切換到寬版
  • 28769閱讀
  • 243回復

RE:從零開始的LFO改版計劃β (1) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線bk的卓男
發帖
icash
只看該作者 40樓  發表於: 2016-06-23
回 〝恩 的帖子
〝恩:起手 (2016-06-23 22:46) 

邊個咁得閒下下都瞄你起手,成招野咁快

350mp 2000威力
昇龍霸300mp 600威力
????
https://www.sendspace.com/file/e4r8v8
離線〝恩
發帖
icash
只看該作者 41樓  發表於: 2016-06-23
回 bk的卓男 的帖子
bk的卓男:邊個咁得閒下下都瞄你起手,成招野咁快
....... (2016-06-23 22:51) 

起手易破係事實:0) 瞄唔瞄到係你問題
I will be a scapegoat if I can.
離線〝恩
發帖
icash
只看該作者 42樓  發表於: 2016-06-23
回 allin 的帖子
allin:樓主,請問你會唔會整vs mode同打關mode招式表?打關mode可以試下還原返弱角d舊招。vs就轉個調整版既。btw招新宇冰點解整完好似冇整?_? (2016-06-22 16:41) 

樓主認真考慮下呢個 vs同故事 既分別調整
我都有打開關 個分別係差好那遠 有補血有時都會打到呢咁hea
I will be a scapegoat if I can.
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 43樓  發表於: 2016-06-23
回 〝恩 的帖子
〝恩:
樓主認真考慮下呢個 vs同故事 既分別調整
我都有打開關 個分別係差好那遠 有補血有時都會打到呢咁hea

在LFO這個PVP跟PVE上無劃分兩套招式的世界...
目前一個改動都是左右為難...
把招式改成對戰向的...就說闖關時容易被破招
好吧
把招式調成闖關向了...又被人批評成屈招

我應該如何是好?
難道叫開服者多開一個伺服器
一個對戰專用一個闖關專用嗎?
按此進入→LFO資料博物館
為所有lfo玩家回憶而設
離線
發帖
icash
只看該作者 44樓  發表於: 2016-06-23
回 bk的卓男 的帖子
bk的卓男:邊個咁得閒下下都瞄你起手,成招野咁快
....... (2016-06-23 22:51) 

改埋D名同以前一樣都係咁MK
離線mogi文
發帖
icash
只看該作者 45樓  發表於: 2016-06-23
係度想問下樓主呢個改版系統係咪只要裝左係自己電腦就會用到??姐係對方唔裝我裝左,我用既招式都會有所變化??

我咁問係因為假如樓主完成後, 發現平衡度有問題果陣想再改就有難度。因為如果一但放左上ibbs, 所有人就會受影響, 放左上去既檔就收唔翻。情況就好似強人外掛既影響一樣。所以我建議樓主假如整完,可以先比1~5個玩家私下測試,而果幾個玩家要承諾唔可以將個檔放出去公海。咁當然呢幾位玩家一定要係大家信得過,而且係會比到有用意見既人。

因為一但放上ibbs個影響係十分之大,所以希望樓主特別留意呢一點。其實去到而家私服呢一點,好多樣都係自律,所以要希望各位玩家合作。
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 46樓  發表於: 2016-06-23
回 mogi文 的帖子
sorry ar i love you ga
i am not serious
forgive me la
i love you very much
離線bk的卓男
發帖
icash
只看該作者 47樓  發表於: 2016-06-23
回 健 的帖子
:改埋D名同以前一樣都係咁MK [表情] (2016-06-23 23:37) 

我懶得諗名照copy舊名only
https://www.sendspace.com/file/e4r8v8
離線
發帖
icash
只看該作者 48樓  發表於: 2016-06-24
回 bk的卓男 的帖子
bk的卓男:我懶得諗名照copy舊名only (2016-06-23 23:48) 

睇返以前D名唔知自己做過D咩黎
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 49樓  發表於: 2016-06-24
回 mogi文 的帖子
mogi文:係度想問下樓主呢個改版系統係咪只要裝左係自己電腦就會用到??姐係對方唔裝我裝左,我用既招式都會有所變化??
我咁問係因為假如樓主完成後, 發現平衡度有問題果陣想再改就有難度。因為如果 .. (2016-06-23 23:38) 

您說的東西我也明白...
我其實已經嘗試過進入別人房間試出修改過的招式...
但最後對方也只是看到原版的...

其實要測試也不是不可能...
也許先讓我完成整個修改吧...

不過反正無論如何改也一定有人會不滿意就是了...
按此進入→LFO資料博物館
為所有lfo玩家回憶而設
離線
發帖
icash
只看該作者 50樓  發表於: 2016-06-24
回 魔法使命 的帖子
魔法使命:您說的東西我也明白...
我其實已經嘗試過進入別人房間試出修改過的招式...
但最後對方也只是看到原版的...
....... (2016-06-24 00:15) 

叫服主幫手得唔得
離線andickb123
發帖
icash
只看該作者 51樓  發表於: 2016-06-24
搞呢D改動既時候..請先留意角色定位~修正應該以整個角色為重心
唔係真係單一睇某一招色

同埋最好SET好一個基準數據做定位黎測試
如全角色都係根據150LV..600攻防.5000血等...

P.S.未玩到私服..唔知數值係咪已經固定
『元聚』第一章 青年搏擊篇~『迫近』再度火熱連載
元聚
無路可逃的處境下,星奇的一拳會否打破局面
離線bk的卓男
發帖
icash
只看該作者 52樓  發表於: 2016-06-24
回 andickb123 的帖子
andickb123:搞呢D改動既時候..請先留意角色定位~修正應該以整個角色為重心
唔係真係單一睇某一招色
同埋最好SET好一個基準數據做定位黎測試
如全角色都係根據150LV..600攻防.5000血等...
....... (2016-06-24 00:44) 

咁啦屈比
我測晒所有角一轉除左奧義之外既招既攻擊力之後
俾你睇下
再對返我提出既修正
你再俾意見啦

〝恩:

起手易破係事實:0) 瞄唔瞄到係你問題

已問魔仔龍飛文本技能設定

昇龍霸 全招格擋系數 前方70 後方0
龍飛 同樣都係前方70 後方0

冇你所講既起手格擋系數低既設定出現

拎埋設定既數值出黎俾你
咁你ok未
離線allin

發帖
icash
只看該作者 53樓  發表於: 2016-06-24
龍飛硬直咁多都係同昇龍擋系數值一樣?但昇龍霸就靈活咁多。仲有而家講緊平衡,理應同d出場率高既角比拼,拉近佢地既距離,好似迪倫邪鬼合戰果d咁,而家迪雲出場率已經唔高,你拎迪雲同米兒比較好難平衡到囉全部角色,最多單純拉近兩者之間既距離,btw點解冇人講下愛心轟炸?起手偏慢,唯一一招遠攻,又唔係射得遠,係咪有需要加長攻擊距離呢
離線〝恩
發帖
icash
只看該作者 54樓  發表於: 2016-06-24
回 bk的卓男 的帖子
bk的卓男:已問魔仔龍飛文本技能設定
....... (2016-06-24 01:06) 

龍飛成招野有成3part咁多 昇龍霸有冇咁多part呢? 佢出完成招我都仲未出完 兩招野完全唔同靈活性
以前係冇得轉方向呀 依家有得轉 但係都係好難中
打vs基本上都唔會用龍飛 根本hi一hi都死 又難中 真係滾個地就離開哂成個範圍再攻背都仲得
離線wbxshiori
發帖
icash
只看該作者 55樓  發表於: 2016-06-24
斜射閃電砲……這是我當初從來沒想過的。
我記得,上回大改之後,閃電砲就已經0格擋了

另外,魔劍相關的追加部份(私服15樓 ),雖然沒回應,但應該都有被看到吧?
離線bk的卓男
發帖
icash
只看該作者 56樓  發表於: 2016-06-24
回 〝恩 的帖子
〝恩:
龍飛成招野有成3part咁多 昇龍霸有冇咁多part呢? 佢出完成招我都仲未出完 兩招野完全唔同靈活性
以前係冇得轉方向呀 依家有得轉 但係都係好難中
打vs基本上都唔會用龍飛 根本hi一hi都死 又難中 真係滾個地就離開哂成個範圍再攻背都仲得

其實呢龍飛鳳舞本身就已經無乜防既啦又難命中 基本上係無得格 仲改廢佢做咩呢:0)
首先、我只係提出昇龍霸同呢招野格擋能力一樣、指出你所講既所謂冇乜防同冇得格係錯
第二、你自己都話招野靈活性本身低、唔會係主打技、咁咪你自己睇情況睇下幾時應該出呢招囉。講真龍飛多段攻擊、格得嬴昇龍霸
第三、成招話改弱, 都係變左75%
實際輸出既數值係  145x3+291x2+364x3=2109
我將佢改做109x3+219x2+273x3=1584

第四、你所講既攻背、我追溯返我既記憶、只係記得有好多次d人想打背反被轉方向收手果幾下車爆

allin:
龍飛硬直咁多都係同昇龍擋系數值一樣?但昇龍霸就靈活咁多。仲有而家講緊平衡,理應同d出場率高既角比拼,拉近佢地既距離,好似迪倫邪鬼合戰果d咁,而家迪雲出場率已經唔高,你拎迪雲同米兒比較好難平衡到囉全部角色,最多單純拉近兩者之間既距離,btw點解冇人講下愛心轟炸?起手偏慢,唯一一招遠攻,又唔係射得遠,係咪有需要加長攻擊距離呢

傻hi有冇爬文嫁你
我都已經講過而家part1 d角冇乜點強化
後其迪倫撒卡呢d角就打算大大弱化招式攻擊力
幾時正係拎迪雲同米兒比較黎做平衡呀

而家純粹有人話龍飛難中,又話龍飛起手冇防
咁我先拎昇龍霸個格擋系數出黎講話其實龍飛冇話邊到特別低防既問題

我亦都講過打算保持每個角色威力2000以上技能 0~1種
1000~2000亦保持0~2種
除非係某d完全近戰型角色
唔係既話、不論角色、好多主力技我都打算保持威力係低於1000

愛轟起手係慢
但係威力等同你射兩個真龍波
仲要帶暈同吹飛敵人
你有冇考慮過愛轟呢兩個優點呀

離線allin

發帖
icash
只看該作者 57樓  發表於: 2016-06-24
其實你知唔知龍飛起手同收手防差幾遠先?
你所講既70擋系數值係指起手,收手定平均龍飛格招力?
果75%輸出咪又係全食先會有
仲有平衡唔係應該一開始由屈果d人物入手架咩
當初u1都係咁做啦咁快搞五主做咩姐
仲有所謂既平衡其實應該要包埋打關道
比你改弱左隻角d人咪又開其他屈角
最後弱化果隻角又變到冇人用咁濟
咁改黎做乜
離線bk的卓男
發帖
icash
只看該作者 58樓  發表於: 2016-06-24
回 allin 的帖子
allin:
其實你知唔知龍飛起手同收手防差幾遠先?
你所講既70擋系數值係指起手,收手定平均龍飛格招力?
果75%輸出咪又係全食先會有
仲有平衡唔係應該一開始由屈果d人物入手架咩
當初u1都係咁做啦咁快搞五主做咩姐
.......

所以話你唔爬文
唔怪得魔仔廢事應你機

龍飛 同樣都係前方70 後方0

眼盲驚你睇唔到放大到7俾你睇啦
姐係冇話龍飛收手起手冇格擋
明唔明呀?ok唔ok呀?

然後乜野 果75%輸出咪又係全食先會有  呀
我係將每1hit都乘返0.75呀、明唔明呀,有冇讀數學呀、幾年級呀

平衡由屈角起手
問題係你用咩做base去平衡先、屈角要弱化幾多先叫ok先
我而家用五主做base黎全角平衡得唔得?

打關問題我只能話
異轉技我冇去搞過、當初u1推異轉系統、賣廣告都有講到
某d關卡唔異轉打唔嬴
你覺得隻角一轉d技廢,後期關打唔嬴既請異轉

你話隻角冇異轉
我自然會考慮到後期之後既角色有d冇異轉既,保留多d威力2000以上既技能

比你改弱左隻角d人咪又開其他屈角
最後弱化果隻角又變到冇人用咁濟
咁改黎做乜

其實你知唔知呢到做緊乜野呀
而家做緊平衡呀、本來就打算全角定好晒方案點改
平衡到屈角唔再屈角
就算開你地所謂既冷角廢角、都唔會有話俾迪倫撒卡邪鬼壓住黎打既情況

先至再dum俾整私服條友

再講、實際整私服條友肯唔肯收平衡方案都唔知

好重要講多幾次
爬文啦你
離線allin

發帖
icash
只看該作者 59樓  發表於: 2016-06-24
龍飛都話左難中,你仲好意思講每hit變左0.75做乜q