切換到寬版
  • 33524閱讀
  • 422回復

原創喪屍小說--------末日危機 第七話完成 406樓  [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線尼奧
發帖
icash
只看該作者 320樓  發表於: 2010-02-17
Re:原創喪屍小說 第六話完整版完成 317樓 祝大家虎虎生威~利是唔該 利是= ..
你篇文....這是文章嗎??或可稱劇本~~

一!欠缺描寫...直到目前為止我沒看見一句描寫主角配角面貌或是身型的字句~即使你寫一句,大眼高鼻小嘴也算了,你是完全沒有形容詞~如果你說是為了給讀者極大的幻想空間....那我沒話說~

二!太劇本化~~你這篇劇本實在太像一個劇本,一篇正常合格的文章,對話與描述比例應該是對話佔三成,內容佔七成,或可有些少加加減減~你多對話是沒問題~但也應該要多著重內容部份吧,你很多時是一堆對話,幾句內容,有沒有搞錯?!可以嘗試寫得沒這麼像劇本嗎....

三!用口語~~雖然樓主已有改善,但還是應該提一提~因為你現在寫的文還是有部份口語~例如:左介向右,舉手之力,用多少少力等....我會給你一些忠告~多看書,小說.....而你上面那幾個THEMES....我會找另外一些更好的字詞來代替.....

四!字數少!!一篇文章,稍為有些瞄頭的文章,至少一章的字數有2000字或以上才可稱得上文章,你這些勉強只能算是日記....甚至我寫日記的字數也比你一章的字數多.....如果你說自己是新手,可以,新手文章應該每章KEEP至少1000字,否則就儲多一點再上來發帖~!!

這已經只計你最嚴重的幾點,不計你完全沒有的文筆........
離線852123321258
發帖
icash
只看該作者 321樓  發表於: 2010-02-17
Re:原創喪屍小說 第六話完整版完成 317樓 祝大家虎虎生威~利是唔該 利是= ..
引用第320樓尼奧於2010-02-17 13:06發表的 Re:原創喪屍小說 第六話完整版完成 317樓 祝大家虎虎生威~利是唔該 利是= .. :
你篇文....這是文章嗎??或可稱劇本~~
一!欠缺描寫...直到目前為止我沒看見一句描寫主角配角面貌或是身型的字句~即使你寫一句,大眼高鼻小嘴也算了,你是完全沒有形容詞~如果你說是為了給讀者極大的幻想空間....那我沒話說~
二!太劇本化~~你這篇劇本實在太像一個劇本,一篇正常合格的文章,對話與描述比例應該是對話佔三成,內容佔七成,或可有些少加加減減~你多對話是沒問題~但也應該要多著重內容部份吧,你很多時是一堆對話,幾句內容,有沒有搞錯?!可以嘗試寫得沒這麼像劇本嗎....
.......

你啊....說這麼多也沒用....這些錯處我想他自己也知道
最嚴重的是劇本化的問題...我跟他說了但他說沒打算改...
果然...白痴是無藥可救的嗎?

離線邪神乂鬼
發帖
icash
只看該作者 322樓  發表於: 2010-02-17
係咪我死左定係我狂暴左
正~
離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 323樓  發表於: 2010-02-17
小時侯,仲有,佢地兩個果陣點解會做左拍擋?佢地拍擋果陣做左d咩俾人話佢地係最強?
會出外傳講番
,而啊奇、妙麗。你真神,標點符號竟在最前。
我寫完post上呢就變成咁
離線chung456
發帖
icash
只看該作者 324樓  發表於: 2010-02-17
屈機,作一次彈一次:(
發帖
icash
只看該作者 325樓  發表於: 2010-02-17
引用第324樓chung456於2010-02-17 18:13發表的 Re:原創喪屍小說 第六話完整版完成 317樓 祝大家虎虎生威~利是唔該 利是= .. :
屈機,作一次彈一次:(

無計-,-佢多野俾我彈-,-
引用第323樓中毒惡龍於2010-02-17 17:48發表的 Re:原創喪屍小說 第六話完整版完成 317樓 祝大家虎虎生威~利是唔該 利是= .. :
小時侯,仲有,佢地兩個果陣點解會做左拍擋?佢地拍擋果陣做左d咩俾人話佢地係最強?
會出外傳講番
,而啊奇、妙麗。你真神,標點符號竟在最前。
我寫完post上呢就變成咁

話說你好似未改錯字

離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 326樓  發表於: 2010-02-17
重有邊到未改錯字
離線霍雷2366
發帖
icash
只看該作者 327樓  發表於: 2010-02-17
十五隻喪屍在我們的射擊下有十二隻倒下,而剩下的都像殺死零的那種喪屍
日人1=是

852乜差乜差

你唔好話我踩人地作文踩到咁行....你踩人d作文仲踩行過我! 有口話人唔識話自己? 你以為成個cso區你最聰明?
郁d就話人地篇野差差差 係! 你篇野好勁! 冼唔冼比你篇野100分呀? 膠膠地 派返你自己 d膠 食落肚啦
搞到好似晒命架 叫人地睇你篇野 ibbs 係自由既 唔係要人地一地要人睇你篇野! 咁鐘意叫人睇? 叫你全家十八代睇晒佢囉!
郁d就嘈人 派膠? 小學雞? 你做返好冇^_^? 就算你嬲! 都唔好見人就嘈啦...大把人已經睇你唔順眼
冼唔冼叫晒所有人黎睇你篇勁野呀? 特首都要睇嗎?
發帖
icash
只看該作者 328樓  發表於: 2010-02-18
Re:~
引用第327樓霍雷2366於2010-02-17 22:51發表的 ~ :
十五隻喪屍在我們的射擊下有十二隻倒下,而剩下的都像殺死零的那種喪屍
日人1=是
852乜差乜差
.......

你眼殘?我幾時有話我篇野勁?
一定要我篇野勁先踩得佢?你膠少陣好無?
唔好意思...我又唔記得左小學雞最鐘意派膠
挑,佢唔想我話佢篇野差咪自己作好少少囉
你真係幾鐘意老吹,我幾時有叫人睇我篇野,你都幾好笑下,個話題由我踩佢轉左做我強制人地睇我篇野,小學雞真是名不虛傳
睇我唔順眼又點姐?佢地睇你睇得好順眼?
附帶一提,睇我唔順我果d大部分都係小學雞,你都係其中之一:)
你講咁多野做咩姐?你咁勁你咪作篇野出黎睇下囉
唔好又作篇劇本出黎,我會笑:x
自己冇真力仲好意思話我?你都幾厚膠皮,不過唔知醜又係小學雞特徵之一
你都識話我篇野勁,係你自己講既,我咩都無講過。你知道我篇野勁就唔好咁多爹啦,自己又要冇料到

離線霍雷2366
發帖
icash
只看該作者 329樓  發表於: 2010-02-18
Re:Re:~
引用第328樓852123321258於2010-02-18 01:39發表的 Re:~ :
你眼殘?我幾時有話我篇野勁?
一定要我篇野勁先踩得佢?你膠少陣好無?
唔好意思...我又唔記得左小學雞最鐘意派膠
挑,佢唔想我話佢篇野差咪自己作好少少囉
.......

你既行動 同 回文既用詞 已經知道了
你可以問下人既@.@
離線climbb65588
發帖
icash
只看該作者 330樓  發表於: 2010-02-18
Re:~
引用第327樓霍雷2366於2010-02-17 22:51發表的 ~ :
十五隻喪屍在我們的射擊下有十二隻倒下,而剩下的都昰像殺死零的那種喪屍
日人1=是
852乜差乜差
你唔好話我踩人地作文踩到咁行....你踩人d作文仲踩行過我! 有口話人唔識話自己? 你以為成個cso區你最聰明?
郁d就話人地篇野差差差 係! 你篇野好勁! 冼唔冼比你篇野100分呀? 膠膠地 派返你自己 d膠 食落肚啦
搞到好似晒命架 叫人地睇你篇野 ibbs 係自由既 唔係要人地一地要人睇你篇野! 咁鐘意叫人睇? 叫你全家十八代睇晒佢囉!
郁d就嘈人 派膠? 小學雞? 你做返好冇^_^? 就算你嬲! 都唔好見人就嘈啦...大把人已經睇你唔順眼
冼唔冼叫晒所有人黎睇你篇勁野呀? 特首都要睇嗎?.......

我平心靜係咁續句同你解釋。

首先,批評,不一定是壞的,其實有批評,才會有進步。作者是應該覺得有幸獲得批評,若果一直的讚,你會知道自己的錯處嗎?

( 可能批評是惡意或是善意我就不予置評了 )

那麼食評家一定要煮得比那個廚師好才能評的嗎?
____________________________________________________________________________________________________

後面純兩人的鬧戰,我還是不介入了。
離線namnam1997
發帖
icash
只看該作者 331樓  發表於: 2010-02-18
引用第330樓climbb65588於2010-02-18 16:26發表的 Re:~ :
首先,批評,不一定是壞的,其實有批評,才會有進步。作者是應該覺得有幸獲得批評,若果一直的讚,你會知道自己的錯處嗎?

.......

完全同意
發帖
icash
只看該作者 332樓  發表於: 2010-02-18
引用第330樓climbb65588於2010-02-18 16:26發表的 Re:~ :
我平心靜係咁續句同你解釋。

.......

多謝你既解釋....但係佢睇唔睇得明又係另一回事@@
我評佢篇野都係講事實....佢就話我踩到盡:x

離線vinmlki44
發帖
icash
只看該作者 333樓  發表於: 2010-02-18
有批評唔係話唔好
但係話人腦殘同垃圾就過份得濟囉我覺得
發帖
icash
只看該作者 334樓  發表於: 2010-02-18
Re:
引用第333樓vinmlki44於2010-02-18 21:13發表的 Re:原創喪屍小說 第六話完整版完成 317樓 祝大家虎虎生威~利是唔該 利是= .. :
有批評唔係話唔好
但係話人腦殘同垃圾就過份得濟囉我覺得

咁佢的確係腦殘同垃圾...我講事實姐....
垃圾係指格式,不是內容

離線climbb65588
發帖
icash
只看該作者 335樓  發表於: 2010-02-18
Re:Re:
引用第334樓852123321258於2010-02-18 23:08發表的 Re: :
垃圾係指格式,不是內容

希望以後也盡量不要用偏激的字眼吧 ......

這樣就不會傷和氣 ....
離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 336樓  發表於: 2010-02-19
引用第334樓852123321258於2010-02-18 23:08發表的 Re: :
垃圾係指格式,不是內容

人的忍耐限度可是有限的
離線chung456
發帖
icash
只看該作者 337樓  發表於: 2010-02-19
垃圾係指格式,不是內容

好了夠了= =不要太過火
發帖
icash
只看該作者 338樓  發表於: 2010-02-19
Re:Re:Re:
引用第336樓中毒惡龍於2010-02-19 00:00發表的 Re:Re: :
人的忍耐限度可是有限的

佢無再刻意提起
佢講開我先講落去,鬼叫你次次更新次次格式都係一樣
又係你叫人評你,評完你你又唔改,想點先?
你兒家講到好似你岩哂我錯哂咁:x
我睇死你下次更新都係照用劇本格式去寫小說
唔知我幾時開始話你個格式出事呢?但係更新咁多次冇次改到:)
你唔改底俾我踩啦掛:x?
仲同我講咩人既忍耐係有限,我睇你既智商都好有限:)
我講野可能偏激左少少,但係我講既全部係事實
其實你有冇諗過下次更新要改返個格式既呢?
我篇野放上巴哈都俾人踩到盡,何況你:x?
[ 852123321258在2010-02-19 01:23重新編輯此帖 ]

離線異轉小子

發帖
icash
只看該作者 339樓  發表於: 2010-02-19
Re:Re:Re:
引用第336樓中毒惡龍於2010-02-19 00:00發表的 Re:Re: :
人的忍耐限度可是有限的

咁就單挑啦
快速回復
限100 字節

上一個 下一個