切換到寬版
  • 4816閱讀
  • 42回復

[情報]日本調查單位ORICON STYLE「最值得流傳给後代的漫畫」結果 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線icexxx

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2009-07-27
ORICON STYLE 為日本一個十分出名的調查單位.....

後世に伝えたい漫画....
最值得流傳给後代的漫畫....

本日7月17日は、1841年にイギリスの漫画週刊誌『パンチ』が創刊されたことに由来する“漫画の日”。
7月17日的「漫畫之日」的由來是1841年世界第一部漫畫周刊,英國「PUNCH」的創刊日...

ORICON STYLE 在今年的7月17日舉辦了一個以「一套想留给自己的小孩或是下一代的孩子来閱讀的漫畫」為主題的投票...
「自分の子供や、次の世代の子供たちにも読んでほしい!」....

第一位   『SLAM DUNK』                                     井上雄彦                                集英社
             灌籃高手
第二位   『ONE PIECE』                                      尾田栄一郎                             集英社
             海賊王
第三位   『ドラゴンボール』                                  鳥山明                                     集英社
             七龍珠
第四位   『ドラえもん』                                        藤子・F・不二雄                          小学館
             多啦A夢
第五位   『サザエさん』                                      長谷川町子                               朝日新聞出版
             蠑螺太太
第六位   『名探偵コナン』                                   青山剛昌                                  小学館
             名偵探柯南
第七位   『こちら葛飾区亀有公園前派出所』           秋本治                                     集英社
             烏龍派出所  
第八位   『ちびまる子ちゃん』                              さくらももこ(樱桃子)                    集英社
              樱桃小丸子
第九位   『鋼の錬金術師』                                  荒川弘                                     スクウェア・エニックス
             鋼之錬金術師                                                                                     ( square-enix )
第十位   『花より男子』                                     神尾葉子                                   集英社
             流星花園 / 花樣男子

離線mca05006006

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2009-07-27
BLEACH同火影都冇-.-
最重要係冇夏娜-3-(怒
離線絕望吧
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2009-07-27
留給下一代
代表佢的訪問對像係已有小孩或已結婚
夏娜哪些,只有十多歲看,工作以後便會小看
離線stamley213
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2009-07-27
第五位   『サザエさん』                                      長谷川町子                               朝日新聞出版

應該係叫做海螺小姐...
日本一大神話...
40多年的國民級動畫
暫時6000話左右
大量低價回收各代LFO閃卡
離線狂虎ex

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-07-27
小丸子是好物

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-07-27
引用第2樓絕望吧於2009-07-27 01:22發表的  :
留給下一代
代表佢的訪問對像係已有小孩或已結婚
夏娜哪些,只有十多歲看,工作以後便會小看

多啦A夢會有大人睇咩==?
離線524
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-07-27
引用第5樓mca05006006於2009-07-27 02:56發表的  :
多啦A夢會有大人睇咩==?

陪住所有大人成長的動畫,你話多唔多人睇?
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-07-27
引用第6樓524於2009-07-27 02:57發表的  :

一定多,日本國民級動畫,絕對唔少人係有佢陪伴長大
離線sze4562003
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-07-27
第四位   『ドラえもん』                                        藤子・F・不二雄                          小学館
             多啦A夢

無言...,
離線牙翼

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-07-27
鋼鍊上了榜已經很好了
離線saizen

發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-07-27
第一位   『SLAM DUNK』      井上雄彦        集英社
足夠了:) 每次翻睇都覺得好好睇:)
敗者無一死 將來富如山
離線k9999
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-07-27
冇火影...... 我其實都係覺得仲有好多經典係冇    
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2009-07-27
引用第9樓牙翼於2009-07-27 17:11發表的  :
鋼鍊上了榜已經很好了

55,估唔到鋼鍊咁後期既動漫會有名=]

第三位   『ドラゴンボール』                                  鳥山明                                     集英社
             七龍珠
             多啦A夢
絕對需要!
但龍珠有露..嘟鏡頭
離線goldcat0807
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2009-07-27
花樣男子呢套都有上榜先奇
離線icexxx
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-07-27
講真,我覺得火影唔上謗冇咩咁出奇

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-07-27
引用第6樓524於2009-07-27 02:57發表的  :

但係你大過左都唔會睇啦
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2009-07-27
引用第15樓mca05006006於2009-07-27 18:20發表的  :
但係你大過左都唔會睇啦

P.S:係留比後代的
離線諾乂
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2009-07-27
多啦A夢一定要啦
但係唔覺得灌籃高手 可以上第一囧
離線michael1212
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2009-07-27
引用第15樓mca05006006於2009-07-27 18:20發表的  :
但係你大過左都唔會睇啦

0.0"都唔係比大人睇
後代丫._.
離線hotcat
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2009-07-28
第七位   『こちら葛飾区亀有公園前派出所』           秋本治                                     集英社
             烏龍派出所  
有冇人睇過
呢套都幾好笑
套野係漫畫→動畫→電視劇
快速回復
限100 字節

上一個 下一個