切換到寬版
  • 2909閱讀
  • 8回復

[轉載]太鼓達人DS [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線waynewong

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2007-09-26
— 本帖被 ~8855~ 從 NDS 遊戲攻略 移動到本區(2007-09-26) —
又一Touch Screen/Keypad殺手

[贈品]
一對筆,比stylus稍長(大家都叫筷子XD)

[玩法]
當太鼓icon到達左邊的圓時按一下
紅是鼓面(Touch Screen反應紅色),對應ABXY、上下左右
藍是鼓邊(Touch Screen反應藍色),對應LR
小的按對顏色即可
大的按對顏色是可以,但按高得分區域/特定組合在良評價時有Bonus
Keypad:任一左右鍵
紅: A/B/X/Y+上/下/左/右
藍: L+R
Touch Screen:深色的地方
紅:鼓面中心
藍:鼓邊

黃色長條可以紅藍連打 (可以是ABXYLR同按~不過用R4的請確認關了soft reset)
小鼓是紅藍替打 (交叉連按)
風船狂按紅色(ABXY +上/下/左/右/左同按)

在選曲畫面的中下有兩個tab,中間的選難度(梅、竹、松),右邊的黃色Tab選音色和模式
*音色: 太鼓、ドラム、タンバリン、もくぎょ、おなら、コンガ、和田ドン、でぃーえす、ラップ、いぬねこ、ゴージャス太鼓、カミナリ太鼓、ちょうちんうなぎ、チンドン、じほう、びよ~ん、野球、クイズ、パックマン、レンジ、おすもうさん
模式: なし(無)・オート(蘿蔔,自動)・ばいそく(虎,倍速)・さんばい(笑面虎,三倍速度) + 四個隱藏模式

[小心得]
1. Touch screen反應較快,早期不太好掌握;
按鍵比較易上手,但只能應付竹級,松級的要雙鍵甚至多鍵(A/B/X/Y + 上/下/左/右, L + R)才可以應付
(單鍵有feedback time造成反應不夠快,多鍵可解決此問題)

2. 信要打開才有物品、隱歌、模式、音色

3. 道場要去玩才有隱歌和音色

4. 道場Full combo可以連升兩級,但中途斷電請換日挑戰
[隱藏歌曲]
幻想即興曲
入手條件:梅級18首(玩完挑戰狀 梅之3就有了..)

黑船來航
入手條件:段值達至七級

太鼓亂舞 炎之卷
入手條件:段值達至初段

太鼓亂舞 風之卷
入手條件:段值達至八段

太鼓亂舞 水之卷
入手條件:段值達至大達人

てんぢく2000 (天竺2000/梵文2000/戀文2000)
入手條件:遊戲開始7日後入手 (改日期再改回來是可以的)

獎盃
入手條件:30曲、60曲、100曲、140曲(全曲)有王冠(金銀皆可)

隱藏等級
鬼(おに)
入手條件:松級20個王冠(金或銀)

隱藏模式
反譜(あべこべ)
藍變紅,紅變藍
入手條件:梅級(かんたん)30個王冠(金或銀)

忍者(ドロン)
只有字提示是面還是邊...
入手條件:竹級30個王冠(金或銀)

四倍速(よんばい)
就是正常的四倍速度
入手條件:松級30個王冠(金或銀)

完璧(かんぺき)
Full Combo才算pass
入手條件:鬼級30個王冠(金或銀)

[不算秘技的秘技]
道場其實只要不停改NDS的日期就可以一直挑戰...(先將NDS的時間調至明天,挑戰過後再改回今天的日期,如是者一直循環..)
[ ~8855~在2007-09-26 18:38重新編輯此帖 ]
1條評分
☢☣๖ ⊹⊱⋛⋋ۣۜ   ੴ㍿
離線無言聰
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2007-09-27
我有玩呀
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2007-09-27
幻想即興曲唔係一開波有- -?
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線waynewong
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2007-09-28
係呀
你唔知咩
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2007-09-29
引用第3樓waynewong於2007-09-28 20:57發表的  :
係呀
你唔知咩

咁又寫

[隱藏歌曲]
幻想即興曲
入手條件:梅級18首(玩完挑戰狀 梅之3就有了..)

黑船來航
入手條件:段值達至七級

太鼓亂舞 炎之卷
入手條件:段值達至初段

太鼓亂舞 風之卷
入手條件:段值達至八段

太鼓亂舞 水之卷
入手條件:段值達至大達人
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線waynewong
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2007-09-29
但係我有bo
離線渦卷嗚門
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2007-10-08
引用第4樓地獄の龍於2007-09-29 21:32發表的  :
咁又寫
[隱藏歌曲]
幻想即興曲
.......

係呀
我去到初段喳
[ 渦卷嗚門在2007-10-10 17:02重新編輯此帖 ]
離線戰.tom
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2007-10-08
戀文2000 唔係天竿2000  有冇打psp的?  幻想即興曲唔係隱藏歌

改日期好似唔得的= =  你copy的嗎?
離線fredfredtang
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2007-10-16
好難玩呀 - -...
快速回復
限100 字節

上一個 下一個