切換到寬版
  • 2350閱讀
  • 19回復

[小遊戲][小遊戲]英文高手,英文神手,神人,神打,神,人,請入.. [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線ip84650

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2010-09-14
小弟一向唔係好店
有小小野想問下
有時會見到呢d句子
He xxxxxxxxxx , going...xxxxx
                         thinking...xxxxx
                         considering...xxxxx
                          abcing...xxxxxxxxxx
                           defging...xxxxxxxxxxx
                          fucxing.....xxxxxxxxxxxx
點解要咁用呢?
幾時先會用?有咩意思 ?
仲有條問題,
例:Joe was playing football.He hurt his knee.
you can say:
Joe hurt his knee playing football.
點解又可以咁用
又有咩要注意?
小弟自知以上係form 2 form 3 野,小弟已經過左,但已經唔記得晒
求幫!
[ ip84650在2010-09-14 23:59重新編輯此帖 ]
離線小魔王
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2010-09-14
我想問果D XXXXXXXXXXX係咩泥
幻舞戰記 GO GO GO
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2010-09-14
引用第1樓小魔王於2010-09-14 15:43發表的  :
我想問果D XXXXXXXXXXX係咩泥

你唔明就算啦
離線peter19220
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2010-09-14
xxxxxx真係唔知你想表達咩
Joe hurt his knee while playing football.
需要連接詞,如果唔係文法唔通
有錯請插
離線freeze99

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2010-09-14
引用第3樓peter19220於2010-09-14 16:15發表的  :
Joe hurt his knee while playing football.
有錯請插

ms話
要Joe hurt his knee while he was playing football.
有錯請改
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2010-09-14
引用第3樓peter19220於2010-09-14 16:15發表的  :
有錯請插

我本野係咁寫.
離線freeze99

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2010-09-14
引用第5樓ip84650於2010-09-14 16:48發表的  :
我本野係咁寫.

咁勁- -
咁你真係要請教下你d老師
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2010-09-14
引用第6樓freeze99於2010-09-14 16:54發表的  :
咁勁- -
咁你真係要請教下你d老師

晚小小我放張圖上黎
而加做陣野先
離線
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2010-09-14
有錯請插

我記得有冇都得(認真
歡迎愛樂之人加入IBBS愛樂協會
離線visitor5779

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2010-09-14
joe hurt his knee by playing football
十成錯,別跟
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2010-09-14
引用第4樓freeze99於2010-09-14 16:48發表的  :
ms話
要Joe hurt his knee while he was playing football.
有錯請改

我覺得以上個句最正常,
不過without he was應該都冇問題.
如果樓主本書連 連接詞都冇就好有問題
有錯請插
離線
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2010-09-14
我記得,係有呢個寫法
不過好似要依重點去分前後
ps:唔肯定,英文廢柴一枚,請勿盡信
歡迎愛樂之人加入IBBS愛樂協會
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2010-09-14
<-----英文的話只懂用,不懂教. orz
敗者無一死 將來富如山
離線visitor5779

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2010-09-14
引用第10樓peter19220於2010-09-14 19:18發表的  :
我覺得以上個句最正常,
不過without he was應該都冇問題.
如果樓主本書連 連接詞都冇就好有問題
有錯請插

點會用without....................
定係你打錯字
想用when?
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2010-09-14
引用第13樓visitor5779於2010-09-14 21:58發表的  :
點會用without....................
定係你打錯字
想用when?

我意思沒有he was也應該行-_-
離線boc.4
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2010-09-14
Joe was playing football.He hurt his knee.
>>>Joe hurt his knee playing football.
可能我見識少,但我真係未用過呢個句子結構
最common既寫法通常都係下面咁
Joe hurt his knee when he was playing football.
誠收元力增幅器,有意請密,價錢不成問題,最緊要有相量
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2010-09-14
先有兩句句子
I saw two boys. They were playing the football.
可以用你講個方法連起佢
I saw two boys playing the football.
但e個寫法兩個句子絕大部分應該係同時間發生
有時兩句句子之間有緊密關係都會用

我個人認為e句句子聽落去有d怪
Joe hurt his knee playing the football.
第一,應該係玩緊足球果陣受傷,唔係受完傷 仲玩緊足球
第二 我覺得e句野入面果兩個事件其實係因果關係
所以咁樣寫:Playing the football, Joe hurt his knee.
我覺得順耳d
又或者改一改佢
Joe played his football carelessly, having his knee hurt awfully.

基本上任何情況都可以用呢個方法連起佢
但只可以講係grammatically correct
不過仲要合符邏輯
就好似中文作文可以成篇文都逗號逗號逗號逗號到完先句號
但係一般人都會將有關係既句子先用逗號連起一齊

其實e d寫法係英文報紙上面最長=常見
好多時就係用e個寫法將兩句已經幾長句子再連埋一齊
結果一句句子長到等於成個第一段
[ 毒吻皇后在2010-09-14 23:39重新編輯此帖 ]
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2010-09-14
引用第16樓毒吻皇后於2010-09-14 23:27發表的  :
先有兩句句子
I saw two boys. They were playing the football.
可以用你講個方法連起佢
I saw two boys playing the football.
但e個寫法兩個句子絕大部分應該係同時間發生
.......

我有個問題(真心問)
Joe played his football carelessly, having his knee hurt awfully.
可唔可以寫做
Joe played his football carelessly, hurting his knee awfully.
同埋呢句係因果定前後?
2種都得嗎?
thx
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2010-09-15
引用第17樓ip84650於2010-09-14 23:53發表的  :
我有個問題(真心問)
可唔可以寫做
Joe played his football carelessly, hurting his knee awfully.
.......

一樣

ING果句係前面:
1因果
2前後/差唔多時候一齊

ING果句係尾:
前後/差唔多時候一齊
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2010-09-15
引用第18樓毒吻皇后於2010-09-15 00:12發表的  :
一樣
ING果句係前面:
1因果
.......

#adore#
thx
快速回復
限100 字節

上一個 下一個