切換到寬版
  • 29929閱讀
  • 212回復

[轉載]全新PM作品登場《寵物小精靈:黑/白》正式公開 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 180樓  發表於: 2010-07-12
引用第179樓魔法使命於2010-07-12 11:35發表的  :
嘛...
更新左D資料=_=

.......

又係超能力系既招,同x篇空間差唔多,不過佢係人地同自己用唔到道具(打道館同四天王既最新奸招)
[ 火仔在2010-07-12 19:20重新編輯此帖 ]
sr超合金勇者王用-空間切裂士巴拉(魂限定)收現錢
另放sic極魂假面騎士劍-帝皇型態70元
放戰奴一套+烏邪人物,霸王地藏龍,鋼鐵護甲
lfo物品只收神通行充值卡(50/100)
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 181樓  發表於: 2010-07-13
嘛...
又有新野了-3-
其實係8月消息總結...

嘛...
首先係3打3的介紹...
如果我方最左方的PM攻擊的話...
則攻擊不到對手最右面的PM...
(反之最右面的PM則攻擊不到最左面的PM)
如果在此時按「移動」的話,
就可以幫您的PM改變位置
中間的PM攻擊則會擊中對手3隻PM

同時都衍生了一種新特性「心靈感應」,
可以防止攻擊隊友...
EG:如果一隻PM有「心靈感應」特性
則在2VS2/3VS3戰鬥中用滑浪地震放電自爆等全體攻擊技時...
可防止傷害到隊友

而且BW將會有一招新招,可以使我方全員回避攻擊

在本作中,所遇的神獸也不相同,
在白版,主題神獸為黑龍
在黑版,主題神獸為白龍

另外可以用GTS/WIFI來遇原版無法遇見的PM?!
加上之前講過的專屬地圖...
黑色城市和白色森林...

而同一個城市會有某些契機而轉換外觀??

最新公布的6隻PM:(嘛...好多日文睇唔明+_+)
キバゴ
屬性:龍

コロモリ
屬性:超能力+飛行

ミネズミ
屬性:一般

ゴチルゼル
屬性:超能力

ランクルス
屬性:超能力

ウォーグル
屬性:一般+飛行

嘛...
新出的系統PGL為一個服務
可以把您的SAVE上傳到專門的網站
有2個功能:
1> 可以進入自己PM的夢中
2> 可以進行網上對戰

不過要使用這服務便必要得到ムシャーナ(食夢獸進化)的夢之煙
在夢之世界中可以同其他PM玩小遊戲
在您的PM在夢之世界中結識的朋友可以帶回來遊戲中冒險

嘛...
之前講過的DSI專用WIFI「現場播放」....

在8月7日-8月31日期間,
PM俱樂部會發佈一個夢,
這個夢可以遇到伊貝的各個進化
在遊戲發售時會允許傳到遊戲中..

=================================
嘛..
累死我了=_=
2條評分
按此進入→LFO資料博物館
為所有lfo玩家回憶而設
離線↗魔仔☆
發帖
icash
只看該作者 182樓  發表於: 2010-08-07

拂拂退化+_+?

=============================

轉巴士-3-

新PM——

シキジカ【シキ(四季)+シカ(鹿)=四季鹿】

季节口袋妖怪
属性:草+普通
身高:0.4m 体重:5.0kg
特性:叶绿素
特殊:身体随着季节的改变而变色,春天为粉夏天为绿秋天为橙冬天茶色
特殊2:四季鹿的进化由季节决定

ママンボウ【マンボウ(翻车鱼)-玛蒙鱼】
后宫口袋妖怪(…………………………)
属性:水系
身高:1.8m 体重:31.6kg
特性:轻快
新技能:アクアツイスト(水之盘旋)——将水与力量覆盖全身,非常强力的技能

ギルジャ【ギル(鱼鳃)-蓝鳃鱼】
鱼口袋妖怪
属性:水
身高:0.4m 体重:5.0kg
特性:轻快
特殊:只能在池塘中钓到(鲤鱼王代替无误……)

ブロッコ【ブロッコ-broccoli-花椰菜=椰菜猴】
花椰菜口袋妖怪
属性:草系
身高:0.7m 体重:24.3kg
特性:叶绿素 或 太阳能
新技能:めばえのいぶき(萌芽气息)——使用后特攻和命中同时上升1级
ps:萌………………………………………………

ハクビルス【ハクチョウ(天鹅)+ハクビ(出类拔萃)=优雅鹅】
优雅口袋妖怪
属性:水+飞
身高:1.1m 体重:28.6kg
特性:しろいつばさ(白羽)——能力不会被下降

---------------------------------------------------
新系统——
Double野生战斗
——2只pm同时出现的野生战斗只会在颜色相对较暗的草地中发生

ローテーションバトル(循环战斗)【未确定】
——3V3新战斗模式之一,排出3只pm站在可旋转的圆形场地上,每只pm占圆形场地一方,通过旋转场地来调整进行攻击的PM或者抵挡受到的攻击看来是个对预读很有挑战的战斗模式啊- -

ミラクルシューター(奇迹射手)【未确定】
——通信对战中可以使用道具,条件是在战斗中不断积累点数到一定程度后即可使用

バトルサブウェイ(对战地铁)【未确定】

——新战斗区设施对战地铁,与系列前几作相同也是进行7连战,胜利后获得BP换取道具

---------------------------------------------------

新人物——
デント(丹特)

——サンヨウシティ(三叶市)馆主,第一位馆主

アロエ(娅洛耶/芦荟)
——シッポウシティ(七宝市)馆主,第二位馆主
1條評分
離線↗魔仔☆
發帖
icash
只看該作者 183樓  發表於: 2010-08-09
新PM總覽:

之前講過的愛心魚進化

新的門口虫

不明魚PM??

季節系統:
現實時間一個月=黑白一個季節
有D地方會隨著季節改變地型...
1條評分
離線↗魔仔☆
發帖
icash
只看該作者 184樓  發表於: 2010-08-10
9月號雜誌圖總結:

1條評分
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 185樓  發表於: 2010-08-30
正式公布:pokemonBW(即寵物小精靈:黑/白)配音名單:
小智:松本梨香
皮卡丘:大谷育江
愛麗絲(黑人女主角):悠木碧
田都(錄頭髮):宮野真守
武藏:林原惠
小次郎:三木眞一郎(馬斯丹再臨)
喵喵:犬山犬子
龍牙獸(黑人女主角身邊):津田美波
小球獺(水主角):福原美裡
藤葉蛇(草主角):林原惠
暖暖豬(火主角):水田芥末
雜耍(暫譯):藤村知可(未知人士)

三位主角既名為正式名
(轉自oii香港動漫)

日本正式播BW係19號

DP大結局幾感人下(雖然無睇,但我諗係分別前)
[ 火仔在2010-08-30 17:40重新編輯此帖 ]
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 186樓  發表於: 2010-08-30
引用第185樓火仔於2010-08-30 17:32發表的  :
正式公布:pokemonBW(即寵物小精靈:黑/白)配音名單:
小智:松本梨香
皮卡丘:大谷育江
愛麗絲(黑人女主角):悠木碧
田都(錄頭髮):宮野真守
.......

雖然知左都幾耐-3-
黑妹CV係可羅奈(最後大魔王)-3-
服務生CV係夜神月+_+
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 187樓  發表於: 2010-08-30
引用第186樓魔法使命於2010-08-30 19:02發表的  :
雖然知左都幾耐-3-
黑妹CV係可羅奈(最後大魔王)-3-
服務生CV係夜神月+_+

錄頭髮果個,咁我知最尾果位係麥水,其他人原配音,唔計三木佢係配2集既馬斯丹
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 188樓  發表於: 2010-08-30
不過唔怕講句,雖然知左草同水既第一次進化,但隻豬既進化好似未講
(隻豬坐係身似狗)
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 189樓  發表於: 2010-08-31
引用第188樓火仔於2010-08-30 19:25發表的  :
不過唔怕講句,雖然知左草同水既第一次進化,但隻豬既進化好似未講
(隻豬坐係身似狗)

正常黎講主角進化形應該不會公開...
係BW動畫張草圖放左風聲罷了-3-
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 190樓  發表於: 2010-08-31
引用第189樓魔法使命於2010-08-31 00:43發表的  :
正常黎講主角進化形應該不會公開...
係BW動畫張草圖放左風聲罷了-3-

隻豬個性格幾活潑,海懶就感情多多 條蛇就冷冷冰冰
唔同第四代
呆滯既草龜,支支炸炸既企鵝,貪心既猴子
離線魔神王
發帖
icash
只看該作者 191樓  發表於: 2010-08-31
引用第190樓火仔於2010-08-31 13:52發表的  :
隻豬個性格幾活潑,海懶就感情多多 條蛇就冷冷冰冰
唔同第四代
呆滯既草龜,支支炸炸既企鵝,貪心既猴子

幾時有貪心既猴子=-=  雖然博士個隻係 但係冇人拎個隻wo=-= 好期待動畫 好期待黑白出個時 搵人同我wi fi對戰
向住500帖同三星會員進發+_+
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 192樓  發表於: 2010-09-01
轉巴士+_+:

CorocoroSP10月号别册內容:

草蛇的「草之誓言」& 火猪的「火之誓言」& 海獭的「水之誓言」,特殊效果发动!
------------------------------------------------------------------------------------------
例:草蛇先手使用了草誓言,接着火猪使用火誓言,系统显示火猪与草蛇技能连携,组合技能发动
------------------------------------------------------------------------------------------
口袋妖怪黑白新要素「コンビネーション技(组合技能)」的效果
草之誓言」与「火之誓言」组合而成的技能,强而有力地将周围化为火海,使对手每回合持续伤害

火之誓言」与「水之誓言」组合而成的技能,对战场地出现彩虹,我方技能的追加效果增强

草之誓言」与「水之誓言」组合而成的技能,将对战场地化为沼泽,使对手速度迅速下降
--------------------------------------------------------------------
目前只知道3主角的誓言技能可以玩合体,是否有更多未知

合體技都出了-.-
1條評分
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 193樓  發表於: 2010-09-03
引用第192樓魔法使命於2010-09-01 01:00發表的  :
轉巴士+_+:
CorocoroSP10月号别册內容:
.......

其實e個有咩用,都拿唔齊架啦,雖然話可以有方法抓之前既精靈姐
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 194樓  發表於: 2010-09-03
引用第193樓火仔於2010-09-03 12:33發表的  :
其實e個有咩用,都拿唔齊架啦,雖然話可以有方法抓之前既精靈姐

我笑了...
當然唔止咁少啦- -

2CH又有人透進化草圖-3-
可信性自己睇吧-3-

1條評分
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 195樓  發表於: 2010-09-03
引用第194樓魔法使命於2010-09-03 13:13發表的  :
我笑了...
當然唔止咁少啦- -
.......

點解隻豬咁似格鬥系(進化之後)
水系又最終型態唔知似咩
草系最終型態真係成條蛇咁
離線stamley213
發帖
icash
只看該作者 196樓  發表於: 2010-09-03
引用第194樓魔法使命於2010-09-03 13:13發表的  :
我笑了...
當然唔止咁少啦- -
.......

張圖唔一定係真,只係草,水主2段確定左係真
大量低價回收各代LFO閃卡
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 197樓  發表於: 2010-09-03
引用第196樓stamley213於2010-09-03 20:04發表的  :

隻草蛇同隻水懶係之前既草圖都公開左,仲有小智既新服裝,火箭兵團既2傻人1傻猫(咁多年都係e對組合),但隻火豬就未正式公開,所以係到講,e張圖既火主既第二進化同最終型態假,另外草主同水主既最終型態都係假

一係有消息話係正.唔係我照要草主
離線stamley213
發帖
icash
只看該作者 198樓  發表於: 2010-09-03
引用第197樓火仔於2010-09-03 21:08發表的  :
隻草蛇同隻水懶係之前既草圖都公開左,仲有小智既新服裝,火箭兵團既2傻人1傻猫(咁多年都係e對組合),但隻火豬就未正式公開,所以係到講,e張圖既火主既第二進化同最終型態假,另外草主同水主既最終型態都係假
一係有消息話係正.唔係我照要草主

我日日泡2CH,我會唔清楚= =?
大量低價回收各代LFO閃卡
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 199樓  發表於: 2010-09-03
引用第196樓stamley213於2010-09-03 20:04發表的  :

其實都冇人知係唔係真-3-
更河況我只係話自己判斷其可信性罷了-3-
我都忘記左把BW的火箭兵團的新裝放上黎TIM+_+
1條評分
快速回復
限100 字節

上一個 下一個