切換到寬版
  • 7784閱讀
  • 107回復

無聊IQ題 (新增3題) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線☆怒☆

發帖
icash
只看該作者 80樓  發表於: 2008-12-27
引用第79樓william於2008-12-27 17:57發表的  :
1582隻?有咁多咩=.=

1.一架巴士,唔計司機,車上有7個女仔,每個女仔咩住一個袋,每一個袋有7仔大cat,每一隻大cat個肚又有7隻小cat,請問成加巴士裹面有幾多隻腳????
首先,女仔有7件,據我所知,正常人有2隻腳:7x2=14(有7個人,每人有2隻腳)
之後,每個女仔咩住一個袋,每一個袋有7仔貓:7x7x4=196(有7個人,一個袋有7仔貓,姐係有49隻貓,每隻4隻腳)
其次,每一隻貓個肚又有7隻貓:7x7x7x4=1372(有7個人,一個袋有7仔貓,每隻貓個肚有7隻小貓,姐係有343隻貓,每隻4隻腳)
加加埋埋,冇錯,就係有14+196+1372隻腳啦(即係1582隻腳)
以我所知,應該岩架啦
信我啦,我唔會昆你
406隻腳個D,我真係想問你地點計
雖然我唔知岩唔岩,不過,希望在明天啊ma

樓主留言:

唔洗解式呀!!!,錯!!!

離線loklok5978
發帖
icash
只看該作者 81樓  發表於: 2008-12-28
引用第80樓☆怒☆於2008-12-27 19:17發表的  :
1.一架巴士,唔計司機,車上有7個女仔,每個女仔咩住一個袋,每一個袋有7仔大cat,每一隻大cat個肚又有7隻小cat,請問成加巴士裹面有幾多隻腳????
首先,女仔有7件,據我所知,正常人有2隻腳:7x2=14(有7個人,每人有2隻腳)
之後,每個女仔咩住一個袋,每一個袋有7仔貓:7x7x4=196(有7個人,一個袋有7仔貓,姐係有49隻貓,每隻4隻腳)
其次,每一隻貓個肚又有7隻貓:7x7x7x4=1372(有7個人,一個袋有7仔貓,每隻貓個肚有7隻小貓,姐係有343隻貓,每隻4隻腳)
.......

(7x2)+(7x7x7x4)+(7x7x7x7x4)=10990

信我啦

樓主留言:

差不多!

離線☆怒☆

發帖
icash
只看該作者 82樓  發表於: 2008-12-28
引用第81樓loklok5978於2008-12-28 08:23發表的  :
(7x2)+(7x7x7x4)+(7x7x7x7x4)=10990
信我啦

設☆係女仔,◇係袋,□係大貓,▽係細貓。
☆   ☆   ☆   ☆   ☆   ☆   ☆(有7件女仔,一件有2隻腳)7x2=14隻
◇   ◇   ◇   ◇   ◇   ◇   ◇(袋黎架姐,所以冇腳)7x0=0隻
□7□7□7□7□7□7□7(一個袋有7仔大貓,每隻有4隻腳)(7+7+7+7+7+7+7)x4=49x4=196隻
▽   ▽   ▽   ▽   ▽   ▽   ▽
7     7     7     7     7     7     7
x      x      x     x      x     x     x
7     7     7     7     7     7     7
(一個袋有7仔大貓,每一隻大貓個肚又有7隻小貓,即一個袋入面有一隻大貓個肚有7隻細貓,仲要x7,即係7x7,因為有7隻大貓,
                                                               即係一個袋有49隻細貓,但係依家有7個袋,所以有49x7隻細貓,每隻貓有4隻腳,即有49x7x4隻腳)7x7x7x4=1372隻

14+0+196+1372=1582隻腳
信我啦[同埋依家唔係有一個人有7個袋.所以唔駛(7x7x7x4)同埋(7x7x7x7x4) ]

樓主留言:

錯!

[ 此帖被☆怒☆在2008-12-28 13:36重新編輯 ]
離線fung9
發帖
icash
只看該作者 83樓  發表於: 2008-12-28

238 隻腳, 信我啦 = =
由最後睇返上黎........

每一隻大cat個肚又有7隻小cat
7隻小cat既腳: 4x7=28
所有小 cat 既腳 : 28 x 7 = 196

每一個袋有7仔大cat
7仔大cat: 4x7=28

大cat + 小cat既腳: 196 + 28 = 224

7個女仔: 7 x 2 = 14

7個女仔 + 大cat + 小cat既腳 = 14 + 224 = 238

亂撞架 = =, 有錯請插 @@~

樓主留言:

錯!

[ 此帖被fung9在2008-12-28 19:43重新編輯 ]

離線okpokp
發帖
icash
只看該作者 84樓  發表於: 2008-12-28
33.有一個人在很多人既地方小便,但佢冇比人罵,點解??
佢係泳池入面小
1條評分
離線william
發帖
icash
只看該作者 85樓  發表於: 2008-12-28
引用第84樓okpokp於2008-12-28 20:54發表的  :
佢係泳池入面小

你up d咩,我唔明wo,咩佢係泳池入面小,唔明咩意思
離線94301721
發帖
icash
只看該作者 86樓  發表於: 2008-12-29
引用第84樓okpokp於2008-12-28 20:54發表的  :
佢係泳池入面小

岩!!!
離線okpokp
發帖
icash
只看該作者 87樓  發表於: 2008-12-29
引用第85樓william於2008-12-28 23:56發表的  :
你up d咩,我唔明wo,咩佢係泳池入面小,唔明咩意思

佢係泳池d水入面小便
佢小左都冇人知啦
離線09900
發帖
icash
只看該作者 88樓  發表於: 2008-12-30
數一:9814隻?(貓有4隻腳)
我諗我解埋啦.....
7個女有14隻腳
7個女中有7隻貓,貓有4隻腳,咁既係4X7=28,再X7=196
一隻大貓有7隻小貓,小貓有4隻腳,姐係7X4X7=196(7隻小貓有196隻腳)
而家有7隻大貓,姐係196X7=1372,(一個女仔既袋既大貓肚內既小貓既腳)
7個女仔姐係1372X7=9604
9604+196+14
=9814

樓主留言:

岩!!!!!!!

勁呀!

[ 此帖被09900在2008-12-30 23:35重新編輯 ]
2條評分
離線中毒傻仔
發帖
icash
只看該作者 89樓  發表於: 2009-01-01
比人搶哂我冇得講
11.個鐘壞左囉
離線春華

發帖
icash
只看該作者 90樓  發表於: 2009-01-01
引用第88樓09900於2008-12-30 23:24發表的  :
數一:9814隻?(貓有4隻腳)
我諗我解埋啦.....
7個女有14隻腳
7個女中有7隻貓,貓有4隻腳,咁既係4X7=28,再X7=196
一隻大貓有7隻小貓,小貓有4隻腳,姐係7X4X7=196(7隻小貓有196隻腳)
.......

7隻小貓有196隻腳=.=?
好明顯係唔合理
咁196/7=28,一隻小貓有28隻腳=.=?
小貓有4隻腳,一個大貓有7隻小貓,7*4+4=32
32姐係1個大貓加7個小貓的腳
32*7=224,224姐係加哂7個大貓同埋49個小貓的腳
7個女仔有的貓腳姐係224*7=1568
7個女仔姐係有14隻腳,1568+14=1582
好明顯你個答案錯啦
正野J圖,包你一睇再睇
http://ibbs.hk/?u=669
我的名言:要有節奏,力量與速度的完美結合
離線☆怒☆

發帖
icash
只看該作者 91樓  發表於: 2009-01-01
引用第90樓春華於2009-01-01 20:28發表的  :
7隻小貓有196隻腳=.=?
好明顯係唔合理
咁196/7=28,一隻小貓有28隻腳=.=?
小貓有4隻腳,一個大貓有7隻小貓,7*4+4=32
.......

我都係估1582隻
不過錯左
我都唔知小貓的腳點計
離線糯米滋

發帖
icash
只看該作者 92樓  發表於: 2009-01-02
引用第89樓中毒傻仔於2009-01-01 19:35發表的  :
比人搶哂我冇得講
11.個鐘壞左囉

咁咪唔好講
無謂呃貼
離線春華

發帖
icash
只看該作者 93樓  發表於: 2009-01-02
引用第91樓☆怒☆於2009-01-01 21:14發表的  :
我都係估1582隻
不過錯左
我都唔知小貓的腳點計

樓主冇能唔識計數姐
我真係唔信係9千幾
樓主唔識計數我唔會怪佢~
正野J圖,包你一睇再睇
離線刀狂
發帖
icash
只看該作者 94樓  發表於: 2009-01-03
36.1x1x1=1

37.咩山港九名地都有=獅子山xd

38.26個英文字裹面,邊兩個英文字最難教=u & y

樓主留言:

錯哂

knifecrazylfo@hot
離線loklok5978
發帖
icash
只看該作者 95樓  發表於: 2009-01-03
引用第93樓春華於2009-01-02 11:51發表的  :
樓主冇能唔識計數姐[表情]
我真係唔信係9千幾
樓主唔識計數我唔會怪佢~

我有好多答案都好合理

但係佢竟然話個唔合理既岩

又唔出黎解釋

同埋我果個錯乜

離線abc2648
發帖
icash
只看該作者 96樓  發表於: 2009-01-03
38.e,c難教

樓主留言:

離線william
發帖
icash
只看該作者 97樓  發表於: 2009-01-03

38.26個英文字裹面,邊兩個英文字最難教??,係ec ,因為係依斯蘭教,所以ec係最難教
[ 此帖被william在2009-01-03 15:31重新編輯 ]
離線牙生
發帖
icash
只看該作者 98樓  發表於: 2009-01-03
36.1x1x1=??
答案??
係咪-.-"

樓主留言:

錯!

.
離線春華

發帖
icash
只看該作者 99樓  發表於: 2009-01-03
引用第95樓loklok5978於2009-01-03 09:56發表的  :
我有好多答案都好合理
但係佢竟然話個唔合理既岩
.......

好明顯樓主係連個答案係咩都唔知就話人錯
我唔信連續係數學考試拿過兩次滿分的我會錯!
正野J圖,包你一睇再睇