切換到寬版
  • 2422閱讀
  • 22回復

[討論][Youtube]人類只剩7年時間拯救地球 - 請支持環保*有關環保的片 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線吾尊者

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2009-04-14
英國倫敦大學教授-世界知名環境科學家 Bill McGuire 在其新書《7年拯救地球》Seven Years To Save The Planet(2008)中提出人類只剩7年時間來拯救地球和人類自己.

如果溫室氣體在這7年中無法得到控制,那麼地球將在2015年進入不可逆轉
的惡性循環中,包括為食水而戰爭、瘟疫、乾旱、洪水、饑荒、颶風在內的各種
災禍將席捲地球,使人類遭遇種種前所未遇的"末日式劫難"!

多國科學家警告稱,如果人類不採取任何措施,到2050年地球表面的溫度可
能就會較現在上昇4℃。(於赤道上昇1℃, 會導致南北兩極上昇差不多12℃.)
昇溫4℃會造成永凍土無止境地溶解,引致全球暖化效應以幾何級上昇一發不可
收拾;大部分地方因嚴重的水患而不適合居住;地中海區域成為廢墟。
如你關心環境及下一代, 請睇下呢套片以作進一步理解地球我危機, 亦邀請你幫手send出去比多d人了解地球情況, 相信每人肯出一分力, 自己良心好過之餘, 環境亦有所改變.

請邀請你的朋友觀看, 多一個人, 多一分力量.

Normal version(正常)
http://www.youtube.com/watch?v=zJh_83moa14

HD version(高清)
http://www.youtube.com/watch?v=zJh_83moa14hd=1
看完套片之後,你覺得係值得比人睇,想多一個人知道地球的危機,為左幫環保出力,就幫手SEND出去同頂Post啦!

請從今日開始, 立志為環境出一分力!

1. 少食肉, 特別少食紅肉(牛羊), 多食素(原因及相關訊息見Dicussion Board)
2. 少開冷氣
3. 節約用水
4. 不浪費衣物及糧食
5. 不浪費資源, 少開車改為坐公共交通工具
4R. Reduce減少購物, Reuse重複使用, Recycle資源回收, Refuse拒用不環保產品
估唔到=3=係咁易散架
離線金丸
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2009-04-14
(認真)我想呢個地球快啲玩完
:@
離線ldx09x
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2009-04-14
URL に含まれる動画 ID は不正な形式です. ????唔知做咩,個hd see唔到
離線吾尊者

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2009-04-14
我睇Re:[Youtube]人類只剩7年時間拯救地球 - 請支持環保*有關環保的片
引用第2樓ldx09x於2009-04-14 12:45發表的  :
URL に含まれる動画 ID は不正な形式です. ????唔知做咩,個hd see唔到

我睇到wo;]]岩岩先睇完
估唔到=3=係咁易散架
離線sam976
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-04-15
引用樓主吾尊者於2009-04-14 12:33發表的 [Youtube]人類只剩7年時間拯救地球 - 請支持環保*有關環保的片 :
英國倫敦大學教授-世界知名環境科學家 Bill McGuire 在其新書《7年拯救地球》Seven Years To Save The Planet(2008)中提出人類只剩7年時間來拯救地球和人類自己.
如果溫室氣體在這7年中無法得到控制,那麼地球將在2015年進入不可逆轉
的惡性循環中,包括為食水而戰爭、瘟疫、乾旱、洪水、饑荒、颶風在內的各種
災禍將席捲地球,使人類遭遇種種前所未遇的"末日式劫難"!
.......

香港,美國,中國,日本等等....

完全做唔到=]

你想D人唔用車都幾難- -

人類進入了工業革命已不可挽救.....
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-04-15
引用第4樓sam976於2009-04-15 12:37發表的  :
香港,美國,中國,日本等等....
完全做唔到=]
.......

要挽救唯一方法,,將"錢"呢樣野解決

不過又會做成另一個大問題:D
離線chung456
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-04-15
環保,個個講到好容易,你地知唔知,日日同人迫火車好辛苦?做咩有自己車唔渣先?
根本,冇車做唔到野- -節約用水,我諗大家好多人都有做呢樣野的了...
離線sdrew
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-04-15
聽人講話係2012..........

其實講真,就算知道又點啊,多數人都唔會去理..........

因為唔死到臨頭,就唔知錯的

人類本色(我自認)

離線〝恩
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-04-15
好似恐龍咁....[?]
I will be a scapegoat if I can.
離線sam976
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-04-15
引用第6樓chung456於2009-04-15 14:49發表的  :
環保,個個講到好容易,你地知唔知,日日同人迫火車好辛苦?做咩有自己車唔渣先?
根本,冇車做唔到野- -節約用水,我諗大家好多人都有做呢樣野的了...

將全世界鐵路化:x

所有車輛90%價錢回收

咁樣唔知會點呢?
離線ip84650
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-04-15
引用第9樓sam976於2009-04-15 16:55發表的  :
將全世界鐵路化:x
所有車輛90%價錢回收
.......

我覺得會有好多有$人refuse
佢地會話:我有車,洗咩同你迫火車
                我大把$,洗咩要你果小小車$      
離線回憶
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-04-15
唔得咖啦..香港既污染指數都幾高..逃不過咖啦
放迪格斯普通版一盒..底價:$700
http://ibbs.hk/read.php?tid=78474&page=1&toread=1 ←我個post呀
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2009-04-15
大不了一死~
如佛家所說...只是臭皮囊死後一切回歸自然
有什麼好怕...活在當下
離線人仔
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2009-04-15
應該全球過9成的人,
都不會做齊4R,
題外話:
我在想如果用火前把水運出太空會怎麼
(空想中... )
http://ibbs.hk/?u=23164
被無視中
離線阿里路亞
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-04-15
乜4r唔係有replace咩-3-
其實我地想都好難改變得好多,舊時代d人都意識唔到
可能就連我地呢d意識但無間用左好多都唔知
但努力左都好過乜都冇
離線暗影《聰
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-04-16
2015年......?
"朋友"消滅人類喎
離線beenoyau100

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2009-04-16
等待多啦a夢來打救
離線帥琳
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2009-04-16
讓我告訴你吧,世界上的萬物都有它自己的一個時間表。生有時,死亦有時。如果上天沒有計畫它在這個時候滅亡,那即使沒有任何人的幫助,它也會繼續存活下去!

你們明白這個道理嗎?
離線霍雷2366
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2009-04-18
咁我地幾年後天堂/地獄見-x-"
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2009-04-18
我地都只可以等...
您可以令全球人都立刻環保咩?