切換到寬版
  • 5101閱讀
  • 45回復

主題討論:IBBS出路 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線dwchan

發帖
icash
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2012-03-12
趁IBBS還一息尚存時我先開POST了
坦白說,當年我為LFO區打的強心針已經用完
怎麼也好,LFO是IBBS的主打核心,它的敗亡怎麼說也會影響IBBS的人流
(好吧,也可以說我當初的計畫不夠完善,敗亡的速度比我想像中快)
其實如果你問我們管理層有沒有開過會
我可以誠實的回答你:有
當時出席的有兩大壇主,動漫區,會創,LFO區等的版主
我們開會的大概結論是這樣

1.會創區位置提高以及讓我幫忙管理此區(已達成)
2.盡量保留LFO區的人流(看來不太行)
3.會創區以加分,甚至跨區活動來吸引人流(有做過,雖說有人參加,但效果不太明顯)
4.動漫區的重要程度提高,加多活動吸引人流(我不清楚最後搞成怎樣)
5.留意受歡迎的ONLINE GAME並嘗試開新區或搞起舊有的ONLINE GAME區(如SD 高達)(不了了之)
後來再經網上討論,再加了個計畫

就是主題帖了,雖說成效還算可以接受,但是以我個人經驗和看法,如果這樣下去,三個月後人流就會冷清到不能冷清,到時候IBBS就難以再起了

我個人的看法有數點:
1)
我們如果不提高IBBS的知名度,我們開多少新區也沒用,雖然我建議過跟其他遊戲公司建立聯盟,但是他們有些的條件太嚴,並無法接受
所以要不我們找些其他遊戲公司,要不就用其他方式跟知名度稍高的論壇結盟好了
2)
話說昨天一被人傳教,我就想到一點,炎龍兄不是常常出入教會嗎,那麼,如果就在這裡開個類似「福音區」的區,並吸引教會的人來討論,這樣不是WINWIN嗎?不但能增加IBBS人流,也能達成教會傳福音的目的
3)
動漫區,移到第2大區的位置,基本上動漫區的潛力很大,不可能搞不起來

開新區等等的意見有些會員都說過了,我就不在這裡重複了

嗯,如果有任何高見歡迎留言,加分規矩照舊
離線d523d323
發帖
icash
只看該作者 45樓  發表於: 2012-04-08
LoL?
英雄聯盟呢隻GAME依家興起
GAME可以用呢方面入手
離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 44樓  發表於: 2012-04-02
回 43樓(夜雲) 的帖子
夜雲:那不如直接約出來殺 不過搞手也一定不會是我(拖 (2012-04-02 11:13) 

有諗過,但如果只係為左玩三國殺而約大家出黎既話就真係有小小.....怪-.-

可以既話要求會員安裝skype,等大家玩既時候都可以出聲
相信大家玩遊戲都應該有用到skype,我諗可以用埋呢方面
http://www.ziondaily.com/2.0/web/portal/
離線夜雲
發帖
icash
只看該作者 43樓  發表於: 2012-04-02
回 42樓(炎‧龍) 的帖子
炎‧龍:咁又係.....
有冇睇我放出黎既野啊@_@?
其實有諗過搞三國殺活動
....... (2012-04-02 04:40) 

那不如直接約出來殺 不過搞手也一定不會是我(拖
離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 42樓  發表於: 2012-04-02
回 41樓(samwong0122) 的帖子
samwong0122:點會好耐!!!
我有係FB見到你架炎炎HAHA[表情]
BTW 其實我覺得論壇唔應該局限於ONLINE GAME
....... (2012-04-01 23:35) 

咁又係.....
有冇睇我放出黎既野啊@_@?

其實有諗過搞三國殺活動
約埋班會員一齊上線玩三國殺
純玩純歡樂,不過搞果個一定唔會係我(拖
太忙-,-
http://www.ziondaily.com/2.0/web/portal/
離線samwong0122
發帖
icash
只看該作者 41樓  發表於: 2012-04-01
回 38樓(炎‧龍) 的帖子
炎‧龍:HI~超耐無見~ (2012-04-01 01:52) 

點會好耐!!!
我有係FB見到你架炎炎HAHA

BTW 其實我覺得論壇唔應該局限於ONLINE GAME
可以試下主力發展交友聊天 飲食台呢類等等
無論咩話題都可自由討論 咁先會受歡迎吧
離線aegisblitz
發帖
icash
只看該作者 40樓  發表於: 2012-04-01
(路過) 不如+卡game 區/ apps  區??
至於愛情版
現在人流太小了(路過)
離線淆底3499
發帖
icash
只看該作者 39樓  發表於: 2012-04-01
開漫畫台..鈿分日本漫同美漫
開時事台..開吹水台..開超自然學台

不過少人就少人架啦..開幾多個區其他人都唔會知..更加唔會上IBBS
大前題係要搞好宣傳IBBS..但係要點宣傳我就唔知

離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 38樓  發表於: 2012-04-01
回 37樓(samwong0122) 的帖子
samwong0122:冇意見
但精神上 撐! (2012-03-31 23:35) 

HI~超耐無見~
離線samwong0122
發帖
icash
只看該作者 37樓  發表於: 2012-03-31
冇意見
但精神上 撐!
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 36樓  發表於: 2012-03-19
回 34樓(七星會員) 的帖子
七星會員:我講主力唔應該係動漫, 係因為應該向一d 大型年輕仔女討論區學習...
所針對既唔單只係呢度既會員, 仲有街外人, 招攬出面既人黎呢度, 擴大呢度既圈子~
 (2012-03-19 21:35) 

大型年輕仔女既區...泛指咩區? 即係愛情? 時事? GAME?
當然呢D區我相信版主會盡力發展啦..但潛力上我覺得唔夠交友,動漫區大..
不過唔代表愛情版呢D會冷..就好似我1頁都有提到愛情區既建議..代表其實係想IBBS既區一同進步
唔會有唯一剩下既"廢"區
====================================================
另外..動漫區做主力..我相信唔單只可以保留在壇會員..亦可以吸引外源..
我相信唔只IBBS既人..都有一定份量既人係有睇動漫..
從IBBS本新係一個LFO主導既論壇..但大部分會員都有睇動漫既興趣可見

其實唔好忘記仲有主力交友版..仲有我之前提出既寵物版..都係完全切合大型年輕仔女既區黎
離線夜雲
發帖
icash
只看該作者 35樓  發表於: 2012-03-19
回 34樓(七星會員) 的帖子
七星會員:我講主力唔應該係動漫, 係因為應該向一d 大型年輕仔女討論區學習...
所針對既唔單只係呢度既會員, 仲有街外人, 招攬出面既人黎呢度, 擴大呢度既圈子~
 (2012-03-19 21:35) 

個人認為
ibbs要發展的話,的而且確需要設定一項主力特色來發展
只所以提議ACG,是由於HK暫時尚未出現已大型發展起來的ACG向論壇,因而有嘗試價值
反之所謂的"大型年輕仔女討論區"要多少有多少,ibbs要跟這些大型論壇競爭發展肯定十分困難
大型論壇的會員在其論壇中已有固定圈子,跟本不用跑到ibbs來
一個論壇要吸引新人,就是要做到"我有而別人沒有"才行
況且,以ACG做主力又不代表只有ACG討論板,配合交友區一同發展也可以啊
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 34樓  發表於: 2012-03-19
回 33樓(波仔xd) 的帖子
波仔xd:當然唔係全部人有睇動漫啦..但我相信IBBS入面至少有大部分會員都係有睇
所以我覺得動漫+交友做主力係配合大部分會員..
....... (2012-03-19 21:11)

我講主力唔應該係動漫, 係因為應該向一d 大型年輕仔女討論區學習...
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 33樓  發表於: 2012-03-19
回 24樓(七星會員) 的帖子
七星會員:要做梗係做大眾都傾得到既討論區啦,
我睇到上面話主要做動漫果範, 如果做呢d 既話無睇開動漫咪唔使黎? 得個閒聊區入得?
同埋版塊問題, 如果我想去要入既版, 要轆到好落先入到既, 你都唔入啦!?  .. (2012-03-19 00:49) 

當然唔係全部人有睇動漫啦..但我相信IBBS入面至少有大部分會員都係有睇

所以我覺得動漫+交友做主力係配合大部分會員..

BTW" 但其實做主力..係咪代表其他區會變冷呢? 呢點我唔係幾同意..
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 32樓  發表於: 2012-03-19
回 30樓(夜叉丸) 的帖子
夜叉丸:原作者比左個版權u1+u1有左個LF版權
=原作者/其他創作人唔可以用一個團體名義去搞一個叫lf既野.
(lf2創作例外...如果唔係u1有權嘈話侵犯版權.
---------
....... (2012-03-19 12:52) 

咁即係外判工序俾第二d 人啦...
唔知之後會唔會判上判添呀
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 31樓  發表於: 2012-03-19
回 21樓(炎‧龍) 的帖子
炎‧龍:後補:
其實我想刪左我果區,留番個子版先
然後將遊戲區同呢一區合併
咁至少唔洗下下去到咁後既區去討論遊戲
....... (2012-03-18 20:33) 

夜晚上星空搵佢吧啦
敗者無一死 將來富如山
離線夜叉丸
發帖
icash
只看該作者 30樓  發表於: 2012-03-19
回 29樓(七星會員) 的帖子

原作者比左個版權u1+u1有左個LF版權
=原作者/其他創作人唔可以用一個團體名義去搞一個叫lf既野.
(lf2創作例外...如果唔係u1有權嘈話侵犯版權.
---------
絕對就唔會再出去比其他公司代理...
(將會?可能?)交由民間團體創作,
(^咩Lf3果d如此類推啦~
*(再講我驚比人條= =
My Guardian Characters嚴重上腦.....(ry~
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 29樓  發表於: 2012-03-19
回 27樓(夜叉丸) 的帖子
夜叉丸:有關Little Fighter版權問題, (2012-03-19 02:33) 

有第二間公司想搞lfo? 然後同小熊有關, 要傾?

@dwchan
咁都ban?
離線dwchan

發帖
icash
只看該作者 28樓  發表於: 2012-03-19
回 24樓(七星會員) 的帖子
七星會員:要做梗係做大眾都傾得到既討論區啦,
我睇到上面話主要做動漫果範, 如果做呢d 既話無睇開動漫咪唔使黎? 得個閒聊區入得?
同埋版塊問題, 如果我想去要入既版, 要轆到好落先入到既, 你都唔入啦!?  .. (2012-03-19 00:49)

後備版主問題的建議4年前被否決了(我也是無聊看以前RECORD才知道- -
離線夜叉丸
發帖
icash
只看該作者 27樓  發表於: 2012-03-19
回 26樓(七星會員) 的帖子
七星會員:即係朱仲豪做唔掂lfo? (2012-03-19 02:03) 

有關Little Fighter版權問題,
My Guardian Characters嚴重上腦.....(ry~
快速回復
限100 字節

上一個 下一個