切換到寬版
  • 6452閱讀
  • 81回復

有關本區版主saizen的問題 現公開吸納各會員的意見 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線暴走疾風

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2011-06-22
— 本帖被 暴走疾風 執行鎖定操作(2011-06-23) —
本次投票已結束

最多可選2項,共有50人參與,

22(44%)

28(56%)

鑑於近日很多會員多次對於saizen的處事方式議論紛紛
特此發表此貼
讓會員們說出心裡對saizen的印象
以及與其他會員一起討論一番
但絕對禁止任何罵戰、人身攻擊以及無意義的回覆
遺者禁言七天

投票者必須回覆列明原因
而且不可以因私人恩怨作出批評
此視為偏見
以作參考之用
已投票的會員如果沒有說明原因
將會視為廢票論

如果結果是過於負面
不排除會把saizen的版主職位去除

另外本人不打算作出任何意見
以表公平
[ 暴走疾風在2011-06-22 11:18重新編輯此帖 ]

離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2011-06-22
請已投票的四位說出其原因

離線~key~
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2011-06-22
自己都用外掛 講完
[imghttp://i183.photobucket.com/albums/x39/ebxleues/296G20110721bc3ffc6c314afc2e01314b890dca00e3.jpg[/img]
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2011-06-22
引用第2樓~key~於2011-06-22 11:23發表的  :
自己都用外掛 講完

請附上證據

以及這跟他作為版主的處事方式沒有什麼直接關係吧?

離線boc.4
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2011-06-22
1. 無改善IBBS對LFO使用不公平遊戲方式會員採用不打壓的風氣
2. 立場強硬,同會員無相量的餘地,導致經常有磨擦
3. 處理版務不當 例子: 無盡維持版塊和諧的義務調停罵戰,反而單單鎖POST,阻止會員發言,加深會員同管理團隊間的矛盾
4. 版主同版主間的包庇,雖然呢個唔多算係佢既處事方式問題,但係當佢有任何被挑剔的情況出現,而且事實係好明顯引起左會員的不滿,其他版主,甚至總版主都會出面維護
[ boc.4在2011-06-22 11:38重新編輯此帖 ]
誠收元力增幅器,有意請密,價錢不成問題,最緊要有相量
離線boc.4
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2011-06-22
引用第3樓暴走疾風於2011-06-22 11:25發表的  :
請附上證據

請容許我離一離題,
咁即係,假如佢真係有用
1. 你地亦都會接受一個咁既人做版主?咁LFO版入面非常多的人都可以勝任版主一職
2. 佢的背景同佢既處事方式唔一定有關係,但好明顯呢樣野已經唔令會員信服
離線~key~
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2011-06-22
引用第3樓暴走疾風於2011-06-22 11:25發表的  :
請附上證據

互相包庇
之前鎖左個post佢自己講既X_X
[imghttp://i183.photobucket.com/albums/x39/ebxleues/296G20110721bc3ffc6c314afc2e01314b890dca00e3.jpg[/img]
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2011-06-22
引用第5樓boc.4於2011-06-22 11:34發表的  :
請容許我離一離題,
咁即係,假如佢真係有用
1. 你地亦都會接受一個咁既人做版主?咁LFO版入面非常多的人都可以勝任版主一職
2. 佢的背景同佢既處事方式唔一定有關係,但好明顯呢樣野已經唔令會員信服

如果他真的有用的話
雖然我不能代表所有版主說
但就我來說
我是不會接受這些用外掛的人做版主
因為不是好的榜樣

互相包庇
之前鎖左個post佢自己講既X_X

互相包庇是什麼意思?

如果正如你所說他有承認
請將網址貼在這裡
以作參考

1. 無改善IBBS對LFO使用不公平遊戲方式會員採用不打壓的風氣
3. 處理版務不當 例子: 無盡維持版塊和諧的義務調停罵戰,反而單單鎖POST,阻止會員發言,加深會員同管理團隊間的矛盾
4. 版主同版主間的包庇,雖然呢個唔多算係佢既處事方式問題,但係當佢有任何被挑剔的情況出現,而且事實係好明顯引起左會員的不滿,其他版主,甚至總版主都會出面維護

可以逐一show me the evdiences嗎?

離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2011-06-22
投了不盡責
個人認為佢賣lfo ac的行為表示了他不想玩lfo
我不認為不玩lfo的人可以做lfo板主..........
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2011-06-22
引用第8樓tommywu於2011-06-22 12:41發表的  :
投了不盡責

閣下的原因可以考慮

多謝你寶貴的意見

離線boc.4
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2011-06-22
引用第7樓暴走疾風於2011-06-22 11:43發表的  :
可以逐一show me the evdiences嗎?

http://ibbs.hk/read.php?tid=103921&fpage=1&toread=&page=4
正義之士嗎:o
內容說對很多令lfo失去玩家的重點
可是卻不斷地向那些用外掛的玩家作出挑釁呢.
嘛,,,人地的玩法是這樣的不能改變喔
評論這些啥人都可以寫的,
評論資格不是你文中的"我地"去定奪吧.

我想問一下,身為一個守規則既玩家,去挑釁用外掛既玩家合情合理?
IBBS身為官方其中一個論壇,居然唔反對呢D使用不公平遊戲方式的會員
反而向其他會員講,"人地點玩改變唔到"
我認為,身為LFO既官方番薯論壇,係要有責任去糾正呢個風氣,而唔係叫其他會員去容納呢班人
我本住IBBS同我係同一立場,反對呢D用外掛的玩家,但居然話"評論資格不是你文中的"我地"去定奪吧"
換言之,即係你認為IBBS,係無必要去打壓呢D會員?

http://ibbs.hk/read.php?tid=100191&fpage=0&toread=&page=1
先唔講樓主的控訴,單單去睇下版主的回應
由第2個回覆已經開始假定了對方的敵意
仲有已經堅持左自己的立場,之後樓主的回應就無啦啦成為左挑戰佢的戰書
身為一個版主,就算會員有咩野錯,你係咪好應該去主動減少磨擦
而唔係問會員"你是否想挑戰我?"
無論會員對同錯都好,由佢開始擺起版主的架子已經再無意思
我地會員都知道唔夠版主鬥,但係點解仍然有人要去投訴?
就係因為版主立場太強硬,官迫民反呀

http://ibbs.hk/read.php?tid=103921&fpage=1&toread=&page=4
同一個POST
好明顯呢個POST入面已經有雙方立場的會員
但係當版主介入既第一時間,唔係去平和雙方的氣氛
而係去評論雙方的立場,令到雙方氣氛更加緊張
你身為一個版主,係咪好應該明白,你係一版之主,係要維護和諧氣氛
而唔係要你加入罵戰討論,你不單止無盡到版主的責任,反而多多評論
結果佢任何野都無做,就將個POST鎖左,咁我想問,事情有解決咩?
結果就係,任何事都無緩和,反而加深會員同管理團隊間的矛盾

我諗呢個唔洗多講吧
就呢個POST已經體現左,第一時間已經有版主入來撐場
仲有就係投訴區,連結我就唔一一放了

無論有理/無理的投訴,都一定有一群版主入來留言
可能佢地覺得無咩問題,但係身為投訴人
我會認為你地係諗住搵總版撐場可以令到投訴人屈服
相反地,版主自己都要諗下,自己係咪都曾經做過呢D野?
係咪做錯左,你地都要包庇?
離線無神論乂
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2011-06-22
投不盡責 什麼理由boc相信已經講出~~
老實講佢已經連做板主的資格都沒有~~
離線真天魔
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2011-06-22
盡責,至少星空他也帶人升,幫助別人。

管理方面,扣人身攻擊,意圖呃貼者,小白亂吠者分,空閒時維持區內的秩序,免罵戰的發生。

對會員的言行,先發出「自重」之類的警告,後扣分為處分。

不喜勿插。
按圖,看小說

離線冰惜☆
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2011-06-22
引用第8樓tommywu於2011-06-22 12:41發表的  :
投了不盡責

無玩lfo唔代表唔可以做lfo版既版主
即係咁
笑話版版主一定要po笑話先叫版主?
吹水版版主一定要陪大家吹水先叫版主?
只要佢有心做 盡到本能
只要佢仲有留意lfo版同埋lfo本身尼個遊戲
不代表成為版主係一個咩大問題。

只針對這言論而已 沒有針對任何人的意思。
離線d523d323
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2011-06-22
引用第4樓boc.4於2011-06-22 11:27發表的  :

請容許本人為閣下分析閣下所提出之論點
以下的內容亦是本人投了盡責一票的原因
1/無改善IBBS對LFO使用不公平遊戲方式會員採用不打壓的風氣
的確,有許多ibbs會員使用這種方式
但如果你把所以責任放到1個版主身上,
未免有點離譜.
而且我相信版主的管理範圍只是該所任命管轄的版區
即使如何禁止會員使用一些不是官方認可的程式進行遊戲
也只能禁止一些小部份的玩家.
一個版主就要把所有使用這種程式的會員/玩家糾正
這是沒有什麼可能的.
當你換一個看法,把你自己當作一個版主
再次看回你的論點 就會知道有多離譜
而且禁止玩家使用外_掛 不是官方自己的工作範圍內嗎?除非IBBS是LFO的XXXX (忘了

2立場強硬,同會員無相量的餘地,導致經常有磨擦
未知閣下所指是什麼事
但我認為立場強硬的版主未必一定是差勁的,只是版主如果太心軟就會導致會員放縱
.
3/處理版務不當 例子: 無盡維持版塊和諧的義務調停罵戰,反而單單鎖POST,阻止會員發言,加深會員同管理團隊間的矛盾
如果版主強制介入的話,可能會被其他會員說版主偏幫某會員XXX等等的
鎖帖不就是調停罵戰的最好方法了嗎?如果還要罵戰就可以私底下解決
而且這一個版區根本不是提供給會員進行罵戰的

你已經說了包庇版主已經不是他的處事方式 這一點我是認同的
但之後的內容我就不能理解了

我認為作為一個版主,
只要能夠幫到會員解答問題
管理好該版區的會員
接受會員的申訴/意見
停止會員之間的罵戰
就是作為一個版主的基本要求
而且在saizen會員任職版主的期間
我認為他也做到了以上幾點

即使該名版主最後能否再任版主一位
也與我無關
但我認為saizen在任版主一位的時期內
也沒有太多離譜的事件發生
所以我希望saizen能夠再任版主一位

以上意見全屬本人立場
如有侵犯 請多多包涵
[ d523d323在2011-06-22 14:35重新編輯此帖 ]
離線buylfo
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2011-06-22
saizen處事偏袒老手玩家/自己的FRD
還記得提出改版意見的我竟被說成挑起罵戰
追問之下還沒有回覆深感無奈
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2011-06-22
引用第13樓冰惜☆於2011-06-22 14:23發表的  :
無玩lfo唔代表唔可以做lfo版既版主
即係咁
笑話版版主一定要po笑話先叫版主?
.......

連個game的最新動態都未必知如何管理?
離線冰惜☆
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2011-06-22
引用第16樓tommywu於2011-06-22 14:46發表的  :
連個game的最新動態都未必知如何管理?

在版上會找不到game的最新動態嗎?
我所說的是
"只要佢有心做 盡到本能
只要佢仲有留意lfo版同埋lfo本身尼個遊戲
不代表成為版主係一個咩大問題。"

我有說過留意唷。
最新動態除了在官網 版上 也可從其他地方取得吧?
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2011-06-22
引用第17樓冰惜☆於2011-06-22 14:48發表的  :
在版上會找不到game的最新動態嗎?
我所說的是
"只要佢有心做 盡到本能
.......

佢賣得ac其實令人覺得他已經冇心留意lfo吧
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2011-06-22
版主應該避嫌咪投啦...
疾風你會唔會承認版主既票架?