切換到寬版
  • 18792閱讀
  • 100回復

昆狗:已send e-mail到防 止 科 技 罪 案 小 組備案 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線大俠陳

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2008-04-05
他的朋友肥強,家豪請同我聯絡
e-mail內容如下:
本人在網上同一名lfo(u1公司online game)玩家交易,他家電26428728自稱郭襄,我現在控告佢

以 欺 騙 手 段 取 得 財 產,以 欺 騙 手 段 取 得 服 務兩項罪名。
事情發生經過,現在先講講大約情況,之後來當面落回供我先清楚講明每一個細節:
我一向都玩lfo呢個game也會同玩家交易,多數用我msn:
[email protected]同大家交易,有一天一名[email protected]主動add我同我交易,我先叫他留家電、性名,然後再至電給他交易,電話核對後,就在msn交易了,交易日期在2008年三月二十三至2008年三月二十九號多宗交易遊戲招式、升級序號、提代練服務等等。天天他也會打比我,我也會打他家電核對他是不是都在那個電話位置以確定佢是不是長期在呢個家電地方。
也曾經多times,用電話多人會議同朋友一起至電我,當中佢同我交易中,也曾經將我的物品轉讓給一名他的朋友肥強,收取他網錢,也有比他的朋友家豪一些招式。
換取我的代練服務:
他的lfo遊戲帳號:tommy119943
以上帳號是他給我代練的遊戲帳號,當中極有可能入了同我換的物品在呢個帳號。
之後我開始發現他與我交易的物品出現問題,我也曾經向佢追討賠償我的損失,他初時話入回數,也有講過話入了,我查過銀行戶口後發現無數,他也未能提供收據,之後又話朋友可能無入,之後開始反口不願作出賠償。
而且在2008年四月四日開始作出電話炮轟我:
1:打來不出聲
2:又搵朋友再度用佢之前行騙手法,想再度行騙我。
(因為我叫那人留家電、性名,之後我聽到那人和他說:佢要我留家電、性名咁點算呀?佢會知我是邊個嫁(我在電話中聽到))
3:他用一個無來電顯示的電話打來,想用其他身份再度行騙我,但我發現就是他,我問他我點會不知你是誰呀,他說你知就好,我話我一定會告你,他還說我會落街不停打比我,我說你打啦,但我一定會控告你,但他還得意洋洋地笑。
本人現在send埋msn交易記錄以作証據。

本人一定會用盡所有合法方法,將匪徒捉拿,因為實有太激氣了。

回信是:(回信速度很快第二天便回信,只不過我不在香港無看到)

Wing Hong Chan 君

多謝你的電郵。

首先你可向網絡遊戲供應商查詢,如你確實網絡遊戲的虛擬工具,帳戶被盜用或被

欺騙而蒙受損失,你可搜集詳細資料然後前往就近警署報案,當你給予口供後,警
  方在有須要時會聯絡有關網絡遊戲公司,展開調查。

此外,你可瀏覽香政府資訊科技總監辦公室網頁 (www.ogcio.gov.hk)
、資訊安
  全網網頁 (www.infosec.gov.hk) ,香港警務處網頁 (www.police.gov.hk)
取得
  有關科技罪案警報資訊。

如你在十六歲以下,請與父母或合法監護人同往就近警署報案。

科技罪案組
  商業罪案調查科
  香港警務處
[ 此帖被大俠陳在2008-04-24 04:45重新編輯 ]
WhatsApp、WeChat:61301310
離線名字

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2008-04-05
你認為有無用?

警察識唔識睇你果d遊戲卡?
媽子危機3─絕種消費者
離線kingkong018
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2008-04-05
呢個人咁都得...
離線神天魔

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2008-04-05
做得好!

離線大俠陳

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2008-04-05
引用第1樓名字於2008-04-05 10:16發表的  :
你認為有無用?
警察識唔識睇你果d遊戲卡?

佢識不識根本不是問題,無用我就不會咁做啦,我當然清楚程序啦。
而且下 表 列 出 本 港  二 零 零 六 年 的 科 技 罪 案 統 計 數 字 。

罪 行 名 稱 2006 年
以 欺 騙 手 段 取 得 財 產  共193 宗
以 欺 騙 手 段 取 得 服 務  共12宗
以上數字都是成功告入。

你估無人控告過嗎?
[ 此帖被大俠陳在2008-04-05 10:48重新編輯 ]
WhatsApp、WeChat:61301310
離線神天魔

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2008-04-05
引用第4樓大俠陳於2008-04-05 10:33發表的  :
佢識不識根本不是問題,無用我就不會咁做啦,我當然清楚程序啦。

本人一定會用盡所有合法方法,將匪徒捉拿,因為實有太激氣了。

因為呢句 ==?

離線肥佬鄭
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2008-04-05
d人真係勁- -
連大俠都昆

題外話,大俠,之前俾你張樹靈有無咩問題?!
離線k9999
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2008-04-05
引用第4樓大俠陳於2008-04-05 10:33發表的  :
而且下 表 列 出 本 港  二 零 零 六 年 的 科 技 罪 案 統 計 數 字 。
罪 行 名 稱 2006 年
.......

得200個  lfo昆9昆人次數都吾止  您認為有用?
離線箭神亨利
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2008-04-05
-_-得罪大俠陳係無好結果
離線失敗者
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2008-04-05
這些人.......咁都得的....
希望你告得入
悶死= =
離線s102014
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2008-04-05
+油  大俠陳我支持你    告d昆狗la
離線廁所為上

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2008-04-05
那人的智慧已經達到極低水平--
連大俠陳都昆- -
離線lfo的玩家
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2008-04-05
咁衰的玩家都有ga,,不可放過  
hi
離線mca05006006

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2008-04-05
我支持你    告d昆狗la
離線狂飆龍一
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2008-04-13
大俠要告他ar
離線柏僑之1
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2008-04-13
大俠.你為咗E件事,仲未幫我升LV呀,已經過曬期限= =
但點都好,希望你告得入D昆狗
離線oscar1992
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2008-04-13
個d人話無用個d 人我想知其實你地係唔係比人昆左就咁算呢,如果係咁的話可以話你地算係有份繼續助長風氣的人
大俠,支持你告到佢甩褲,最憎d昆狗玩電話
離線std的917
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2008-04-13
大俠 陳不可以得罪......
果個人係咪新手黎= =
大俠陳都夠膽昆.........
十卜你...
離線999008
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2008-04-13
玩人電話加昆人 佢死得
離線lfoharrytam
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2008-04-14
果條友一定有問題的,大俠都有憺昆