切換到寬版
  • 3544閱讀
  • 14回復

[SOS!!]急召電腦奇才!!!!_!!!! [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線zzzson

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2011-08-12
此帖懸賞結束
最佳答案:100 icash,最佳答案獲得者:無樣知
我而家用緊粒CPU係Intel(R)Core(TM)2 CPU [email protected]
粒CPU一睇數字就知掉得sosad
所以決心換cpu !_!
*Intel Pentium Dual-Core E6500 (2.93GHz) CPU/2M (VT)呢粒岩用嗎?
*小弟有800蚊 有無咩特別cpu推介 定係用e6500?_? (要本身係Intel(R)Core(TM)2 CPU [email protected]的腳位岩用的)
*請提供該cpu市價 以免被黑店... .0.

thx brother.
離線無樣知
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2011-08-12
最佳答案獎勵:+100 icash
引用第4樓zzzson於2011-08-12 23:21發表的  :
玩PC GAME~~
係can you run it到check 我粒cpu唔夠 同埋打果陣係疾疾地
無得換咁大鑊- -??
.......

其實你換左咩顯示卡先?

你講的兩粒cpu
個比較大的分別除左係個主頻度外就無咩(其實應是外頻不同)

而且打機最重要係顯示卡
只要cpu推到同火牛夠牛就得
ram也通常2 G就夠

你要折開部機先知有無得換cpu的

PC game的需求係差好多
cs同crysis係兩個世界
你最好講下係玩咩game又或個game的需求係咩
離線糯米滋

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2011-08-12
麻煩比你底板型號我地=3=
離線zzzson

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2011-08-12
引用第1樓糯米滋於12-08-2011 22:14發表的  :
麻煩比你底板型號我地=3=

另外用cpu-z check到我而家用緊果粒cpu真名 係叫 intel core 2 duo e4300
同埋我腳位係socket 775 lga
離線無樣知
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2011-08-12
引用第2樓zzzson於2011-08-12 22:47發表的  :

另外用cpu-z check到我而家用緊果粒cpu真名 係叫 intel core 2 duo e4300
同埋我腳位係socket 775 lga

你應該係用廠機
廠機有機會焊死左粒cpu落MB(我之前部acer舊機係咁)
咁就無得換了

另外我查左了
唔值得咁改

其實你做咩要升級部機先?
離線zzzson

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2011-08-12
引用第3樓無樣知於12-08-2011 23:15發表的  :
你應該係用廠機
廠機有機會焊死左粒cpu落MB(我之前部acer舊機係咁)
咁就無得換了
.......

玩PC GAME~~
係can you run it到check 我粒cpu唔夠 同埋打果陣係疾疾地

無得換咁大鑊- -??
但早前成功換左張顯卡~~

同埋點解唔值換--??
離線zzzson

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2011-08-13
引用第1樓無樣知於12-08-2011 23:57發表的  :
其實你換左咩顯示卡先?
你講的兩粒cpu
.......

比左最佳答案先:P
CPU果到唔多明
我現在的顯卡是NVDIA GeForce GT 440
ram現在也是2gb的~~ ONLINE GAME無問題 但係如果打機拍片 / PC GAME 就會LAG

D GAME大約需要2.4Ghz 的cpu吧
所以想換e6500
離線無樣知
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2011-08-13
引用第6樓zzzson於2011-08-13 00:17發表的  :
比左最佳答案先:P
CPU果到唔多明
我現在的顯卡是NVDIA GeForce GT 440
ram現在也是2gb的~~ ONLINE GAME無問題 但係如果打機拍片 / PC GAME 就會LAG
.......

我再查左一查
由於你用的底板的晶片係945 gz
根本就唔支援E6500(唔係話個座針腳相同就得)
你睇連ASUS的底格有出新BIOS去支援都唔得
http://hk.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5BMX/#CPUS

但另一邊
雖然我睇規格上差唔多
除左主頻外只係架構上有改進
所以我打算叫你超頻
將cpu由1.8G超上3G左右
效能就差不多了
但e+先想起廠機板個可能無得超......

其實點解你會買GT440?
打機又會買e d顯示卡
其實打機的話顯示卡比cpu更重要

e+DDR2 ram又咁貴

所以我建議你一係唔好換野算

一係就一次過換cpu+底板+ram
$1200內 ok
AMD 3核+ 4G ddr3 ram+新底板
AMD Athlon II X3 ADX450WFGMBOX X450 CPU [AM3] BOX 盒裝 [低電壓]    HK$ 548
Kingston DDR-3 1333MHz 4G Ram KVR1333D3N9/4G    HK$ 175x1/
Kingston DDR-3 1333MHz 2G Ram KVR1333D3N9/2G (KVR1333D3S8N9/2G)    HK$ 98x2(用兩條就無得再加ram,但比單條強5%左右)
BIOSTAR A780L3B AMD 760G,DDR3,M.ATX M/B    HK$ 330/
BIOSTAR N68S3+ MCP68S (GF7025),AMD2+/AM3,DDR3,M.ATX M/B    HK$ 310
$1100內ok
(用兩條ram就無得再加ram,但比單條強5%左右)

一係就只換cpu+底板
ram就用返你果2G ddr2 ram
但無得再升級
係AMD 3核
AMD Athlon II X3 ADX450WFGMBOX X450 CPU [AM3] BOX 盒裝 [低電壓]    HK$ 548
J&W JW-A880GM-D2 AMD 880G,DDR2,AM2+/AM3,HDMI,M.ATX M/B    HK$ 380
total $928
超出你budget 百幾

一係就關緊d野先去開game
重有調低d畫質
[ 無樣知在2011-08-13 02:14重新編輯此帖 ]
離線lhm1996717
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2011-08-16
i7全部都好用4000以上每粒~
離線mavisking
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2011-08-16
我年多前仲用緊1.2ghz Single Core 的thunder Bird,
而且一直也在玩PC Games, 個人認為1.8 Ghz dual core,
也是可以用多一排才換, 超頻是一個選擇,
而另一個就是減少安了的Software 數量!

先忍忍,儲儲$, 一次過換套六核!
離線ming6339
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2011-08-17
有800$買4核都得啦
買amd 645
離線無樣知
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2011-08-17
引用第10樓ming6339於2011-08-17 09:38發表的  :
有800$買4核都得啦
買amd 645

換板都另外要洗錢la
離線zzzson

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2011-08-24
多謝各位意見 我決定草錢
更多謝無樣知bro 如果唔係你幫我check清楚 我諗我買E6500果5xx$就飛走左了T_T
但我廠機粒u超唔超到頻 又點check的?_?
離線高清步兵
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2011-08-24
點check我唔識 但超頻最好個散熱要勁d
離線無樣知
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2011-08-27
引用第12樓zzzson於2011-08-24 11:33發表的  :
多謝各位意見 我決定草錢
更多謝無樣知bro 如果唔係你幫我check清楚 我諗我買E6500果5xx$就飛走左了T_T
但我廠機粒u超唔超到頻 又點check的?_?

超頻時開機按制(delete/F11或其他制唔定)入bios
有bios再按入去按下有無得調cpu 電壓同外頻
但你最好事先睇下你的散熱情況同火牛先

請你去睇下一個叫
"[教學] 淺易超頻教學 █ AMD & Intel █"
的post先
快速回復
限100 字節

上一個 下一個