切換到寬版
  • 3220閱讀
  • 24回復

[其他]人物分析有感 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線bon1

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2009-01-03
分析熱不知何時開始 <_{4-Q>S3#  
-KJ!  
各會員也踴躍地發表他們獨創的文章 *ez~~ Y  
'"fU2M<.  
一個正統的分析大概包括人物性質(加點、可考裝備),人物招式(動作、優、缺點等),操作說明,各方面所長(對戰、升級),總結 > <  _Z  
tTh;.88Z{  
換言之,一個分析的骨幹內容大概是以上,對某些人而言可能只會是冰山一角... 0CVsDVA  
 z0Z\d   
(以上其實可略-0-) J(&M<<%  
^% 8Hvy  
我想談是招式分析 iMeRQYW  
/Zeg\}/4[  
分析人物招式,除文字外,當然要有圖 (=影片) zmfRZ!Eh  
sa gBmA~  
簡單製作的可能只有招式動作的影片,較獨到的分析當然還有不少格招的影片 # pjyhH@  
g9weJ6@}M  
格招影片看是好看,但大多的分析裡,同一招的格招影片數量實為不多 + yP[(b/  
G5nj,$F+  
1至 2 段影片就能概括出招式的優、缺點才是問題之處 cwWSNm|  
0@e}hv;  
做分析的目的為求判斷出最為準確無誤的資料,如果你只是為分,那發數帖才是來消遣你的方法 {Fp`l\,  
z2nUul(2  
因每次的格招也能有不同的效果,而這效果會因招式、人物能力、位置等改變 ;'Vipj   
7~l  
單單的一個人物,一種能力,能作出全面的效果嗎? ;aK !eD$  
D.&eM4MZ  
只憑這種分析只會盲目了招式的強弱、實用還是不 ~SR(K{nf#.  
K0DXOVT\  
總括而言,做分析時插入的格招片不可過少,因博採戰例,才能提高真實性 ^I0GZG  
bHQK RV  
如玩家本身經驗不多,只是隨意的錄製,加上沒有採納較多的戰例結果,說得難聽點只是作誤導的用途而已 6(q`Oj  
o|^?IQ7bpf  
你可能說,只是一個分析,錯了歪了叫別人提點了便可以。 3VRZM@i  
_Dcc<-.  
但身為文章的原創人,抱著這種心態可行嗎?你有機會袋下了版主給的分,便代表你應有這個責任 sg6w7fp>  
K.iH  
其實你發一個分析,你便預料來看的人都不會這個人物,憑你最全面無誤的資料來令別人理解。 Yr"!&\[oz  
q{De&Bu  
說了這些後,有人會想 B:A1W{l  
k.=S+#"}  
分析和真實的整場對戰根本是別的東西,就算是採納了很多的結果,實戰也會有機會偏差 (|a$N.e&K  
({H+ y 9n  
正如汝吾之兄所言,理論的與實戰的其實是很有分別,分析只是紙上談兵嗎? ^~r&}l4c,  
}2BH_  2  
我可以說,1) 做分析的不可固及過量的範圍,只要你做出你認為最準確最獨到最好的文章時 [>M*_1F  
C>`.J_N  
那就是分析。若不然,要分析整場實戰,是無限的廣,亦不會再有分析這回事,因分析根本不能概括所有東西。 %X9:R'~sP  
MNf@HG  
2 ) For a large number of trials,   \BbOljM=  
bUAR<R'E  
experimental probability 大概等於 theoretical probability (看不懂可以不理會這個) X\3 ,NR,  
_____________________________________________ |!xfIR>=F  
il>x!)?o  
以上的喜歡可看,不喜則可無視 nzE,F\k  
i^s`6:rNu  
被題目誤導進來的我向你道歉,謝
[ 此帖被bon1在2009-01-03 02:25重新編輯 ]
(:
離線
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2009-01-03
其實你都講得好岩,如果係冇心整既話, )S wG+k,  
就不如唔好整,我覺得分析其實最好加一場vs vzohq1r5  
可以見到該人物面對唔同既招式下使出既招, {sna)v$;  
好似如何閃避?如何破解?等,呢D我諗好多人都想知 y[^k*,= 9  
而家整分析如果整埋格招圖呢D可以較直接從表面上睇到該 9#EHXgz  
招既優劣會更好。
放天龍95lv廢逍遙ac一個.仲有其他野..有意pm
離線絕望吧
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2009-01-03
分析根本用途唔大he +C'TW^  
唔通你vs果陣會叫對手同一時間出一招咩 9Ew:.&d  
格招完全代表唔到咩 :p\(y  
招的lv,人物的攻擊力,出招的時間  zU4V^N'  
在vs果陣完全唔同 Mg a@JA"  
根本比較唔到 "J8;4p  
分析不過是令人認識果個人物姐 ;Txv -lfS  
只要你做出你認為最準確最獨到最好的文章時 Y4 ~wNs6   u6iU[5  
咁人地做分析你又批評?人地係覺得最好的先帖出黎嘛 D8@n kSP  
若不然,要分析整場實戰,是無限的廣,亦不會再有分析這回事,因分析根本不能概括所有東西。 ,C'w(af@}   x:A-p..e  
3EW f|6RI ?2?S[\@`0U  
咁不如唔好分析啦 `\W   
反正都講唔哂 k"q!|+&Fs  
講一部份會令人知d唔知d,有d就知小小扮代表(某b好例子) E,<\T6/%q  
咁不如等佢自己賞試囉
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2009-01-03
引用第2樓絕望吧於2009-01-03 19:02發表的  : KG V.S  
分析根本用途唔大he F_A%8)N  
唔通你vs果陣會叫對手同一時間出一招咩 &a%WM   
格招完全代表唔到咩 a|DsHZ^6^  
招的lv,人物的攻擊力,出招的時間 Q^z=w![z  
在vs果陣完全唔同 mR{CVU  
.......
0>,.c2),  
良性批評如何  ]{f^;y8  
==QWwPpA  
咁不如唔好分析啦 hp bwZ  
>>離題
(:
離線川爻仔
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-01-05
算吧 {>8Pl2J  
其實分析都只係比人參考的
有送卡活動
http://ibbs.hk/read.php?tid=72947
離線parco_123
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-01-05
引用第4樓川爻仔於2009-01-05 10:36發表的 : =M7TCE  
算吧 PK_s#uC  
其實分析都只係比人參考的
otO j^xU  
比人誤導左就好笑=]" qAoAUD m  
其實分析應該詳盡d,,, 'T\dkSJv;V  
有咩唔肯定要講明唔肯定,,, {P-xCmZ~Wt  
咁就唔洗引起誤會=]
離線呀膠ming
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-01-05
其實...我覺得...某D分析真係好似你咁講... \R(R9cry  
69-:]7.g  
無聊做下就算,同埋諗住博下加分
攻擊形小隊1家親=]
離線低能的我
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-01-07
我完本都想做一個,但睇完呢個之後都係唔做了,因為我now覺得分析係學問黎的
離線牙笨
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-01-07
http://ibbs.hk/read.php?tid=72852&fpage=2 Dzl;-]S  
呢到都講左了= = N>|XS ,  
紙上談兵同實戰的確係有好大差異 (u hd "  
但我相信分析唔係只係為左分吧= = Ql%qQ ZV  
如果冇心做就別提了....好似魚xxx咁唔知做咩做一半咩都冇交帶就唔做= = n_Onr0EvO  
我諗其他的分析都係用心的吧?... c0_E_~  
每招都有3個影片以上 V5mlJml2(  
+埋企..普攻..跑..d垃垃雜雜野都成30個影片以上 e$e#NoN  
計埋打字,做格招既時間, ";x+1R.d  
我自己就做左3天以上 tnz+bX26  
做個好好既分析只得頂多10分 Ub_4yN;  
去改圖幾分鐘就有1分了= = yHeEobvb  
其他人我唔知 4nqoZk^R  
但我做既迪倫分析同神母分析係因為 w8Vw1wW  
迪倫:比起柑之前做既迪倫分析,e家d招已經改晒,希望做個現時既迪倫分析比你地 bc I']WgB-  
神母:小人有,希望做比一d未玩過神母既玩家睇 Hp Vjee  
我有好多人物eg.金甲人,達爾,迪雲都唔做了= = t\4[``t  
因為之前已經有人做左,做多個都好似冇咩用 D\1k.tI  
最後一句:以上只是個人見解
就讓我,
支配孤獨
吞併寂寞
凌駕黑暗
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-01-07
引用第8樓牙笨於2009-01-07 20:21發表的  : 3;[DJ5  
http://ibbs.hk/read.php?tid=72852&fpage=2 l?8M p$M  
呢到都講左了= = %JZZ%xc  
紙上談兵同實戰的確係有好大差異 L<V3KS2y  
但我相信分析唔係只係為左分吧= = +7V{ABfGl  
如果冇心做就別提了....好似魚xxx咁唔知做咩做一半咩都冇交帶就唔做= = zYY$D.  
.......
*sw7niw  
definitely agree with you. j*v40mXl`2  
I 1Sa^7  
yet, using two or three days in making an analysis isn't really impressive-,- .w?(NZ2~  
SOZPZUUEJ  
Frankly speaking, I used at least one week-0-
(:
離線寒月
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-01-08
引用第9樓bon1於2009-01-07 20:29發表的  :
definitely agree with you.
yet, using two or three days in making an analysis isn't really impressive-,-
.......
j(:I7%3&(*  
Absolutely agree with you._. `;|5  
^9OUzTF  
Sometimes I see some of the "analysis" have completed just within one day or even "some" hours. >_dx_<75&  
"xmP6=1  
However, its pathetic that theyre not really know about the character theyre talking about. :2 >hoAJJ  
0Sq][W=  
Its ridiculous that they seem like they have played that character once and make the analysis. B vo5-P6XY  
>(w2GD?   
Frankly, if you dunno the characteristic of the character, please dont make the analysis.
♥向極限挑戰!!
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-01-08
引用第10樓寒月於2009-01-08 00:03發表的  :
Absolutely agree with you._.
Sometimes I see some of the "analysis" have completed just within one day or even "some" hours.
.......
SK1!thQy  
yup... they are not serious in manufacturing 9)xUA;Qw?z  
)VL96did  
obviously they pursuit of award
(:
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2009-01-08
引用第11樓bon1於2009-01-08 12:11發表的  :
yup... they are not serious in manufacturing
obviously they pursuit of award
}X GEX:1K  
oH0X<'  
43?^7_l-  
_&K  
OH/_____\又是雞腸,, (暈了,, 3lV^B[$  
5@*'2rO&!  
我都有諗過想整分析架-V-"詳盡既 <YA&Dr3OD  
(~zd6C1.  
吾知點解想做,,我吾係博分,,係想博精華- - ( 認真 DG4 d"Jy  
#;n +YM">:  
衣家見到D分析冇影片得圖片,, p!]6ll^  
? JL7=o X  
同埋一D係人都知既招式優點缺點 J=.`wZQkS  
UA R5^  
跟本冇用-_____-|||
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2009-01-08
我個人仲有一個想法 _gKe%J&  
=^H4Yck/5  
我應該分析者做那個角色的分析 eZ"1gYqy  
Ra*e5  
必須喜愛那個角色
離線影雪

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-01-08
引用第13樓牙迪於2009-01-08 13:07發表的  : <0S=,!  
我個人仲有一個想法
我應該分析者做那個角色的分析
必須喜愛那個角色
k+1|I)z  
那一定是應該的
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-01-08
引用第14樓影雪於2009-01-08 13:14發表的 :
那一定是應該的
1>L(ul(qGF  
可以有些分析者並不是呢.. y\{%\$  
ax 41N25  
很容易就看得出那人是不是喜歡那角色
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2009-01-08
引用第15樓牙迪於2009-01-08 14:00發表的  :
可以有些分析者並不是呢..
很容易就看得出那人是不是喜歡那角色
S;]*)i,v  
you nina Hr$QLtr  
"Ky; a?Y  
me rudolf then - -?
(:
離線影雪

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2009-01-08
引用第16樓bon1於2009-01-08 14:30發表的  :
you nina
"le>_Ze_>|  
me Julian u_rdmyq$x/  
xD
離線寒月
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2009-01-08
引用第16樓bon1於2009-01-08 14:30發表的  :
you nina
$1v&azM.  
mine kiki:) )&!&AlLn  
:kGU,>BN  
However, I have not finished my kiki "analysis" yet :( `hb%+-lj+  
D::rGB?.b  
Since Ive recently sent a mail to U1 for the problem of the skill "粉紅體操" xNbPsoK  
&iV,W4  
and see whether they will change the skill or not in the following update LOL
♥向極限挑戰!!
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2009-01-08
引用第18樓寒月於2009-01-08 17:56發表的  :
mine kiki:)
However, I have not finished my kiki "analysis" yet :(
.......
%B.yW`,X  
I think cutie is suitable for you =) .~7FyL l$  
@8I4[TE  
I suggest you redo your kiki "analysis"  
(:
快速回復
限100 字節

上一個 下一個