切換到寬版
  • 33520閱讀
  • 422回復

原創喪屍小說--------末日危機 第七話完成 406樓  [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線hohopok123
發帖
icash
只看該作者 300樓  發表於: 2010-02-15
Re:Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是
引用第298樓vinmlki44於2010-02-15 17:58發表的 Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= .. :
佢第一次作野就梗係作得唔好架啦
洗唔洗係咁話人垃圾呀
你第一次作野就作得好完美?
係人都有要改進既野架啦
而且改進都要時間架下話
.......

好似你d咁既人咪係令罵戰唔停既主要原因,仲好意思話人
樓主都唔好意思講野啦/想停,你地仲係咁圍攻852,一味係度罵,你有冇諗過想停戰
和平唔好咩?仲係度係咁講,你地唔肯停,咁852點會肯停啊?
離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 301樓  發表於: 2010-02-15
Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= ..
好la,係時候停la
離線852123321258
發帖
icash
只看該作者 302樓  發表於: 2010-02-15
Re:1
引用第297樓ming6339於2010-02-15 13:56發表的 1 :
仲有
852你成14/15歲
唔好串我呢個小學雞啦/.
你智商高過我係正常
.......

睇下佢講既野我係咪真係錯左先囉
我最頂佢唔順就係知道錯左都仲要錯落去
引用第298樓vinmlki44於2010-02-15 17:58發表的 Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= .. :
佢第一次作野就梗係作得唔好架啦
洗唔洗係咁話人垃圾呀
你第一次作野就作得好完美?
係人都有要改進既野架啦
而且改進都要時間架下話
.......

我知佢都有改進,問題係我講左佢有冇改到先?
中學鴨,新名詞!真係神手,果然係膠子先諗得出咁既野
比人話垃圾我可能會開心,好似你串緊我咁,你串得我多我就仲開心
因為我心理變態:)
引用第299樓異轉小子於2010-02-15 19:56發表的 Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= .. :

你又邊位呀

佢係路人甲黎答爹架:x
引用第300樓hohopok123於2010-02-15 20:18發表的 Re:Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是 :

樓主都唔好意思講野啦/想停,你地仲係咁圍攻852,一味係度罵,你有冇諗過想停戰

你都幾清楚我:x
引用第301樓中毒惡龍於2010-02-15 20:22發表的 Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= .. :
好la,係時候停la

我想停好耐,佢地係咁串我我點停姐:)
話時話你幾時肯改返篇野呢-.-
你唔改都算...下次作之前可唔可以改下格式=,=??
[ 852123321258在2010-02-15 23:01重新編輯此帖 ]
果然...白痴是無藥可救的嗎?

離線ming6339
發帖
icash
只看該作者 303樓  發表於: 2010-02-15
Re:Re:1
引用第302樓852123321258於2010-02-15 22:55發表的 Re:1 :

我想停好耐,佢地係咁串我我點停姐:)

話時話你幾時肯改返篇野呢-.-
你唔改都算...下次作之前可唔可以改下格式=,=??

咁你有無諗過點解有罵戰?
你成日話我派膠派膠
你唔係都引起緊罵戰咩?
仲有
係你自己話串你你更開心
你另一邊又話我地唔停戰?
另外
佢一定要改?
改唔改都係佢本人決定
佢唔改你就罵人
有無試過用另一個角度去諗野?
引用第300樓hohopok123於2010-02-15 20:18發表的 Re:Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是 :

佢郁啲就話人派膠,小學雞
唔like就話人篇野垃圾
和平條毛啊?ps:我同上面果幾條友三唔識七
個hoho唔好撚拉我落水thx
[ ming6339在2010-02-15 23:31重新編輯此帖 ]
發帖
icash
只看該作者 304樓  發表於: 2010-02-15
Re:Re:Re:1
引用第303樓ming6339於2010-02-15 23:25發表的 Re:Re:1 :
佢郁啲就話人派膠,小學雞
唔like就話人篇野垃圾
和平條毛啊?ps:我同上面果幾條友三唔識七
個hoho唔好撚拉我落水thx

拿拿拿....你兒家就拉左佢落水,爆粗串佢又想拉多一條友黎串你?
我話你派膠因為你真係派緊膠,我無講錯
你地串我我係好開心,但係唔停係你地,我有冇攞把槍指住你要你串我?
佢唔改我唔係串佢個人,我係串佢篇野,佢唔改俾人串底佢死既
即係見過鬼仲唔怕黑咁姐

離線ming6339
發帖
icash
只看該作者 305樓  發表於: 2010-02-15
Re:Re:Re:Re:1
引用第304樓852123321258於2010-02-15 23:36發表的 Re:Re:Re:1 :
拿拿拿....你兒家就拉左佢落水,爆粗串佢又想拉多一條友黎串你?
我話你派膠因為你真係派緊膠,我無講錯
你地串我我係好開心,但係唔停係你地,我有冇攞把槍指住你要你串我?
佢唔改我唔係串佢個人,我係串佢篇野,佢唔改俾人串底佢死既
.......

你串佢篇野垃圾咪姐係會影響到佢個人囉
你話我派膠 算係引起罵戰囉
你話我地串你你好開心丫嘛
我想你開心咪串你囉
你另一方面又話我(or其他幾個人) 串你
搞到停唔到戰,自己都想停
想點?
到目前為止無咩人串死樓主囉
係得你,仲要公眾話貼上巴哈
發帖
icash
只看該作者 306樓  發表於: 2010-02-15
Re:Re:Re:Re:Re:1
引用第305樓ming6339於2010-02-15 23:39發表的 Re:Re:Re:Re:1 :
你串佢篇野垃圾咪姐係會影響到佢個人囉
你話我派膠 算係引起罵戰囉
你話我地串你你好開心丫嘛
我想你開心咪串你囉
.......

你唔派膠我又點會話你派膠呢?講事實都有錯,ok you win
你話想我開心下化?想我開心唔一定要串我既,你即刻跳落街我都會好開心
因為香港又少左個傻仔
我本身係想停既,但係你又串我,我有咩理由要停呢?

離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 307樓  發表於: 2010-02-16
Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= ..
其實我呢個寫作格式係抄nakuz某人的,我覺得較容易,比較適合我
離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 308樓  發表於: 2010-02-16
將會在第六話出場的人物

名字:進
姓別:男
組織:CT
年齡:14
主槍:awp m200
副槍:金鷹
希望有既槍:黃金版m200黃金版awp
身世:自小雙親被恐怖分子殺死,之後跟以前做反恐小組的爺爺一齊住,佢爺爺發現佢係天生狙擊天才,被訓練為一個強勁的狙擊手,之後加入了反恐小組,在反恐小組短短半年就有輝的戰積,被稱為神之眼------進.可以用兩把狙槍同異於常人的視力(包括睇到好遠ge野等等)

邪神乂鬼
名字:邪
年齡:18
組織:ct
登場時主槍:閃靈
登場時副槍:左輪
希望有的槍:黃金閃靈
身世:因為哥哥比壞人所殺,為了報復決意加入 反恐小組

霍雷2366
名字:俊
年齡:16
組織:TR~
性格:冷靜 但常常想的東西也會很黃色的:)
身世:自小係一個貧窮既戰地國家 8歲開始接足槍械 14歲的槍法已經如神 15歲被一些人拉進入TR
主槍:AK47 / MG3
手槍:銀雞 / 左輪
希望有既槍:金蠍雙擊
出現集數: 全部

ken14980
名字:剎
年齡:22
組織:tr
登場時主槍:mg3
希望有的槍:黃金cv-47
身世:從少便周圍流浪,學會了生存技巧,更經常訓練自己,最後加入了恐怖份子。

hohopok123
名字:啊奇
年齡:17
組織:TR
性格:冷靜但愛搞gag(搞gag是但要唔要啦)
身世:自小生於走私軍火商的家庭,係一次打War game個陣比佢啊爸發現佢既特殊能存:勁幸運、
十分靈敏同身手敏捷(唔小心都hs人- -),從而帶佢入反警特殊精英部隊,
係12歲個年已經升上第七小隊隊長,係5年黎不斷成功暗殺多國官員
主槍:連散(連散經過改造,威力同命中大增)
手槍:迷彩雙槍(槍神雙槍迷彩版)
希望有既槍:金蠍雙撃同金閃
出場:係War game場同男主角既一次偶遇,對男主角感到興趣而有意請佢入TR,發現主角比喪屍圍攻個陣出手相助

derekwong18
名字:妙麗
姓別:女
年齡:25
登場時主槍: m4
登場時副槍:戰術手槍
希望有的槍:冇
身世:前英國特種隊.因英國軍方為了誘TR主力軍,犧牲了自己殘餘兵,當中犧牲的有她的未婚夫,她痛恨英國軍方的做法,
為了報復,她加入了TR

chung456
名字:龍
登場時主槍:金ak
登場時副槍:黑白
希望有的槍:沒有
身世:因為ct在一次行動中用黃金m4把龍的老豆殺死了...
原本進叫一齊加入ct,但係因為要報復,最後入了tr...

第六話-------------------------------------------------------沙漠中的巨人
[ 中毒惡龍在2010-02-17 04:48重新編輯此帖 ]
發帖
icash
只看該作者 309樓  發表於: 2010-02-16
引用第308樓中毒惡龍於2010-02-16 06:18發表的 Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= .. :
出場人物介紹

.......

我睇到你個標題已經想笑:x
應該係「是敵是友!?」吧?太囧了

離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 310樓  發表於: 2010-02-16
想不到了吧.....
發帖
icash
只看該作者 311樓  發表於: 2010-02-16
引用第310樓中毒惡龍於2010-02-16 17:56發表的 Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= .. :
想不到了吧.....

想不到什麼?

離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 312樓  發表於: 2010-02-16
標題囉
離線visitor5779

發帖
icash
只看該作者 313樓  發表於: 2010-02-16
第六話------------------------------------------合作
第六話-------------------------------------------------------敵?友?
改返...
我知你咩問題,好多累贅,又係有重複問題
內容不夠激烈,吸引不到讀者
用字可以再天馬行空些,但千萬不要太過份
缺乏詞組...
你下作要改善一下
.........................................................
還是....
.........................................................

加油!!]

你的小說還沒有主題
離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 314樓  發表於: 2010-02-16
主題.............5知咩好
發帖
icash
只看該作者 315樓  發表於: 2010-02-16

引用第314樓中毒惡龍於2010-02-16 22:09發表的 Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= .. :
主題.............5知咩好

咁咪唔好用主題囉...
有主題先叫小說?

離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 316樓  發表於: 2010-02-17
我都係咪念,但佢..........
離線中毒惡龍
發帖
icash
只看該作者 317樓  發表於: 2010-02-17
出場人物介紹

年齡:14
主槍:awp m200
副槍:金鷹
希望有既槍:黃金版m200黃金版awp
身世:自小雙親被恐怖分子殺死,之後跟以前做反恐小組的爺爺一齊住,佢爺爺發現佢係天生狙擊天才,被訓練為一個強勁的狙擊手,之後加入了反恐小組,在反恐小組短短半年就有輝的戰積,被稱為神之眼------進.可以用兩把狙槍同異於常人的視力(包括睇到好遠ge野等等)

邪神乂鬼
名字:邪
年齡:18
組織:ct
登場時主槍:閃靈
希望有的槍:黃金閃靈
身世:因為哥哥比壞人所殺,為了報復決意加入 反恐小組

霍雷2366
名字:俊
年齡:16
組織:TR~
性格:冷靜 但常常想的東西也會很黃色的:)
身世:自小係一個貧窮既戰地國家 8歲開始接足槍械 14歲的槍法已經如神 15歲被一些人拉進入TR
主槍:AK47 / MG3
手槍:銀雞 / 左輪
希望有既槍:金蠍雙擊
出現集數: 全部

ken14980
名字:剎
年齡:22
登場時主槍:mg3
希望有的槍:黃金cv-47
身世:從少便周圍流浪,學會了生存技巧,更經常訓練自己,最後加入了恐怖份子。

hohopok123
名字:啊奇
性格:冷靜但愛搞gag(搞gag是但要唔要啦)
身世:自小生於走私軍火商的家庭,係一次打War game個陣比佢啊爸發現佢既特殊能存:勁幸運、
十分靈敏同身手敏捷(唔小心都hs人- -),從而帶佢入反警特殊精英部隊,
係12歲個年已經升上第七小隊隊長,係5年黎不斷成功暗殺多國官員
主槍:連散(連散經過改造,威力同命中大增)
手槍:迷彩雙槍(槍神雙槍迷彩版)
希望有既槍:金蠍雙撃同金閃
出場:係War game場同男主角既一次偶遇,對男主角感到興趣而有意請佢入TR,發現主角比喪屍圍攻個陣出手相助

derekwong18
名字:妙麗
姓別:女
年齡:25
登場時主槍: m4
登場時副槍:戰術手槍
希望有的槍:冇
身世:前英國特種隊.因英國軍方為了誘TR主力軍,犧牲了自己殘餘兵,當中犧牲的有她的未婚夫,她痛恨英國軍方的做法,
為了報復,她加入了TR

chung456
名字:龍
登場時主槍:金ak
登場時副槍:黑白
希望有的槍:沒有
身世:因為ct在一次行動中用黃金m4把龍的老豆殺死了...
原本進叫一齊加入ct,但係因為要報復,最後入了tr...

第六話--------------------------------------------------------沙漠中的巨人
最強的拍擋,小時候的我倆曾被說過,這是我父母死前的事,同樣被眾多敵人圍攻的情況,只是敵人不是人而是喪屍,龍在前方掃射大部份的喪屍,我則射開從左右跳起來突襲的喪屍,而邪則協助俊掃射後方的喪屍的,而啊奇、妙麗被我們保護的圓形中間治療剎
俊:啊奇、妙麗還要多少時間,我們快沒子彈了。
妙麗:準預注射疫苗了,約需十五分鐘才能痊療。
十五隻喪屍在我們的射擊下有十二隻倒下,而剩下的是像殺死零的那種喪屍。
進:衝出去吧,這三隻喪屍傢打不死似的。
龍:這三隻是喪屍王,不容易對付。
邪:邊走邊射吧,MG3要對準射頭是很難的。
俊:說得對呀。
說完後,他扔下了手上的MG3改用自己背着的AK47。
俊:好,伙伴們走啊!
啊奇:剎需要幫忙嗎?
剎(喘氣):我還沒到跑不了的地步。
邪:彈切了。
啊奇:用我的,接着!
邪:謝了。
這時三隻喪屍同時發出紅光。
俊:!是血性暴走,竟然在這時使用血性暴走!
其中一隻喪屍已在俊說話的時候已經跳到到跑在最後的妙麗面前。
妙麗:呀!
啊奇:看我的!
啊奇馬上轉身踢開這隻跳起的喪屍,再用他的連散向這隻喪屍的頭部連開兩槍,喪屍倒在地下,死了。
俊:NICE!
啊奇:快掩護我吧,隊長!
俊:嗯。
龍:隊長我們該跑到哪?
俊:到地下通道吧,這裏比較安全,還有子彈補充。但能殺牠們就盡量吧。
妙麗:但這班反恐小組的人.....
龍:現在還要管這些事嗎!我保證進不會突然在我們的腦袋開一個洞。
我轉用零的金鷹
進(笑):這還用說。我和邪也是。
妙麗:嗯....
俊:伙伴們轉右!
我們一起向右轉,可是.......
進:(跌低)呀!這是甚麼?!
地上有一隻多手的噁心怪物捉住我的腳
邪:進!
進:別過來!快跑!
邪:我是不會扔下同伴的。
隨後邪用他的小刀幫我弄走這些手,而我用金鷹來拖延兩隻喪屍王,龍也想跑過來幫我,但是被啊奇捉住了。
龍:別阻我!
啊奇:隨他們吧,正好為我們爭取逃走時間。
龍:不可以的!進是我的好友!
正在龍想跑過來的時候...
俊:這是甚麼?!
一隻肥大的喪屍出現在俊他們的前方,肚子被切開露出了一隻隻手,跟抓着我的怪物的手一樣
俊:難道是法蘭克新研發的喪屍?這傢伙竟然瞞住我們!
所有的恐佈份子都向着肥大喪屍射擊,可是牠卻無阻的衝過去
啊奇:竟然在這麼猛烈的火力下都能前進!喪屍王都不能阿,牠到底是怎樣的!
我把注意力回到腳下的多手物體(邪已確定牠沒有生命),和邪在兩隻喪屍王來之前想弄走牠,可是發紅光的喪屍已經快走到我的面前。
進:邪你快走吧!別管我,牠們快到了!
邪:怎可能,快弄走了,加油啊!呀!弄走了!
可惜一切太遲了,兩隻喪屍王和我們距離已不多於十厘米
進:可惡呀!
邪(穩定):進,閉上眼!
進:吓?!知道!
到底發生甚麼事呢?但在我再開眼時,我知道命運女神是站在我們的一方。
[ 中毒惡龍在2010-02-17 23:15重新編輯此帖 ]
發帖
icash
只看該作者 318樓  發表於: 2010-02-17
引用第317樓中毒惡龍於2010-02-17 04:38發表的 Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= .. :
出場人物介紹

.......

小時,仲有,佢地兩個果陣點解會做左拍擋?佢地拍擋果陣做左d咩俾人話佢地係最強?
而啊奇、妙麗。你真神,標點符號竟在最前。
對準射頭。呢個詞語本身就好有問題....對準頭部來射比較好吧?
背着的AK47。又一錯字....
彈切了,大佬....做咩連日文既漢字都出埋黎....弾切れだ,真正的日文應該是這樣..
你的不是日文不是中文.....文法上很怪哩。你還是改回彈藥用盡了比較好。
還有子彈補充,補充沒錯,但個人認為補給比較好。
進:(跌低)....你又用口語.....用倒下不成嗎?
我早就對你的角色名字有點疑問
法蘭克....自己創作一個新名字不可嗎?還有...你的小說真的很像劇本....

離線visitor5779

發帖
icash
只看該作者 319樓  發表於: 2010-02-17
引用第318樓852123321258於2010-02-17 11:16發表的  :
小時,仲有,佢地兩個果陣點解會做左拍擋?佢地拍擋果陣做左d咩俾人話佢地係最強?
啊奇、妙麗。你真神,標點符號竟在最前。
對準射頭。呢個詞語本身就好有問題....對準頭部來射比較好吧?
背着的AK47。又一錯字....
.......

(1)一向也是後面補充(如果是長篇的話,跟你的小說大同小異)
(2)可以修正
(3)術語不行嗎?
引用第316樓中毒惡龍於2010-02-17 00:08發表的 Re:原創喪屍小說 第五話完整版完成 258樓 祝大家恭喜發財~利是唔該 利是= .. :
我都係咪念,但佢..........

標題是吸引讀者的主要原因
快速回復
限100 字節

上一個 下一個