切換到寬版
  • 1623閱讀
  • 28回復

其實乜野係第三性!? [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線kaisanglo
發帖
icash
只看該作者 20樓  發表於: 2008-07-05
引用第19樓倚天之劍於2008-07-05 12:30發表的  :
第3 性JE係人妖
不男不女--

都話唔係lo--
唔叫做人妖
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 21樓  發表於: 2008-07-05
有子宮又有j

第3性=性別有缺憾嘅人-.-
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線牙翼

發帖
icash
只看該作者 22樓  發表於: 2008-07-05
這個與基因有關...

我作一個極度無聊的推測(我的程度是中二[也不如])

可能是X染色體與Y染色體出現問題

因為這兩種染色體是決定性別

以一般人類來說

女性有兩條X染色體,而男性則X、Y染色體各有一條。

至於無性者...

我真的答不到你

我希望大家不要用這「第三性」

同其他人開玩笑

這真的很無聊
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 23樓  發表於: 2008-07-05
XXY/XYY囉可能
又或者其中一條長左
好似聽阿sir講過

壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 24樓  發表於: 2008-07-05
引用第22樓牙翼於2008-07-05 17:11發表的  :
這個與基因有關...
我作一個極度無聊的推測(我的程度是中二[也不如])
可能是X染色體與Y染色體出現問題
.......

你令我自卑
你中二我中二
我只係識玩
唉T^T
離線牙宇

發帖
icash
只看該作者 25樓  發表於: 2008-07-05
其實仲有一個解釋(睇同事三分親的)

這世上只有男性,女性兩種性別。
如何會有「第三性」?
到底甚麼是「第三性」呢?

「第三性」是一個較為新鮮的概念,並不是從生理上性別的角度而言,就生理上而言,還是只有男性跟女性而已。「第三性」也不指人妖、變性人之類,也不從同性戀的角度去看,指的是既從事家務,又同時出外賺錢,集男女職能於一身的女性。

傳統社會無論中外,都是男主外女主內的,但隨著女權在上世紀的興起,女性得以從男性的羈絆下抬頭,學識得以提高,具備與男性相同的賺錢能力,但始終世界幾千年來都以男性為主,於是出現一種既奇怪又不公平的現象,就是女性維持做家務帶孩子的母性身份,同時又身兼賺錢養家的父職,這便是「第三性」。

大家一齊放工回家,都需要時間休息,但男人可以躺在床上睡其大覺,女人卻要趕緊換衣服去買菜,然後回家煮好等男人吃。女人還要帶孩子,教孩子功課,多數都由女人做,男人像是「奉旨」專責看電視,打遊戲機,任由女人去辛勞。

妻子上班面對的工作及辦公室政治帶來的壓力,並不會比當丈夫的少,當回家後還要面對各種繁忙的家務,又要帶孩子,就是說由起床到睡覺都不能休息,那自然影響她面對丈夫及孩子時的心情,久而久之,就算沒患上抑鬱症,也會影響她與家人相處的質素。

很多家庭都存在著這種狀況,甚至有丈夫失業在家多年,由妻子出去賺錢,回家也要煮飯帶小孩,丈夫不但不管,而且還保持著一家之主的「威嚴」,事無大小都要聽他發落,這現象有夠奇怪。

不是說沒賺錢的人便不能出主意,也不是說做家務兼養家的人便一定偉大,但是己所不欲,勿施於人,換了那種男人轉個角色,代入自己的老婆身上,他會願意嗎?

現代「第三性」所背負的壓力,實不足為外人道。除了工作養家,照顧丈夫、孩子外,還有要兼顧丈夫的父母(即老爺奶奶),照顧上下三代的生活,一個人一天只得二十四個小時,這如何夠用?
當然,現代男人的智識亦較以前提高,一般來說,學識愈高的男人愈開明,他們分擔妻子家務上的意欲便愈高,所以展望未來,在發達社會中,「第三性」的壓力應該會漸漸減少。

轉至:  http://tvcity.tvb.com/drama/best_selling_secrets/gender3/index.html
離線牙翼

發帖
icash
只看該作者 26樓  發表於: 2008-07-05
引用第25樓牙宇於2008-07-05 18:59發表的  :
其實仲有一個解釋(睇同事三分親的)
這世上只有男性,女性兩種性別。
如何會有「第三性」?
到底甚麼是「第三性」呢?
.......

可是這個不是樓主想問的東西....
離線牙翼

發帖
icash
只看該作者 27樓  發表於: 2008-07-05
引用第24樓@@俠俠@@於2008-07-05 18:54發表的  :
你令我自卑
你中二我中二
我只係識玩
唉T^T

我好似對理科有些興趣....

我問各升中三的中二的同學

一條有關科學科的「超簡單」問題

pH的H代表啥!?
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 28樓  發表於: 2008-07-05
引用第27樓牙翼於2008-07-05 19:10發表的  :
我好似對理科有些興趣....
我問各升中三的中二的同學
.......

氫離子

自己作,係咪好膠
快速回復
限100 字節

上一個 下一個