: 2009-08-09
見到你地係度玩word war真係覺得好煩
外國記者誤導人係事實
中國政府鎮壓民運學生都係事實
點解你地仲要為呢d細節係度嘈生晒?
歷史會俾呢件事一個公正既判決
秦始皇俾人話左二千年壞人,而家都可以俾人話佢好多貢獻
漢武帝都係俾人當左二千年明君,而家都可以俾人話佢做左好多衰野
你地而家係度講咁多野有乜用?
你地又唔係當事人
想知道真相既話就直接去問中共la
你地係度嘈都冇用架la
又係一d冇營養又晒時間既問題
我知道我地身為中國人
對六四事件唔可以唔認識
但係,呢d無謂既討論係咪可以避免?
我地對於有關真相既source未出現晒之前
討論所得既結果係咪可以獲得公認?
講講下六四可以講到教科書,可以講d書講錯晒
你地自己本身都唔知道事實既全部,你又知佢地講錯晒?
你又肯定自己所知係正確無誤??
都係個句la,歷史會俾呢件事公正既判決
唔需要我地黎費心囉
離線mavisking
發帖
icash
只看該作者 48樓  發表於: 2009-08-12
引用第47樓殘影之歌於2009-08-09 18:18發表的  :
見到你地係度玩word war真係覺得好煩
外國記者誤導人係事實
中國政府鎮壓民運學生都係事實
點解你地仲要為呢d細節係度嘈生晒?
歷史會俾呢件事一個公正既判決
.......

殘影大哥,
「秦始皇俾人話左二千年壞人,而家都可以俾人話佢好多貢獻;
漢武帝都係俾人當左二千年明君,而家都可以俾人話佢做左好多衰野....」
所謂「歷史俾的公正既判決」何在?

公正到屈勤政的秦始皇二千年暴君?
抑或公正到說漢武獨尊儒術, 罷絕百家是「德政」?
(干籲學術自由是德政?)

由我明白, 歷史是由人寫出來的,
我就明白單一源頭的歷史,
根本無從去給事物一個公正的判決。
因為那都是編史者主觀的「落墨」。
例如以上評秦皇漢武歷史的都是儒生,
一個獨尊儒術, 一個焚書坑儒....
善惡正邪和自身利益, 豈無關係?

我們多看幾本史書,
得到多幾個編史者主觀的意願,
成了我們版本的歷史....
但這也不會是事實的全部....而且也離不開自己的主觀!

更甚的, 隨著年月過去, 很多史料也會淡化消失。
有的被人刻意隱藏, 有的被主觀的認為不重要~~ 都沒有留下。
這些真相會否「無啦啦」自己又跑出來?

我們在這下筆, 把自己知道的寫下來,
由很多主觀的「落墨」,
拼湊成一個比較客觀的環境。註(1)
更多人看了, 又把自己的觀點記下,
不知道的, 就去查考再參予討論,
有關真相既才有機會被找到!

我在筆戰討論中, 找的是~~~~真理。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
註(1): 是的, 也只是比較客觀而矣!
因為作為系統中的份子,我們無從中立。
也不應無知到以為自己比「儒生」中肯...
[ mavisking在2009-08-12 14:55重新編輯此帖 ]
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 49樓  發表於: 2009-08-12
引用第48樓mavisking於2009-08-12 11:41發表的 :
殘影大哥,
「秦始皇俾人話左二千年壞人,而家都可以俾人話佢好多貢獻;
漢武帝都係俾人當左二千年明君,而家都可以俾人話佢做左好多衰野....」
.......

我地又唔係當事人,而家source又不足,討論得出既結果我相信不足令任何人信服,你地各執一詞,就好似潑婦罵街鬥企硬,咁樣搞落去只係晒時間
離線mavisking
發帖
icash
只看該作者 50樓  發表於: 2009-08-13
引用第49樓殘影之歌於2009-08-12 14:49發表的  :
我地又唔係當事人,而家source又不足,討論得出既結果我相信不足令任何人信服,你地各執一詞,就好似潑婦罵街鬥企硬,咁樣搞落去只係晒時間

殘影大大, 其實我的意思是,
討論中並不輕易得到共識,
更遑論一個結果了。

但討論的過程之中,
我們都嘗試去找些佐證,
去證明自己的說法,增加說服力。
也可能找到自己的不足,
看漏了的重點,(例如:我以為官倒=打倒官員倒買倒賣)
令自己重新學習。

Source不足不要緊,
互聯網之力不可小看。
各人都把自己知道的說出來就很多很多了!(這是IT界說的「BT效應」)
可能都很零散又微小, 可以說零聲落索,
但拼湊起來就是大智慧^^

再者, 如果入討論區都討論一番,
討論區又有啥價值?
[ mavisking在2009-08-14 11:31重新編輯此帖 ]
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 51樓  發表於: 2009-08-13
引用第50樓mavisking於2009-08-13 12:59發表的 :
殘影大大, 其實我的意思是,
討論中並不輕得到共識,
更遑論一個結果了。
.......

我睇唔到有d咩共識,我淨係見到word war~.~
離線yataghan
發帖
icash
只看該作者 52樓  發表於: 2009-08-13
引用第51樓殘影之歌於2009-08-13 13:29發表的  :

不一定要達至共識呢,可能旁觀者看的會心煩,但我則看的精彩,可惜小的對六四的認識並不多,亦不關心...
我校亦曾播放六四的片,資料,我亦因而了解六四的一點背景,不過亦不得不去關心一下

沒啥的,小的進來說話只是想說以上「千字文」對我而言,亦不失當中的價值
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 53樓  發表於: 2009-08-13
引用第52樓yataghan於2009-08-13 15:19發表的 :
不一定要達至共識呢,可能旁觀者看的會心煩,但我則看的精彩,可惜小的對六四的認識並不多,亦不關心...
我校亦曾播放六四的片,資料,我亦因而了解六四的一點背景,不過亦不得不去關心一下
沒啥的,小的進來說話只是想說以上「千字文」對我而言,亦不失當中的價值

我只係覺得咁樣討論落去會變成罵戰~.~
題外話,你個AC申請成年而家先黎第一次發言- -,唔通你係CD-ROM- -?
離線mavisking
發帖
icash
只看該作者 54樓  發表於: 2009-08-14
引用第51樓殘影之歌於2009-08-13 13:29發表的  :

我認為, 我和子吟大大的共識是:
1. 我們認定1989年,天安門上確實有大量傷亡,
2. 軍方有使用大殺傷力的武器
3. 領導人有做錯。

如果有不同意, 歡迎子吟大大澄清^^
離線wafaega
發帖
icash
只看該作者 55樓  發表於: 2009-08-15
當我第一次知道要給樓主回覆的時候,其實我是拒絕的,因為我覺得,你不能叫我回,我馬上回!
第一,我要試一下,我又不想回覆完一個帖子以後加了很多特技,那回覆囧啊~~,很低B,很腦殘,很廢,結果網友出來一定罵我,
根本無這種回覆,你的回覆是假的!我說先給我試一下!後來我經過了解知道樓主是專業發帖的,也沒有加入
任何灌水成分!回了一個月,這一個月下來之後呢,起碼我回得很舒服,現在呢我每天都回,我還叫我朋友
一起回,來來來大家一起回.......後來我就跟朋友說回的時候就用這個回覆,就不要再去加特技,就是
這樣子.........我要給網友看到,我回的時候是這樣子,你們回的時候也是這樣子!

呢個Bike crew真係....
離線超能小子

發帖
icash
只看該作者 56樓  發表於: 2009-08-16
引用第55樓wafaega於2009-08-15 18:23發表的  :
當我第一次知道要給樓主回覆的時候,其實我是拒絕的,因為我覺得,你不能叫我回,我馬上回!
第一,我要試一下,我又不想回覆完一個帖子以後加了很多特技,那回覆囧啊~~,很低B,很腦殘,很廢,結果網友出來一定罵我,
根本無這種回覆,你的回覆是假的!我說先給我試一下!後來我經過了解知道樓主是專業發帖的,也沒有加入
任何灌水成分!回了一個月,這一個月下來之後呢,起碼我回得很舒服,現在呢我每天都回,我還叫我朋友
一起回,來來來大家一起回.......後來我就跟朋友說回的時候就用這個回覆,就不要再去加特技,就是
.......

睇完妳黎返說話,
我好失敗甘,笑左-0-
離線新手ex
發帖
icash
只看該作者 57樓  發表於: 2009-08-17
YOYOYO
我愛六四
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 58樓  發表於: 2009-08-17
引用第57樓新手ex於2009-08-17 23:34發表的  :
YOYOYO
我愛六四

愛它的什麼呢?

快速回復
限100 字節

上一個 下一個