切換到寬版
  • 3968閱讀
  • 19回復

[討論]有關禁招問題(港台共用) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線真♂虎王

發帖
icash
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2012-09-02
近日LFO已經合左ser `}#n#C)  
大家都知道同台灣人打vs有困難 &W N R{  
因為他們都沒有共識有關禁招的事情 雖然台灣本來就已經有禁招 ]Mj N)%hT  
但我個人認為禁招應該要有共識 當然台灣人有無在看我都管不到 URMxCL^"  
第1點:首先我想同大家講(這只是我個人的意見) >uJU25)|  
禁招我認為有幾件事要注意 kI,O9z7A7  
1:攻擊力過高 TeH_DVxj  
2:防禦力過高 z*`nfTw l  
3:收手/起手過快(當然包括高攻問題) %] !xr6d  
4:令人不能控制的招式(例如暈人 浮空 無限連 無法控制 扣攻防 扣人sp 等等) 9O-*iK  
5:範圍太大 Rzxkz  
6:補血 @Wd1+Yky  
雖然有d招的確符合已上條件但無禁 59k-,lyU,  
這就是因為角色問題 TJ s~}&L  
例如 {#&jW  
域多 歷奇 紅魔鬼 勇心 等等人物 ZvSEa{  
因為佢地本身9招有3-4招都係低攻擊招力/無防招式 所以要用高攻擊力招式去平均 FIpJ>E"n  
當然你們技術好的話就不用需要吧 $aj:\A0f  
m>+ e;5  
第2點要注意: /}=cv>S5V  
個人品行問題 EkEQFd 5g  
雖然我無發去管理個人問題 但請各位自重 \/?&W[TF  
招式可以出 但不可以太過分連技 (例如 沖天退 無影腳 超昇等等) `,Y/!(:;  
雖然的確唔禁 但係連得太過分令人過火 而且有d招連極都唔會閃身 免得自找麻煩 H'x_}y  
我個人認為 高攻擊的招式就不應該要再接 好像 巨戰連巨戰一樣 a@N 1"O  
c6LPqPcN  
第3點要注意: #XeabcOQ  
屈招問題 LR y&/d  
我個人認為連續出同一招3次/只用1-3招去vs(全場) 0yL%Pjn6  
已經算係屈招 [#/@ v/`  
/086qB|  
第4點要注意: yVH>Q-{  
拉打問題 &\<?7Qj3U|  
以前後盡頭為起點/終點 X,`e1nsR  
不停左右跑 以遠攻/沖擊招式 不停地攻擊對手 #A^(1  
比人埋身就即走 >C/O >g  
K(Ak+&[  
希望大家有共識 /qweozW_+  
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2013-01-27
大天使之降臨平衡之後係繼天使之吻第2廢既招 K"VRHIhfg  
都唔係禁唔禁既問題 根本冇人想用
離線lfolfogogo
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2013-01-26
支持以上禁招表~~~~~~
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2012-09-17
回 ken3659 的帖子
ken3659:其實比堤招吸血有必要禁咩? Q a3+9  
又難中,收手又慢 gR@,"6b3  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁? (2012-09-11 20:57) f"0?_cG{%  
OQh4 MN#$  
吸血既招式一向都係禁招... 6Wc'5t3  
而且吸血本身吸得都唔小 全中起碼加一半血 而且格招力都幾高 ~a` vk@8  
]?(_}""1  
醉虎神道神格神攻 *&~wl(+O=  
我所講既禁招係先理解個人物有無必要出禁招先會禁 < /9@RO  
玄武本身頭幾招已經好好打 所以醉虎神道我覺得有必要禁 "&1h<>  
)UAkg  
離線ken3659
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2012-09-11
其實比堤招吸血有必要禁咩? .0iHI3i^  
又難中,收手又慢 Vl%jpjqP  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁?
離線
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2012-09-11
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:其實e加lfo分左3部分人 go B'C  
1.hk老手(會禁招) pT'jX^BU  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) OO*2>Qy~z  
3.贏就是王道既小白(出禁招) p~f=0K  
....... (2012-09-11 13:05)  >S'IrnH'!  
S0mzDLgE  
出禁招之外仲會屈招 T1WH  
講少左lu
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2012-09-11
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:無人識佢bo~~~ (2012-09-10 18:33) qrufnu5cC  
52t6_!y+V  
其實e加lfo分左3部分人 ( $'5xPb  
1.hk老手(會禁招) .X34[AXd  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) e-*-91D  
3.贏就是王道既小白(出禁招) do:IkjU~  
本帖提到的人: @俠俠
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2012-09-10
回 健 的帖子
:除左個堆人以外 ) Z)Gb~G  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白 (2012-09-09 19:48)  0o!mlaU#  
L~AU4Q0o  
無人識佢bo~~~
離線
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2012-09-09
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:其實LFO vs(HK)都係得個堆人
都熟哂禁招
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 ka6E s~  
....... (2012-09-09 18:02)  ln+.=U6Tm  
?5J>]: +ZZ  
除左個堆人以外 "YaT1` Kr  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白
本帖提到的人: @俠俠
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2012-09-09
其實LFO vs(HK)都係得個堆人 "{\xBX~oM  
6 Ia HaV+P  
都熟哂禁招 +Gg|BTTL/  
~_Fx2T:X  
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 OGIv".~s4  
x;<0Gg~jB  
佢地都唔鬼聽 1y\bJ  
`+rwx  
又時真係講都哂勁氣
離線
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2012-09-08
回 tommywu 的帖子
tommywu:真旋禁硬 \ a,}1FS  
旋風腿唔連出都ok C\;l)h_{  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high (2012-09-06 22:10)  -fk;Qq3O  
rR :ZTfJs"  
神人=me :o)?
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2012-09-06
回 健 的帖子
:其實呢 6vsA8u(|V#  
旋風腿 d/ ^IL*O  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 zP%s]>hH  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 n H?6o#]N  
....... (2012-09-06 21:22)  G|f9l?p  
x C&IR*  
真旋禁硬 zplv.cf#q  
旋風腿唔連出都ok Bh2l3J4X  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high
離線
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:首先唔好再加技術成份入去.. T<pG$4_  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. Sc[#]2 }  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 s) ]j X  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 qX-ptsQ  
....... (2012-09-06 21:11)  X?'cl]1?  
+_7a/3kh  
其實呢 :,0(aB  
旋風腿 &|Duc} t  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 ?"9h-g3`x}  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 Lmte ~oBi  
出完之後狂出跳 *yRsFC{,  
或者 場角無限連 [ @eA o>  
用依招黎移動都有
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:只係我想講想旋風腿本來就係屈招< src9EeiV  
係班人屈慣手勢姐< ^Lgvey%  
一話禁就要生要死< TWpw/osW  
仲有< L\2"1%8Wj  
本來禁招就係為左玩技術< lr>NG,N  
....... (2012-09-06 19:18) _Z0 .c@0  
MQ!4"E5"j  
首先唔好再加技術成份入去.. Hx gC*-A$/  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. s6|'s<x"j  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 1jg* DQ7L  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 YcobK#c  
有技術唔代表一定要出低攻既招先算 Uqel UL}  
對付旋風腿仲有好多招式 wb.yGfJ  
我所謂既禁招定義樓上已經講得好清楚 "] V\Y!  
A2 + %  
l}uZxKuYx  
離線acz

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:
我所講既禁招同技術無關 ov_l)vt  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 ^bv^&V&IB  
但e d只係有技術既人先可以做到 q-`&C  
同禁招無關 SZKYq8ZA)V  
只係我想講想旋風腿本來就係屈招< ~, }|~  
係班人屈慣手勢姐< lbAhP+B  
一話禁就要生要死< Fx:38Ae  
仲有< >%tG[jb  
本來禁招就係為左玩技術< lI? P_2AaS  
佢地連禁都唔禁又話我地玩技術< k' st^1T  
請問唔練點先有技術< relt7sK  
你估真係飛出黎架< +.!D>U$)}  
神のご加護を貴方に…

離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2012-09-06
個個人心目中禁招不同,好難有共識,都冇咩好討論,可鎖post {32 m&a  
/ dJz?0  
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:旋風腿都屈到喇搞事咩< WAxNQfEe  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? vW &G\L  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫< (2012-09-03 16:36)  .Exvuo`F  
v^JzbO~|gj  
我所講既禁招同技術無關 e6taQz@}  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 "B{3q`(  
但e d只係有技術既人先可以做到 $BdwKk !k  
同禁招無關
離線acz

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2012-09-03
旋風腿都屈到喇搞事咩<  @*eY~  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? B/;> v  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫<
神のご加護を貴方に…

離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2012-09-02
LFO vs 已爛透 大天同透身有需要禁咩?
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2012-09-02
以下是我認為禁的招式 希望通用 F- -g?Q^  
迪雲:真昇龍霸 3WP\MM  
小丹:真旋風腿,真豹影拳 7n#-3#_mG  
星仔:,真十字旋風拳, Ef`'r))  
悟地:真虎翔霸 B{)#A?Rh.  
馬龍:,捐血救人 \ UrD%;sq  
米兒:,大天使之降臨,神之寬恕, 08xo_Oysq  
亨利:援速箭, ?XY'<]o E  
佛覺:佛我同在, HDV-qYD|O~  
菲雲:煉獄困室,閻王追殺令 R5ra*!|L)  
約翰 治療術,透身咒, ~2k.x*$  
6道:分身術, )vO"S  
溫蒂:風之精靈, 5@xR`g-  
黃金親衛兵:金龍乍現, ]jD\4\M}  
幻音神巫:愛的詛咒,魔獸召喚,吸精大法 71@ eJQ  
比提:蝙蝠練成,吸血, .jD!+wv{9  
邪鬼:唯我獨尊,轟裂異度空間, p?L%'  
天魔:極地大火山,冰火飛馳,灼冰展翅, (e'8>Pv  
龍翼:火鳳凰,怒虎震空彈, R Th=x.  
龐士:霸雷彈,無極地獄,怒雷之陣, :4zu.  
姬絲:突擊!爆地鼠,出擊! 機械邪鬼, }B'-*)^|e{  
卓男:機械暴動, ?+.mP]d_  
玄武:虎仙訣,怒虎棍法-武虎,醉虎神道, "Vq= Ph  
托比:萬獸之王 J>v[5FX+  
蓋亞 絕地破,牢動破,滿月斬 Md~Sz rU  
蓮娜:雙血煉爪,四翼魔蝶, Z|C,HF+m.  
奧龍:血壓暴漲, 5! );4+  
迪倫:紫炎彈,地藏龍,蒼天龍華 r x9*/Q0F  
撒卡:勢凶夾狼,孤狼高嗚,逆狼牙襲, F{jxs/~  
黃帝:太陽彈,瞬移劍 Q$ew.h  
黑羅剎:煉獄破, N~ flao^  
魔姥:寄生蟲, Nqj@p<y/q  
勇心:心·不死, &j:e<{@  
地藏十兵衛:殘影術, :O413#8  
邪狼丸:葉子飛鏢, Pp } Z"  
暗黑菲雲:烈錘轟炸 6agq^wI  
6#Z] yk+p  
禁用人物  lPZ>#  
終極魔 神母號 特別版迪倫 I-^sJ@V;  
oZ*?Uh*  
注意:無關技術成份 神手/新手通用 KfjWZ4{v  
_+48(Q F<  
雖然有很多招沒講 ;J|t-$Z  
例如 超昇 超虎的招式 還是小出/不用比較好 Az@@+?,%Y  
要練好技術我認為不必要出的 = z mxki  
>fYcr#i0[  
(H uvo9  
]<<,{IQ  
~T;:Tg*  
KD A8x W  
b|-)p+ba  
MtL< )?HQ  
?'~u)O(n  
快速回復
限100 字節

上一個 下一個