切換到寬版
  • 4303閱讀
  • 25回復

high school musical3影評 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線豪仔hoxd

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2009-12-18
雖然hsm3有點久,但我都希望分享一下

High School Musical3
中學高年級學生Troy和Gabriella面臨的前景被割裂,因為他們阻止在不同方向上大學。加入了剩下的野貓,他們精心春天舞台劇,反映他們的經驗,希望和對未來的恐懼。

說老實話,在看這片的預告時,那幕球場突然暗下來,男女主角開始對唱的景,讓我在電影院狂笑。不過預告時放的歌曲還挺順耳的,因此興起我想看本片的念頭。

看完之後,嗯,劇情沒什麼特別,很芭樂也很歡樂,不過倒點出了一個重點,就是要走出自己的路。雖然主旨老套,但片子的歌曲大部分都滿好聽的,難怪能出第三集並轉戰大螢幕。基本上一和二都不錯   但第三開始悶,基本上這片沒什麼突出之處,但輕鬆歡樂的氣氛很適合喜歡聽歌並放鬆自己的人。希望會有第四  但可惜已經畢業   真的好想再看

轉轉口語再說

其實high school musical主要係講述青少年現象/問題噄音樂劇:
第一集主要講改變 ,
第二集講朋友間嘅認同,
第三集就講離別,同埋選擇

喺套戯入面,學到好多青少年平時會有嘅難題,比如點約人去街,點取得朋友嘅接受,同點去選擇將來.......等等
劇中,仲有好多嘅音樂穿插係故事之間,有的好浪漫,有的就好熱鬧,而有d就好sad,不過整体都係一部合家歡嘅電影黎嘅~

此外,套野好多我地好多人唔識嘅英文日常用語,比如fabulous(驚喜),brava/bravo(完美), cards on the table(攤牌)等等,如果你想學英文睇呢套野就最好喇

維基都有high school musical 嘅介紹(不過最好唔好睇大鋼,因為會降低欣賞原作的興致):
第一集:http://zh.wikipedia.org/zh-tw/High_School_Musical
第二集:http://zh.wikipedia.org/zh-tw/High_School_Musical_2
第三集∶http://zh.wikipedia.org/zh-tw/High_School_Musical_3

男主角都蠻帥有聞他和HSM女主角真的發展感情

相關片段
http://www.youtube.com/watch?v=rVHoxL_5NjQ
http://www.youtube.com/watch?v=MWYCYQ4rVRE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Px976iyjGRc&feature=related
比唔哂,上youtube打HSM,大把
離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2009-12-18
戲假情真呀嗎 佢地真係拍緊拖 大把人都知= = 小V(vanessa hudgens)生日zac efron都有kiss佢
不過鍾意hsm ga人放心 hsm4將會開拍 hsm4都有可能仲係佢2個 因為太受歡迎 1,2,3都大把人去 所以迪士尼都樂意用番佢2個
離線豪仔hoxd
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2009-12-18
我買過HSM演唱會,個陣拍左hsm2未拍hsm3
搵笨既
男主又唔係zac
搵左第2個
sosad
我睇得多hsm間唔中都會唱左出黎

hsm最好聽既歌係can i have this dance,scream同埋畢業禮個首唔記得咩名==
(煲hsm3中..)
[ 豪仔hoxd在2009-12-18 15:44重新編輯此帖 ]
離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2009-12-18
引用第2樓豪仔hoxd於2009-12-18 15:37發表的  :
我買過HSM演唱會,個陣拍左hsm2未拍hsm3
搵笨既
男主又唔係zac
搵左第2個
sosad
.......

明唔係zac黎啦果個(但我番睇左幾次先知到演唱會果個唔係= = 佢一開始唱我都有小小奇 如果係zac 會咀小v啦= =)

樓主留言:

其實HSM好快完
3套戲第3係最短
畢業禮超快講完
我最憎個夏培(英文讀收 皮)係度唱,等黎等去,煩

離線豪仔hoxd
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-12-18
我想請教下你,你個頭像個D應該過35KB wor,點解你上傳到既=[

對hsm1無咩印象
無dvd
我dvd得2同3
hsm1都係小學係堂播過先知呢套戲
因為hsm改變左我,令我開始對籃球有興趣
Take my hand, take a breath~~
Pull me close~~
And take one step~~
Keep your eyes locked on mine~~
And let the music be your guide~~
Won't you promise me~~
Now Won't you promise me~~
That you'll never forget~~
We'll keep dancing~~
To keep dancing~~
Wherever we go next~~

夏培英文名新叫法
收  皮
[ 豪仔hoxd在2009-12-18 16:00重新編輯此帖 ]
離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-12-18
引用第4樓豪仔hoxd於2009-12-18 15:50發表的  :
我想請教下你,你個頭像個D應該過35KB wor,點解你上傳到既=[
對hsm1無咩印象
無dvd
.......

我都唔知點解上傳到= = 我冇買DVD 我DOWN落黎睇 出到2果陣 我學校播1,2 我先鍾意 第3想去睇但冇人去都係DOWN落黎睇
你講果隻係HSM3 ZACK同VANESSA跳舞唱果隻呀嗎
你講果位'收 皮'呢 佢D歌都好聽 叫ashley tisdale 睇演唱會佢有唱歌 我比較想知佢地係演唱會唱第3隻歌(一開頭計)果隻叫咩名 好好聽
離線豪仔hoxd
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-12-18
冇錯,就係個隻
超好聽!
我覺得個收   皮出去唱係哂時間囉   尾個句唱左3次
係火箭人出黎個刻講個Oh先搞野
離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-12-18
引用第6樓豪仔hoxd於2009-12-18 16:01發表的  :
冇錯,就係個隻
超好聽!
我覺得個收   皮出去唱係哂時間囉   尾個句唱左3次
係火箭人出黎個刻講個Oh先搞野

果隻叫can i have this dance
離線豪仔hoxd
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-12-18
仲有一首係畢業禮唱個首just wanna be with you
我覺得zac係部琴企起身個一刻好似唔同左個人,7左少少

你係邊度dl hsm3
我想dl hsm1=]
希望佢地會黎香港開演唱會啦
離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-12-18
引用第8樓豪仔hoxd於2009-12-18 16:07發表的  :
仲有一首係畢業禮唱個首just wanna be with you
我覺得zac係部琴企起身個一刻好似唔同左個人,7左少少
你係邊度dl hsm3
我想dl hsm1=]
.......

可以PPS 睇OR FOXY佢唱JUST WANNA BE WITH YOU起身果陣真係柒左小小 因為D頭髮問題先會咁 等HSM4吧
離線豪仔hoxd
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-12-18
更係等hsm4啦....希望佢d歌一套好過一套=]

佢起身個陣好似出緊汗咁.=

同埋綵排個陣隻手有綠色野,應該係D膠黎,點解畢業禮個陣無既  笑
離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-12-18
引用第10樓豪仔hoxd於2009-12-18 16:15發表的  :
更係等hsm4啦....希望佢d歌一套好過一套=]
佢起身個陣好似出緊汗咁.=
同埋綵排個陣隻手有綠色野,應該係D膠黎,點解畢業禮個陣無既  笑

HSM4會叫做大學生涯(如果冇記錯)

樓主留言:

散哂啦,都唔知講咩,實好悶

離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2009-12-18
引用第11樓litkamwa2於2009-12-18 16:18發表的  :
HSM4會叫做大學生涯(如果冇記錯)

散曬唔緊要= =最緊要有zac同vanessa= =
離線豪仔hoxd
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2009-12-18
散哂仲講應該幾悶,如果話佢地轉哂校就好笑
我覺得講佢地之後D生活仲好啦
離線豪仔hoxd
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-12-18
無哂五主喎 爆炸頭都係主角
咪好似lfo無哂五主咁
離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-12-18
引用第13樓豪仔hoxd於2009-12-18 16:21發表的  :
散哂仲講應該幾悶,如果話佢地轉哂校就好笑
我覺得講佢地之後D生活仲好啦

聽說唔會再講果間學校(真係冇人情味 比我實番去母校睇下有咩改變先得= =)
離線豪仔hoxd
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2009-12-18
冇錯
其實岩岩出回到17歲青春高校個陣我仲以為係HSM4= =
迪士尼拍呢D都好多錢
又要搵學校,又要同校長,職員開大會傾下,請人又唔少錢,真係唔野少
離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2009-12-18
引用第16樓豪仔hoxd於2009-12-18 16:24發表的  :
冇錯
其實岩岩出回到17歲青春高校個陣我仲以為係HSM4= =
迪士尼拍呢D都好多錢
又要搵學校,又要同校長,職員開大會傾下,請人又唔少錢,真係唔野少

多錢唔係問題= =小V係模特兒黎咁都比佢打紅左呢下先勁 勁到大把人將D錢送比迪住黎= =
離線豪仔hoxd
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2009-12-18
啊,,,HSM2同3都有zac發洩既歌
HSM2係bet on it
HSM3係Scream
HSM1係_______(不明)
離線litkamwa2
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2009-12-18
引用第18樓豪仔hoxd於2009-12-18 16:31發表的  :
啊,,,HSM2同3都有zac發洩既歌
HSM2係bet on it
HSM3係Scream
HSM1係_______(不明)

HSM1 zac好似冇 得vanessa
快速回復
限100 字節

上一個 下一個