切換到寬版
  • 1605閱讀
  • 18回復

太平天國滅亡的原因 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線超能小子

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2009-01-23
— 本帖被 chy2003 從 中 外 歷 史 移動到本區(2009-10-31) —
有冇人可講我聽呀 ? 朋友講話個國好強嫁 ,
但係呀sir又話入面有人內訌,先導致滅亡,
甘其實係唔係真係大強,先搞成甘,
定係有人玩野先搞成甘姐 -3-
help me ^^
1條評分
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2009-01-23
內訌我覺得係最主要吧- -"

其次係洋槍隊

應該係佢地攻上海(?)係一個失敗既地方,攻擊洋人既地方- -"

一味攻城略地,之後比人反攻返

同埋其他列強照道理是會維護清朝統治

離線超能小子

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2009-01-23
引用第1樓汝吾之於2009-01-23 21:37發表的  :
內訌我覺得係最主要吧- -"
其次係洋槍隊
應該係佢地攻上海(?)係一個失敗既地方,攻擊洋人既地方- -"
.......

聽講呢內訌果陣時....有2條自己友......殺自己友....搞到2個都死埋..
版主你知唔知係邊2個........原全唔知邊兩條友-_______-''
[ 此帖被超能小子在2009-01-24 11:42重新編� ]
離線牙笨
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2009-01-24
係清朝果個?
就讓我,
支配孤獨
吞併寂寞
凌駕黑暗
離線超能小子

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-01-24
引用第3樓牙笨於2009-01-24 00:12發表的  :
係清朝果個?

好次係炸.......我唔知嫁....
離線牙痴
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-01-24
引用第3樓牙笨於2009-01-24 00:12發表的  :
係清朝果個?

你知唔知邊個係洪秀全先
歡迎分享新教(基督教信仰)
離線超能小子

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-01-24
引用第5樓牙痴於2009-01-24 07:36發表的  :
你知唔知邊個係洪秀全先

我知呀......我知呀........
洪秀全係建太平天國果個人ma ...
佢當時重稱自己係天王嫁 !
離線神丁
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-01-24
我睇書話當時洪秀全係天京(南京)比清兵圍,無食野,跟住佢就只信天會救佢,唔去找野食,結果病瓜左,太平天國無左洪秀全咪滅亡
離線☆怒☆

發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-01-24
太平天國初期發展迅速,但由於內部政策的錯誤,所以滅亡
而滅亡原因有幾個:
1.洪秀全過於迷信神權,很難引起人民的共鳴
2.太平軍初期因只顧攻城前進,不重視安撫人民,沒有讓他們遇些安樂日子
3.太平天國定都天京後,才開始用心民政,但不顧實際,公田與聖庫制度都難於施行,令人民失望
4.洪秀全重視神權,拒絕其他反清力量,孤軍作戰
5.太平天國否定傳統儒家文化,引起士民反感
6.太平天國未能及時與各國建立外交關像,後來進攻上海,威脅洋人的商務和條約利益,以致洋人決心支持清廷消滅太平軍
7.諸王權力鬥爭進入白熱化的階段,洪秀全處理不善,使太平軍力量大損
8.太平天國內鬨後,洪秀全用石達開輔政,綁叉以二兄牽制他,致使石達開一怒出走,以後忠王李秀成獨力支撐大局,亦遭疑忌,權任不專,難於策劃軍政
除了上述這幾個原因,太平天國革命的失敗,根本原因在於農民階級的局限性
離線超能小子

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-01-24
引用第7樓神丁於2009-01-24 21:32發表的  :
我睇書話當時洪秀全係天京(南京)比清兵圍,無食野,跟住佢就只信天會救佢,唔去找野食,結果病瓜左,太平天國無左洪秀全咪滅亡

咩原來係病死嫁 , 我重以為係比人殺死嫁添xD''

引用第8樓☆怒☆於2009-01-24 21:43發表的  :
而滅亡原因有幾個:
2.太平軍初期因只顧攻城前進,不重視安撫人民,沒有讓他們遇些安樂日子
3.太平天國定都天京後,才開始用心民政,但不顧實際,公田與聖庫制度都難於施行,令人民失望
.......

甘多個滅亡既原因 -__________-''
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-01-31
引用第8樓☆怒☆於2009-01-24 21:43發表的  :
而滅亡原因有幾個:
.......

如果說共產主義發現地在中國一點也不過份- -"

離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-02-12
引用第10樓汝吾之於2009-01-31 00:29發表的  :

不過第一個實行共產主意的國家應該是蘇聯吧...(希望我沒記錯)
很多朝代的開國君主也殺了不少功臣的...也可以維持下去...但太平天國就不行了
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2009-02-13
引用第10樓汝吾之於2009-01-31 00:29發表的 :

你呢個講法太狹義,你只能夠話太平天國佢係有一種劫富濟貧既精神,佢既措施同共產主義仲有一段距離
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2009-02-13
引用第12樓殘影之歌於2009-02-13 00:48發表的  :
你呢個講法太狹義,你只能夠話太平天國佢係有一種劫富濟貧既精神,佢既措施同共產主義仲有一段距離

我只係覺得有飯齊齊食,搞果D咩食堂......(太久忘了)

同人民公社幾相似

離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-02-14
引用第13樓汝吾之於2009-02-13 07:40發表的 :
同人民公社幾相似

但係都唔可以話發現地其實係中國…
離線極♂霍雷
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-02-19
引用第13樓汝吾之於2009-02-13 07:40發表的  :
同人民公社幾相似

個d叫做大獲飯 不過共產制已經衰左囉 因為...鄧小平先生講左個話 : 先讓一部分人富起來
離線cwp0010
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2009-03-01
太平天國滅亡的原因:內憂外卍 囉
1條評分
免費送虛寶,放3個主Ac,全場大便賣MP3,快譯通,PSP記憶卡,高達
http://ibbs.hk/read.php?tid=360
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2009-03-01
引用第16樓cwp0010於2009-03-01 15:36發表的  :
太平天國滅亡的原因:內憂外卍 囉

內控應該係最主要問題

同埋外國插手

離線acc123
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2009-03-04
洪秀全吾係病死嫁 佢係比中國打敗比人殺左
亡的原因係敵人太強
                    得吾到文人的認同
                    胡亂改中國文化
                    自己人打自己人