切換到寬版
  • 14849閱讀
  • 28回復

[學術討論][大學]Econ & Fin VS QFin [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線牙宇

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2011-03-27
眾所周知IBBS不嬲少人流
而且僅餘人流都係小學雞黎
但係係LS FORUM開左個POST好內都冇人回
雖有係到問

我而家中六冇讀PURE有讀M&S
我想問幾樣野
1)UST Qfin話就話唔一定收有讀過PURE既人,但係收唔收得多讀過會考A MAZ+AS MS既人?
2)UST Ofin會唔會有人讀2ND major?如有,咩科多人讀?
3)UST Qfin讀完出黎有咩出路?
4)HKU E&F,UST E&F同UST Qfin,內容上有咩差別?讀完出黎條路有咩唔同?

HKU E&F http://web.jupas.edu.hk:6118/jupas/bin/jo.progSearch.ProgSearch?type=detail&course_code=6767
UST E&F http://web.jupas.edu.hk:6118/jupas/bin/jo.progSearch.ProgSearch?type=detail&course_code=5751
UST Qfin http://web.jupas.edu.hk:6118/jupas/bin/jo.progSearch.ProgSearch?type=detail&course_code=5787
[ 牙宇在2011-03-27 21:40重新編輯此帖 ]
離線小小鹹
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2011-03-27
應該冇影響
因為M&S都係讀番ce AMaths d野再+stat

Qfin咩黎-.-

我估我剩係會考慮Econ, BA, Geo 其實想讀Geo 不過冇出路, 都半放棄
離線saradomin
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2011-03-27
引用樓主牙宇於2011-03-27 19:43發表的 [學術討論][大學]Econ & Fin VS QFin :
眾所周知IBBS不嬲少人流
而且僅餘人流都係小學雞黎
但係係LS FORUM開左個POST好內都冇人回
雖有係到問
.......

阿宇話人係小學雞嗚
1. 你Amaths咩Grade?
2. Double Major要成績好
3. 讀UST商科成績無番咁上下都
近日有人假扮我 在facebook開設戶口 請小心
我絕不會透過facebook聯絡你們
離線牙宇

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2011-03-27
引用第1樓小小鹹於2011-03-27 20:23發表的  :
應該冇影響
因為M&S都係讀番ce AMaths d野再+stat
Qfin咩黎-.-
.......

轉自 http://web.jupas.edu.hk:6118/jupas/bin/jo.progSearch.ProgSearch?type=detail&course_code=5787
Min. No. of Subjects
2AL or 1AL+2AS

Subject(s) that must be Included
(i)  AL Pure Mathematics /
AL Applied Mathematics  
OR  
(ii)  Grade B or above in: AS Mathematics and Statistics / AS Applied Mathematics / HKCEE Additional Mathematics  

但係其他兩大就淨係收有讀既人Pure Mathematics(Applied Mathematics  都唔睇)
引用第2樓saradomin於2011-03-27 21:14發表的  :

阿宇話人係小學雞嗚[表情]
1. 你Amaths咩Grade?
2. Double Major要成績好
3. 讀UST商科成績無番咁上下都[表情]

1. B
2.哦
3.我會盡力,不過佢LOWER QUAD只係收1條A,我應該有機會入到,唔得就E & F
離線omegah4400
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2011-03-27
我呢D目光唔遠大,只係想入HKU pure science
樓主目光好遠大= =
離線saradomin
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2011-03-28
引用第4樓omegah4400於2011-03-27 23:51發表的  :
我呢D目光唔遠大,只係想入HKU pure science
樓主目光好遠大= =

Pure Science都要一條A, lol
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2011-03-28
引用第5樓saradomin於2011-03-28 00:03發表的  :
Pure Science都要一條A, lol

有無咁誇阿= =
離線牙宇

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2011-03-28
引用第6樓omegah4400於2011-03-28 00:08發表的  :
有無咁誇阿= =

hku 係咁架LA
反而A&F 6條B都夠
離線saradomin
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2011-03-28
引用第6樓omegah4400於2011-03-28 00:08發表的  :
有無咁誇阿= =

1.當HKU唔係流,話哂香港頂級學府,世界排名23,要條A有幾誇
2.想入呢科,連收生要球都唔知
3.今年中六?讀好D書,英文無D唔洗入HKU
4.上jupas網睇詳情,HKU Science編號6901
90percentile 要兩科Al B,中英ED
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2011-03-28
引用第8樓saradomin於2011-03-28 00:40發表的  :
1.當HKU唔係流,話哂香港頂級學府,世界排名23,要條A有幾誇
2.想入呢科,連收生要球都唔知[表情]
3.今年中六?讀好D書,英文無D唔洗入HKU
4.上jupas網睇詳情,HKU Science編號6901
.......

我之前睇都係3個C
離線牙宇

發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2011-03-28
引用第9樓omegah4400於2011-03-28 00:42發表的  :
我之前睇都係3個C

http://www.hku.hk/admission/jupas-grades-10.htm
尾二果個
起碼一條1b
離線saradomin
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2011-03-28
引用第9樓omegah4400於2011-03-28 00:42發表的  :
我之前睇都係3個C

見鬼,好邪
離線
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2011-03-28
不要過於相信admission figure
很多都是半事實半吹水

大學選科記得要考慮自己的興趣和出路
切忌人讀我讀
在這一年要清楚自己想走的路
不然即使入到所謂神科自己也不會開心

也要考慮不同大學的風氣
如果你想享受大學social玩樂的生活,UST不太適合你
如果你想享受樸素,簡單的生活,HKU不太適合你

讀商科的話,CU也是不錯的選擇
始終HKU商科的名頭也比較新
如果純粹考慮畢業出來社會的名氣的話
較多行外人會覺得HKU比較好
較多行內人會覺得UST比較好
但工作幾年後都不太重要
離線saradomin
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2011-03-28
引用第12樓梅於2011-03-28 17:17發表的  :
很多都是半事實半吹水
切忌人讀我讀
.......

較多行內人會覺得UST比較好
正解, 名雖叫科大但UST商科排名高好q多,理科就收_

"不要過於相信admission figure
很多都是半事實半吹水"
願聞其詳,我信哂佢(睇左過去10年)
離線牙宇

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2011-03-29
引用第12樓梅於2011-03-28 17:17發表的  :
很多都是半事實半吹水
切忌人讀我讀
.......

一早冇諗CU
因為會考得20分(除非AL6A就諗下)
CU會考睇好重,又唔睇COMBINE CERT....超賤
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2011-03-29
引用第14樓牙宇於2011-03-29 22:15發表的  :
一早冇諗CU
因為會考得20分(除非AL6A就諗下)
CU會考睇好重,又唔睇COMBINE CERT....超賤

小宇醬加油喔lol
冇壓力頹廢揮手區
敗者無一死 將來富如山
離線牙宇

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2011-03-29
引用第15樓saizen於2011-03-29 22:20發表的  :
小宇醬加油喔lol
冇壓力頹廢揮手區

多謝哂來自太空的祝福
係恒商讀al又唔係太辛苦,因為會平均咁行,唔會中6hea中7沖
反而自修phy就真係自已lo lee jin...
btw你都要拎高d gpa高入神科
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2011-03-29
引用第16樓牙宇於2011-03-29 22:23發表的  :
多謝哂來自太空的祝福
係恒商讀al又唔係太辛苦,因為會平均咁行,唔會中6hea中7沖
反而自修phy就真係自已lo lee jin...
btw你都要拎高d gpa高入神科

爆4中:)
btw 我現在時間多了:)
敗者無一死 將來富如山
離線牙宇

發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2011-03-29
引用第17樓saizen於2011-03-29 22:24發表的  :
爆4中:)

上學期幾多?
我有個fd差科數
唔係就爆4
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2011-03-29
引用第18樓牙宇於2011-03-29 22:25發表的  :
上學期幾多?
我有個fd差科數
唔係就爆4

sem1 4, sem2 未考:)
敗者無一死 將來富如山
快速回復
限100 字節

上一個 下一個