切換到寬版
  • 1553閱讀
  • 11回復

你地有冇睇同事3分親? [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線francis

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2008-06-24
— 本帖被 迪斯路亞 從 節目討論區 移動到本區(2011-09-06) —
關詠荷一走 口碑收視齊跌 陳豪上陣打救《同事三分親》
(星島) 06月 24日 星期二 06:30AM
(綜合報道)

(星島日報    報道)隨關詠荷    以湊女為由,離開《同事三分親》後,收視隨即「後勁不繼」,雖然先後加入新血王喜    及陳茵媺    助陣,奈何口碑麻麻,未能挽回民心。不過,最新消息指無將安排視帝陳豪    客串演出,實行重鎚出擊幫忙救市。文:娛樂組

無去年重金禮聘關詠荷回巢,拍攝製作部高層曾勵珍監製的處境劇《同事三分親》,播出以來雖未至於收視爆燈,但一直穩守突擊,保持27點收視,並且吸納到一批捧場客,可惜隨住關詠荷於今年4月以專心湊女為由,向劇組請辭,引致兩位監製曾勵珍及羅鎮岳大失預算兼陣腳大亂,連《同》劇收視亦一蹶不振。

王喜加入 劣評如潮

其後,無開大會後決定保留《同》劇「博一博」,還計畫一連串的新血加入,希望加強氣勢及帶來新鮮感,以挽救收視。

先後加入《同》劇的包括有由亞視    過檔的李綺雯    、王喜及前年的港姐冠軍陳茵媺等。雖然有報道指王喜是取代主角關詠荷的「代替品」,但監製已作出否認。

而王喜加盟《同》劇以來,角色亦並非中心點。與金燕玲飾演兩姊弟的他,發展故事圍繞在「伍」家上下,只是客串其中幾集,並非每集都出現的「鐵膽」。

而這些新血亦未為《同》劇帶來新衝擊,無論口碑及收視都回落,更有不少市民大罵王喜角色造作,亦有稱因為王喜的加入,從此不用再追看這套8點檔的處境喜劇。

在一片反對聲音出現下,一度又傳出《同》劇隨時遭受停播的腰斬消息。無有見及此即另謀對策,打算以當家小生花旦助陣演出,甚至乎出動無視帝視后打救收視。經過一輪「甄選」後,終於落實安排去年的雙料視帝陳豪「出手救市」。據知陳豪能夠被選中的原因,主要貪其腳頭好,希望能帶旺收視。

雙料視帝腳頭好

由於陳豪的新劇《家好月圓》於上周已煞科,暫時無「工」一身輕,估計下月會正式投入拍攝《同》劇。消息指他將於劇中的辦公室飾演高層,分別與江欣燕    及眾人有對手戲。

另外,對於有機會與陳豪合作,江欣燕接受電話訪問時表現興奮,她說:「如果係就好喎,好耐之前只係同佢合作過電影《大三元》,不過都只係一面之緣。(有新血加入是否好事?)當然係好事,新人事新衝擊嘛!對觀眾來說不停有新鮮感都是好事。(但好多市民對新血不滿?)每個人總有不同睇法。」

■有傳除了雙料視帝陳豪外,無亦打算安排視后李司棋    參演《同》劇。(資料圖片)

■《同事三分親》的最大賣點是關詠荷,她一走即令該劇陣腳大亂。

■陳豪被譽為「福將」,無才安排他加入《同事三分親》,挽救收視。(資料圖片)

■關詠荷辭演後,《同》劇曾加入王喜、陳茵媺及李綺雯,但口碑未見突出。

我有追的!
個個我都鍾意,除左王喜!佢d演技100%做作!反而lulu我覺得幾好笑!

我like mei mei
[ 此帖被francis在2008-06-28 12:49重新編輯 ]

放迪倫acc
離線mankit94104
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2008-06-25
我一時時睇....
有時都幾攪笑=]
例如:黃腳燭比戴妃呃左,
之後仲話因為.....我愛乜乜(唔記得左)
xd
離線箭神亨利
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2008-06-25
話說真係唔見左關詠荷-_-
離線paco1102
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2008-06-25
我有睇!我鍾意睇風塵3俠,勁搞笑=]
離線francis
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2008-06-25
引用第2樓箭神亨利於2008-06-25 09:45發表的  :
走左好耐喇,所以套劇爭少少
[ 此帖被francis在2008-06-25 12:14重新編輯 ]

放迪倫acc
離線甘道
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2008-06-25
我都好耐無睇lu,不過都幾好睇
離線francis
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2008-06-25
引用第5樓甘道於2008-06-25 12:03發表的  :
我都好耐無睇lu,不過都幾好睇
笑足半個鐘,唔錯!

放迪倫acc
離線paco1102
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2008-06-30
8月7號會做完!
離線francis
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2008-06-30
引用第7樓paco1102於2008-06-30 11:04發表的  :
8月7號會做完!
我都知!9月尾好似大部份人會開拍另外一套

放迪倫acc
離線kenneth6tsac
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2008-07-23
我有時都無睇下:x 不過好少
專心工作
離線箭神亨利
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2008-07-23

陳豪仲未出現
離線自己

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2008-07-24
引用第2樓箭神亨利於2008-06-25 09:45發表的  :

關詠荷要照顧細路呀=]
前年的港姐冠軍陳茵媺咁樣7都搵佢拍=]

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
快速回復
限100 字節

上一個 下一個