切換到寬版
  • 9953閱讀
  • 70回復

[自創小說][CAtL] 《浩劫餘生篇》後記(6-16-2012) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線lovejenny
發帖
icash
只看該作者 20樓  發表於: 2012-01-27
我估係單單地想殘殺對方咁姐A_A
離線淆底3499
發帖
icash
只看該作者 21樓  發表於: 2012-01-27
回 20樓(lovejenny) 的帖子
lovejenny:我估係單單地想殘殺對方咁姐A_A (2012-01-27 16:28) g0biw?  
y]{b4e  
唔會呀...因為自由之光個大佬講過有內鬼 ?yAb=zI1b  
而內鬼唔知搞左D咩野...先令到班魔法友出黎抽埋水 A*0X ~6W  
個大佬死左..咁個組織選個新大佬定汁粒
離線光之使者
發帖
icash
只看該作者 22樓  發表於: 2012-01-28
我認為純粹那個內鬼發現暗黑元力 , 為了加入而把行動告訴雷魔尊他們 Iw[zN[oz  
雷魔尊他們太得閒才會暗中玩玩 %6fnL~ A  
Nz{qu}dt  
其實我覺得自由之光規模很小....行動都要由頭目出馬 &0T7 Uv-`  
ZJbaioc\  
話說那個救回卡里的女子應該是銀杖的朋友吧 ? -{*3<2rFK  
相信她已經救回銀杖<----話說銀杖的真名是甚麼= =" Jityb}Z"  
OF1^_s;  
雷魔尊二人死不去 , 下一次就更難對付 , 那個紫髮女仔又未能獲救 w;$elXP|  
dAG@'A\f  
雖然故事發展了很多 , 而且已經跨越了一個大高潮 , 伏筆、謎團和神秘的身份還很多呢~
離線dwchan

發帖
icash
只看該作者 23樓  發表於: 2012-01-28
回 22樓(光之使者) 的帖子
光之使者:我認為純粹那個內鬼發現暗黑元力 , 為了加入而把行動告訴雷魔尊他們 dc emF  
雷魔尊他們太得閒才會暗中玩玩
其實我覺得自由之光規模很小....行動都要由頭目出馬
....... (2012-01-28 04:26)  8M3DG=D  
oVUsI,8  
頭目出馬才可以確保任務完成啊
離線淆底3499
發帖
icash
只看該作者 24樓  發表於: 2012-01-28
回 22樓(光之使者) 的帖子
光之使者:我認為純粹那個內鬼發現暗黑元力 , 為了加入而把行動告訴雷魔尊他們 i)'u!V  
雷魔尊他們太得閒才會暗中玩玩
其實我覺得自由之光規模很小....行動都要由頭目出馬
....... (2012-01-28 04:26) GXv2B%i8  
h52+f  
你咁講又好似有D道理..都係等作者解釋 Pa; *%7  
Cx) N;x  
我估救番卡里個女子種族應該係鬼妹..係咪銀杖既朋友就唔知..但係一定熟魔法D野啦 h4slQq~K  
yYaYuf  
雷魔尊同萬毒個2條友比警隊捉左唔會放番呀..呢2條友用毒虫殺左咁多條友..終生監禁啦XD )zP"Uuu  
L^s?EqLXS  
翻睇舊章..紫髮女仔根本就屈機..擁有極強大既魔法.. RHu,t5,  
\"yR[.Q?   
我睇怕浪卡都唔夠佢抽...因為連顧長風都輸比佢..個女仔原本仲可以殺死佢..但係無殺到 T sJ71  
呢個女仔等於卡通卡入面D神秘強敵...外表好似好弱..但係就勁到HIHI /3"S_KE1@+  
離線lovejenny
發帖
icash
只看該作者 25樓  發表於: 2012-01-28
你咁講有3條友都勁過紫髮女仔 h^ K>(x  
女巫 雷魔尊同銀杖<因為打贏女巫同雷魔尊 HqOnZ>D  
Oh}@c~7;  
雷魔尊同女巫咁勁 我估作者都唔忍心張佢地寫死住 T(qHi?Y  
雖然奈d之後都係死路一條-.-
離線淆底3499
發帖
icash
只看該作者 26樓  發表於: 2012-01-28
回 25樓(lovejenny) 的帖子
lovejenny:你咁講有3條友都勁過紫髮女仔 'P)[=+O?t  
女巫 雷魔尊同銀杖<因為打贏女巫同雷魔尊
雷魔尊同女巫咁勁 我估作者都唔忍心張佢地寫死住 Fd0\T#k  
雖然奈d之後都係死路一條-.- (2012-01-28 17:16)  $U5$*R@jo[  
X1h*.reFAL  
真係痴線...食一招大火都唔死 `_+m3vHG  
佢地應該過100等,爆600防 CW#$%  
X 7"hTD  
龍飛食一招就死
離線光之使者
發帖
icash
只看該作者 27樓  發表於: 2012-01-29
dwchan: 頭目出馬才可以確保任務完成啊
oWc +i U(  
這樣說的話也暗示自由之光,值得信賴又能力突出、能獨立順利完成任務的人選都沒有吧= =? #3u471bp  
規模和影響力受到質疑呢 , 除非是次行動只是分部 , 而且人手調配出現障礙 gb0ZGnI  
OECXNx  
淆底3499: 雷魔尊同萬毒個2條友比警隊捉左唔會放番呀..呢2條友用毒虫殺左咁多條友..終生監禁啦
TS<uBX  
哼哼哼......先不說以二人的真實力能否獨自逃出監獄,被威脅/控制的紫髮女子可能會救出二人 IyA8+N y  
也別忘記剛剛叛逆自由之光的高斯有機會為暗黑元力出手救他們,哈哈....最糟糕還有未現身的普瑞拉 9Fh(tzz  
*Cgd?*\7  
所以他們二人死不去,必定再次遺禍人間 ! zuZlP   
&gR)bNIC_=  
lovejenny :你咁講有3條友都勁過紫髮女仔 8m"5J-uIi  
女巫 雷魔尊同銀杖<因為打贏女巫同雷魔尊
P%Ux-0&  
其實我認為只要紫髮女仔完全解放魔力,女巫絕對不是她的對手,而雷魔尊...我個人覺得他不太厲害= = =1vVI Twl  
銀杖潛力可能可以進一步提升,但只靠現時力量其實也不是女巫的對手 [f'DxZF-  
!P26$US%P  
看實力不能只看vs結果or一招半式,銀杖只有一招強招,平均來說其實還很弱,況且準備時間相當長 rJm%qSZz  
若然女巫不是輕敵,慢慢對付銀杖,讓銀杖幸運完成詠唱,女巫其實已經一早ko了他 {n%U2LVL  
$yb8..+  
當然以上少部分來自推理和假設  goT:\2  
JZ=a3)x"  
話說想起雷魔尊他們的行動,最初他們要搶五件寶物,單純為了收藏 ? FR@ dBcJUU  
另外萬毒蠱巫說想要銀杖的戒指,是指「元素鏡盾」? 7u^6`P  
{N,w5!cP  
話說我們是否應該以書面語討論 ? 據聞chakman大大不太明白口語廣東話...還有那麼多同音字.... uy;3s=03^  
X_eV<]zA+  
離線lovejenny
發帖
icash
只看該作者 28樓  發表於: 2012-01-29
回 27樓(光之使者) 的帖子
光之使者:其實我認為只要紫髮女仔完全解放魔力,女巫絕對不是她的對手,而雷魔尊...我個人覺得他不太厲害= = LVLh& 9  
銀杖潛力可能可以進一步提升,但只靠現時力量其實也不是女巫的對手
看實力不能只看vs結 .. (2012-01-29 00:36)  |R*fw(=W  
_H8)O2mJ  
不是 ch.08 以經講左紫髮女仔 不敵真正的魔法師 wL 5).`oq  
話說普瑞拉08都出左黎 我重以為普瑞拉是雷魔尊tim
離線chakman
發帖
icash
只看該作者 29樓  發表於: 2012-01-29
我是香港人 !7 ^He3  
#/jHnRrQ   
請放心用廣東話吧
離線淆底3499
發帖
icash
只看該作者 30樓  發表於: 2012-01-29
回 27樓(光之使者) 的帖子
光之使者:其實我認為只要紫髮女仔完全解放魔力,女巫絕對不是她的對手,而雷魔尊...我個人覺得他不太厲害= = qlxW@|  
銀杖潛力可能可以進一步提升,但只靠現時力量其實也不是女巫的對手
看實力不能只看vs結 .. (2012-01-29 00:36)  uHIWbF<0oo  
s+w<!`-  
搶寶物淨係作為序章既內容 w0I /  
應該無咩特別意義
離線dwchan

發帖
icash
只看該作者 31樓  發表於: 2012-01-31
回 29樓(chakman) 的帖子
chakman:我是香港人[表情]
請放心用廣東話吧 (2012-01-29 14:02)  Os!22 O  
[Z+,)-ke  
同音字,難道你用拼音的?
離線chakman
發帖
icash
只看該作者 32樓  發表於: 2012-02-01
回 31樓(dwchan) 的帖子
dwchan:同音字,難道你用拼音的? (2012-01-31 07:02)  O mIBk  
f4T0Y["QA  
我哪裡用了同音字? @@
離線lovejenny
發帖
icash
只看該作者 33樓  發表於: 2012-02-08
chakman大可唔可以透露小小下一隻既內容呀@@ *m@ w^In^  
離線chakman
發帖
icash
只看該作者 34樓  發表於: 2012-02-11
抱歉,因為這陣子忙著在做大學的課業,所以至今還未有空寫下一集。 RjGB#AK  
7 Jx-W|  
另外,跟大家預告一下,《Century After the Legend》第一部曲《浩劫餘生篇》即將完結。
離線光之使者
發帖
icash
只看該作者 35樓  發表於: 2012-02-12
哈哈,想不到整個故事竟然分為篇章再細分CH -jVaS w t  
接下來應該是「心中的黑暗」的舞台吧 ? :6W^ S/pf  
完結第一篇,還有很長的故事要寫呢,樓主加油呀!
離線yoyois456
發帖
icash
只看該作者 36樓  發表於: 2012-02-12
為了救回自己的文筆...... ^XBzZ!h|  
PUP"ky^q"  
剛重看了CHAKMAN大大所有的文章...... qX5yN| A4  
;}/U+`=D?  
不經不覺第一部都完結了,不如大家說說感想呀.......(迷:這不應該是樓主說的嗎-.- fVDDYo2\  
%AG1oWWc>.  
BTW樓主加油呀~
離線淆底3499
發帖
icash
只看該作者 37樓  發表於: 2012-02-12
回 35樓(光之使者) 的帖子
光之使者:哈哈,想不到整個故事竟然分為篇章再細分CH :dP~.ZY7  
接下來應該是「心中的黑暗」的舞台吧 ? e ~{^oM  
完結第一篇,還有很長的故事要寫呢,樓主加油呀![表情]  (2012-02-12 04:24)  FR x6c  
ZFS7{ :  
FF..心中既黑暗唔通係白奇開始黑化 9>by~4An?  
佢睇完個記憶卡之後承受唔住..之後做衰人
離線yoyois456
發帖
icash
只看該作者 38樓  發表於: 2012-02-12
回 37樓(淆底3499) 的帖子
淆底3499:FF..心中既黑暗唔通係白奇開始黑化 5h0>!0  
佢睇完個記憶卡之後承受唔住..之後做衰人 (2012-02-12 20:09)  EYL]TeS  
\PpXL*.  
做衰人=換主角?_?
離線淆底3499
發帖
icash
只看該作者 39樓  發表於: 2012-02-13
回 38樓(yoyois456) 的帖子
yoyois456:做衰人=換主角?_? (2012-02-12 20:10) J~KX|QY.S  
)6{< i5nJ\  
做衰角都可以用衰人角度做主角 jin db#)bz  
快速回復
限100 字節

上一個 下一個