切換到寬版
  • 7971閱讀
  • 79回復

再見了 LFO [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線龍皇迪倫

發帖
icash
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2012-05-06
想當年... LFO係我第一隻玩既online game...
LFO帶比我無數既回憶 呢隻game 我由小學5年班定唔記得係6年班個陣已經開始玩
諗返起個陣 打關 大家都係一齊打
依家我已經讀完中學... 我間唔中都重會上下ibbs 睇下LFO 有咩進展
以前真係好好玩 格技 一齊打怪 升lv

我個陣由4.0開始玩... 異轉 合體戰神 我都有追...
LFO e家搞到咁 真係好遺憾...
不過都真係要多謝U1 出左LFO 呢隻game
其實我對呢隻GAME真係有好多感慨 千言萬語都表達唔到我對呢隻GAME既情感
我唔會埋怨 因為LFO 已經給了我最好的童年^^

再見了 各位

愛莉(會心一擊)
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 79樓  發表於: 2012-05-31
回 龍翼87 的帖子
龍翼87:R-LF2真係唔錯,我仲記得隻CL都幾屈下!
奧昇應該用左地昇黎做藍本...當然地昇果招你多人出真係lag到傻 (2012-05-31 10:19)

cl係lf2果個咩招都無既樣本人,但佢果招咩地獄永死魔王拳就真係屈到你想哭,中左就係咁閃,閃到掛老親,所以我果事玩D小學FD都話唔比用CL,因為太屈
,打關卡模式用地昇係最好秒殺人既方法,但後果係LAG到你部機接近想輕機/死機,只要你係再多人既場景用多一次,你部機就因為用e招, LAG到部機輕機企係到,e個就係r-lf2既唯有決點(用最強秒殺技,會lag機(只限指定技能)

奧昇=地獄真昇龍 真昇=用地獄真昇龍既前支技能 超昇=再前之技能(無記錯係抓住人彈一條柱)

奧昇的來源係cl創既地獄真昇龍,咁u1究竟有冇問人拿果招既版權,至於我個人覺得真昇龍,超昇龍霸全部都係係rlf2到拿,至於普通版昇龍霸就當然係lf2到拿

sr超合金勇者王用-空間切裂士巴拉(魂限定)收現錢
另放sic極魂假面騎士劍-帝皇型態70元
放戰奴一套+烏邪人物,霸王地藏龍,鋼鐵護甲
lfo物品只收神通行充值卡(50/100)
離線龍翼87
發帖
icash
只看該作者 78樓  發表於: 2012-05-31
回 火仔 的帖子
火仔:係lf1時代叫冰雪風暴(旋轉式巴雷舞),中左會凍結,更會彈開,係lf1的邪鬼最怕的技能,雖然lf1的邪鬼好強大,同事最怕的就係freeze的技能(一個冷凍波可以把邪鬼的氣功波反彈再變身自己的攻擊武器),可 .. (2012-05-30 23:55) 

R-LF2真係唔錯,我仲記得隻CL都幾屈下!
奧昇應該用左地昇黎做藍本...當然地昇果招你多人出真係lag到傻
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 77樓  發表於: 2012-05-30
回 七星會員 的帖子
七星會員:鑽石風暴同狂龍斬都係lf1既招式黎
鑽石風暴無左凍結真係唔係freeze既招式...因為lf1不嬲凍結開~ (2012-05-30 21:16)

係lf1時代叫冰雪風暴(旋轉式巴雷舞),中左會凍結,更會彈開,係lf1的邪鬼最怕的技能,雖然lf1的邪鬼好強大,同事最怕的就係freeze的技能(一個冷凍波可以把邪鬼的氣功波反彈再變身自己的攻擊武器),可以話係lf1中第二強人物,其後變成lf2後,照舊都係叫冰雪風暴,不過改變既係,個旋轉方式係原地,同賣把人拉上旋風的頂部,再彈開,當然個旋風係有凍結效果。

至於lf1版的狂龍斬,雖然唔係好勁,但又唔係好弱,可以係中等技能(未至於秒殺),變成lf2之後就是一招可以連技的招式,lf2改名為鬼哭斬,經u1制作之後改名為狂龍斬。

e2招可以話係經典,上到lfo之後冰雪風暴改名為鑽石風暴,成為lfo版freeze(中文:菲沙)的最強絕招,更係2.0時代的一招巳公開的招式(當然我果事係玩菲雲先),所以即使有圖片都無咩可能有。
據說同期招式-連環旋風閃,大轟炸,雷鳥(<---動畫節才出的招式,以當時價錢好貴),好難抽,即使抽中價錢都好高,當時係300-400蚊不等(等於未出現外掛,大封殺時期出的部份難中/只限活動才有的異信,招式),至於狂龍斬係更貴,我第一次玩菲沙只係買到奧義本,原本打算只玩菲雲,但見有菲沙,就入了菲沙的招式,再同其他人收,但的收的時侯鑽石風暴,大轟炸,巳經無2.0時貴(我2.5玩,收e2招果事差唔多出異轉系統),開始降價,更可以用招式換招式方式泥交換,狂龍斬就無可能,因為真係好勁(當時,更係vs禁出技)之一
講真,你去睇d交易人士放既技能,鑽風竟然可以去到放20蚊/30蚊,當年lf1/2既經典招式,咁就比u1所謂既平衡,破壞左,當然連狂龍斬(只係之後改左有防,但攻擊力無變)都係

小熊創作一個比lfo更有童年回億的電腦玩意,就咁比u1破壞,e家小熊再創另一隻電腦玩意就係hf(英雄大戰),當中都有類似freeze同樣能力的人物,只係e一位係波士,但招式改變為光柱,希望e一隻game唔會因為lfo無人玩,u1再打算收入其下

話說我未玩lfo之前係玩R-LF2(歷史上最屈機同有秒殺技的一隻改版lf2),果事係我小六定唔知小五(我係中一既學期中先開始玩lfo),玩lf2上引,之後找到改版,不過e個改版就比較恐怖,davis的地獄真昇龍(有d似lfo迪雲既奧義昇龍霸),woddy的(唔想打lf2時期英文名)地獄龍飛翔(其實招野係未炒童虎同紫龍的招式盧山龍飛翔)忍者的地獄千烈斬,freeze的地獄冰龍同firen的地獄火龍,鐵甲人的地獄冰龍拳,deep的地獄翔空斬,john的地獄魔咒,dennis地獄燕舞殺等(太多招),又係一個變態+恐怖lf2,係另一位作者(唔係原作者)叫CL(加陣無再搞,因為r-lf2巳經完成哂所以人物的強化技能),又係一個童年回億,唔知大家有冇玩過,係u1未出現之前lfo未正式公測?

離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 76樓  發表於: 2012-05-30
鑽石風暴同狂龍斬都係lf1既招式黎
鑽石風暴無左凍結真係唔係freeze既招式...因為lf1不嬲凍結開~
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 75樓  發表於: 2012-05-30
回 火仔 的帖子
火仔:
咁你屈我,話我既所謂母肉全台版主,又咩泥架??,下下都話笑死我,好能悶呀講真!
當時你叫我地唔好講廢話,你就日日係到講,咩果然好技術呀笑死呀我呀,之後又話可能笑點低掛,e家唔比人反對你,版主獨大呀加下,加陣唔係你玩哂,唔係你話咩就咩,咁勁既自己整個論壇你做壇主

.......

你要為自己講過既野負責
呢個區有其他版主幫手管理,你話佢地腦裝屎真係慘
紅字fail
我比較鍾意同人開心討論解悶
1條評分威望-3
暴走疾風 威望 -3 離題 2012-05-30
敗者無一死 將來富如山
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 74樓  發表於: 2012-05-30
回 saizen 的帖子
saizen:有冇新意思[表情]
重覆又重覆咁真係有心機[表情] (2012-05-30 20:40)

咁你屈我,話我既所謂母肉全台版主,又咩泥架??,下下都話笑死我,好能悶呀講真!
當時你叫我地唔好講廢話,你就日日係到講,咩果然好技術呀笑死我呀,之後又話可能笑點低掛,e家唔比人反對你,版主獨大呀加下,加陣唔係你玩哂,唔係你話咩就咩,咁勁既自己整個論壇你做壇主

1條評分威望-3
暴走疾風 威望 -3 離題 2012-05-30
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 73樓  發表於: 2012-05-30
回 火仔 的帖子
火仔:d人話我得個講字旺,不過講真我係的確有份參加第二年既拳皇(係銅記sogo後面),仲記得當年果個卓男個名係叫機械人。含,ex就唔記得,果事我果個歷奇都未150,得果110lv
都係果句:
算9數啦你![表情] 。
.. (2012-05-30 20:28) 

有冇新意思
重覆又重覆咁真係有心機
1條評分威望-3
暴走疾風 威望 -3 繼續挑釁 2012-05-30
敗者無一死 將來富如山
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 72樓  發表於: 2012-05-30
d人話我得個講字旺,不過講真我係的確有份參加第二年既拳皇(係銅記sogo後面),仲記得當年果個卓男個名係叫機械人。含,ex就唔記得,果事我果個歷奇都未150,得果110lv

都係果句:
算9數啦你!

笑點低,你仲未比人罵夠,你果次單野我都未同你計,叫人唔好講廢話,自己身為版主就日日講幾句廢話,低能當有趣,真係就泥可以比個獎你,;叫做ibbs最佳廢話大王

1條評分威望-3
暴走疾風 威望 -3 人身攻擊 2012-05-30
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 71樓  發表於: 2012-05-30
回 火仔 的帖子
火仔:核爆我認同u1咁樣改,佳因某年拳皇,比一位某lfo網友(唔知叫咩名),連用核爆,係不停用,連1次出招都無,同我一齊既都係卓男,都係不停用核爆,鬥邊個中先,點知比人2野猛虎拳車死左,我1挑2,ex唔出招,卓 .. (2012-05-30 20:09) 

得個講字
kenneth6tsac:

同意火仔的說法

saizen:

.......

笑點低掛
敗者無一死 將來富如山
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 70樓  發表於: 2012-05-30
回 kenneth6tsac 的帖子
kenneth6tsac:同意火仔的說法
saizen:
....... (2012-05-29 21:47)

多謝你認同我講既野,e個的確係事實,鑽風無冰=唔係鑽石風暴,係一個好普通既旋風把人彈到無雷公咁遠,仲衰過風尊招旋風閃(又係無效果)

p.s超,條友仔係咁架啦,個火又係佢點,學龍翼話:佢又收唔到科,咁味一路玩,如果佢唔一直玩,怕我地認為佢淆低,我去第二個論壇d版主公環公,私環私,同你有傾有講,真係犯左事既警告下你,一開波犯左d嚴重少少既,在公點都要扣你分/禁你2日,你估好似果條友仔咁,係又扣唔係又扣,e到扣d,果到扣d,自己就身有屎,講到有d會員想罵佢,就叫人唔好係到講廢話,但佢自己就日日爆幾句廢話係到淋火水,加大個火頭,都仲嚴唔夠大,想夠大佢,味由佢搞大d,到時出左事佢福街姐,又唔係我福街
離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 69樓  發表於: 2012-05-29
冰尊鑽風結唔到人冰算乜
鬼冰佬,u1真係改到冰佬好差.....
離線黑天狗
發帖
icash
只看該作者 68樓  發表於: 2012-05-29
回 火仔 的帖子
火仔:我玩過hf先咁樣講,波士級招式比較勁(最強絕招),但普通招式就比較無咁強,至於主角唔會勁得去邊,只係好玩在技術,當初佢改冰尊巳經改得好差,鑽風無冰封,只係吹起人,風尊招十級,連續用係重點都 .. (2012-05-29 15:25) 

冰唔到既人既鑽風都唔知要黎托
u1真係當我地唔洗打關咁
離線kenneth6tsac
發帖
icash
只看該作者 67樓  發表於: 2012-05-29
回 火仔 的帖子
火仔:鑽風本身比人禁,十級連用都唔比用,同賣點sm法都唔夠核爆屈機,連續發,不停咁出,又奇去到150lv之後,dmp扣得比較少,核爆更加易屈,但相反鑽風如果改mp量(例如一次660),都未必可以連續用,至於十級其實 .. (2012-05-29 21:34) 

同意火仔的說法

saizen:

笑死我
果然好技術

有什麼好笑 我不明白?
專心工作
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 66樓  發表於: 2012-05-29
回 hotcat 的帖子
hotcat:其實唔改
你地vs比人sm 又會吊架啦 (2012-05-29 18:51) 

鑽風本身比人禁,十級連用都唔比用,同賣點sm法都唔夠核爆屈機,連續發,不停咁出,又奇去到150lv之後,dmp扣得比較少,核爆更加易屈,但相反鑽風如果改mp量(例如一次660),都未必可以連續用,至於十級其實唔須要搞到無左個優點,雖然e個優點係打關方面比較有用,再加上mp勁高

所以改mp我一d都唔反對,但改左攻擊力就極力反對,明明域多招彗閃都夠慢,你唔中唔會掛,中先掛,係要變到閃身,你搞到閃哂身,打關唔方便,有利vs有咩用,改都唔改得好d,招野夠哂慢屈咩先得架,域多d招都夠哂高mp,搞低攻=幫佢變廢,明明青狗三人組巳經唔錯,搞d咁既野出泥就廢上廢,u1學下小熊咁改仲好,波士既最強絕招有咁勁得咁勁,有幾高mp就改幾高(唔計氣功波,近攻招),主角招式變成技術化,mp改得低d,唔勁唔廢既人物就把攻擊力改中等,去唔到秒人就ok,直到加下小熊不斷改技,人物,bug,就算波士都要改,岩人玩,無咩人話就ok,收下意見,你估好似u1咁收人意見就你的意見巳轉交到技術部

差天共地哦!

離線hotcat
發帖
icash
只看該作者 65樓  發表於: 2012-05-29
回 火仔 的帖子
火仔:我玩過hf先咁樣講,波士級招式比較勁(最強絕招),但普通招式就比較無咁強,至於主角唔會勁得去邊,只係好玩在技術,當初佢改冰尊巳經改得好差,鑽風無冰封,只係吹起人,風尊招十級,連續用係重點都 .. (2012-05-29 15:25) 

其實唔改
你地vs比人sm 又會吊架啦
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 64樓  發表於: 2012-05-29
回 火仔 的帖子
火仔:
我玩過hf先咁樣講,波士級招式比較勁(最強絕招),但普通招式就比較無咁強,至於主角唔會勁得去邊,只係好玩在技術,當初佢改冰尊巳經改得好差,鑽風無冰封,只係吹起人,風尊招十級,連續用係重點都要改賣佢,搞到無引,雷尊仲衰,改完=廢,但唔明紅魔鬼果d無人用仲要改,三人組係域多最慘,本身招彗星閃刀夠慢,中左人先屈,比佢搞到閃身,歷奇既轟山拳,本身都慢起手,勝在攻擊高咁解,都要比人改到慢上慢起手,問你死味,係菲雲無改,不過菲雲本身攻擊力都巳經唔高,仲要改死人架

笑死我
果然好技術
1條評分威望-3
暴走疾風 威望 -3 挑釁 2012-05-30
敗者無一死 將來富如山
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 63樓  發表於: 2012-05-29
回 kenneth6tsac 的帖子
kenneth6tsac:我只想講由[前GM_邪神] 修改佐風尊之後 我都開始死心  然後又修改了好多野  其實未必係朱生佢決定修改人物 因為係由某個人去改 所以令到本身他人物既特色都無埋
其次都係大封 .. (2012-05-29 09:15) 

我玩過hf先咁樣講,波士級招式比較勁(最強絕招),但普通招式就比較無咁強,至於主角唔會勁得去邊,只係好玩在技術,當初佢改冰尊巳經改得好差,鑽風無冰封,只係吹起人,風尊招十級,連續用係重點都要改賣佢,搞到無引,雷尊仲衰,改完=廢,但唔明紅魔鬼果d無人用仲要改,三人組係域多最慘,本身招彗星閃刀夠慢,中左人先屈,比佢搞到閃身,歷奇既轟山拳,本身都慢起手,勝在攻擊高咁解,都要比人改到慢上慢起手,問你死味,係菲雲無改,不過菲雲本身攻擊力都巳經唔高,仲要改死人架
離線kenneth6tsac
發帖
icash
只看該作者 62樓  發表於: 2012-05-29
回 火仔 的帖子
火仔:本來隻game係小熊同浩然,但最大權係小熊,當初只係朱仲豪呃左lf2個版權再變成online版,仲要搞到e家9唔答8,故事收唔到尾,講真如果小熊搞既話可能會注重修正dbug先,反異人物唔係太重,仲有起碼d招唔 .. (2012-05-28 23:04) 

我只想講由[前GM_邪神] 修改佐風尊之後 我都開始死心  然後又修改了好多野  其實未必係朱生佢決定修改人物 因為係由某個人去改 所以令到本身他人物既特色都無埋

其次都係大封殺

點都好~ 我都係有空上下去VS HEA下時間算
專心工作
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 61樓  發表於: 2012-05-28
回 mavisking 的帖子
mavisking:LFO 故意做到隻Game不平衡, 催谷新角式新招式,
就好似玩包剪揼改例, 出剪贏晒.....起初D人就會想出剪, 好屈ㄚ麻!
所以大家爭商俾錢買屈的人物屈招,  朱仲豪仲以為自己好醒!
但當大家慢慢發 .. (2012-05-24 12:00) 

本來隻game係小熊同浩然,但最大權係小熊,當初只係朱仲豪呃左lf2個版權再變成online版,仲要搞到e家9唔答8,故事收唔到尾,講真如果小熊搞既話可能會注重修正dbug先,反異人物唔係太重,仲有起碼d招唔會好似朱仲豪佢地搞到平衡唔似平衡咁,一係全部勁一係就全部廢,唔係勁變廢,廢變勁,再勁變廢再廢
即好似加下hf咁(小熊新game),好注重修正bug,online,人物唔係好重,係睇d人d想法先再加咩人
快速回復
限100 字節

上一個 下一個