切換到寬版
  • 3591閱讀
  • 79回復

「御宅」有罪嗎? [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線francis
發帖
icash
只看該作者 20樓  發表於: 2009-03-16
主人冇罪!
主人只不過多睇1些漫畫,又冇做傷天害理既事、傷風敗德既事,更加唔會浪費社會既資源!
你們有冇深入了解「御宅」?唔好人話咁就咁。

放迪倫acc
離線loklok5978
發帖
icash
只看該作者 21樓  發表於: 2009-03-16
其實...

你識朋友我覺得唔關御宅事

可能你第一印象比得唔好

或者你太被動

離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 22樓  發表於: 2009-03-16
引用第11樓春華於2009-03-16 20:30發表的  :
兩個字:認同

一個字:好
離線慘絕人寰
發帖
icash
只看該作者 23樓  發表於: 2009-03-16
送五個字比你:咪鑽牛角尖
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 24樓  發表於: 2009-03-16
話說 : 不太會與人溝通 =/= 御宅

離線a332508
發帖
icash
只看該作者 25樓  發表於: 2009-03-16
無罪,追求動漫,沉迷computer是自己的興趣,去買少女產品係因為自己愛好,無人會感受到你心裏對動漫ge重要性,我都係一半半ge御宅族,屋企大把動漫ge產品,但我無認為自己有罪,because買到呢d野可比自己成就感
離線夜雲
發帖
icash
只看該作者 26樓  發表於: 2009-03-16
「御宅」也是一種興趣
根本就沒有罪
難道可以說喜歡砌模型的人有罪嗎?
不會連喜歡看書都有罪吧?
現在世上有所謂的「御宅族」
那為何沒有「模型族」,「看書族」.....?
興趣是個人的事
別人不應亂用自己的角度批判其他人
據我平日的觀察
現時依然有大多數人的觀念都是「御宅」=沉迷糟糕物/h物
所以會以自己是佔大多數的「平常」人的心理去排斥那些他們認為佔少數的「不平常」的人
這根本就是一個先入為主的想法
他們有大數人根本上連動畫漫畫是有分門別類的都不知道
以為動漫=h漫
在沒有足夠認知就妄下判斷
所以錯不在喜歡「御宅」的人身上
而是在那些妄下判斷的人身上

話說現在我班上仍有同學不知道什麼是"毒",什麼是"御宅"
也有很多人不知道什麼是"萌",什麼是"同人"
可是他們大多不約而同地說我是"毒男","御宅"或是說我喜歡看h漫...(如果魔砲.夏娜,fate/stay night,魔法禁書....etc.都係h的話那我真的無話可說了)
根本上他們連自己在說什麼都不知道
[ 夜雲在2009-03-16 23:14重新編輯此帖 ]
離線汝吾之

發帖
icash
只看該作者 27樓  發表於: 2009-03-16
假如作為御宅的你追到類似相中人
http://tvcity.tvb.com/drama/train_man/background/index.html

一定沒人說有罪,還會說你很成功

離線炎黃子孫
發帖
icash
只看該作者 28樓  發表於: 2009-03-16
引用第10樓慘絕人寰於2009-03-16 20:12發表的 :
四個字:個人睇法

咪係- -
根本唔洗理人地點諗...
只要知道自己點諗咪得...
K49
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 29樓  發表於: 2009-03-17
( 雖然是為分,,可是也是真心話)

御宅當然沒罪,,可是卻給人看小

御宅族 = 電車 ,, 咁電車即係少出街/成日係屋企打機,,睇漫,,砌模型

而且因為成日係屋企打機,,

令人對佢既印象吾係幾好

因為吾出街冇左一段可以同朋友增進友誼既途徑

而且D同學就會較小機會約你出街,,可能導致小左朋友或者感情淡左(當然有例外)

第二情況就係,,有人對電車男係有個先入為主既情況

一聽呢個詞語就得知戈個人吾好

衣家D人先入為主認為電車男係麻甩既,,係咸濕D,,冇自由,,冇女溝
------------------------------------------------------------------
其實我都吾知自己係咪電車呢,,

我又成日打機,,但時不時都會約埋FD或同學去踢下波

不過有一個朋友成日都同我講" 你吾好再電車啦 "

咁我想架咩? 我小同佢出街,,

佢鍾意去下團拜牙,,出街買衫褲多過打機

我鍾意打機多過呢D野,,當然如果約踢波我實去,,

但係自己真係吾鍾意,,但就係因為人地約你,,你拒絕左人

人地對你既第一印象就差左,,就以為你成日哩係屋企

屋企人管住你又或者你想打機之類

我是一個大約有70%電車特徵的人

70%:愛打機,,愛看漫,,愛砌或儲模型,,不愛出街買衫褲

30%:鍾意約FD睇戲,,做其他課外活動 ( 例如游水 ) ,, 踢波打乒乓波

若果你自己係電車或者御宅類既話,,

實會希望可以好似你現在呢個情況,,星期六日或者假期就打機牙之類

但係身邊實有一兩個會講你電車,,

所以電車只唯有一直被人看低
----------------------------------------------------------------
總之,,電車同御宅都係冇罪,,但係往往都比人有一種討厭既感覺

( 這句不太準,,總之有種不好感覺 )
[ 波仔xd在2009-03-17 01:39重新編輯此帖 ]
離線mingtsan
發帖
icash
只看該作者 30樓  發表於: 2009-03-17
引用樓主牙翼於2009-03-16 19:19發表的 「御宅」有罪嗎? :
找人回答我這囷在心裡的問題…
我要的…絕對合理的答案…

Ans: 「御宅」有冇問題係與你生活質素的要求有關。對我來說整潔已經是冇問題「御宅」。
100% 正確觀念,冇答錯題

是你困心的問題嗎? 你屋企好唔乾淨 定 係你想有更好的屋企?

好像大家看了這題目,之後寫的答案只係同「御宅族」有關

我想是有兩種可能性
1) 討論問題不正確
2) 寫答案的人完全答錯題

「御宅」係由日文的漢字引入。"御宅"日文係おたく,只是屋企有禮貌的說法。
不是電車男中的電車...

因為一部漫畫說的"電車男"係屬於「御宅族」的範疇,所以"電車男"代表常在家中的自閉仔。

「御宅族」如果可以自己養活到自己,就一點也沒有罪。只是因太多自閉的,不會賺錢,沒有基本的求生能力,餐餐都係阿爸阿鎷餵到入口咁,所以令人討厭!

對於社會來說不會做出異常行為、犯法,咁就冇問題la~ 只係因為有很多人常在家中自我幻想,上埋身,出街打人斬人咪有問題囉!
[ mingtsan在2009-03-17 02:07重新編輯此帖 ]
離線cooldude

發帖
icash
只看該作者 31樓  發表於: 2009-03-17
wikipedia  "罪"的定義
宗教上的罪是指一種違反道德規範的行為或者實施了這種行為的狀態。通常這種行為準則由一個神(如亞伯拉罕諸教中的上帝/神/真主)來裁定。
一幅描繪亞當和夏娃因原罪被驅逐出伊甸園的西斯廷教堂壁畫。
罪經常用於指稱一種被禁止或不被認可的行為;在某些宗教(特別是基督教的某些教派)中,罪可以指一種思想狀態而不是特指一種行為。口頭上任何被認為不道德的、可恥的、有害的或者不友好的思想、言論或行為都可以稱為「有罪的」(sinful)。
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E7%BD%AA_(%E5%AE%97%E6%95%99)&variant=zh-hk

對未成年女生產生性幻想已經係罪

我相信樓主也曾經試過對一個未成年的動漫女角(蘿莉)產生一些不道德的、可恥的、有害的或者不友好的思想
離線k9999
發帖
icash
只看該作者 32樓  發表於: 2009-03-17
沒有
睇漫畫動畫有罪?
睇漫畫動畫係一種娛樂,大把人睇依
吾出街有罪?
D OL一日夠係office到坐足十幾個鍾   依個吾一定係您想吾出去
不太會與人溝通?
溝通吾一定要講野  ,用文字都得  文字係我地中國人文明象徵
離線vincentkwan1
發帖
icash
只看該作者 33樓  發表於: 2009-03-17
御宅沒有罪

御宅,是一堆長留在家打機的人,而且還可能來其產品

1. 你買他們的產品 -推動經濟

2.人人都有自己享受o既生活方法,我地鍾意打機,難到不行?

反之,我認為不能"太"迷戀打機
因為我地應該貢獻社會,去回報他們的資助呢~
離線葛妮絲
發帖
icash
只看該作者 34樓  發表於: 2009-03-17
一定無!
離線goldcat0807
發帖
icash
只看該作者 35樓  發表於: 2009-03-17
「御宅」點解有罪?

鐘意動漫/=/有罪

如果「御宅」有罪

世界上一定唔會有「漫畫家」呢個行業

同時都唔會有動畫公司

因為熱愛動漫係錯

製作動漫更係唔被允許
離線stinky56
發帖
icash
只看該作者 36樓  發表於: 2009-03-17
引用第19樓牙翼於2009-03-16 21:53發表的  :
很多人也很用心回答我…
但是…還是缺乏了一些東西
我說我自己的想法
「御宅」文化
.......
其實你吾洗諗成o甘ga..
成日諗得o甘灰= =

離線糯米滋

發帖
icash
只看該作者 37樓  發表於: 2009-03-17
引用第22樓jj俠於2009-03-16 22:50發表的  :
一個字:好

一個字:壞
離線炎黃子孫
發帖
icash
只看該作者 38樓  發表於: 2009-03-17
引用第31樓cooldude於2009-03-17 05:14發表的 :
對未成年女生產生性幻想已經係罪
我相信樓主也曾經試過對一個未成年的動漫女角(蘿莉)產生一些不道德的、可恥的、有害的或者不友好的思想

一定有啦- -"
唔係點會咁鍾意d咩咩蘿莉果d漫畫姐-.-
唔係見到漫畫個公仔靚都唔會睇啦...
不過又唔可以話有罪既.
K49
離線牙翼

發帖
icash
只看該作者 39樓  發表於: 2009-03-17
引用第38樓炎黃子孫於2009-03-17 19:09發表的  :
一定有啦- -"
唔係點會咁鍾意d咩咩蘿莉果d漫畫姐-.-
.......

要是我不用這種邪惡的心態去看
我看的…只不過美麗地盛放的花…

話說花月這傢伙有看過我的漫畫…
難道你不是用這種邪念去看嗎?