切換到寬版
  • 1193閱讀
  • 12回復

[轉載]家族三代染怪病狂舞猝死 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線※牙傑§

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2007-01-17
【明報專訊】湖北武漢市一個艾氏家族感染世界罕見的「舞蹈病」,3代人中先後有10人患上此病:不由自主地手舞足蹈,其中5人在瘋狂舞蹈中死去。艾氏家族的阿玲立志考進醫學院,欲破解家屬死亡之廣 告

謎。

遺傳率為50%

據《北京晚報》報道,1976年,阿玲的祖母因「舞蹈病」而死,其7個子女皆染此病,大女兒和大兒子病發已離世,二兒子因不堪怪病折磨而輕生,目前在世的3人,阿玲的父親及兩個叔叔均染病在身,失去控制而瘋狂舞蹈:腦袋不住搖晃,嘴唇不停抖動,雙手做出各種奇異的動作,腰肢不斷扭動。

阿玲是艾家第三代,共有13個兄弟姊妹,目前也有3人發病,而一個染病堂妹在14歲時就已去世。

當地精神病醫院的醫生分析說,艾氏家族得的可能是「亨廷頓舞蹈病」(Huntington's disease),這種遺傳病的徵狀主要是舞蹈性運動以及認知和行為障礙,發病大多在35至50歲之間,隨病情不斷加重,患者可能在10至25年內死亡。亨廷頓舞蹈病患者的子女獲得致病基因的遺傳概率為50%。

資料顯示,亨廷頓舞蹈病是一種常染色體顯性遺傳性神經退行性疾病,發病是由一個編碼亨廷頓蛋白的基因突變引起,確切發病機制至今尚不清楚,目前仍無有效治療方法。

太恐怖喇尼個病,跳舞會死人=_=
[ 此貼被~菲沙~在2007-01-17 21:33重新編輯 ]
離線monica_fanz
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2007-01-17
好彩我唔鍾意跳舞[茶]
離線自己

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2007-01-17
[托眼鏡]姐係話每傳一代中招的機會率會減50%[/托眼鏡]

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線※牙傑§
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2007-01-17
好彩我前n代都冇=_=
離線劍‧心

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2007-01-17
好型...跳舞會死
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2007-01-17
染色體顯性遺傳性神經退行性疾病,發病是由一個編碼亨廷頓蛋白的基因突變引起
我明白了- -
由基因突變引起,再由染色體遺傳下一代=.=
[自誇]生物果然勁[/自誇]
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線自己

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2007-01-17
引用第5樓地獄の龍2007-01-17 21:51發表的:
染色體顯性遺傳性神經退行性疾病,發病是由一個編碼亨廷頓蛋白的基因突變引起
我明白了- -
由基因突變引起,再由染色體遺傳下一代=.=

唔...唔會係佢地玩到lfo痴佐...搞到基因突變!?

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2007-01-17
引用第6樓p017hyt2007-01-17 21:53發表的:
唔...唔會係佢地玩到lfo痴佐...搞到基因突變!?

錯了- -
湖北武漢市一個艾氏家族感染世界罕見的「舞蹈病」,"3代人中先後有10人患上此病"
3代人= =出左lfo啦咩--
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線牙銓

發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2007-01-17
玩勁舞團...咁我地會唔會有事呢
離線monica_fanz
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2007-01-17
引用第8樓941313122007-01-17 22:09發表的:
玩勁舞團...咁我地會唔會有事呢

不會的=___=
係就慘lor
離線劍‧心

發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2007-01-17
引用第9樓monica_fanz2007-01-17 22:10發表的:
不會的=___=
係就慘lor

玩玩下基因突變xdd
離線Qoo

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2007-01-17
好恐怖既病= =......佢地家族真係慘= =....咁就死左幾個人= =
離線gr63679i

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2007-01-18

我不跳舞了[震]
快速回復
限100 字節

上一個 下一個