切換到寬版
  • 4133閱讀
  • 74回復

[個人分享]笑死都未天光(追加) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線幻影獵人
發帖
icash
只看該作者 60樓  發表於: 2010-02-01
朋友 ,

其實你不妨將你細個唔開心既事

咁樣一直俾人恥笑 ,

我諗你就算智商再低 , 都會感到羞愧吧

有好多人係細個既時候

會因為受到嚴重既挫敗 , 或者屈辱

而變得極度自卑 , 繼而僧恨自己 , 逃避現實

係呢個時候 , 互聯網就往往成為佢地既安樂窩

由於佢地自卑 , 繼而令佢地唔肯面對世界

因此佢地會以為互聯網真係一個

戴住副面具 , 自己做咩都唔會有人知既地方

只不過 , 佢地完全唔知道

係呢一個虛擬平台上

就算你可以改寫所有資訊

但係你既本性,人格 ,

永遠都唔會因為你唔係面對面同人傾計 , 而得到掩飾

(btw , 你可以改寫以掩飾身份既野 , 都未必少得太可憐喇:-( )

逃避現實而帶來心靈上既空虛

唔係好受架

所以

試下面對自己 , 面對現實啦

你仲可以返轉頭架

起碼大家都用緊一個你睇唔順眼既角度關心緊你丫 , 係咪?;-)

離線牙濠
發帖
icash
只看該作者 61樓  發表於: 2010-02-02
引用第60樓幻影獵人於01-02-2010 08:33 PM發表的 :
朋友 ,
其實你不妨將你細個唔開心既事
.......

潮文:)
離線幻影獵人
發帖
icash
只看該作者 62樓  發表於: 2010-02-02
  講真,樓主你如果發出黎,我真係會報警,等警察上你屋企打個轉黎判斷你有冇犯法,我係認真,唔係講緊笑,你話我報警lun,正義lun,乜都好,隨便你。

你有無想過你呢種一時之快會對當事人有幾大傷害?傳左出去人地點見人,篇文仲要咁長?你地班友可能就睇得好happy,人地分分鐘就躲係屋企喊。人有時好脆弱,個女仔有乜事的話,你良心過唔過意得去?

我勸你放出黎之前三思一下,唔好受班花生友影響,呢度D人有野睇就唔會理他人感受,當中仲有成班小朋友字都未識得幾個,希望你可以作出獨立判斷,唔好助長網絡暴力,做埋晒D損人不利己的事

離線錯愛小謙
發帖
icash
只看該作者 63樓  發表於: 2010-02-02
引用第62樓幻影獵人於2010-02-02 22:11發表的  :
  講真,樓主你如果發出黎,我真係會報警,等警察上你屋企打個轉黎判斷你有冇犯法,我係認真,唔係講緊笑,你話我報警lun,正義lun,乜都好,隨便你。
你有無想過你呢種一時之快會對當事人有幾大傷害?傳左出去人地點見人,篇文仲要咁長?你地班友可能就睇得好happy,人地分分鐘就躲係屋企喊。人有時好脆弱,個女仔有乜事的話,你良心過唔過意得去?
.......

正爆
報啦!
離線牙翼

發帖
icash
只看該作者 64樓  發表於: 2010-02-02
引用第62樓幻影獵人於2010-02-02 22:11發表的  :
.......

從另一方面去看這回事…
的確是不錯
其實類似的東西,我也有說過
引用第35樓牙翼於2010-01-31 23:01發表的  :
算了…
小學的時候…
大家也是很傻很天真的小孩子
雖說自認三合會的確是很無聊很幼稚的事
不過我都是覺得她不太懂謹言慎行這回事而已
.......

似乎你們無視了…
離線eeeex
發帖
icash
只看該作者 65樓  發表於: 2010-02-02
有夠白濫的對話
我到那國小的帖哪!?

離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 66樓  發表於: 2010-02-03
【明報專訊】近年社交網站Facebook極之流行,不少團體都開設專有群組供成員加入。近日Facebook卻出現一個以黑幫組織「14K」命名的群組,在介紹中開宗明義寫著「人强馬壯,專收年靑人,歡迎加入,不用3個6(意指三合會入會費)」,至昨晚共有520人加入,部分人使用黑幫背語交流。有法律界人士指群組已經違法,警方發言人表示正跟進事件。

指「不用3個6」 逾520人加入

該群組2008年中已經成立,以大賊葉繼歡的照片為群組照片,看似開玩笑,但部分成員在留言板上的留言一般人未必看得懂。其中有人說「我愛洪發山!洪發山萬碎(歲)!」,事實上,「14K」在國共內戰時由國民黨 在廣州成立,當時的名字就是「洪發山忠義堂」;有人則留下「珠江水,白雲香」等字句,事實上這是該會的「切口」(暗語)。

在Facebook鍵入「新義安」、「和勝和」等三合會名稱,都可以找到疑似組織,但不如「14K」般露骨。比如有人以「新界義務安全會」為名開設群組,成員亦只得數名,但就在群組介紹中寫出新義安獨有的「牌頭詩」; 亦有名為「和勝和」的群組有近百人加入。

本港法例規定,任何人如屬三合會社團成員,或以此身分行事,甚至自稱三合會成員,均屬違法,初犯可罰款10萬元及監禁3年;再犯可罰款25萬元及監禁7年。

07年,警方到家居用品連鎖店「住好口的」檢走一批印有「拾肆K」字樣的T恤,更拘捕設計者,事後警方被批執法太嚴,而設計者明顯只是開玩笑,最後並無起訴。

律師﹕網上認三合會已犯法

資深大律師湯家驊 指出,今次個案和以往不同,「一般人都唔會覺得『住好口的』係黑社會,但今次除了自命14K外,還有人用黑社會用語交談」,他認為已經令人合理懷疑其為三合會成員。他解釋,不論在網上和現實生活中,表示自己是三合會成員就是犯法,至於純粹加入一個自稱為黑社會的社交網站群組,或未必有罪,「加入三合會有既定的入會規例,並非只加入一個群組咁簡單」。

樓主..掂呀..個女仔自稱14K..
我諗你個女仔fd都係個group度

上面個designer設計咋..
都俾人拉
離線bbffbbf
發帖
icash
只看該作者 67樓  發表於: 2010-02-03
哈哈...頂,笑死我
離線hinpotato999

發帖
icash
只看該作者 68樓  發表於: 2010-02-03
引用第64樓牙翼於2010-02-02 23:01發表的  :
似乎你們無視了…

你有空叫人看你回覆
不如你先處理你上面那個人先吧
三小強,登場!
離線tung
發帖
icash
只看該作者 69樓  發表於: 2010-02-03
妖,我跟葉繼歡呀
小學雞呀頂你
離線tung
發帖
icash
只看該作者 70樓  發表於: 2010-02-03
好KAI ~.~
扮有料:o)
點知條仔係匡智:o)
我實恥笑:)
係咪睇得報紙多,知咩叫14k
陣間和勝和講埋和x和:)
14K係邊頭佢知唔知呀:)
你咁問佢
小學雞呀頂你
離線迪斯路亞

發帖
icash
只看該作者 71樓  發表於: 2010-02-03
.......

做過什麼就要承受什麼
現在的年青人做事說話都不經大腦
事後卻哭哭啼啼
到底是否真的每個都值得可憐?
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 72樓  發表於: 2010-02-03
引用第69樓tung於2010-02-03 21:35發表的 :
妖,我跟葉繼歡呀

跟賊王搵食

思覺老師?
離線墮落惡魔
發帖
icash
只看該作者 73樓  發表於: 2010-02-03
引用第72樓七星會員於2010-02-03 22:26發表的  :
跟賊王搵食
思覺老師?

思覺老師太強大了
笑死
離線七星會員
發帖
icash
只看該作者 74樓  發表於: 2010-02-03
引用第73樓墮落惡魔於2010-02-03 22:38發表的 :
思覺老師太強大了
笑死 [表情]

係呢?!
快速回復
限100 字節

上一個 下一個