切換到寬版
  • 1294閱讀
  • 8回復

用真實購買虛假(轉- -) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線地獄の龍

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2007-02-04
— 本帖被 迪斯路亞 從 會員創作 移動到本區(2011-09-04) —
用真實購買虛假(注意:兒童不宜)

有錢家庭請按「上一頁」離開,謝謝合作。

以下是小弟有感而發的一篇文章,純粹個人意見,
如有說錯的地方,請多多見諒。

給學生們的:

相信各位玩家也買過點數吧。

不只是跑online點數,其他的也買過吧。
但你是不是瘋狂購買那一種呢?

還是隔很久才買的那一種呢?

如果是隔很久才買的,恭喜你,你能控制自己。
當我每次玩跑看見別人全身點數裝時,我很羨慕,但也很慶幸,
自己能逃出這個點數世界。
(我玩跑那麼久(其實不算太久…),就只買過兩包點。
一包是為了新人,一包是為了火寵,但現在都不買了。)
這埋點數裝的人群中可能有些是有錢仔,但我絕不相信,
所有有點數裝的都是有錢仔。
知道金錢從何而來嗎?!

我相信99%都是你父母給你的。
你父母辛辛苦苦地工作時,你就休休閒閒地玩跑時,有想過父母的感受嗎?
你們買那麼多點數,用真實購買虛假,值得嗎?
當我看見那五十多張星夢點數卡時,我就嘆氣了
為什麼我那麼笨買那麼多的點數卡。
我家庭不算富有,只是個中等家庭。
但我小學時根本不明白父母工作有多辛苦,

一天到晚就只想到玩、玩、玩,完完全全不理會父母感受。
父母一給錢我,我就只會想到一個目的:點數卡。
我覺得只有網絡世界才有趣,現實世界根本算不上什麼。
小二時,我更離譜得偷錢去買上百元的石器魔力點數,

小二啊,我自己也覺得震驚…
為什麼我要浪費那麼多錢去買點數卡呢?

為什麼我要用真實的錢去購買不真實的點數呢?

我很後悔,也很內疚,但也很慶幸,我能改過了。

就算你在網上如何出名如何有型也好,
在現實世界,你自己還是你自己啊。
無論你放多少金錢多少心機時間落這個遊戲當中,最後也是會消失的。
要知道,它不能陪到你死。
好像數碼戲胞,有多少玩家投心機和金錢進去玩呢?
但現在呢?倒閉了,消失了,金錢心機也消失了,飄走了。
既然有那麼多時間去玩假的事情,為什麼不把這些時間用在真的事情上?
看見那些罵自己父母的我就恨了。
小時候你出生時父母對你有多大的期望,希望你能好好做人
但這十多年來的錢和心機換來什麼?
換來一個只會打機不讀書又經常浪費錢買點數的………兒子?女兒?

有心情關心你網上的朋友、
有心情關心你網上的伴侶,
倒不如關心一下對你有期望,愛護你的家人吧。

醒覺吧,別再沉在點數的世界裡了

文章來至
http://forum.talesrunner.com.hk/viewthread.php?tid=75893&extra=page%3D1
[ 此貼被地獄の龍在2007-02-16 13:55重新編� ]
1條評分
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2007-02-04
講得好-﹏-
所以lfo由始至於我都係買左個迪倫外傳5.5包-﹏-
我間店所有野都係由0成本而起=﹏=

以前我都成日買石器點數玩- -到左幾個月之前冇再玩石器先冇再買點數咋@@
離線狂影虎王
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2007-02-04
你講完我即走左去問人借錢買點= =
最平推前卡7蚊1張
離線春華

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2007-02-04
正野J圖,包你一睇再睇
http://ibbs.hk/?u=669
我的名言:要有節奏,力量與速度的完美結合
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2007-02-04
引用第3樓春華2007-02-04 22:21發表的:
你copy戲谷官方討論版
http://forum.talesrunner.com.hk/viewthread.php?tid=75893&extra=page%3D1

佢已經話左係轉載啦- -
離線一秒鍾
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2007-02-15
引用第4樓oojioojik2007-02-04 22:25發表的:
佢已經話左係轉載啦- -

好對唔住

我係原作者
我無同意俾你轉
[ 此貼被一秒鍾在2007-02-16 10:26重新編輯 ]
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2007-02-15
引用第5樓一秒鍾2007-02-15 23:02發表的:
好對唔住
我係原作者
.......

那麼激動幹嘛--更何況唔係我轉既==對我講都冇用嫁= =
離線一秒鍾
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2007-02-16
引用第6樓oojioojik2007-02-15 23:37發表的:
那麼激動幹嘛--更何況唔係我轉既==對我講都冇用嫁= =

ok

sor

已經send信給樓主
離線狂影虎王
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2007-03-15
慘=]
我又用了錢買點=]
最平推前卡7蚊1張
快速回復