切換到寬版
  • 6623閱讀
  • 64回復

[SOS!!]F3揀科!!!! [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線自己

發帖
icash
只看該作者 20樓  發表於: 2010-04-22
引用第19樓ttyyuu於2010-04-22 21:26發表的  :
經濟 bio phy

點解唔讀CHEM既- -..?
BIO死背
CHEM一理通百理明

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線神‧嵐
發帖
icash
只看該作者 21樓  發表於: 2010-04-22
引用第20樓自己於2010-04-22 21:42發表的  :
點解唔讀CHEM既- -..?
BIO死背
CHEM一理通百理明

可能佢鐘意讀D偏文科既理科掛..
我跟本係文科人..所以我bio高過chem廿幾分..
離線自己

發帖
icash
只看該作者 22樓  發表於: 2010-04-22
引用第21樓神‧嵐於2010-04-22 21:47發表的  :
可能佢鐘意讀D偏文科既理科掛..
我跟本係文科人..所以我bio高過chem廿幾分..

其實想問聲
3X中晒要頭幾%排名的學生..

離線leehowa
發帖
icash
只看該作者 23樓  發表於: 2010-04-22
以公開試黎講 係咪以中文係最著數?
以大學黎講以英文為最著數??
離線a布
發帖
icash
只看該作者 24樓  發表於: 2010-04-22
本來諗住入理科= =
太數學太差.
入商科算
離線自己

發帖
icash
只看該作者 25樓  發表於: 2010-04-22
引用第23樓leehowa於2010-04-22 22:25發表的  :

唔係太清楚..
但應該用英文讀著數D

離線神‧嵐
發帖
icash
只看該作者 26樓  發表於: 2010-04-22
引用第23樓leehowa於2010-04-22 22:25發表的  :

睇情況啦
第一可能有D人英文讀叻過中文讀架啦
大學黎講呢..因為你中學果陣讀既科大學你可以唔再讀返架嘛
所以唔一定著數D既
離線723
發帖
icash
只看該作者 27樓  發表於: 2010-04-22
haha...唔好煩..不如你唔好讀啦...
自己中2邊科就選邊科囉..係到話咩辛苦唔辛苦..你讀書夠辛苦啦=.=不如你唔好讀仲好...=]
離線自己

發帖
icash
只看該作者 28樓  發表於: 2010-04-22
引用第27樓723於2010-04-22 23:02發表的  :
haha...唔好煩..不如你唔好讀啦...
自己中2邊科就選邊科囉..係到話咩辛苦唔辛苦..你讀書夠辛苦啦=.=不如你唔好讀仲好...=]

首先要睇番成績派科,唔係話個個都可以選倒自己最愛科目
其次我地都應該睇番對升學/前途既關係
唔係話唔睇興趣
但其他方面更重要

離線leehowa
發帖
icash
只看該作者 29樓  發表於: 2010-04-22
真係可以頂得住先簡3x=.=
離線自己

發帖
icash
只看該作者 30樓  發表於: 2010-04-22
引用第29樓leehowa於2010-04-22 23:09發表的  :
真係可以頂得住先簡3x=.=

3X無所謂
但上學期成績得頭0.375
應該要頭0.2左右先可以3X中晒..

離線~8855~

發帖
icash
只看該作者 31樓  發表於: 2010-04-22
首要都係睇興趣,其次係成績同埋運氣。

因為真係要對住佢三年,冇興趣而夾硬讀真係攞黎搞。
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 32樓  發表於: 2010-04-23
PHY CHEM BIO三科一齊揀,,如果有3X既話,,

如果上到去讀吾到既話,,可以DROP PHY

是關你話你比較鍾意,,揀呢3科我覺得最岩你
離線leehowa
發帖
icash
只看該作者 33樓  發表於: 2010-04-23
引用第32樓波仔xd於2010-04-23 01:17發表的  :

好似話你頂唔順既話會將科學入面其中2科選修科合埋做 組合科學(好似)
離線
發帖
icash
只看該作者 34樓  發表於: 2010-04-23
諗清楚先好...我就係因為揀左phy chem bio..而家成績好差
當然你覺得ok既就揀啦
放天龍95lv廢逍遙ac一個.仲有其他野..有意pm
離線影‵
發帖
icash
只看該作者 35樓  發表於: 2010-04-23
引用第32樓波仔xd於2010-04-23 01:17發表的  :

其實我差唔多有9,8成係揀呢3科..不過想知道讀呢3科會遇到d問題:o

引用第33樓leehowa於2010-04-23 07:22發表的  :

好似話你頂唔順既話會將科學入面其中2科選修科合埋做 組合科學(好似)

有得揀組合科學既,不過係當一科計,諗上去姐係讀4科:(..唔抵

引用第34樓狼於2010-04-23 09:16發表的  :
諗清楚先好...我就係因為揀左phy chem bio..而家成績好差
當然你覺得ok既就揀啦

點解既?

3x姐係咩- -?
[ 影‵在2010-04-23 12:27重新編輯此帖 ]
離線極♂霍雷
發帖
icash
只看該作者 36樓  發表於: 2010-04-23
不如等我講下我既選擇 我都係F3 334 我就econ. acc. va/宗教與倫理(自選兩科都好偏門..
但係acc. econ好多人都簡 你點解要簡phy chem bio呢 你bio冇咁高興趣 不如簡 comb sci.組合科學 phy+chem
建議你1x 同2x 就簡番o的多人簡既科 3x就簡自己既興趣
離線自己

發帖
icash
只看該作者 37樓  發表於: 2010-04-23
引用第36樓極♂霍雷於2010-04-23 16:17發表的  :
不如等我講下我既選擇 我都係F3 334 我就econ. acc. va/宗教與倫理(自選兩科都好偏門..
但係acc. econ好多人都簡 你點解要簡phy chem bio呢 你bio冇咁高興趣 不如簡 comb sci.組合科學 phy+chem
建議你1x 同2x 就簡番o的多人簡既科 3x就簡自己既興趣

但你要唸下:COMB SCI無獨立SCI咁pro
對bio冇興趣就索性phy chem+一科其他
我唔明點解對bio冇興趣,反而要phy+chem咁樣遷就法

至於下面果句我贊成
我都係咁選,不過自己的興趣都同其他兩科之一相連(相輔相乘)

離線神‧嵐
發帖
icash
只看該作者 38樓  發表於: 2010-04-23
咁多人揀理/商科既..
下年我好大機會全文..

樓主留言:

f3同志:o?

離線影‵
發帖
icash
只看該作者 39樓  發表於: 2010-04-23
引用第36樓極♂霍雷於2010-04-23 16:17發表的  :

主攻理科..我間學校得9科揀咋:@
引用第37樓自己於2010-04-23 17:44發表的  :

但你要唸下:COMB SCI無獨立SCI咁pro
對bio冇興趣就索性phy chem+一科其他
我唔明點解對bio冇興趣,反而要phy+chem咁樣遷就法

.......

其實對
bio唔係話冇興趣,只不過係低過phy+chem,但又高過其他科
姐係:chem,phy>bio>地理,中西史,ecom,bafs etc.
加上對bafs,econ唔太大認識:o
所以想問一問呢度d人既意見
快速回復
限100 字節

上一個 下一個