切換到寬版
  • 5098閱讀
  • 45回復

主題討論:IBBS出路 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 20樓  發表於: 2012-03-18
回 16樓(dwchan) 的帖子
dwchan:@波仔
漫畫方面由於是轉貼,會被人說我們偷圖吧
愛情區我其實覺得打從一開始就該跟聊天區合拼,待人流夠時才分開
....... (2012-03-18 05:17) 

支持啊
不過我要睇下點啦~sorry~
http://www.ziondaily.com/2.0/web/portal/
離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 21樓  發表於: 2012-03-18
後補:

其實我想刪左我果區,留番個子版先
然後將遊戲區同呢一區合併
咁至少唔洗下下去到咁後既區去討論遊戲
其實啲網頁遊戲係個子版區度討論就得
...
.......

chy大幾時上線架 (用刀吉佢
http://www.ziondaily.com/2.0/web/portal/
離線亨利~law
發帖
icash
只看該作者 22樓  發表於: 2012-03-18
其實ibbs有冇諗過變做一個普通既討論區 而唔係一個為lfo而主要既討論區呢
係人眼中 ibbs只係一個lfo玩家上既討論區
正正因為咁 所以吸引唔到人黎上 人流自然唔會大大增加
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 23樓  發表於: 2012-03-19
回 16樓(dwchan) 的帖子
dwchan:@波仔
漫畫方面由於是轉貼,會被人說我們偷圖吧
愛情區我其實覺得打從一開始就該跟聊天區合拼,待人流夠時才分開
....... (2012-03-18 05:17) 

I MEAN 海賊王,火影戈D漫畫WO...都唔得架咩?
如果係當我冇講過..我唔太知
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 24樓  發表於: 2012-03-19
要做梗係做大眾都傾得到既討論區啦,
我睇到上面話主要做動漫果範, 如果做呢d 既話無睇開動漫咪唔使黎? 得個閒聊區入得?
同埋版塊問題, 如果我想去要入既版, 要轆到好落先入到既, 你都唔入啦!? 其實可以參考下人地hk discus同uwants個排版

另外版主請假就搵第二d 人黎代, 做助理版主, 咪搞到個版丟空, 十年都無一個話題, 無活動
要keep住有人黎討論
離線夜叉丸
發帖
icash
只看該作者 25樓  發表於: 2012-03-19
試左廿幾次密碼先入得翻(X

--------------
to DW:
LF未來動向同貴壇唔可以話完全冇關.

近日我聽聞已經有團體系度部處緊 一但LFO收左皮就會有下一步行動.

不過呢家野關乎到又呢樣版權又邊個邊個作者d麻鬼煩問題所以我唔想公開/張揚禁係到詳細.

我msn又比人爆左...所以如果DW你(地?)有興趣知小小可以pm我.

話唔定第日ibbs可以靠佢(唔詳細..)復活.
My Guardian Characters嚴重上腦.....(ry~
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 26樓  發表於: 2012-03-19
回 25樓(夜叉丸) 的帖子
夜叉丸:試左廿幾次密碼先入得翻(X
--------------
to DW:
LF未來動向同貴壇唔可以話完全冇關.
....... (2012-03-19 01:32) 

即係朱仲豪做唔掂lfo?
離線夜叉丸
發帖
icash
只看該作者 27樓  發表於: 2012-03-19
回 26樓(七星會員) 的帖子
七星會員:即係朱仲豪做唔掂lfo? (2012-03-19 02:03) 

有關Little Fighter版權問題,
My Guardian Characters嚴重上腦.....(ry~
離線dwchan

發帖
icash
只看該作者 28樓  發表於: 2012-03-19
回 24樓(七星會員) 的帖子
七星會員:要做梗係做大眾都傾得到既討論區啦,
我睇到上面話主要做動漫果範, 如果做呢d 既話無睇開動漫咪唔使黎? 得個閒聊區入得?
同埋版塊問題, 如果我想去要入既版, 要轆到好落先入到既, 你都唔入啦!?  .. (2012-03-19 00:49)

後備版主問題的建議4年前被否決了(我也是無聊看以前RECORD才知道- -
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 29樓  發表於: 2012-03-19
回 27樓(夜叉丸) 的帖子
夜叉丸:有關Little Fighter版權問題, (2012-03-19 02:33) 

有第二間公司想搞lfo? 然後同小熊有關, 要傾?

@dwchan
咁都ban?
離線夜叉丸
發帖
icash
只看該作者 30樓  發表於: 2012-03-19
回 29樓(七星會員) 的帖子

原作者比左個版權u1+u1有左個LF版權
=原作者/其他創作人唔可以用一個團體名義去搞一個叫lf既野.
(lf2創作例外...如果唔係u1有權嘈話侵犯版權.
---------
絕對就唔會再出去比其他公司代理...
(將會?可能?)交由民間團體創作,
(^咩Lf3果d如此類推啦~
*(再講我驚比人條= =
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 31樓  發表於: 2012-03-19
回 21樓(炎‧龍) 的帖子
炎‧龍:後補:
其實我想刪左我果區,留番個子版先
然後將遊戲區同呢一區合併
咁至少唔洗下下去到咁後既區去討論遊戲
....... (2012-03-18 20:33) 

夜晚上星空搵佢吧啦
敗者無一死 將來富如山
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 32樓  發表於: 2012-03-19
回 30樓(夜叉丸) 的帖子
夜叉丸:原作者比左個版權u1+u1有左個LF版權
=原作者/其他創作人唔可以用一個團體名義去搞一個叫lf既野.
(lf2創作例外...如果唔係u1有權嘈話侵犯版權.
---------
....... (2012-03-19 12:52) 

咁即係外判工序俾第二d 人啦...
唔知之後會唔會判上判添呀
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 33樓  發表於: 2012-03-19
回 24樓(七星會員) 的帖子
七星會員:要做梗係做大眾都傾得到既討論區啦,
同埋版塊問題, 如果我想去要入既版, 要轆到好落先入到既, 你都唔入啦!?  .. (2012-03-19 00:49) 

當然唔係全部人有睇動漫啦..但我相信IBBS入面至少有大部分會員都係有睇

所以我覺得動漫+交友做主力係配合大部分會員..

BTW" 但其實做主力..係咪代表其他區會變冷呢? 呢點我唔係幾同意..
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 34樓  發表於: 2012-03-19
回 33樓(波仔xd) 的帖子
波仔xd:當然唔係全部人有睇動漫啦..但我相信IBBS入面至少有大部分會員都係有睇
所以我覺得動漫+交友做主力係配合大部分會員..
....... (2012-03-19 21:11)

我講主力唔應該係動漫, 係因為應該向一d 大型年輕仔女討論區學習...
所針對既唔單只係呢度既會員, 仲有街外人, 招攬出面既人黎呢度, 擴大呢度既圈子~
離線夜雲
發帖
icash
只看該作者 35樓  發表於: 2012-03-19
回 34樓(七星會員) 的帖子
七星會員:我講主力唔應該係動漫, 係因為應該向一d 大型年輕仔女討論區學習...
所針對既唔單只係呢度既會員, 仲有街外人, 招攬出面既人黎呢度, 擴大呢度既圈子~
 (2012-03-19 21:35) 

個人認為
ibbs要發展的話,的而且確需要設定一項主力特色來發展
只所以提議ACG,是由於HK暫時尚未出現已大型發展起來的ACG向論壇,因而有嘗試價值
反之所謂的"大型年輕仔女討論區"要多少有多少,ibbs要跟這些大型論壇競爭發展肯定十分困難
大型論壇的會員在其論壇中已有固定圈子,跟本不用跑到ibbs來
一個論壇要吸引新人,就是要做到"我有而別人沒有"才行
況且,以ACG做主力又不代表只有ACG討論板,配合交友區一同發展也可以啊
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 36樓  發表於: 2012-03-19
回 34樓(七星會員) 的帖子
七星會員:我講主力唔應該係動漫, 係因為應該向一d 大型年輕仔女討論區學習...
 (2012-03-19 21:35) 

大型年輕仔女既區...泛指咩區? 即係愛情? 時事? GAME?
當然呢D區我相信版主會盡力發展啦..但潛力上我覺得唔夠交友,動漫區大..
不過唔代表愛情版呢D會冷..就好似我1頁都有提到愛情區既建議..代表其實係想IBBS既區一同進步
唔會有唯一剩下既"廢"區
====================================================
另外..動漫區做主力..我相信唔單只可以保留在壇會員..亦可以吸引外源..
我相信唔只IBBS既人..都有一定份量既人係有睇動漫..
從IBBS本新係一個LFO主導既論壇..但大部分會員都有睇動漫既興趣可見

其實唔好忘記仲有主力交友版..仲有我之前提出既寵物版..都係完全切合大型年輕仔女既區黎
離線samwong0122
發帖
icash
只看該作者 37樓  發表於: 2012-03-31
冇意見
但精神上 撐!
離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 38樓  發表於: 2012-04-01
回 37樓(samwong0122) 的帖子
samwong0122:冇意見
但精神上 撐! (2012-03-31 23:35) 

HI~超耐無見~
離線淆底3499
發帖
icash
只看該作者 39樓  發表於: 2012-04-01
開漫畫台..鈿分日本漫同美漫
開時事台..開吹水台..開超自然學台

不過少人就少人架啦..開幾多個區其他人都唔會知..更加唔會上IBBS
大前題係要搞好宣傳IBBS..但係要點宣傳我就唔知

快速回復
限100 字節

上一個 下一個